Home » Software » Ηλεκτρονική Ασφάλεια » Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως Antivirus?

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως Antivirus?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το Microsoft Security Essentials είναι το δωρεάν antivirus που παράγει η ίδια η Microsoft για τα Windows 7, ενώ στα Windows 8 είναι ενσωματωμένο στον Windows Defender. Καθώς υπάρχουν πολλά δωρεάν antivirus, στον οδηγό αυτό θα δούμε, αντικειμενικά και με αποδείξεις, αν είναι καλό το Microsoft Security Essentials ή όχι.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το Microsoft Security Essentials βγαίνει σταθερά τελευταίο σε όλα τα τεστ

Το ανεξάρτητο Γερμανικό εργαστήριο AV-Test κάνει εξαντλητικές δοκιμές μεταξύ όλων των antivirus της αγοράς, για να αναδείξει ποια προγράμματα είναι τα καλύτερα ανά πάσα στιγμή.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 02

Οι δοκιμές αυτές επαναλαμβάνονται ανά κάθε μερικούς μήνες, για να λαμβάνουν υπ' όψιν τα νεότερα malware, και αναλόγως με τις εκδόσεις των προγραμμάτων και τα νέα malware που δοκιμάζονται, υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις.

Τον Ιούνιο του 2010, στα Windows 7, η έκδοση 1.0 του Microsoft Security Essentials πήρε αρκετά καλή βαθμολογία, ξεπερνώντας το πολύ γνωστό Avast, και μάλιστα την πληρωμένη έκδοση Internet Security.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 03

Ήδη όμως από την έκδοση 2.0, στη δοκιμή του Μαρτίου 2011, το Microsoft Security Essentials άρχισε να πιάνει πάτο όσον αφορά την προστασία, βγαίνοντας στην προτελευταία θέση της κατάταξης.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 04

Η έκδοση 2.1, το Δεκέμβριο του 2011 έπεσε ακόμα χαμηλότερα, βγαίνοντας στην τελευταία θέση με βαθμολογία 2/6 όσον αφορά την προστασία.

Στις επόμενες εκδόσεις και δοκιμές πήγε οριακά καλύτερα, φτάνοντας ξανά μέχρι τη βαθμολογία 3/6. Μέχρι που, τον Οκτώβριο του 2012, τα πήγε τόσο χάλια, με βαθμολογία 1,5/6 στην προστασία, που δεν άξιζε καν την πιστοποίηση του AV-Test.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 05

Στη δοκιμή του Ιουνίου του 2013, η έκδοση 4.2 μηδένισε εντελώς όσον αφορά την προστασία.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 06

Τον Αύγουστο του 2013 πήρε βαθμολογία 0,5, αλλά και πάλι χωρίς πιστοποίηση.

Στις επόμενες δοκιμές, μέχρι και την πιο πρόσφατη, του Αυγούστου 2014, το Microsoft Security Essential βγαίνει σταθερά το χειρότερο Antivirus της αγοράς, με μηδενική βαθμολογία όσον αφορά την προστασία..

Καθώς το Microsoft Security Essentials είναι μέρος του Windows Defender στα Windows 8, αντίστοιχα χαμηλή είναι η βαθμολογία του τις δοκιμές.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 07

Μάλιστα, με μόνο τρεις δοκιμές να έχουν γίνει στα Windows 8, ο Windows Defender ποτέ δεν πήρε βαθμολογία υψηλότερη από το μηδέν στην προστασία, από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

Η ίδια ακριβώς τάση επαναλαμβάνεται και σε δοκιμές άλλων εργαστηρίων, όπως το AV-Comparatives.org.

Στην τελευταία δοκιμή του Σεπτεμβρίου 2014, το επίπεδο προστασίας του Microsoft Security Essentials και του Windows Defender ορίστηκε στο 80,4%, και τέθηκε “εκτός συναγωνισμού”.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 08

Άλλα εργαστήρια, όπως το ICSAlabs και το Virus Bulletin δεν κάνουν καμία δοκιμή στο Microsoft Security Essentials και το Windows Defender, και παρουσιάζουν μόνο το Microsoft System Center Endpoint Protection, που είναι μια ξεχωριστή πρόταση ασφαλείας για Servers.

Όμως, τα αποτελέσματα αυτά δεν θα έπρεπε στην πραγματικότητα να μας εκπλήσσουν. Βλέπετε…

Είναι τακτική της Microsoft να βγαίνει το Security Essentials τελευταίο

Όταν μεταξύ του 2011 και του 2013 κάθε νέα έκδοση του Microsoft Security Essentials άρχισε να πατώνει για τα καλά στα τεστ, ακόμα και οι υπεύθυνοι εργαστηρίων που δοκιμάζουν Antivirus, όπως τα Dennis Technology Labs, αναρωτήθηκαν γιατί συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού PCpro, η εκδότρια εταιρεία του οποίου έχει σχέση συνεργασίας με το συγκεκριμένο εργαστήριο, εκπρόσωπος των Dennis Technology Labs μίλησε με τη Holly Stewart, senior program manager του Microsoft Malware Protection Center.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 09

Δεν θα σταθούμε στα συμπεράσματα του συντάκτη του παραπάνω άρθρου, ορισμένα εκ των οποίων είναι μάλλον αυθαίρετα.

Με βάση τα λόγια της ίδιας της Stewart, όπως δημοσιεύτηκαν στο PCpro, στην αρχή το τμήμα είχε αφιερώσει μέρος της ομάδας ώστε το Security Essentials να πάει καλά στα τεστ, προσπαθώντας να προβλέψουν τι θα περιλάμβανε το τεστ κάθε διαφορετικού εργαστηρίου.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 14

Αυτό προφανώς είχε ένα συγκεκριμένο κόστος σε εργατοώρες. Το 2011, η εταιρεία αποφάσισε πως, με το να εστιάζεται στα τεστ, δεν δίνει την προσοχή που χρειάζεται στις πραγματικές απειλές για τους χρήστες των Windows.

Πήραν λοιπόν τους μισούς από τους εργαζόμενους που ασχολούνταν με τις επιδόσεις του Microsoft Security Essentials στα τεστ και τους έβαλαν να εστιαστούν στις επίκαιρες απειλές που είναι διαδεδομένες στο Internet.

Επίσης, δημιούργησαν ένα νέο σύστημα τηλεμετρίας το οποίο μπορεί να εντοπίζει ανερχόμενες απειλές, πριν ακόμα επεκταθούν σημαντικά.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 10

Το σημαντικότερο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι πως η Microsoft παρέχει τα δεδομένα αυτής της έρευνας στις άλλες εταιρείες antivirus.

Στόχος είναι κάθε εφαρμογή antivirus στην αγορά να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ουσιαστικές αυτές απειλές εξ' ίσου καλά με το Microsoft Security Essentials. Είναι λογική εξέλιξη, λοιπόν, το συγκεκριμένο antivirus να μένει τελευταίο στα τεστ.

Σύμφωνα με τη Stewart, αν κάνουν τη δουλειά τους σωστά, το Microsoft Security Essentials θα βγαίνει πάντοτε τελευταίο στα test.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς

Η τακτική της Microsoft έχει μια λογική. Ουσιαστικά επιλέγουν να μην μπουν σε ανταγωνισμό με τις άλλες εταιρείες, αλλά να τους παρέχουν την πληροφόρηση ενάντια σε έναν κοινό εχθρό, τους δημιουργούς των malware, ενισχύοντας ολόκληρη την αγορά των antivirus.

Στο κάτω κάτω, ποιο λειτουργικό σύστημα είναι μακράν το πιο ευάλωτο σε malware?

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 15

Το πραγματικό ερώτημα, όμως, είναι άλλο.

Εφόσον όλα τα antivirus της αγοράς έχουν κατ' ελάχιστον τις δυνατότητες του Microsoft Security Essentials, ποιος ο λόγος να μην επιλέξουμε ένα οποιοδήποτε άλλο δωρεάν antivirus, που να αντιμετωπίζει επιπλέον και τα εκατοντάδες χιλιάδες malware που χρησιμοποιούνται στα τεστ?

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 11

Από τη στιγμή που το κόστος είναι μηδενικό, γιατί να αρκεστούμε στο Security Essentials, που έχει μόνο τις πιο βασικές δυνατότητες, τις οποίες εξ' ορισμού θα βρούμε σε οποιοδήποτε άλλο antivirus?

Συν ότι το Microsoft Security Essentials δεν είναι καν το πιο ελαφρύ antivirus της αγοράς.

Σε μια καθαρή εγκατάσταση Windows 7 πιάνει γύρω στα 55ΜΒ RAM (οι υπηρεσίες MsMpEng.exe και msseces.exe)

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 12

Αντίστοιχα, το εξαιρετικά δημοφιλές AVG μπορεί να έχει περισσότερες διεργασίες, αλλά πιάνει συνολικά 41MB RAM.

Είναι καλό το Microsoft Security Essentials ως antivirus 13

Δεν είναι μεγάλη η διαφορά, αλλά και πάλι, εφόσον και τα δύο είναι δωρεάν, γιατί να επιλέξουμε το έστω και ελάχιστα πιο βαρύ?

Συνοψίζοντας

Η κίνηση της Microsoft να μοιράζεται όλα τα δεδομένα της έρευνά της είναι πρωτάκουστη στον σύγχρονο, ανταγωνιστικό κόσμο της πληροφορικής, και σίγουρα μας ωφελεί όλους όσον αφορά την ηλεκτρονική ασφάλεια.

Είναι όμως να αναρωτιέται κανείς ποιος ο λόγος να συνεχίζουν να κυκλοφορούν το Microsoft Security Essentials, εφόσον δεν είναι ανταγωνιστικό στην αγορά, και να μην το χρησιμοποιούν αποκλειστικά σαν ένα εσωτερικό εργαλείο για την έρευνά τους.

Αν λοιπόν έχετε το Microsoft Security Essentials στον υπολογιστή σας, καλύτερα να το απεγκαταστήστετε, και να απενεργοποιήσετε το Windows Defender στα Windows 8.

Όποιο άλλο antivirus και να βάλετε, είναι εξ' ορισμού εξίσου καλό, ή και πολύ, πολύ καλύτερο.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps