Home » Hardware » Αναβάθμιση Υπολογιστή » Συμβουλές για Αναβάθμιση Υπολογιστή: Οι Δικές σας Ερωτήσεις - Σεπτέμβριος 2020

Συμβουλές για Αναβάθμιση Υπολογιστή: Οι Δικές σας Ερωτήσεις – Σεπτέμβριος 2020

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στα σχόλια δεχόμαστε καθημερινά ερωτήσεις για συμβουλές αναβάθμισης, είτε σε μεμονωμένα εξαρτήματα του υπολογιστή, είτε σε ολόκληρο το build. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε μία σειρά βίντεο και άρθρων, όπου παρουσιάζουμε μερικές από αυτές τις ερωτήσεις, μαζί με αναλυτικές προτάσεις για την αναβάθμιση υπολογιστή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Την αναζήτηση για όλα τα προϊόντα που θα προτείνουμε την κάνουμε μέσα από το BestPrice.gr, ώστε να βρίσκουμε τη φθηνότερη δυνατή λύση της ελληνικής αγοράς.

Ολική αναβάθμιση με 1000€ για κάθε χρήση

Ο Αναστάσης δίνει μέχρι 1000€ για να κάνει βαρβάτη αναβάθμιση υπολογιστή. Έχει ξεμείνει με έναν FX 6300, άρα socket AM3, DDR3 RAM 8GB, και μια Radeon R9 380 για τα γραφικά. Έχει αρκετό αποθηκευτικό χώρο στο σύστημα, SSD και HDD, και τροφοδοτικό ένα Antec VP600P, το οποίο είναι πλέον και αρκετά παλιό.

Όπως μας περιγράφει ο Αναστάσης, το σύστημα κοντεύει να κλείσει δεκαετία, και έχει βγει “σκυλί”. Κάνει casual gaming και τον ενδιαφέρει να τρέχουν όλα τα σύγχρονα παιχνίδια σε μέγιστα γραφικά, χωρίς να κολλάει. Μας λέει επίσης ότι το τρέχον σύστημα έχει θέματα υπερθέρμανσης, φτάνοντας τους 85 βαθμούς, με τα ανεμιστηράκια να κάνουν πολύ θόρυβο. Τέλος, θέλει η αναβάθμιση που θα κάνει να είναι διαχρονική, χωρίς απαραίτητα να ξοδέψει όλο το budget.

Η πρότασή μας

Το πρώτο που θα πρέπει να αλλαχθεί στο παραπάνω σύστημα είναι ο επεξεργαστής, και άρα όλο το σετ CPU-RAM-μητρική. Στη θέση του Αναστάση, θα βάζαμε περίπου το μισό budget εκεί, εφόσον μιλάμε για μέγιστες επιδόσεις, και εφόσον επιθυμεί να κρατήσει το σύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο με τη συγκεκριμένη αναβάθμιση υπολογιστή.

Σε βάθος χρόνου, που είναι και το ζητούμενο, ο καλύτερος επεξεργαστής θα ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενη αναβάθμιση της κάρτας, που είναι και το υποσύστημα που αλλάζει πιο συχνά κάποιος που ασχολείται με παιχνίδια.

Βάσει τιμής, αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμες κάρτες που μπορεί να επιλέξει κανείς για τα 1080p είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, ακόμα κι αν είσαι χελωνονιντζάκι.

Και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να προτείνουμε στον χρήση να περιμένει λίγο ακόμα με την R9 380, μέχρι να πέσουν οι τιμές.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με την RX 550 από τα 200€, την GTX 1660 στα 430€, και την RTX 2060 λίγο πάνω από τα 550€.

Το ότι οι περισσότερες επιλογές είναι Nvidia έχει να κάνει με το γεγονός ότι η φθηνότερη RX 580 ξεκινάει από τα 520€, και η φθηνότερη 5500ΧΤ από τα 590€.

Χωρίς φυσικά να προσφέρουν κάτι καλύτερο από την RTX 2060.

Οπότε, με δεδομένο ότι πάμε στην καλύτερη δυνατή κάρτα από τις τρεις, για τις πολυπόθητες μέγιστες επιδόσεις στα παιχνίδια, μας μένουν άλλα 450€ για τα υπόλοιπα υποσυστήματα.

Το τροφοδοτικό του Αναστάση, δεδομένου ότι είναι παλιό, θα προτείναμε να το αλλάξει με ένα ποιοτικό 80+ Gold, όπως το Corsair TX 650M, που είναι και full modular.

Για RAM, οι Crucial Ballistix 16GB 3600Mhz CL16 είναι ίσως οι πιο VFM high-end μνήμες της αγοράς στα 80€.

Μας μένουν σχεδόν 300€ για μητρική και επεξεργαστή. Οπότε πρακτικά, ο 11400F στα 180€ είναι μονόδρομος. Σε συνδυασμό με μια καλή B560 μητρική, όπως η MSI Mag Bazooka, φτάνουμε τα 300€.

Κρατώντας τους δίσκους που ήδη έχει, ο Αναστάσης με 1010€ μπορεί να κάνει μία πολύ δυνατή αναβάθμιση, που θα βγει “σκυλί” για την επόμενη δεκαετία.

Αναβάθμιση επεξεργαστή για rendering με 550€

Ο Παναγιώτης διαθέτει 550€, και θέλει να αναβαθμίσει τον i7 6700K που έχει μαζί με μια 3060ti, ώστε να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή για επαγγελματική χρήση γραφείου, gaming, editing και rendering.

Με την κάρτα που διαθέτει, δεν πρέπει να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα παιχνίδια, και προφανώς ούτε με τη χρήση γραφείου. Σίγουρα όμως το rendering κομμάτι θα βελτιωθεί κατακόρυφα με μια αλλαγή σε έναν σύγχρονο 8-πύρηνο επεξεργαστή.

Η πρότασή μας

Με τις τρέχουσες τιμές, η καλύτερη επιλογή για αναβάθμιση υπολογιστή στην περίπτωση του Παναγιώτη, είναι ένας i7 10700F ή 10700KF, οι οποίοι παίζουν κοντά στα 290€ αυτήν την περίοδο. Ο νεότερος i7 11700 δεν αξίζει την επιπλέον διαφορά στην τιμή.

Για μητρική, μπορούμε να πάμε σε μία MSI Z490-A Pro στα 130€.

Μνήμες προτείνουμε ένα σετ των 32GB, ώστε να μπορεί ο υπολογιστής να ανταπεξέλθει σε βαριά χρήση editing και rendering. Οι Gskill Ripjaws V στα 3600Mhz φαίνονται πολύ καλή επιλογή για τα χρήματά τους.

Συνολικά, είμαστε στα 550€. Υπόψιν όμως, το εν λόγω σύστημα θα χρειαστεί και  μία καλή ψύκτρα. Υποθέτουμε ότι ο Παναγιώτης ήδη έχει μια καλή ψύκτρα για τον 6700Κ, οπότε δεν την υπολογίσαμε στο budget.

Αν όχι, σε αυτόν τον οδηγό έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες προτάσεις για αγορά ψύκτρας.

Ψύκτρα Επεξεργαστή & Ανεμιστήρες: Η Καλύτερη Ψύξη Υπολογιστή
Ψύκτρα Επεξεργαστή & Ανεμιστήρες: Η Καλύτερη Ψύξη Υπολογιστή

Μιας που πλησιάζει το καλοκαίρι και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, θα πρέπει να φροντίσουμε για τη σωστή ψύξη του υπολογιστή μας. Stock ή aftermarket ψύκτρα επεξεργαστή;…

Αναβάθμιση σε αρχαίο PC για παιχνίδια με 500€

Ο Μανώλης δίνει 500€ και θέλει να κάνει επαγγελματική χρήση γραφείου, ταινίες, και gaming. Συγκεκριμένα μας λέει ότι θέλει να παίζει NBA21 και FIFA21. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα.

Το σύστημά του έχει ξεμείνει με έναν i7 2ης γενιάς και μια radeon HD5770. Έχει έναν 120GB SSD και έναν 500GB HDD. Τροφοδοτικό, άσ' το καλύτερα.

Πρακτικά, μιλάμε για νέο σύστημα με 500€.

Η πρότασή μας

Σε αυτό το budget, δεν υπάρχει χώρος για ξεχωριστή κάρτα γραφικών, οπότε πάμε οπωσδήποτε για επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά. Το FIFA και το NBA είναι παιχνίδια που θα παίζουν άνετα.

Ο i5 11400 φαίνεται να είναι μια καλή λύση στα 200€. Για να πάμε σε κάτι καλύτερο, πρέπει να ανέβουμε σχεδόν στα 300€ για τον καινούργιο 5600G.

Σε κάθε περίπτωση, θα περιγράψουμε και τις δύο εναλλακτικές, με τα υπέρ και τα κατά τους.

Τον i5 11400 θα τον συνδυάσουμε με τις 16GB Crucial Ballistix που αναφέραμε στην πρώτη ενότητα. Για μητρική στο B560, η MSI MAG Bazooka στα 110€ έχει όλα όσα θα χρειαστούμε.

Στην τροφοδοσία, ο χρήστης θα είναι καλυμμένος με ένα PSU των 550W, ακόμα κι αν στο μέλλον αποφασίσει να προσθέσει ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Το CX550 της Corsair στα 50€ περίπου είναι ό,τι πρέπει.

Μέχρι εδώ, είμαστε στα 440€. Με το υπόλοιπο budget, ο Μανώλης μπορεί να πάρει ένα καλό κουτί, όπως το Cougar MX330G, αν αυτό που έχει είναι αρχαίο.

Εναλλακτικά, μπορεί να προσθέσει αποθηκευτικό χώρο στο σύστημα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε τι κατάσταση είναι οι δίσκοι του.

Στη δεύτερη σύνθεση με τον 5600G, θα έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις στα παιχνίδια. Με τις ίδιες μνήμες και τροφοδοτικό πάμε στα 430€. Μένουν δηλαδή 70€ για μητρική, που είναι απόλυτα εφικτό στο AM4 chipset.

Στο B550, η MSI B550M Pro VDH έχει όλα όσα θα χρειαστεί το σύστημα.

Ωστόσο, για να δεχτεί τον 5600G, θα χρειαστεί BIOS update. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το ζητήσουμε από το κατάστημα αγοράς (ίσως με κάποιο έξτρα κόστος), ή να διαθέτουμε έναν παλιότερο Ryzen επεξεργαστή, ώστε να κάνουμε μόνοι μας το BIOS update.

Αν ο χρήστης δεν θέλει κουτί ή επιπλέον δίσκους, η δεύτερη σύνθεση είναι συνολικά καλύτερη για παιχνίδια. Αν πάλι έχει σκοπό να βάλει μία καλή ξεχωριστή κάρτα γραφικών στο μέλλον, είναι προτιμότερο να επιλέξει την πρώτη σύνθεση.

Βελτίωση επιδόσεων για κάθε παλιό laptop με μόλις 30€

Στις ερωτήσεις που μας στείλατε είδαμε πάρα πολλά αιτήματα για αναβάθμιση σε laptop. Άλλος ήθελε να αναβαθμίσει τον επεξεργαστή, άλλος να προσθέσει κάρτα γραφικών, και πάει λέγοντας.

Όσον αφορά τα laptop, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ΔΕΝ μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον επεξεργαστή, και σίγουρα ΔΕΝ μπορούμε να προσθέσουμε κάρτα γραφικών.

Η πρότασή μας

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όμως, και επιβάλλεται αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, είναι να βάλουμε έναν SSD για το λειτουργικό και τα προγράμματα.

Αν το μόνο που κάνουμε είναι χρήση γραφείου, και δεν έχουμε ανάγκη από πολύ αποθηκευτικό χώρο, η μόνη αναβάθμιση υπολογιστή που θα χρειαστούμε είναι ένας SSD των 250GB, όπως ο Kingston A400. Το κόστος είναι κοντά στα 30€.

Ιδανικά, μπορούμε να πάμε απευθείας σε έναν 500GB SSD, όπως ο PNY CS900 ή ο Crucial MX500, που κοστίζουν περίπου 50€.

Δοκιμάστε το στα παλιά σας laptop, και γράψτε μας στα σχόλια αν είδατε διαφορά στην απόδοση του συστήματος.

Εσείς χρειάζεστε αναβάθμιση υπολογιστή;

Αν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση στον δικό σας υπολογιστή, συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα, και ίσως δείτε την πρότασή μας για εσάς στον επόμενο οδηγό.

Για να βρίσκετε πάντα τις οικονομικότερες τιμές στα προϊόντα που προτείνουμε, και να ελέγχετε τη διαθεσιμότητα σε όλα τα καταστήματα, επισκεφτείτε το BestPrice.gr.

Γράψτε μας στα σχόλια αν σας βοήθησε ο οδηγός, ή αν έχετε απορίες.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps