Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Windows 10 Antivirus, Προστασία Telegram, Κωδικοί Firefox
QuickSteps#168 - Windows 10 Antivirus, Προστασία Telegram, Κωδικοί Firefox

Windows 10 Antivirus, Προστασία Telegram, Κωδικοί Firefox

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, εμποδίζουμε την αποστολή αρχείων από το antivirus των Windows 10 στη Microsoft, προστατεύουμε τα μηνύματα μας στο Telegram με κωδικό ή δακτυλικό αποτύπωμα, και απενεργοποιούμε το ενοχλητικό πλαίσιο αποθήκευσης κωδικών του Firefox. Εμποδίζουμε τους browser να ζητούν να τους ορίσουμε ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης και προσθέτουμε φωνητικές εντολές στον Chrome. Προσθέτουμε περιεχόμενα σε αρχεία κειμένου με τα Έγγραφα Google και απενεργοποιούμε την κύλιση σε ανενεργά παράθυρα στα Windows 10.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Windows Defender: Πώς εμποδίζω την αποστολή αρχείων στη Microsoft

Από προεπιλογή, το ενσωματωμένο antivirus των Windows 10 στέλνει στη Microsoft δείγματα ύποπτων αρχείων που εντοπίζει στον υπολογιστή. Η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για να ενισχύει την ασφάλεια που παρέχει το app Ασφάλεια των Windows.

Για να κάνει κάτι τέτοιο, εξετάζει αν τα δείγματα των αρχείων περιέχουν πιθανούς νέους ιούς και αναπτύσσει ενημερώσεις που στοχεύουν στην προστασία μας από μελλοντικές ή υφιστάμενες απειλές.

QuickSteps#168 - Windows 10 Antivirus, Προστασία Telegram, Κωδικοί Firefox

Μπορεί τα δείγματα των αρχείων να βοηθούν στην ενίσχυση της ασφάλειας όσων δεν χρησιμοποιούν κάποιο ανεξάρτητο antivirus, αλλά ενδέχεται να μην επιθυμούμε η Microsoft να λαμβάνει στοιχεία που προέρχονται από τον δικό μας υπολογιστή.

Για να απενεργοποιήσουμε την αυτόματη αποστολή δειγμάτων, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στην “Ενημέρωση και ασφάλεια”.

Έπειτα, επιλέγουμε την “Ασφάλεια των Windows” και πατάμε “Άνοιγμα της ασφάλειας των Windows”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Προστασία από ιούς και απειλές”.

Εντοπίζουμε την ενότητα “Ρυθμίσεις προστασίας από ιούς και απειλές” και πατάμε τον σύνδεσμο “Διαχείριση ρυθμίσεων”.

Μετά, βρίσκουμε την επιλογή “Αυτόματη υποβολή δείγματος” και απενεργοποιούμε τον σχετικό διακόπτη.

Προστασία μηνυμάτων στο Telegram με κωδικό ή δακτυλικό αποτύπωμα

Το Telegram είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και είναι ιδιαίτερα γνωστό για την προστασία που παρέχει στους χρήστες, όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα.

Μεταξύ άλλων, το app επιτρέπει να μπλοκάρουμε την πρόσβαση στα μηνύματα με τη χρήση κωδικού ή δακτυλικού αποτυπώματος. Για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω αριστερά και μπαίνουμε στο “Settings”.

Έπειτα, επιλέγουμε το “Privacy and Security” και από την ενότητα “Security” πατάμε το “Passcode Lock”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Passcode Lock”, πληκτρολογούμε έναν τετραψήφιο κωδικό, και εισάγουμε μία ακόμα φορά τον κωδικό.

Με ενεργή αυτή τη ρύθμιση, η εφαρμογή θα κλειδώνει αυτόματα και για να δούμε τα μηνύματα μας θα πρέπει να εισάγουμε τον κωδικό που ορίσαμε.

Μετά, πατάμε το “Auto-lock”, στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε μετά από πόση ώρα επιθυμούμε να κλειδώνει αυτόματα η εφαρμογή, και πατάμε “Done”.

Για πρόσθετη ασφάλεια, και εφόσον η συσκευή μας έχει αυτή τη δυνατότητα, ενεργοποιούμε το “Unlock with Fingerprint”. Έτσι, θα μπορούμε να ξεκλειδώνουμε το Telegram χρησιμοποιώντας το δακτυλικό μας αποτύπωμα.

Τέλος, αν και το app θα κλειδώνει αυτόματα τα μηνύματα μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος που έχουμε ορίσει, μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε να τα κλειδώσουμε χειροκίνητα πατώντας το λουκέτο πάνω δεξιά.

QuickSteps#168 - Windows 10 Antivirus, Προστασία Telegram, Κωδικοί Firefox

Πώς απενεργοποιώ το πλαίσιο αποθήκευσης κωδικών του Firefox

Ο browser της Mozilla διαθέτει έναν ενσωματωμένο password manager που βοηθά στην αποθήκευση, τη διαχείριση, και τον συγχρονισμό των κωδικών μας από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούμε.

Κάθε φορά που πραγματοποιούμε σύνδεση σε κάποια ιστοσελίδα, ο Firefox εμφανίζει ένα πλαίσιο το οποίο μας ρωτάει αν θέλουμε να αποθηκεύσει ή όχι τα στοιχεία σύνδεσης.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούμε ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών, τότε ενδέχεται να βρίσκουμε την εμφάνιση αυτού του πλαισίου ιδιαίτερα ενοχλητική.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς το απενεργοποιούμε τόσο στην desktop έκδοση του Firefox, όσο και στην εφαρμογή του browser για Android συσκευές.

Απενεργοποίηση στον Firefox για PC

Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Επιλογές”.

Έπειτα, πατάμε στο “Απόρρητο & ασφάλεια” και απενεργοποιούμε την “Ερώτηση για αποθήκευση συνδέσεων και κωδικών πρόσβασης για ιστοσελίδες”.

Απενεργοποίηση στην εφαρμογή του Firefox για Android

Για να απενεργοποιήσουμε το πλαίσιο στην εφαρμογή του Firefox για Android, τρέχουμε το app, πατάμε τις τρεις τελείες κάτω δεξιά, και επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις”.

Μετά, πατάμε στις “Συνδέσεις και κωδικοί πρόσβασης”, μπαίνουμε στην “Αποθήκευση συνδέσεων και κωδικών πρόσβασης”, και επιλέγουμε το “Ποτέ αποθήκευση”.

Πώς απενεργοποιώ την κύλιση σε ανενεργά παράθυρα στα Windows 10

Η Microsoft έχει προσθέσει στα Windows 10 αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Ένα από αυτά είναι η “Κύλιση ανενεργών παραθύρων” που επιτρέπει να ελέγχουμε το περιεχόμενο οποιουδήποτε παραθύρου, είτε αυτό είναι ενεργό, είτε όχι.

Αν και πρόκειται για ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, ορισμένοι ενδέχεται να το θεωρούμε εκνευριστικό.

Ορισμένες φορές τυχαίνει ασυναίσθητα να γυρίσουμε τη ροδέλα του ποντικιού, ενώ έχουμε τον δείκτη πάνω σε κάποιο ανενεργό παράθυρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί το περιεχόμενο του παραθύρου, χωρίς εμείς να επιθυμούμε κάτι τέτοιο.

Ευτυχώς, η Microsoft επιτρέπει την απενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας. Αρχικά, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στις “Συσκευές”.

Επιλέγουμε το “Ποντίκι” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από την “Κύλιση ανενεργών παραθύρων όταν μετακινώ το δείκτη επάνω τους”.

Όπως βλέπουμε και στην ακόλουθη εικόνα, με ανενεργή αυτή τη ρύθμιση δεν μπορούμε να ελέγχουμε την κύλιση των ανενεργών παραθύρων.

Πώς εμποδίζω κάθε browser να ζητά να τον ορίσω ως προεπιλεγμένο

Στα Windows μπορούμε να ορίσουμε οποιονδήποτε browser θέλουμε ως το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης. Ωστόσο, κάθε εταιρεία ανάπτυξης browser επιθυμεί να χρησιμοποιούμε το δικό της πρόγραμμα για την περιήγηση μας στο διαδίκτυο.

Εάν έχουμε στον υπολογιστή πάνω από έναν browser, τότε συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πλαίσια όπως αυτά που βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς απενεργοποιούμε αυτά τα πλαίσια στον Chrome, στον Edge, και στον Firefox.

Απενεργοποίηση στον Chrome

Για να εμποδίσουμε την εμφάνιση του πλαισίου στον browser της Google, κάνουμε κλικ στο “X” στη δεξιά μεριά. Το πρόγραμμα θα θυμάται την προτίμηση μας και δεν θα προβάλλει ξανά το συγκεκριμένο μήνυμα.

Απενεργοποίηση στον Edge

Ο νέος browser της Microsoft χρησιμοποιεί τον ίδιο πυρήνα με τον Chrome και γι' αυτό μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να μπλοκάρουμε την εμφάνιση του πλαισίου στον Edge είναι να πατήσουμε το “X”.

Όπως και ο Chrome, έτσι και ο Edge, αποθηκεύει την επιλογή μας και σταματά να εμφανίζει το πλαίσιο.

Απενεργοποίηση στον Firefox

Σε αντίθεση με τον Chrome και τον Edge, στον Firefox απαιτείται να κάνουμε μερικά βήματα παραπάνω. Αρχικά, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Επιλογές”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το “Γενικά” και από την ενότητα “Εκκίνηση” απενεργοποιούμε το “Να γίνεται πάντα έλεγχος για το αν το Firefox είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας”.

Πώς προσθέτω και χρησιμοποιώ φωνητικές εντολές στον Chrome για PC

Η Google δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη κάποια εφαρμογή η οποία επιτρέπει τη χρήση του Assistant σε υπολογιστές. Ούτε καν ο Chrome δεν υποστηρίζει τον ψηφιακό βοηθό της εταιρείας.

Ωστόσο, μία ομάδα προγραμματιστών, που ονομάζεται Bewisse, δημιούργησε ένα extension το οποίο προσθέτει στον Chrome υποστήριξη φωνητικών εντολών. Το πρόσθετο ονομάζεται “Hey Buddy” και μπορούμε να το κατεβάσουμε από αυτόν τον σύνδεσμο.

Μόλις εγκαταστήσουμε το πρόσθετο, θα πρέπει να του παρέχουμε την άδεια να χρησιμοποιεί το μικρόφωνο του υπολογιστή μας. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Επιτρέπεται”.

Από προεπιλογή, το πρόσθετο ενεργοποιείται με τη φράση “Hey buddy”.

Εάν θέλουμε να ορίσουμε κάποια άλλη φράση, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του παζλ, πατάμε τις τρεις τελείες δίπλα στο “Hey buddy – Chrome Voice Assistant”, και μπαίνουμε στις “Επιλογές”.

Έπειτα, κατεβαίνουμε στο τέλος της σελίδας των ρυθμίσεων του πρόσθετου και πληκτρολογούμε τη φράση της αρεσκείας μας στο σχετικό πλαίσιο.

Εφόσον ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση, μπορούμε να αναφέρουμε τη φράση ενεργοποίησης του Hey Buddy, να εκφωνούμε εντολές, και το πρόσθετο θα εκτελεί για εμάς την ανάλογη εργασία.

Το extension μπορεί να χειρίζεται τον Chrome, να πραγματοποιεί αναζητήσεις, να προβάλλει τα νέα, και πολλά άλλα.

Για να δούμε την πλήρη λίστα των εντολών που υποστηρίζει ο ψηφιακός βοηθός της Bewisse, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του και κάνουμε κλικ στο “ALL COMMANDS”.

Πώς προσθέτω περιεχόμενα σε αρχεία κειμένου με τα Έγγραφα Google

Όταν ένα έγγραφο έχει έκταση δύο-τρεις σελίδες, η ανάγνωση του δεν αποτελεί πρόβλημα. Εάν όμως ένα κείμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλο, τότε η αναζήτηση κάποιας πληροφορίας μπορεί να αποδειχθεί επίπονη.

Η χρήση περιεχομένων διορθώνει κατά πολύ την κατάσταση. Και αυτό, διότι μπορούμε να μεταβούμε άμεσα στην ενότητα που περιέχει την πληροφορία που θέλουμε.

Με τα Έγγραφα Google μπορούμε να προσθέσουμε περιεχόμενα στα έγγραφα μας, εύκολα και γρήγορα.

Αρχικά, πηγαίνουμε στην κορυφή της πρώτης σελίδας. Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Εισαγωγή” και από το “Πίνακας περιεχομένων” πατάμε την πρώτη ρύθμιση.

Τα Έγγραφα Google δημιουργούν αυτόματα έναν πίνακα περιεχομένων, σύμφωνα με τις επικεφαλίδες που έχουμε διαμορφώσει στο έγγραφο μας. Ωστόσο, το κείμενο αρχίζει αμέσως μετά τον πίνακα περιεχομένων.

Για να αλλάξουμε σελίδα στο κείμενο, απλά πατάμε τα κουμπιά “Ctrl+Enter”.

Πλέον, τα περιεχόμενα βρίσκονται στην πρώτη σελίδα και το κείμενο ξεκινά από τη δεύτερη σελίδα του εγγράφου.

Αυτό ήταν, τώρα έχουμε περιεχόμενα στο έγγραφο μας και μπορούμε να βρίσκουμε άμεσα την πληροφορία που χρειαζόμαστε.

Για να μεταφερθούμε σε οποιαδήποτε από τις ενότητες του εγγράφου, πατάμε τον σχετικό τίτλο στον πίνακα περιεχομένων και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο που περιέχει το πλαίσιο το οποίο θα εμφανιστεί από κάτω.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps