Home » Software » Παιχνίδια » Gaming και 5G: Πώς Αλλάζει Η Εμπειρία Των Games Με Τα Δίκτυα 5ης Γενιάς
featured

Gaming και 5G: Πώς Αλλάζει Η Εμπειρία Των Games Με Τα Δίκτυα 5ης Γενιάς

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα 5G δίκτυα έχουν ήδη εισέλθει στην ζωή μας και οι υψηλότερες ταχύτητες και το χαμηλότερο latency θα απελευθερώσουν μια νέα γενιά παιχνιδιών, και όχι μόνο στο κινητό μας. Ταυτόχρονα, το 5G μπορεί να καταστήσει το gaming πιο προσβάσιμο από ποτέ με μαζική ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως cloud-based gaming και augmented reality. Σε αυτό συνηγορεί και το ότι η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών είναι ώριμη για αυτήν την αλλαγή καθώς έχει ξεκινήσει πλέον η ευρεία ανάπτυξη του 5G.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι καινοτόμες αυτές αλλαγές γίνονται πραγματικότητα με την συνεισφορά των δικτύων επικοινωνίας αλλά και με τις επενδύσεις των παρόχων κινητής τηλεπικοινωνίας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας. Σύντομα, πολλές από τις υπηρεσίες και αλλαγές που θα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο δεν θα είναι απλά ένα θέμα συζήτησης, αλλά μια νέα gaming εμπειρία, διαθέσιμη σε όλους μας.

Έτσι λοιπόν, σε αυτόν τον οδηγό έχουμε συγκεντρώσει όλους τους λόγους για τους οποίους τα δίκτυα 5ης γενιάς μπορούν να αλλάξουν θεαματικά προς το καλύτερο τον τρόπο που θα παίζουμε στα επόμενα χρόνια.

Gaming χωρίς καθυστέρηση

Όπως ήδη γνωρίζουμε το 5G είναι 20 φορές ταχύτερο από το 4G. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να κατεβάσουμε ένα μεγάλο game με το 4G, είναι ο ίδιος που θα χρειαστεί για να κατεβάσουμε 20 παρόμοια παιχνίδια μέσω ενός δικτύου 5G.

Η ταχύτητα των 5G δικτύων δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα που θα έχουν οι gamers. Το υψηλότερο εύρος ζώνης και οι χαμηλότεροι χρόνοι απόκρισης (lag) σημαίνει ότι το cloud computing καθίσταται πλέον πιο βιώσιμο.

Ιδίως με τον λανθάνοντα χρόνο (latency), το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας παίκτης είναι η καθυστέρηση. Με το 5G έχουμε να κάνουμε με μια μετάβαση από 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου στα 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Η διαφορά των 15ms μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη, αλλά σε πολλά παιχνίδια, ανταγωνιστικά και μη, θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. Με άλλα λόγια, είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου την ώρα της μάχης στο game.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν ο εγκέφαλός μας καταγράψει κάτι που βλέπουμε στην οθόνη, και περισσότερα για να κατανοήσουμε και να αποφασίσουμε πώς να αντιδράσουμε.

Η Mari Takahashi γνωστή και ως “atomicmari” είναι ένα από τα κορυφαία γυναικεία ονόματα στον κόσμο των παιχνιδιών. Σε μια επίσημη δοκιμή που έκανε με παιχνίδια 5G στο Mobile World Congress Los Angeles δήλωσε το εξής:

“Αυτό που παρατηρώ είναι ότι δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα καθυστέρησης όταν παίζω το Destiny 2 μαζί με δύο άλλα άτομα στην ομάδα μου. Και αυτό είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό.”

To Destiny 2 αποτελεί μόνο ένα από τα πολυάριθμα online competitive παιχνίδια που θα βελτιωθούν άμεσα από τις ταχύτητες των τεχνολογιών 5G. Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το League of Legends, PUBG, Fortnite, Overwatch και GTA Online. Αντίστοιχες εξελίξεις θα σημειωθούν σε online games που είναι προσβάσιμα από διαφορετικές φορητές και μη συσκευές (όπως στην περίπτωση του Among Us).

Το 5G μπορεί να καταστήσει το gaming πιο προσβάσιμο από ποτέ

Το 5G μπορεί να επιτρέψει σε πολύ περισσότερα άτομα να συμμετάσχουν στα παιχνίδια, λόγω του ότι η καθυστέρηση ελαχιστοποιείται. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας είναι πραγματικά δίκαιος καθώς χάνεται το γνωστό πλεονέκτημα εκείνων που έχουν μια ταχύτερη σύνδεση.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με το υψηλότερο εύρος ζώνης, το 5G θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να χειρίζονται πιο δύσκολες εργασίες από απόσταση και να αποδίδουν παιχνίδια υψηλότερης ποιότητας στους gamers.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι ανησυχίες σχετικά με το εάν ένα παιχνίδι τρέχει σε παλαιότερα ή πιο αδύναμα κινητά χαμηλών προδιαγραφών. Εφόσον ο τελικός χρήστης διαθέτει πρόγραμμα δεδομένων 5G, θα μπορούσε να απολαύσει τα νέα παιχνίδια.

Με αυτόν τον τρόπο το 5G θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητα του ανταγωνιστικού παιχνιδιού, με τους χρήστες να συμμετέχουν σε online, competitive παιχνίδια όπου και να βρίσκονται, με καλύτερη ταχύτητα, μειωμένο lagging κ.λπ.

Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει games που στηρίζονται σε communities και στη συνδημιουργία (π.χ. Minecraft και Animal Crossing). Επιπλέον, θα απαιτεί πιο προσιτό εξοπλισμό gaming και λιγότερες απαιτήσεις σε specs, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χώρου με υπηρεσίες 5G και cloud, αλλά και μαζικό/αναβαθμισμένο mobile gaming.

Η επίδραση του 5G στα παιχνίδια AR / VR

Με την υψηλή ταχύτητα και το χαμηλό λανθάνοντα χρόνο, πολλές από τις δυνατότητες επεξεργασίας θα μεταφερθούν στο cloud, επιτρέποντας στα ακουστικά VR να απελευθερώνονται από καλώδια.

Ένα από τα προβλήματα στα esports εικονικής πραγματικότητας μέχρι τώρα ήταν ότι οι διαγωνιζόμενοι συχνά βίωναν μια αίσθηση ιλίγγου λόγω των θολών εικόνων στα ακουστικά VR headset τους που προκαλούνται από το αργό εύρος ζώνης.

Με το 5G θα είναι δυνατή η ταχύτερη επεξεργασία χρησιμοποιώντας cloud computing, όπου οι κεντρικοί server κάνουν τη βαριά ανάλυση δεδομένων αντί για τις συσκευές που κατέχουν οι ίδιοι οι παίκτες.

Επιπλέον, τα γραφικά παιχνιδιών θα είναι στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ, και θα εμπλουτίσουν την gaming εμπειρία καθώς θα την καταστήσουν περισσότερο παραστατική και πολυαισθητηριακή.

Ακόμη και αν δεν θέλουμε να παίξουμε σε έναν πλήρως εικονικό κόσμο, το 5G θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό επίσης την Augmented Reality, παρέχοντας την τεχνολογία για την υποστήριξη πιο καθηλωτικών παιχνιδιών.

Σύμφωνα με την Ericsson, το 48% όλων των καταναλωτών δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν AR στα επόμενα πέντε χρόνια σε διαφορετικούς τύπους μέσων, συμπεριλαμβανομένου του gaming.

Επιπλέον, 7 στους 10 gamers πιστεύουν ότι η AR προσφέρει μια εντελώς νέα εμπειρία παιχνιδιού και 4 στους 10 δήλωσαν ότι τα παιχνίδια AR θα είναι τα πιο ενδιαφέροντα και πιο συναρπαστικά παιχνίδια που μπορεί να αξιοποιήσει μόνο το 5G.

Το Cloud gaming θα εκτιναχθεί σε νέα ύψη

Με το 5G, κατευθυνόμαστε προς ένα μέλλον όπου οι προγραμματιστές θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν πολλά παιχνίδια που βασίζονται στο cloud. Με αυτόν τον τρόπο η ισχύς επεξεργασίας δεν θα εξαρτάται απαραίτητα από το κινητό μας, αλλά θα βρίσκεται σε έναν server.

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο τμήμα της επεξεργασίας των παιχνιδιών γίνεται τοπικά από τις συσκευές.

Αν και είναι δυνατό αυτό να γίνει εν μέρει σε κάποιον cloud server – όπου μια συσκευή μπορεί να στείλει δεδομένα για επεξεργασία και μετά να επιστραφούν – αυτοί οι διακομιστές είναι συνήθως πολύ μακριά σε μεγάλα κέντρα δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος που απαιτείται για την επιστροφή των δεδομένων θα υποβαθμίζει την εμπειρία παιχνιδιού.

Από την άλλη πλευρά, το Mobile Edge Computing βασίζεται σε πολλούς μικρούς κόμβους δεδομένων αντί ενός μεγάλου και μακρινού server. Μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια στη συσκευή μας αλλά και μια καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού.

Αυτό οφείλεται στο ότι το κινητό δεν θα χρειαστεί να στείλει δεδομένα σε έναν κεντρικό διακομιστή, να τα επεξεργαστεί και, στη συνέχεια, να επιστρέψει τις πληροφορίες,

Έτσι, με την τεχνολογία 5G, το cloud gaming θα λειτουργεί απρόσκοπτα σε φορητές συσκευές χωρίς προβλήματα καθυστέρησης. Κάτι που είναι κρίσιμο για την καλύτερη δυνατή εμπειρία παιχνιδιού.

Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται πλέον να συνδεθούμε σε ένα δίκτυο Wi-Fi για να βελτιώσουμε την απόδοση του mobile gaming. Ως αποτέλεσμα, το cloud gaming μπορεί να δώσει πρόσβαση σε πολύ περισσότερο κόσμο.

Ο αντίκτυπος 5G στην ανάπτυξη παιχνιδιών

Η ταχύτητα, ο χαμηλός λανθάνων χρόνος, και το υψηλό εύρος ζώνης του 5G σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να επικεντρωθούν στο να κάνουν το καλύτερο δυνατό παιχνίδι, αντί να ανησυχούν για τους περιορισμούς του υλικού μιας συγκεκριμένης πλατφόρμας.

“Σε όλη τη σταδιοδρομία τους, οι προγραμματιστές έπρεπε να εργαστούν με αυτούς τους περιορισμούς”, λέει η Cat Schmitz , μέλος της ομάδας Open Innovation της Verizon 5G Ecosystems.

“Σε ένα δίκτυο 5G, δεν χρειάζεται να το κάνουν αυτό. Τους έχουμε δώσει την ευκαιρία να αντιστρέψουν τη διαδικασία σκέψης τους.”

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, ότι το 5G θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά το πώς σκέφτονται οι σχεδιαστές προϊόντων για την κινητή συσκευή, δίνοντας τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μικρότερες και ελαφρύτερες φόρμες.

Σήμερα, το παιχνίδι πραγματοποιείται σε κονσόλα ή κινητό τηλέφωνο. Αμφότερες οι συσκευές πρέπει να έχουν την CPU και GPU στο εσωτερικό τους.

Στο μέλλον, τα ίδια παιχνίδια θα μπορούσαν να παιχτούν σε τίποτα περισσότερο από ένα κομμάτι γυαλιού που περιέχει μικρό επεξεργαστή και μπαταρία.

Ποια είναι η άποψη σας για την επίδραση του 5G στο gaming;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τη δική σας γνώμη στο κατά πόσο θα αλλάξει η εμπειρία των παιχνιδιών με την έλευση των δικτύων πέμπτης γενιάς, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps