Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Απενεργοποίηση Messenger, Κωδικοί Excel, Θέματα Windows 10
QuickSteps#175 - Εργαλείο Δημιουργίας Κωδικό Με Το Excel, Απενεργοποίηση Messenger

Απενεργοποίηση Messenger, Κωδικοί Excel, Θέματα Windows 10

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα φτιάχνουμε το δικό μας εργαλείο δημιουργίας ισχυρών κωδικών με το Excel, απενεργοποιούμε το Messenger, και μαθαίνουμε πότε δημιουργήσαμε τον λογαριασμό μας στο Facebook. Εμποδίζουμε την αλλαγή θέματος στα Windows 10 και μαθαίνουμε στον Google Assistant να εκφωνεί σωστά το όνομα μας. Δημιουργούμε κυκλικές εικόνες προφίλ για τα social media με το Photoshop και προσθέτουμε γραμμές διαχωρισμού στο κείμενο ενός εγγράφου Word.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς φτιάχνω το δικό μου εργαλείο δημιουργίας κωδικών με το Excel

Αν θέλουμε να διατηρούμε ασφαλείς τους λογαριασμούς μας, πρέπει να χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς. Επιπλέον, πρέπει να κάνουμε χρήση διαφορετικού κωδικού σε κάθε λογαριασμό.

Στη διαχείριση των κωδικών ασφαλείας μπορεί να μας βοηθήσει ένας καλός password manager. Επίσης, για τη δημιουργία ισχυρών κωδικών μπορούμε να κάνουμε χρήση του σχετικού εργαλείου που διαθέτουν τα περισσότερα προγράμματα διαχείρισης κωδικών.

Τα Κορυφαία Εργαλεία Για Διαχείριση Κωδικών & Οι Αλλαγές Του LastPass
Διαχείριση Κωδικών: Ο Καλύτερος Password Manager Αντί του LastPass

Ένας ισχυρός κωδικός είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να εξασφαλίσουμε οποιονδήποτε λογαριασμό έχουμε στο ίντερνετ. Και είναι ζωτικής σημασίας…

Ωστόσο, αν θέλουμε κάτι πιο ιδιαίτερο, το οποίο έχουμε αναπτύξει εμείς οι ίδιοι, τότε μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας εργαλείο δημιουργίας ισχυρών κωδικών χρησιμοποιώντας το Excel.

Δημιουργία πίνακα

Αρχικά, δημιουργούμε ένα νέο αρχείο και του δίνουμε το όνομα “Εργαλείο Δημιουργίας Κωδικών”.

QuickSteps#175 - Εργαλείο Δημιουργίας Κωδικό Με Το Excel, Απενεργοποίηση Messenger

Έπειτα, στα κελιά “A1” έως “A10” γράφουμε τις φράσεις “Εργαλείο Δημιουργίας Κωδικών”, “Μήκος κωδικού”, “Χρήση κεφαλαίων γραμμάτων”, “Χρήση πεζών γραμμάτων”, “Χρήση αριθμών”, “Χρήση ειδικών χαρακτήρων”, “Τελικό σύνολο χαρακτήρων”, “Κωδικός”.

Έπειτα, συμπληρώνουμε τα κελιά “B4” έως “B7” ως εξής:

  • B4: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
  • B5: abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
  • B6: 1234567890
  • B7: !@#$%^&*()-+=

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τα κελιά “C4” έως “C7”, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δεδομένα”, και από τα “Εργαλεία δεδομένων” πατάμε την “Επικύρωση δεδομένων”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε ως “Επιτρεπόμενη καταχώρηση” τη “Λίστα”, στην “Προέλευση” πληκτρολογούμε “Ναι, Όχι”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μόλις δημιουργήσουμε τις λίστες, κάνουμε κλικ στο βελάκι δίπλα σε κάθε κελί και επιλέγουμε το “Ναι”.

Προσθήκη συναρτήσεων

Εφόσον δημιουργήσουμε τον πίνακα, αντιγράφουμε την ακόλουθη συνάρτηση και την κάνουμε επικόλληση στο κελί “B8”.

=IF(C4="Ναι",B4,"") &IF(C5="Ναι",B5,"") &IF(C6="Ναι",B6,"") &IF(C7="Ναι",B7,"")

Έπειτα, στο κελί “B10” πληκτρολογούμε τη ακόλουθη σύνθετη συνάρτηση.

=MID(B8,RANDBETWEEN(1,LEN(B8)),1)

Αυτή η σύνθετη συνάρτηση:

  • Χρησιμοποιεί τη συνάρτηση “LEN” για να μετρήσει το πλήθος των χαρακτήρων που περιέχει το τελικό σύνολο το οποίο εμφανίζεται στο κελί “B8”.
  • Με τη συνάρτηση “RANDBETWEEN” επιλέγει έναν τυχαίο αριθμό από το “1” έως το νούμερο που ισούται με το πλήθος των χαρακτήρων του συνόλου.
  • Μετά, χρησιμοποιεί τη συνάρτηση “MID” για να εντοπίσει τον χαρακτήρα που βρίσκεται στην ανάλογη θέση μέσα στο τελικό σύνολο.
  • Στο τέλος, εμφανίζει τον ανάλογο χαρακτήρα στο κελί “B10”.

Η παραπάνω συνάρτηση επιλέγει και εμφανίζει μόνο έναν χαρακτήρα. Για να εμφανίζει δύο χαρακτήρες θα πρέπει μετά την τελική παρένθεση να προσθέσουμε τη συνάρτηση “&MID(B8,RANDBETWEEN(1,LEN(B8)),1)”.

Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία συνάρτηση η οποία θα επιλέγει και θα εμφανίζει ένα σύνολο από 128 χαρακτήρες.

Για τις ανάγκες του οδηγού και τη διευκόλυνση των αναγνωστών μας, δημιουργήσαμε τη σχετική σύνθετη συνάρτηση και την ανεβάσαμε σε αυτόν τον ιστότοπο. Οπότε, μπορούμε να την αντιγράφουμε από το online αρχείο και να την επικολλήσουμε στο κελί “B10”.

Όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα, η συνάρτηση εμφανίζει 128 χαρακτήρες και όχι 16, όπως έχουμε επιλέξει εμείς.

Για να κάνουμε τη συνάρτηση να εμφανίζει μόνο όσους χαρακτήρες έχουμε ορίσει στο “Μήκος κωδικού”, πραγματοποιούμε τις εξής προσθήκες:

  • Μετά το “=” και πριν το “MID” πληκτρολογούμε το “LEFT(“.
  • Στο τέλος της συνάρτησης, γράφουμε “,B3)”.
  • Πατάμε Enter για να οριστικοποιήσουμε τις προσθήκες.

Τώρα που ολοκληρώσαμε τη δημιουργία του εργαλείου, μπορούμε να μορφοποιήσουμε τον πίνακα ώστε να είναι πιο ευανάγνωστος και καλαίσθητος.

Χρήση εργαλείου

Για να δημιουργήσουμε έναν κωδικό, επιλέγουμε τους τύπους χαρακτήρων που επιθυμούμε να έχει, πληκτρολογούμε το μήκος του κωδικού, και πατάμε Enter.

Εάν θέλουμε το Excel να δημιουργήσει έναν νέο κωδικό με το ίδιο μήκος και το ίδιο σύνολο χαρακτήρων, τότε πατάμε το “F9”.

Πώς απενεργοποιώ το Facebook Messenger

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι απενεργοποιώντας ή διαγράφοντας το Facebook, ταυτόχρονα απενεργοποιούμε ή διαγράφουμε και το Messenger. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Ακόμη και αν διαγράψουμε πλήρως τον λογαριασμό μας στο Facebook, οι άλλοι χρήστες μπορούν να μας εντοπίζουν στο Messenger μέσω του email ή του αριθμού τηλεφώνου που έχουμε καταχωρήσει στην πλατφόρμα και να επιχειρούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Για να απενεργοποιήσουμε το Messenger, αρχικά θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε ή να διαγράψουμε τον λογαριασμό μας στο Facebook. Έπειτα, ανοίγουμε την εφαρμογή, πατάμε την εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στα “Νομικά θέματα και πολιτικές”.

Μετά, πατάμε την “Απενεργοποίηση του Messenger”.

Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί “Απενεργοποίηση”.

Η εφαρμογή θα μας αποσυνδέσει και θα εμφανίσει ένα μήνυμα το οποίο επιβεβαιώνει την απενεργοποίηση του λογαριασμού Facebook και στο Messenger.

Πώς μπορώ να δω πότε δημιούργησα τον λογαριασμό μου στο Facebook

Ορισμένες φορές αναρωτιόμαστε πόσος καιρός έχει περάσει από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε μία ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, ίσως θεωρούμε ενδιαφέρον το πόσο έχει εξελιχθεί κάποιο site με το πέρασμα του χρόνου.

Για παράδειγμα, το Facebook δημιουργήθηκε το 2004 και αρχικά ονομαζόταν Thefacebook. Από τότε, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν άλλαξε μόνο όνομα, αλλά έχει αλλάξει ριζικά και την εμφάνιση του site της.

Το Facebook επέτρεψε στους χρήστες του διαδικτύου να εγγραφούν στον ιστότοπο του το 2006. Οποιοσδήποτε ήταν τουλάχιστον 13 ετών και είχε μία έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κοινωνικό δίκτυο.

Για να δούμε αν ήμασταν από τους πρώτους χρήστες του Facebook, κάνουμε κλικ στο βέλος πάνω δεξιά και πατάμε “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Οι πληροφορίες σας στο Facebook”.

Στα δεξιά της σελίδας, πατάμε το “Αποκτήστε πρόσβαση στις πληροφορίες σας”.

Μετά, κάνουμε κλικ στα “Προσωπικά στοιχεία”.

Τέλος, στην ενότητα “Ημερομηνία δημιουργίας του λογαριασμού σας” αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία φτιάξαμε τον λογαριασμό μας στο Facebook.

Πώς εμποδίζω την αλλαγή θέματος στα Windows 10

Αν έχουμε ένα κοινόχρηστο PC το οποίο χρησιμοποιούν πολλά άτομα στο ίδιο σπίτι ή γραφείο, ιδανικά θα έπρεπε να έχουμε ξεχωριστό λογαριασμό για τον κάθε χρήστη, ώστε ο καθένας να έχει τις δικές του προσωπικές ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων, ο κάθε χρήστης μπορεί να αλλάζει την εμφάνιση των Windows 10 ώστε να ταιριάζει περισσότερο στις προσωπικές του προτιμήσεις.

Πώς Αλλάζω Εμφάνιση στα Windows 10 με Κάθε Τρόπο

Κάθε λειτουργικό έχει τη δική του ξεχωριστή εμφάνιση, όμως συνήθως μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετά από τα οπτικά στοιχεία που διαθέτει. Έτσι και…

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου όλοι οι χρήστες ενός υπολογιστή χρησιμοποιούν τον ίδιο λογαριασμό για οποιοδήποτε λόγο. Σε αυτό το QuickStep θα δούμε πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τους άλλους χρήστες να αλλάζουν το θέμα των Windows 10.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε μία από τις ακόλουθες διαδρομές, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

Η πρώτη διαδρομή επιτρέπει να μπλοκάρουμε τη δυνατότητα αλλαγής θέματος μόνο για τον λογαριασμό στον οποίο είμαστε συνδεδεμένοι. Από την άλλη, η δεύτερη διαδρομή βοηθά να εμποδίσουμε όλους τους άλλους χρήστες να αλλάζουν το θέμα.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

Στη συνέχεια, ελέγχουμε αν υπάρχει η τιμή “NoThemesTab”, διαφορετικά κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “NoThemesTab”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64-bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “NoThemesTab”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1” και πατάμε το “OK”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς μαθαίνω στον Google Assistant να εκφωνεί σωστά το όνομα μου

Ο Assistant βοηθά να εκτελούμε διάφορες εργασίες. Ωστόσο, ο ψηφιακός βοηθός της Google δεν μπορεί να διαχειριστεί καλά όσα ονόματα είναι έστω και λίγο περίπλοκα. Για παράδειγμα, αντιλαμβάνεται το “Άλεξ”, αλλά δυσκολεύεται να καταλάβει το “Χάρης”.

Ομοίως, αν και μπορεί να προφέρει με επιτυχία όσα ονόματα είναι εύκολα, δυσκολεύεται στην εκφώνηση πιο πολύπλοκων ονομάτων. Ευτυχώς, η εταιρεία έχει προσθέσει μία ρύθμιση η οποία επιτρέπει να μάθουμε στον Assistant πώς πρέπει να προφέρει το όνομα μας.

Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή Google και πατάμε τα “Περισσότερα”.

QuickSteps#175 - Εργαλείο Δημιουργίας Κωδικό Με Το Excel, Απενεργοποίηση Messenger

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” και επιλέγουμε το “Βοηθός Google”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και πατάμε το “Εσείς”.

Μετά, πατάμε το “Nickname”, επιλέγουμε το “Προσδιορισμός προφοράς”, και πληκτρολογούμε τον τρόπο με τον οποίο προφέρεται το όνομα μας, χρησιμοποιώντας το λατινικό αλφάβητο.

Για παράδειγμα, το “Χάρης” προφέρεται ως “Haris”.

Τέλος, πατάμε “ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ” για να ακούσουμε πώς θα προφέρει το όνομα μας ο Google Assistant.

Αν παρατηρήσουμε ότι το προφέρει λάθος, τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε εναλλακτικούς συνδυασμούς χαρακτήρων.

Για παράδειγμα, για το “Χάρης” μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το “Charis”, αντί για το “Haris”.

Δημιουργία κυκλικών εικόνων προφίλ για τα social media με το Photoshop

Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και τα Windows 10, προβάλλουν τις εικόνες προφίλ σε κυκλικό πλαίσιο. Εάν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι η φωτογραφία που χρησιμοποιούμε φαίνεται σωστά, τότε θα πρέπει εξαρχής να την έχουμε διαμορφώσει κατάλληλα.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε κυκλικές εικόνες προφίλ με το Photoshop. Αρχικά, τρέχουμε το πρόγραμμα και ανοίγουμε την εικόνα που θέλουμε να επεξεργαστούμε.

Έπειτα, από το μενού “Image” επιλέγουμε το “Canvas Size”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί στην οθόνη, αποεπιλέγουμε το “Relative”, διαλέγουμε ως μονάδα διαστάσεων τα “Pixels”, στα “Width” και “Height” γράφουμε “512”, και πατάμε “OK”.

Στην προειδοποίηση που θα εμφανίσει το Photoshop, κάνουμε κλικ στο “Proceed”.

Στη συνέχεια, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+T”, προσαρμόζουμε το μέγεθος της εικόνας στις διαστάσεις του καμβά, και κάνουμε κλικ στο “✔”.

Μετά, κάνουμε δεξί κλικ στο “Marquee Tool” και επιλέγουμε το “Elliptical Marquee Tool”.

Με τη βοήθεια του ποντικιού και κρατώντας πατημένο το αριστερό κουμπί “Shift”, επιλέγουμε τον καμβά από την πάνω αριστερή γωνία έως την κάτω δεξιά γωνία.

Έπειτα, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+Shift+I” για να αντιστρέψουμε την επιλεγμένη περιοχή και πατάμε “Delete” για να διαγράψουμε όλο το τμήμα της εικόνας το οποίο βρίσκεται εκτός του κύκλου.

Για να αποθηκεύσουμε την κυκλική εικόνα που δημιουργήσαμε, κάνουμε κλικ στο “File” και πατάμε “Save As”.

Στο παράθυρο της αποθήκευσης, πληκτρολογούμε το όνομα που θέλουμε να έχει το αρχείο, στο “Αποθήκευση ως” διαλέγουμε “PNG (*.PNG;*.PNG)”, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Πώς προσθέτω γραμμές διαχωρισμού στο κείμενο ενός εγγράφου Word

Οι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να θέλουμε να χωρίσουμε το κείμενο ενός εγγράφου σε επιμέρους τμήματα χρησιμοποιώντας γραμμές διαχωρισμού είναι αρκετοί.

Για παράδειγμα, ίσως θέλουμε να ξεχωρίσουμε ένα τμήμα από το υπόλοιπο κείμενο ενός κεφαλαίου διότι αποτελεί επεξήγηση κάποιου όρου που χρησιμοποιήσαμε, την οποία δεν επιθυμούμε να την προσθέσουμε στο έγγραφο ως υποσημείωση.

Στο Word μπορούμε να προσθέτουμε γραμμές διαχωρισμού με διάφορους τρόπους. Αρχικά, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε πολλές τελείες, παύλες, ή πολλά ίσον.

Έπειτα, αν πληκτρολογήσουμε τρεις παύλες ή τρία ίσον και πατήσουμε Enter, το Word μετατρέπει τους χαρακτήρες σε μία ή δύο ενιαίες γραμμές, αντίστοιχα.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μετατρέψουμε σε διάφορους τύπους διαχωριστικών γραμμών τρεις κάτω παύλες “___”, τρεις διέσεις “###”, τρεις περισπωμένες “~~~”, ή τρεις αστερίσκους “***”.

Επιπλέον, μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορες διαχωριστικές γραμμές με την προσθήκη σχημάτων. Αρχικά, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εισαγωγή”, επιλέγουμε τις “Απεικονίσεις”, και από τα “Σχήματα” διαλέγουμε τη “Γραμμή”.

Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε μία γραμμή που εκτείνεται από τη μία άκρη της σελίδας στην άλλη.

Μετά, πατάμε το βέλος δίπλα στο “Στυλ σχήματος” και επιλέγουμε τη μορφή που επιθυμούμε να έχει η γραμμή.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps