Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ταξίδι Στον Χρόνο με το Street View, 3D Χάρτες Google, Ομαδικές Συνομιλίες WhatsApp
QuickSteps#181 - Ταξίδι Στον Χρόνο, End-to-end Κρυπτογράφηση Messages, 3D Χάρτες

Ταξίδι Στον Χρόνο με το Street View, 3D Χάρτες Google, Ομαδικές Συνομιλίες WhatsApp

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ενεργοποιούμε την end-to-end κρυπτογράφηση στο Google Messages, διατηρούμε “ξύπνιο” τον υπολογιστή με το Awake των PowerToys, και αντιγράφουμε όλες τις επαφές μιας ομαδικής συνομιλίας στο WhatsApp. Χρησιμοποιούμε τις τρισδιάστατες οδηγίες στους Χάρτες Google και ταξιδεύουμε στον χρόνο με το Street View. Στέλνουμε καρτέλες από το PC στο κινητό και αντίστροφα με τον Firefox και προσθέτουμε αναπτυσσόμενες λίστες σε έγγραφα Word.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς ενεργοποιώ την end-to-end κρυπτογράφηση στο Google Messages

Το Messages είναι η νεότερη εφαρμογή συνομιλιών της Google, κυκλοφόρησε το 2014, και έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο λήψεις στο Play Store. Η εταιρεία βελτιώνει διαρκώς την εφαρμογή και προσθέτει νέα χαρακτηριστικά.

Το 2018, η Google πρόσθεσε στην εφαρμογή υποστήριξη για RCS μηνύματα. Τον Δεκέμβριο του 2019, διέθεσε το χαρακτηριστικό στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, και το Μεξικό. Από το καλοκαίρι του 2020, έχουν πρόσβαση στα RCS μηνύματα όλοι οι χρήστες.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν είχε προσθέσει υποστήριξη για end-to-end κρυπτογράφηση μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, που ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές. Τελικά, τον Ιούνιο του 2021, η Google διέθεσε την end-to-end κρυπτογράφηση σε όλους τους χρήστες.

Η εφαρμογή Messages χρησιμοποιεί την end-to-end κρυπτογράφηση μόνο για τα RCS μηνύματα τα οποία μπορούμε να στέλνουμε μόνο εάν έχουμε ενεργές τις “Λειτουργίες συζήτησης”.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτό το χαρακτηριστικό, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε τις “Λειτουργίες συζήτησης” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Ενεργοποίηση λειτουργιών συζήτησης”.

Τέλος, αν δεν θέλουμε οι συνομιλητές μας να γνωρίζουν πως πληκτρολογούμε ή ότι διαβάσαμε το μήνυμα που μας έχουν στείλει, τότε απενεργοποιούμε τους διακόπτες “Εμφάνιση ενδείξεων πληκτρολόγησης” και “Αποστολή αποδεικτικών ανάγνωσης”, αντίστοιχα.

Πώς διατηρώ “ξύπνιο” τον υπολογιστή με το Awake των PowerToys

Τα πλάνα ενέργειας των Windows επιτρέπουν να προγραμματίζουμε την αυτόματη αναστολή λειτουργίας του υπολογιστή μετά το πέρας ορισμένου χρονικού διαστήματος.

Αν δεν θέλουμε το λειτουργικό σύστημα να βάζει αυτόματα για “ύπνο” τον υπολογιστή, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε μόνιμα τη σχετική επιλογή, ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφουμε στον ακόλουθο οδηγό.

Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows
Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows

Οι περισσότεροι από εμάς σβήνουμε εντελώς τον υπολογιστή όταν δεν τον χρειαζόμαστε. Όμως, εκτός από τον τερματισμό λειτουργίας, έχουμε και άλλες επιλογές, προκειμένου ο υπολογιστής…

Ωστόσο, τα PowerToys διαθέτουν το εργαλείο Awake το οποίο προσφέρει πληθώρα επιλογών και επιτρέπει να διατηρούμε “ξύπνιο” το σύστημα μόνιμα ή για ορισμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, βοηθούν να διατηρούμε ενεργή την οθόνη του υπολογιστή.

Αρχικά, κατεβάζουμε τα PowerToys από αυτήν την ιστοσελίδα, κάνοντας κλικ στη νεότερη Release των PowerToys. Στο παράδειγμα το “PowerToysSetup-0.41.4-x64.exe”.

Έπειτα, εγκαθιστούμε την εφαρμογή και κάνουμε κλικ στο “Awake”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από το “Enable Awake”.

Μετά, αν θέλουμε το Awake να διατηρεί ανοιχτή την οθόνη του υπολογιστή, επιλέγουμε το κουτάκι “Keep screen on”.

Τέλος, επιλέγουμε πότε θέλουμε να σταματήσει το Awake να κρατάει “ξύπνιο” τον υπολογιστή. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι οι εξής:

  • Off (Passive): Την αναστολή λειτουργίας του υπολογιστή τη χειρίζονται τα Windows με βάση το πλάνο ενέργειας που έχουμε επιλέξει.
  • Keep awake indefinitely: Ο υπολογιστής παραμένει “ξύπνιος” έως ότου απενεργοποιήσουμε το Awake.
  • Keep awake temporarily: Το εργαλείο κρατάει “ξύπνιο” τον υπολογιστή για όσο χρόνο επιλέξουμε.

Πώς αντιγράφω όλες τις επαφές μιας ομαδικής συνομιλίας στο WhatsApp

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίος ενδέχεται να θέλουμε να αντιγράψουμε όλες τις επαφές μιας ομαδικής συνομιλίας στο WhatsApp. Για παράδειγμα, ίσως ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε σε μία νέα εταιρεία και μας πρόσθεσαν σε κάποια συνομιλία στην οποία συμμετέχουν όλοι οι νέοι συνάδελφοι μας.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να ζητήσουμε χωριστά από τον κάθε έναν τα στοιχεία του ή να αντιγράψουμε τα στοιχεία όλων των συναδέλφων μας που συμμετέχουν στην ομαδική συνομιλία, ώστε να τους προσθέσουμε στις επαφές μας.

Αρχικά, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστούμε τον Chrome και το πρόσθετο Get Whatsapp Group Contacts. Γι’ αυτό, αν δεν χρησιμοποιούμε τον browser της Google, τον κατεβάζουμε από αυτό το site και έπειτα εγκαθιστούμε το απαιτούμενο πρόσθετο.

Έπειτα, μπαίνουμε στη web έκδοση του WhatsApp και πραγματοποιούμε σύνδεση, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρούμε σε αυτόν τον οδηγό, στην ενότητα “Πώς κάνω βιντεοκλήσεις και κλήσεις φωνής στο WhatsApp για PC”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την ομαδική συνομιλία της οποίας θέλουμε να αντιγράψουμε τις επαφές.

Μετά, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Save contacts”.

Το Get Whatsapp Group Contacts θα αναλύσει την ομαδική συνομιλία και θα εξάγει τα στοιχεία των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτή.

Τέλος, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις επαφές σε αρχείο CSV ή να τις αντιγράψουμε στο πρόχειρο και να τις επικολλήσουμε όπου επιθυμούμε.

Πώς χρησιμοποιώ τις τρισδιάστατες οδηγίες στους Χάρτες Google

Η Google έχει αναπτύξει ένα σύστημα πλοήγησης με τη χρήση τρισδιάστατων οδηγιών μέσω της εφαρμογής Χάρτες.

Οι Χάρτες Google χρησιμοποιούν επαυξημένη πραγματικότητα για να προβάλλουν τις τρισδιάστατες οδηγίες στον πραγματικό κόσμο καθώς σκανάρουν τον περιβάλλοντα χώρο με την κάμερα του κινητού.

Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο σε συσκευές που υποστηρίζουν τις AR πλατφόρμες των Apple και Google.

Επιπλέον, οι τρισδιάστατες οδηγίες είναι διαθέσιμες μόνο σε περιοχές τις οποίες καλύπτει το Street View. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας ανήκουν στη βάση δεδομένων του Street View.

Χρήση των τρισδιάστατων οδηγιών

Για να προβάλλουμε τις τρισδιάστατες οδηγίες, επιλέγουμε τον προορισμό μας και πατάμε “Οδηγίες”.

Έπειτα, πατάμε το κουμπί “Live View”.

Στα πλαίσια που θα εμφανιστούν πατάμε διαδοχικά “Επόμενο”, ξανά “Επόμενο”, “Έναρξη”, και “ΚΑΤΑΛΑΒΑ”. Τα παρακάτω πλαίσια θα εμφανιστούν μόνο την πρώτη φορά που θα κάνουμε χρήση του Live View.

Στη συνέχεια, σκανάρουμε την περιοχή γύρω μας, σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής.

Οι Χάρτες Google μας πληροφορούν ότι για την ασφάλεια μας πρέπει να κρατάμε το κινητό με κλίση προς τα κάτω καθώς κινούμαστε και να μένουμε σταθεροί όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το Live View.

Οι τρισδιάστατες οδηγίες είναι τριών ειδών. Αρχικά, η εφαρμογή εμφανίζει πλαίσια τα οποία αναφέρουν σε πόσα μέτρα θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία και προς τα ποια οδό θα πρέπει να στρίψουμε.

Έπειτα, οι Χάρτες Google εμφανίζουν τρισδιάστατα βέλη προς την οδό στην οποία πρέπει να μεταβούμε.

Τέλος, αν κοιτάξουμε προς λάθος κατεύθυνση, η εφαρμογή εμφανίζει στα άκρα της οθόνης έναν μικρό κύκλο με ένα βέλος το οποίο δείχνει προς τα πού θα πρέπει να στραφούμε, ώστε να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πώς ταξιδεύω στον χρόνο με το Google Street View

Το Street View είναι μία εφαρμογή της Google η οποία επιτρέπει να βλέπουμε σε τρισδιάστατη μορφή το ψηφιακό αποτύπωμα του κόσμου γύρω μας.

Επιπλέον, η εταιρεία χρησιμοποιεί τα δεδομένα της εφαρμογής στους Χάρτες Google, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν τα κτίρια, τα δέντρα, τις πινακίδες, και τα λοιπά, σε κάθε περιοχή του κόσμου, στην οποία υπάρχει οδικό δίκτυο.

QuickSteps#181 - Ταξίδι Στον Χρόνο, End-to-end Κρυπτογράφηση Messages, 3D Χάρτες

Για τη συλλογή αυτών των δεδομένων, η Google χρησιμοποιεί ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, όπως αυτοκίνητα, ποδήλατα, βάρκες, και άλλα. Τα οχήματα αυτά, μεταξύ άλλων, διαθέτουν κάμερες με τις οποίες φωτογραφίζουν τους δρόμους και τον περιβάλλοντα χώρο. Προσπαθώντας να διατηρεί ενημερωμένη τη βάση του Street View, η εταιρεία επαναλαμβάνει τη λήψη των φωτογραφιών ανά τακτά διαστήματα.

Παρόλο που η Google ενημερώνει τη βάση της εφαρμογής με τις νέες φωτογραφίες, διατηρεί όλες τις παλιές σε ένα ειδικό αρχείο. Αυτό επιτρέπει να βλέπουμε τις αλλαγές οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Εκμεταλλευόμενοι αυτό το χαρακτηριστικό του Street View, μπορούμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο και να δούμε πώς ήταν η παλιά μας γειτονιά από όταν μετακομίσαμε από το πατρικό σπίτι, πώς άλλαξε η Πλατεία Ομονοίας τα τελευταία χρόνια, και τα λοιπά.

Αρχικά, εντοπίζουμε στο Google Maps την περιοχή που μας ενδιαφέρει.

Έπειτα, σύρουμε το κίτρινο ανθρωπάκι στο σημείο της αρεσκείας μας.

Στη συνέχεια, βρίσκουμε μία καλή οπτική γωνία.

Μετά, πατάμε το βελάκι δίπλα στο εικονίδιο που μοιάζει με ρολόι.

Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο το οποίο στο κάτω μέρος έχει μία χρονογραμμή, πάνω στην οποία υπάρχουν τελείες. Κάθε τελεία αντιπροσωπεύει και μία χρονική περίοδο στην οποία η Google φωτογράφισε το συγκεκριμένο σημείο.

Για να δούμε πώς ήταν το σημείο που μας ενδιαφέρει κάποια χρόνια πριν, κάνουμε κλικ σε μία από τις τελείες και το Street View θα εμφανίσει την ανάλογη φωτογραφία.

Τέλος, αν θέλουμε να προβάλλουμε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος, πατάμε τον μεγεθυντικό φακό.

Πώς στέλνω μία καρτέλα του Firefox από το PC στο κινητό και αντίστροφα

Ο Firefox προσφέρει τη δυνατότητα αποστολής καρτελών μεταξύ διαφόρων συσκευών. Κάτι τέτοιο είναι δυνατό μόνο αν έχουμε συνδεδεμένο και στις δύο συσκευές τον ίδιο λογαριασμό.

Συγχρονισμός συσκευών

Αρχικά, θα πρέπει πρώτα να συγχρονίσουμε τον Firefox που έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή με αυτόν τον οποίο έχουμε στο κινητό. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, στον browser του PC κάνουμε κλικ στο εικονίδιο χρήστη και επιλέγουμε τη “Σύνδεση άλλης συσκευής”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εμφάνιση κωδικού”.

Στη συνέχεια, στον browser του κινητού, πατάμε τις τρεις τελείες, επιλέγουμε τη “Σύνδεση για συγχρονισμό”, πατάμε “Σάρωση”, και σκανάρουμε το QR που εμφανίζεται στον Firefox στο PC.

Για να ολοκληρώσουμε τον συγχρονισμό των δύο συσκευών, στον υπολογιστή κάνουμε κλικ στην “Έγκριση συσκευής” και στο κινητό πατάμε “Επιβεβαίωση σύζευξης”.

Αποστολή καρτέλας από τον υπολογιστή στο κινητό και αντίστροφα

Για να στείλουμε μία καρτέλα από τον υπολογιστή στο κινητό, κάνουμε δεξί κλικ στον τίτλο της καρτέλας και από το μενού “Αποστολή καρτέλας σε συσκευή” διαλέγουμε το “Firefox for Android”.

Η διαδικασία αποστολής μιας καρτέλας από το κινητό στον υπολογιστή είναι λίγο πιο περίπλοκη. Αρχικά, πατάμε το εικονίδιο των καρτελών.

Έπειτα, πατάμε παρατεταμένα στην καταχώρηση της καρτέλας που θέλουμε να στείλουμε στο PC, πατάμε το κουμπί της κοινοποίησης, και διαλέγουμε τον υπολογιστή.

Προσθήκη αναπτυσσόμενης λίστας σε έγγραφα Word

Οι αναπτυσσόμενες λίστες μπορούν να φανούν χρήσιμες σε ποικίλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα έγγραφο δήλωσης παρουσίας στην εργασία και να προσθέσουμε αναπτυσσόμενες λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας, και τις επιλογές “Παρών/ούσα” και “Απών/ούσα”.

Ενεργοποίηση καρτέλας προγραμματιστή

Για να μπορούμε να προσθέσουμε αναπτυσσόμενες λίστες στο Word, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την καρτέλα προγραμματιστή.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο” και μπαίνουμε στις “Επιλογές”.

Στο παράθυρο που ανοίγει, πατάμε στην “Προσαρμογή κορδέλας”.

Στα δεξιά του παραθύρου υπάρχει το πλαίσιο προσαρμογής. Αν δεν είναι ήδη επιλεγμένο, στο αναδυόμενο μενού “Προσαρμογή της Κορδέλας” διαλέγουμε τις “Κύριες καρτέλες”.

Ακριβώς από κάτω βλέπουμε όλες τις κύριες καρτέλες. Εντοπίζουμε την καρτέλα “Προγραμματιστής” και κάνουμε κλικ στο πλαίσιο το οποίο βρίσκεται δίπλα της.

Πατάμε στο “ΟΚ”, το παράθυρο των ρυθμίσεων θα κλείσει, και η καρτέλα “Προγραμματιστής” θα έχει εμφανιστεί στην κορδέλα του Word.

Προσθήκη και επεξεργασία αναπτυσσόμενης λίστας

Για να προσθέσουμε μία αναπτυσσόμενη λίστα σε ένα έγγραφο Word, τοποθετούμε τον κέρσορα στο σημείο όπου επιθυμούμε να την εισάγουμε, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προγραμματιστής”, και από τα “Στοιχεία ελέγχου” διαλέγουμε το “Στοιχείο ελέγχου περιεχομένου σύνθετου πλαισίου”.

Έπειτα, για να επεξεργαστούμε τα στοιχεία που θα περιέχει η λίστα, την επιλέγουμε και από τα “Στοιχεία ελέγχου” κάνουμε κλικ στις “Ιδιότητες”.


Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το “Επιλέξτε ένα στοιχείο” και πατάμε “Τροποποίηση”.

Μετά, στο “Εμφανιζόμενο όνομα” πληκτρολογούμε ένα όνομα το οποίο χαρακτηρίζει τα στοιχεία που θα περιέχει η λίστα. Στο παράδειγμα μας, η συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη λίστα θα περιέχει τα ονόματα τον εργαζομένων.

Για να προσθέσουμε στοιχεία στη λίστα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, γράφουμε στο “Εμφανιζόμενο όνομα” το όνομα του στοιχείου και πατάμε “ΟΚ”.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε όσα στοιχεία επιθυμούμε. Μόλις ολοκληρώσουμε την προσθήκη των στοιχείων, κάνουμε κλικ στο “OK”.

Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία, μπορούμε να προσθέσουμε στο έγγραφο όσες αναπτυσσόμενες λίστες θέλουμε.

Στο παράδειγμα μας, δημιουργήσαμε τρεις λίστες. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να επιλέγει το όνομα του, τη θέση εργασίας του, και αν ήρθε στη δουλειά.

QuickSteps#181 - Ταξίδι Στον Χρόνο, End-to-end Κρυπτογράφηση Messages, 3D Χάρτες

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 95_x4α
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#347 - Άνοιγμα Onion URL Χωρίς Tor Browser, Δωρεάν Παιχνίδια Google Search, Τυχαία Κείμενα Word
QuickSteps
GamingSteps#20241005 - Περιορισμός Χρόνου Χρήσης Του Fortnite, Το Palworld Και Στα Κινητά, The Sims 4 Life and Death
GamingSteps