Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Πληρωμές Με Πιστωτική, Χρεωστική, Και Προπληρωμένη Κάρτα
Πληρωμές Με Πιστωτική, Χρεωστική, και Προπληρωμένη Κάρτα Α5

Πληρωμές Με Πιστωτική, Χρεωστική, Και Προπληρωμένη Κάρτα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στις περισσότερες online συναλλαγές η χρήση της κάρτας είναι η πιο βολική μέθοδος για να κάνουμε τις αγορές μας. Παρά την ευκολία, όμως, το να βάζουμε στο Internet τον αριθμό της κάρτας μας ενέχει κάποιους κινδύνους και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Στον οδηγό θα δούμε αναλυτικά όλα τα είδη καρτών, την πιστωτική, τη χρεωστική, και την προπληρωμένη κάρτα, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά τους, και τι πρέπει να προσέχουμε σε κάθε συναλλαγή μας online.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι προπληρωμένες κάρτες

Είναι γεγονός ότι ορισμένους χρήστες τους απασχολούν οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν στις online αγορές με κάρτα. Προτιμούν αντικαταβολή ή τραπεζική κατάθεση και αποφεύγουν επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν κάποια από αυτές τις επιλογές.

Έτσι, αυτή τη δικαιολογημένη ανησυχία για πολλούς έρχεται να τη λύσει μια προπληρωμένη μέθοδος ηλεκτρονικών πληρωμών που μας επιτρέπει να κάνουμε αγορές στο ίντερνετ όπως θα κάναμε με μετρητά.

Η προπληρωμένη κάρτα είναι μια σχετικά νέα επινόηση στο χώρο των τραπεζικών καρτών. Υπάρχει μεν εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δημιουργήθηκε πολύ αργότερα από τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Ουσιαστικά, η τράπεζα μας εκδίδει μια κάρτα, την οποία γεμίζουμε με όποιο ποσό θέλουμε: 10, 20, 50, 100 ευρώ, ή οτιδήποτε άλλο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε αυτή την κάρτα όπου και όπως θέλουμε, μέχρι να εξαντληθεί αυτό το ποσό.

Πλεονεκτήματα

Οι προπληρωμένες κάρτες θεωρούνται ως η ασφαλέστερη μέθοδος για αγορές μέσω Internet. Αν βάλουμε λίγα χρήματα, όπως για παράδειγμα 10 ευρώ, αυτό είναι το μέγιστο ρίσκο που παίρνουμε, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Μάλιστα, σε μερικές υπηρεσίες όπως η paysafecard, δεν χρειάζεται καν να έχουμε τραπεζικό λογαριασμό ή πρόσβαση σε κάποια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Όλα γίνονται με μερικά μόνο κλικ στο PC ή το κινητό.

Να σημειώσουμε πως αυτές οι κάρτες συνήθως δεν αναγράφουν κάποιο όνομα πάνω, που ίσως μας ζητηθεί κατά την πληρωμή με κάρτα. Όμως, στα αρχεία της τράπεζας ή του οργανισμού που τις εκδίδει, είναι συνδεδεμένες με το όνομα και τη διεύθυνσή μας.

Μειονεκτήματα

Ένα μειονέκτημα στην προπληρωμένη κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες είναι ότι υπάρχει πιθανότητα η τράπεζα να έγραψε άλλα αντ’ άλλων το όνομα μας με λατινικούς χαρακτήρες στα αρχεία της, με αποτέλεσμα κάποια συναλλαγή με προπληρωμένη κάρτα να αποτύχει.

Έχει συμβεί σε εμάς, όπου το site που προσπαθούσαμε να κάνουμε την αγορά έβλεπε  λάθος όνομα και ακύρωνε τη συναλλαγή.

Ένα άλλο μειονέκτημα στην προπληρωμένη κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες είναι ότι τυπικά χρεώνουν ένα μικρό ποσό σε κάθε γέμισμα της κάρτας.

Προπληρωμένη Κάρτα 5ααμν

Επίσης, αν δεν υπάρχει κινητικότητα στο λογαριασμό που διατηρούμε στην προπληρωμένη κάρτα, ενδέχεται ο χρήστης να επιβαρύνεται με ένα μικρό τέλος. Συνήθως, το χρονικό διάστημα που καθορίζει αν ένας λογαριασμός θεωρείται ανενεργός είναι οι 12 μήνες.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως οι προπληρωμένες κάρτες μπορεί να μην γίνουν δεκτές σε κάποια επιχείρηση ή ιστοσελίδα. Ακόμη και αν δέχεται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Η προπληρωμένη κάρτα paysafecard

Σε αυτή την κατηγορία των προπληρωμένων καρτών ανήκει και η paysafecard. Μπορεί να μην έχει την τυπική μορφή κάρτας, όμως έχει ακριβώς το ίδιο όφελος στον περιορισμό του ρίσκου για τις online πληρωμές.

Είναι δεκτή σε χιλιάδες online καταστήματα, όπως τα Steam, PlayStation Store, Riot Games, Epic Games Store, Wargaming, μέχρι και το Twitch.

Προπληρωμένη Κάρτα 1

Αξίζει να τονίσουμε πως η προπληρωμένη κάρτα paysafecard υπερτερεί έναντι των αντίστοιχων προπληρωμένων καρτών των τραπεζών, με την έννοια πως δεν χρεώνει προμήθεια.

Για παράδειγμα, αν αγοράσουμε μια προπληρωμένη κάρτα των 10 ευρώ, θα έχουμε στο ακέραιο τα 10 ευρώ στη διάθεσή μας, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις επιχειρήσεις που δέχονται την paysafecard.

Προπληρωμένη Κάρτα 5ααμ

Επίσης, σε αντίθεση με άλλες δωροκάρτες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια paysafecard για πολλαπλές αγορές σε ξεχωριστές επιχειρήσεις. Μπορούμε να το κάνουμε μέχρι να εξαντληθεί το ποσό που έχουμε αγοράσει.

Έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε εύκολα την προπληρωμένη κάρτα paysafecard από 18.600 σημεία πώλησης στην Ελλάδα. Διατίθεται σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα, super market, mini market, και πρατήρια καυσίμων, μεταξύ άλλων.

Προπληρωμένη Κάρτα 3α

Μπορούμε, επίσης, να αγοράσουμε ένα paysafecard PIN online από το επίσημο και πλήρως εξελληνισμένο site της εταιρείας, όλο το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Για να χρησιμοποιήσουμε την προπληρωμένη κάρτα paysafecard, αρκεί να δημιουργήσουμε έναν δωρεάν λογαριασμό paysafecard, που τον ολοκληρώνουμε με λίγα απλά βήματα από το επίσημο site της εταιρείας.

Με τον λογαριασμό μας έτοιμο, μπορούμε να προσθέσουμε τους προπληρωμένους κωδικούς που προμηθευτήκαμε από οποιοδήποτε σημείο πώλησης.

Προπληρωμένη Κάρτα 3αα

Από εκεί και μετά, όταν πληρώνουμε στην ιστοσελίδα μιας επιχείρησης, επιλέγουμε την προπληρωμένη κάρτα paysafecard σαν μέθοδο πληρωμής, και βάζουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας paysafecard στο checkout.

Όποτε θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε χρήματα στην κάρτα. Αν το ποσό εξαντληθεί, η κάρτα δεν πρόκειται να χρεωθεί παραπάνω. Απλά δεν θα λειτουργεί για αγορές μέχρι να ξαναφορτώσουμε χρήματα.

Οι πιστωτικές κάρτες

Μία πετυχημένη παρομοίωση για τις πιστωτικές κάρτες είναι πως είναι σαν τη φωτιά.

Αν τις χρησιμοποιούμε σωστά, είναι εξαιρετικά χρήσιμες, και προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε σύγκριση με άλλους τρόπους πληρωμής. Αν τις χρησιμοποιήσουμε λάθος, μπορούν να μας καταστρέψουν τη ζωή.

Όπως λογικά θα γνωρίζουμε, μια πιστωτική κάρτα είναι ουσιαστικά “δανεικά” χρήματα. Αν έχουμε ένα μηνιαίο όριο ας πούμε 1000 ευρώ, σε κάθε πληρωμή με την κάρτα, η τράπεζα μας δανείζει χρήματα, μέχρι εκείνο το όριο.

Βέβαια, κάθε μήνα θα πρέπει να ξεπληρώσουμε την πιστωτική. Αν πληρώσουμε όλο το ποσό, για όλες τις χρεώσεις που κάναμε μέσα στο μήνα, δεν χρεωνόμαστε κανένα επιτόκιο.

Αν όμως πληρώσουμε μέρος μόνο του ποσού, ή δεν μπορούμε να πληρώσουμε καθόλου, στο υπόλοιπο προστίθεται ιδιαίτερα υψηλός τόκος σε σχέση με άλλες μορφές δανεισμού.

Πλεονεκτήματα

Το μεγάλο πλεονέκτημα των πιστωτικών καρτών είναι τα κίνητρα που μας δίνουν για να τις χρησιμοποιούμε.

Κάποιες κάρτες μας δίνουν επιστροφή χρημάτων σε μετρητά σε κάθε μας αγορά, για παράδειγμα το 10% της αγοράς. Και σε συγκεκριμένες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, το ποσοστό της επιστροφής μπορεί να είναι υψηλότερο.

Άλλες πιστωτικές προσφέρουν πόντους για κάθε ευρώ αγορών. Τους πόντους αυτούς μπορούμε να τους εξαργυρώσουμε για διάφορα προϊόντα ή και υπηρεσίες από κάποιον κατάλογο. Συγκεκριμένες πιστωτικές δίνουν αεροπορικά μίλια.

Αυτού του τύπου τις παροχές σπανίως θα τις συναντήσουμε σε άλλους τύπους καρτών. Κάποιοι άνθρωποι έχουν πολλά διαφορετικά είδη πιστωτικών, που τις χρησιμοποιούν εκ περιτροπής για να συλλέγουν διαφορετικά bonus.

Επίσης, αν θέλουμε να αγοράσουμε κάτι με δόσεις, έντοκες ή άτοκες, οι περισσότερες επιχειρήσεις το επιτρέπουν αποκλειστικά και μόνο με πιστωτική κάρτα. Είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που κάνουν δόσεις οποιουδήποτε είδους χωρίς πιστωτική.

Τέλος, τυχόν παράτυπες χρεώσεις σε μια πιστωτική τυπικά είναι ευκολότερο να αντιστραφούν αν τις αντιληφθούμε εγκαίρως, σε σχέση με τους άλλους τύπους καρτών.

Μειονεκτήματα

Το μειονέκτημα των πιστωτικών είναι πως αν έχουμε πολλαπλές κάρτες και τις χρησιμοποιούμε αλόγιστα, πολύ παραπάνω απ’ όσο δικαιολογεί το εισόδημά μας, σύντομα θα βρεθούμε βυθισμένοι σε χρέη με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Διατηρούν πολλαπλές κάρτες φουλαρισμένες κάθε μήνα, και βγάζουν νέες κάρτες για να ξεχρεώσουν τις παλιές. Το αποτέλεσμα είναι να τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγουν από τον κύκλο του χρέους.

Τέλος, το αν θα μπορέσουμε να βγάλουμε πιστωτική κάρτα και πόσο μεγάλο είναι το πιστωτικό μας όριο, εξαρτάται από το εισόδημα που δηλώνουμε στη φορολογική μας δήλωση.

Και τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρότερα σήμερα, απ’ ό,τι ήταν πριν δεκαετίες, που οι τράπεζες μοίραζαν μέχρι και δάνεια εορτών και διακοπών. Άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα πιθανώς να μην μπορούν καθόλου να βγάλουν πιστωτική κάρτα.

Οι χρεωστικές κάρτες

Εδώ και αρκετά χρόνια, εφόσον έχουμε έναν λογαριασμό στην τράπεζα, η κάρτα με την οποία τραβάμε χρήματα από το ATM μπορεί να λειτουργήσει και απευθείας για αγορές.

Πλεονεκτήματα

Οι χρεωστικές κάρτες έχουν το πλεονέκτημα πως ουσιαστικά μπορεί να τις έχει ο καθένας, όποιος έχει έστω και έναν τραπεζικό λογαριασμό. Δεν εξαρτώνται από το εισόδημά μας.

Προπληρωμένη Κάρτα 5α

Αντί να κουβαλάμε μαζί μας μετρητά, χρησιμοποιούμε την κάρτα, και αυτόματα το ποσό χρεώνεται στον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Δεν υπάρχει μηνιαίος λογαριασμός που να πρέπει να ξεχρεώσουμε για την κάρτα, ούτε κανενός είδους επιτόκιο.

Μειονεκτήματα

Ταυτόχρονα, όμως, όπως αναφέραμε, η χρεωστική κάρτα είναι απευθείας συνδεδεμένη με τον τραπεζικό μας λογαριασμό. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας, ή αν πέσουμε θύματα απάτης μέσω Internet, οι επιτήδειοι ουσιαστικά έχουν άμεση πρόσβαση στα χρήματά μας.

Οι περισσότερες χρεωστικές κάρτες έχουν κάποιο όριο, ημερήσιο ή και μηνιαίο, ώστε να μην μπορέσουν να αδειάσουν εντελώς τον λογαριασμό μας πριν προλάβουμε να ακυρώσουμε την κάρτα. Πιθανώς όμως αυτό το όριο να είναι υψηλότερο από το όριο μιας πιστωτικής.

Θα πρέπει επίσης να ρωτήσουμε την τράπεζά μας ποια είναι η πολιτική της για τη χρεωστική κάρτα. Τι γίνεται αν βρούμε παράτυπες χρεώσεις? Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούμε να πάρουμε πίσω τα χρήματά μας?

Τέλος, να σημειώσουμε πως ορισμένες πληρωμές μπορεί να απαιτήσουν μόνο πιστωτική κάρτα, και όχι χρεωστική.

Προπληρωμένη Κάρτα 5αα

Για παράδειγμα, η ενοικίαση αυτοκινήτου από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου σχεδόν πάντοτε απαιτεί πιστωτική κάρτα, δεν γίνεται με χρεωστική. Και το ίδιο ισχύει και για διάφορα άλλα είδη συναλλαγών.

Τέλος, εκτός από χρεωστικές Debit Visa και Debit Mastercard, παλαιότερα κάποιες ελληνικές τράπεζες έδιναν κάρτες Maestro, τις οποίες πολλές επιχειρήσεις δεν δέχονταν καθόλου.

Τέτοιες Maestro έδινε για χρόνια η Εθνική σαν χρεωστικές, αλλά έχουν αρκετά χρόνια που τις κατήργησαν.

Fintech

Για το τέλος αφήσαμε τη νεότερη εξέλιξη στον τραπεζικό χώρο. Πρόκειται για τις εταιρείες Fintech, όρος που προέρχεται από το Financial Technology, δηλαδή τεχνολογία για τα οικονομικά.

Ίσως το πιο ευέλικτο παράδειγμα Fintech είναι η Revolut, την οποία έχουμε καλύψει αναλυτικά σε προηγούμενο οδηγό και βίντεο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Revolut, το οποίο απουσιάζει από άλλες Fintech όπως η N26, είναι πως μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε πολλαπλές εικονικές κάρτες. Όλες συνδεδεμένες με τον λογαριασμό μας στη Revolut.

Μάλιστα, η εφαρμογή στο κινητό μας επιτρέπει να φτιάξουμε ακόμα και κάρτες μιας χρήσης. Κυριολεκτικά μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε μία μόνο φορά, και ύστερα τις πετάμε.

Είναι ιδανικές αν θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα site που δεν είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να εμπιστευτούμε. Μπορούμε ακόμη να τις συνδέσουμε με πλάγιο τρόπο στο Google Pay, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε απευθείας το κινητό μας ως ανέπαφη κάρτα.

Επίσης, σε κάθε κάρτα που θα φτιάξουμε, μπορούμε να επιλέξουμε το όριο στο οποίο μπορεί να χρεωθεί.

Αυτές οι δυνατότητες είναι πρωτόγνωρες σε σύγκριση με οποιαδήποτε συμβατική τράπεζα, όπου το να ακυρώσουμε μια κάρτα και να εκδώσουμε καινούρια είναι ολόκληρη διαδικασία.

Εμπιστεύονται οι Έλληνες τις χρεωστικές – πιστωτικές κάρτες?

Οι περισσότεροι από εμάς ενδεχομένως γνωρίζουμε τουλάχιστον ένα άτομο που αποφεύγει με κάθε τρόπο να χρησιμοποιήσει χρεωστική ή πιστωτική κάρτα στο Internet. Ή μπορεί να ανήκουμε και εμείς οι ίδιοι σε αυτή την κατηγορία.

Η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, όμως, εδώ και αρκετά χρόνια είναι η μειοψηφία και όλο και να συρρικνώνεται.

Το 2017, η Public Issue πραγματοποίησε μια έρευνα στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σχετικά με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Από αυτή την έρευνα, προέκυψε πως το 68% όσων συμμετείχαν, δηλαδή σχεδόν δύο στους τρεις, χρησιμοποιούν κάποιου είδους κάρτα, είτε πιστωτική, είτε χρεωστική, είτε προπληρωμένη κάρτα.

Προπληρωμένη Κάρτα 3αααα

Έκτοτε, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά. Στις 23 Απριλίου του 2020, το site euro2day.gr δημοσίευσε μια συνέντευξη ενός διευθυντικού στελέχους της Visa Greece.

Ανέφερε ότι οι συναλλαγές πληρωμών μέσω Visa αυξήθηκαν κατά 30% το '19 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15%.

Είναι πολύ πιθανό πως αν γινόταν σήμερα μια αντίστοιχη έρευνα, μετά από ένα χρόνο πανδημίας και lockdown, τα νούμερα θα ήταν ακόμα πιο αυξημένα.

Εκ των πραγμάτων, τη χρονιά που μας πέρασε, ορισμένοι άνθρωποι που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κάρτα στο παρελθόν, επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να το κάνουν.

Είναι λοιπόν σημαντικό να δούμε τι ακριβώς πρέπει να προσέχουμε στις συναλλαγές με κάθε είδος κάρτας, και ποιες είναι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην πιστωτική, τη χρεωστική, και την προπληρωμένη κάρτα.

Τι πρέπει να προσέχω σε κάθε είδος κάρτας

Πέντε είναι τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε πριν τη χρήση οποιουδήποτε τύπου κάρτας στο Internet.

Πού βάζω την κάρτα και γιατί

Το πρώτο είναι πως πρέπει να κατανοούμε τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί αν δώσουμε σε μια σελίδα τον αριθμό της κάρτας μας.

Προπληρωμένη Κάρτα 4α

Αν πρόκειται για αγορά από κάποιο e-shop, συνήθως ακριβώς πριν την πληρωμή βλέπουμε τη συνολική επισκόπηση των προϊόντων που έχουμε επιλέξει, μαζί με μεταφορικά και πιθανές άλλες χρεώσεις.

Στις online υπηρεσίες, όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρα.
Για παράδειγμα, αρκετές υπηρεσίες ζητούν αριθμό κάρτας για να κάνουμε μια δωρεάν δοκιμή.

Η κάρτα μας δεν χρεώνεται εκείνη τη στιγμή. Όμως, θα αρχίσει να χρεώνεται αυτόματα μόλις λήξει η δωρεάν δοκιμαστική περίοδος, αν δεν ακυρώσουμε εγκαίρως την υπηρεσία.

Έχουμε δει κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει σε προϊόντα λογισμικού. Για παράδειγμα, να αγοράζουμε μια εφαρμογή σήμερα με σημαντική έκπτωση, και σε ένα χρόνο να χρεωνόμαστε αυτόματα την πλήρη τιμή για τη νεότερη έκδοση της ίδιας εφαρμογής.

Ανάλογο είναι το φαινόμενο σε μηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές. Υπόσχονται μειωμένη τιμή μόνο για ένα διάστημα, και ύστερα το κόστος αυξάνεται κατακόρυφα.

Τέλος, κάποιες σελίδες ζητούν να βάλουμε κάρτα για να πιστοποιήσουμε πως είμαστε ενήλικες. Συχνά αυτό θα μας εγγράψει σε δήθεν “bonus” συνδρομές σε site του είδους, που θα αρχίσουν να χρεώνονται μετά από μερικές ημέρες.

Πάντοτε λοιπόν διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα, στα οποία υποτίθεται πως έχουμε συμφωνήσει όταν εισάγουμε τον αριθμό της κάρτας μας. Και ειδικά σε δωρεάν δοκιμές ή για την επιβεβαίωση ηλικίας, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Τι δείχνει ο browser

Το δεύτερο που πρέπει να προσέχουμε πριν χρησιμοποιήσουμε μια κάρτα στο Internet είναι το τι ακριβώς δείχνει ο browser, στη γραμμή των διευθύνσεων, και όχι μόνο.

Αρχικά, η διεύθυνση θα πρέπει υποχρεωτικά να ξεκινάει με HTTPS, που σημαίνει πως η επικοινωνία μας με τη σελίδα είναι κρυπτογραφημένη. ΠΟΤΕ και ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ δεν βάζουμε αριθμό πιστωτικής ή οποιοδήποτε προσωπικό μας στοιχείο σε σελίδα με σκέτο HTTP.

Προπληρωμένη Κάρτα 4αa

Εδώ και αρκετές εκδόσεις, ο Chrome κρύβει αυτόματα και το HTTPS και το “www” στις διευθύνσεις. Εφόσον όμως μια σελίδα έχει όντως HTTPS, ο Chrome εμφανίζει ένα κλειδωμένο λουκέτο ακριβώς πριν την διεύθυνση. Ανάλογο λουκέτο θα βρούμε και στον Firefox και τους περισσότερους άλλους browsers.

Για να τονίσει πόσο σημαντικό είναι αυτό, ο Chrome χαρακτηρίζει σελίδες με απλό “http” ως μη ασφαλείς, και με προειδοποιητικό σήμα.

Αυτό δεν σημαίνει πως είναι επικίνδυνο που τις έχουμε επισκεφτεί. Όμως, σίγουρα δεν είναι ασφαλές να εισάγουμε τα προσωπικά μας στοιχεία ή τον αριθμό της κάρτας μας.

Προσοχή στο Phishing

Πρέπει οπωσδήποτε να προσέχουμε αυτή καθαυτή τη διεύθυνση της ιστοσελίδας, πριν βάλουμε τον αριθμό της κάρτας μας.

Να είμαστε σίγουροι πως δίνουμε τον αριθμό στο site που θέλουμε, και όχι σε κάποιο τρίτο site που να έχει αντιγράψει την εμφάνιση κάποιας γνωστής σελίδας.

Για παράδειγμα, μια γνωστή απάτη με spam email έχει να κάνει με το Netflix. Μας έρχεται μήνυμα που ισχυρίζεται πως υπάρχει πρόβλημα με την πληρωμή του λογαριασμού.

Αν κάνουμε το λάθος να κάνουμε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο μέσα σε αυτό email, θα οδηγηθούμε σε μία σελίδα που θα είναι πανομοιότυπη με το διαχειριστικό του Netflix.

Όμως, η σελίδα αυτή θα βρίσκεται σε κάποιον άσχετο server με κάποια άσχετη διεύθυνση, όχι στο Netflix.com. Και αν κάνουμε το λάθος να εισάγουμε τον αριθμό της κάρτας μας εκεί, τίποτα καλό δεν πρόκειται να συμβεί.

Αυτού του τύπου η απάτη ονομάζεται Phishing. Προφέρεται όπως το ψάρεμα στα αγγλικά, αλλά γράφεται με “Ph”. Και εκτός από το Netflix, πολύ συχνά αυτά τα Phishing email και site παριστάνουν πως αφορούν το e-banking μας.

Θυμίζουμε, σε τέτοια email ΠΟΤΕ και ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ δεν κάνουμε κλικ στους συνδέσμους. Ανοίγουμε νέο παράθυρο του browser, γράφουμε χειροκίνητα Netflix.com, τη διεύθυνση του e-banking μας, ή οτιδήποτε σχετικό, και μπαίνουμε από εκεί στον λογαριασμό μας.

Αν υπάρχει κάποιο πραγματικό θέμα με τον λογαριασμό, θα ενημερωθούμε από εκεί. Αν δεν βλέπουμε κανένα θέμα με τον λογαριασμό, καταγγέλλουμε το email ως spam μέσα από το webmail μας, και το διαγράφουμε οριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, αν εξακολουθούμε να έχουμε αμφιβολία, ένα τηλεφώνημα στην τράπεζα μας θα μας λύσει όλες τις απορίες.

Είναι το σύστημά μας καθαρό και προστατευμένο?

Το τέταρτο πράγμα που πρέπει να προσέχουμε πριν εισάγουμε οπουδήποτε την κάρτα μας είναι το σύστημά μας να είναι καθαρό και προστατευμένο από κακόβουλο λογισμικό.

Έχουμε πάντοτε ενημερωμένο antivirus, και προσέχουμε πολύ σε ποιους συνδέσμους κάνουμε κλικ και τι αρχεία κατεβάζουμε και τρέχουμε.

Δωρεάν Antivirus 2019: Η Καλύτερη Προστασία στα Windows
Δωρεάν Antivirus 2019: Η Καλύτερη Προστασία στα Windows

Στην εποχή του ίντερνετ που ζούμε, δε νοείται να μη χρησιμοποιούμε ένα λογισμικό για την απαραίτητη προστασία από ιούς στο PC. Μια μόλυνση από ιό…

Ολόκληρες κατηγορίες κακόβουλου λογισμικού είναι αφιερωμένες στο να καταγράφουν ό,τι πληκτρολογούμε, ό,τι βλέπουμε στην οθόνη, ό,τι κάνουμε αντιγραφή-επικόλληση, ή και συνδυασμό αυτών.

Και οι εφαρμογές του είδους κοιτάζουν ειδικά για αριθμούς πιστωτικών καρτών ή και στοιχεία για σύνδεση στο e-banking.

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι χρήστες κατεβάζουν σπασμένα προγράμματα και παιχνίδια. Επιπλέον, όσοι ανοίγουν συνημμένα από το email, χωρίς να είναι σίγουροι για την προέλευσή τους.

Σε γενικές γραμμές, ένα ενημερωμένο antivirus είναι αρκετό για την προστασία.
Υπάρχουν και πιο προηγμένες μέθοδοι, όπως:

  • Ένας ειδικός sanboxed browser για online πληρωμές-εφαρμογές light virtualization
  • Να φτιάξουμε μία live διανομή linux σε στικάκι USB που να την χρησιμοποιούμε αποκλειστικά για αυτή τη χρήση.

Είδαμε κάποια περίεργη χρέωση?

Το πέμπτο που πρέπει να προσέχουμε δεν έχει να κάνει ακριβώς με τη χρήση της κάρτας, αλλά με το να την παρακολουθούμε. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε την κάθε χρέωση που γίνεται.

Θα πρέπει να το κάνουμε συνήθεια να κοιτάμε τακτικά τις χρεώσεις στην κάρτα μας, ιδανικά μία φορά τη μέρα. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε είτε μέσω e-banking, είτε μέσω κάποιας εφαρμογής ειδικής για την κάρτα, αν διαθέτει.

Προπληρωμένη Κάρτα 4αaα

Αν κάποια χρέωση δεν την αναγνωρίζουμε, ακόμα και για κάποιο μικρό ποσό, δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι. Οφείλουμε να επικοινωνήσουμε το συντομότερο με την τράπεζα, για να μας διευκρινίσουν από πού προήλθε.

Όσο πιο γρήγορα εντοπίσουμε μια παράξενη χρέωση και ενημερώσουμε την τράπεζα, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσουμε να την αντιστρέψουμε, σε περίπτωση που ήταν παράτυπη.

Εσείς κάνετε αγορές online με κάρτα?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τις online αγορές ή την προσωπική σας εμπειρία με κάποια πιστωτική, χρεωστική, ή προπληρωμένη κάρτα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps