Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Μπλοκάρισμα Windows Update, Site Χωρίς Εικόνες, Ενωση Βίντεο
QuickSteps#167 - Αυτόματη Εγκατάσταση Update, Site Χωρίς Εικόνες, Βίντεο Για Φόντο

Μπλοκάρισμα Windows Update, Site Χωρίς Εικόνες, Ενωση Βίντεο

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε την αυτόματη εγκατάσταση update και χρησιμοποιούμε το κέντρο φορητότητας στα Windows 10. Μπλοκάρουμε τις εικόνες των site για να βελτιώσουμε την απόδοση του browser. Ενώνουμε πολλά βίντεο σε ένα με τον VLC και ορίζουμε βίντεο ως φόντο σε κινητό Android. Απενεργοποιούμε τις προτάσεις φίλων στο Facebook και χρησιμοποιούμε τους σελιδοδείκτες στο Microsoft Word.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Windows 10: Πώς απενεργοποιώ την αυτόματη εγκατάσταση update

Όταν κυκλοφορεί μία συγκεντρωτική ενημέρωση, τα Windows 10 την κατεβάζουν και την εγκαθιστούν άμεσα στο PC, χωρίς να μας ρωτήσουν. Αυτά τα update στοχεύουν στην επίλυση κενών ασφαλείας και τη διασφάλιση των καλών επιδόσεων κάθε συσκευής.

Ωστόσο, αρκετές από αυτές τις ενημερώσεις περιέχουν διάφορα bug και είναι η αιτία ποικίλων προβλημάτων. Αν και η Microsoft επιλύει σχετικά γρήγορα τα σφάλματα, ενδέχεται κάποιοι από εμάς να μην επιθυμούμε την αυτόματη εγκατάσταση των update.

Προσωρινή απενεργοποίηση

Για να απενεργοποιήσουμε προσωρινά την αυτόματη εγκατάσταση των update στα Windows, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στην “Ενημέρωση και ασφάλεια”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Windows Update” και πατάμε στις “Επιλογές για προχωρημένους”.

Εντοπίζουμε την ενότητα “Παύση ενημερώσεων” και στο “Παύση μέχρι” επιλέγουμε μέχρι πότε θέλουμε να διακόψουμε τα update των Windows.

Το λειτουργικό σύστημα επιτρέπει τη διακοπή της λήψης ενημερώσεων για έως και 35 ημέρες. Μετά το πέρας αυτών των ημερών, θα πρέπει να γίνει ενημέρωση της συσκευής πριν ενεργοποιήσουμε εκ νέου την “Παύση ενημερώσεων”.

Παρά το γεγονός ότι τα Windows δεν πραγματοποιούν αυτόματα έλεγχο και λήψη ενημερώσεων, εμείς μπορούμε να κάνουμε χειροκίνητο έλεγχο.

Ωστόσο, αυτή η ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παύσης και την ενεργοποίηση των αυτόματων update.

Μόνιμη απενεργοποίηση

Για να απενεργοποιήσουμε μόνιμα τα αυτόματα update των Windows, γράφουμε στην αναζήτηση “Υπηρεσίες” και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε τον τίτλο της στήλης “Όνομα” για να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική ταξινόμηση, εντοπίζουμε το “Windows Update”, και κάνουμε διπλό κλικ για να ανοίξουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων της υπηρεσίας.

Στη συνέχεια, πατάμε το αναδυόμενο μενού δίπλα στο “Τύπος εκκίνησης” και επιλέγουμε το “Μη αυτόματα”.

Με αυτόν τον τρόπο τα Windows δεν θα μπορούν να εγκαθιστούν αυτόματα ενημερώσεις. Όμως, εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε χειροκίνητο έλεγχο για update και να τα εγκαθιστούμε.

Αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε πλήρως το Windows Update, πρέπει στο “Τύπος εκκίνησης” να διαλέξουμε το “Απενεργοποιημένο”. Έτσι, ούτε το λειτουργικό, ούτε εμείς δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα ενημερώσεων.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση της υπηρεσίας, κάνουμε κλικ στο “OK” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές και κλείνουμε τις “Υπηρεσίες”.

Για να εφαρμόσουν τα Windows τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε, θα πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Kέντρο φορητότητας Windows 10: Τι είναι και πώς το χρησιμοποιώ

Τα Windows 10 έχουν αρκετά μικρά εργαλεία τα οποία βοηθούν στη γρηγορότερη και πιο εύκολη ολοκλήρωση πολλών ρυθμίσεων και εργασιών. Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του λειτουργικού είναι το Κέντρο φορητότητας.

Για να ανοίξουμε το Κέντρο φορητότητας των Windows, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης και πατάμε τη σχετική επιλογή.

Ένας ακόμα τρόπος να ανοίξουμε το συγκεκριμένο εργαλείο είναι να κάνουμε δεξί κλικ στην Έναρξη ή να πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+X” και από το μενού που εμφανιστεί να επιλέξουμε το “Κέντρο φορητότητας”.

Αυτό το εργαλείο επιτρέπει να ρυθμίζουμε τη φωτεινότητα της οθόνη και το επίπεδο της έντασης του ήχου.

Επιπλέον, από το ίδιο παράθυρο μπορούμε να δούμε το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και να αλλάξουμε το πλάνο ενέργειας.

Τέλος, το Κέντρο φορητότητας βοηθά στη γρήγορη σύνδεση εξωτερικών οθονών στον υπολογιστή και να ανοίγουμε άμεσα το Κέντρο συγχρονισμού των Windows.

Πώς μπλοκάρω τις εικόνες στα site για να βελτιώσω την απόδοση του browser

Πλέον, οι περισσότερες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν εικόνες για να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων τους. Αυτό όμως δημιουργεί ένα βασικό πρόβλημα. Οι εικόνες είναι η κύρια αιτία της αργής φόρτωσης των site.

Με εξαίρεση τους οδηγούς, όπως αυτοί που δημοσιεύουμε στο PCsteps, συνήθως αγνοούμε τις φωτογραφίες των άρθρων. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να αφήνουμε τον browser να τις φορτώνει.

Το μπλοκάρισμα των εικόνων θα μειώσει τον χρόνο φόρτωσης των ιστοσελίδων και τη μνήμη RAM που χρησιμοποιεί ο browser. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπλοκάρουμε τις εικόνες στον Chrome, στον Edge, και στον Firefox.

Μπλοκάρισμα εικόνων στον Chrome

Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις ρυθμίσεις.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Σύνθετες” για να εμφανίσουμε τις προχωρημένες του browser.

Εντοπίζουμε την ενότητα “Απόρρητο και ασφάλεια” και πατάμε τις “Ρυθμίσεις ιστότοπου”.

Πηγαίνουμε στην κατηγορία “Περιεχόμενο” και κάνουμε κλικ στις “Εικόνες”.

Στη σελίδα που θα ανοίξει, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Εμφάνιση όλων (συνίσταται)”. Ο διακόπτης θα γίνει γκρι και το κείμενο θα αλλάξει στο “Να μην γίνεται εμφάνιση εικόνων”.

Μπλοκάρισμα εικόνων στον Edge

Για να μπλοκάρουμε την εμφάνιση των εικόνων στον Edge, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις”.

QuickSteps#167 - Αυτόματη Εγκατάσταση Update, Site Χωρίς Εικόνες, Βίντεο Για Φόντο

Μετά κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές αριστερά και μπαίνουμε στα “Cookies και δικαιώματα τοποθεσίας”.

Έπειτα, εντοπίζουμε την ενότητα “Όλα τα δικαιώματα” και πατάμε στις “Εικόνες”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στον διακόπτη δίπλα στην “Εμφάνιση όλων (προτείνεται)”.

Μπλοκάρισμα εικόνων στον Firefox

Σε αντίθεση με τον Chrome και τον Edge, ο Firefox δεν διαθέτει κάποια ρύθμιση την οποία μπορούμε να απενεργοποιήσουμε για να μπλοκάρουμε τις εικόνες των ιστοσελίδων.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο στον browser της Mozilla θα πρέπει να παρέμβουμε στις κρυφές ρυθμίσεις του προγράμματος. Αρχικά, γράφουμε στη γραμμή διευθύνσεων “about:config” και πατάμε Enter.

Στη συνέχεια, βεβαιωνόμαστε ότι είναι επιλεγμένο το κουτάκι δίπλα στην “Προειδοποίηση κατά την απόπειρα πρόσβασης σε αυτές τις προτιμήσεις” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αποδοχή κινδύνου και συνέχεια”.

Μετά, αναζητούμε το “permissions.default.image”, πατάμε το μολύβι δίπλα στην πρώτη καταχώρηση, πληκτρολογούμε “2”, και κάνουμε κλικ στο “✓”.

Αν θελήσουμε κάποια στιγμή να ξεμπλοκάρουμε τη φόρτωση των εικόνων, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και αντί για “2” πληκτρολογούμε “1”.

Πώς απενεργοποιώ τις προτάσεις φίλων στο Facebook

Το Facebook διαθέτει διάφορες λειτουργίες οι οποίες βοηθούν στο να εντοπίζουμε πιο εύκολα το περιεχόμενο που ενδεχομένως μας ενδιαφέρει, πρόσωπα τα οποία ίσως γνωρίζουμε, και τα λοιπά.

Μία από τις παραπάνω λειτουργίες είναι οι προτάσεις φίλων. Το κοινωνικό δίκτυο φροντίζει τακτικά να εμφανίζει τις εν λόγω προτάσεις στην κεντρική σελίδα, ενώ παράλληλα τις στέλνει στο email μας ή ακόμα και με SMS στο κινητό μας.

Σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις φίλων είναι χρήσιμες. Ωστόσο, αρκετούς ενδέχεται να τους εκνευρίζει κάτι τέτοιο, διότι όποιον θέλουμε να βρούμε στο Facebook μπορούμε να τον αναζητήσουμε μόνοι μας.

Για να απενεργοποιήσουμε αυτές τις ειδοποιήσεις, κάνουμε κλικ στο βέλος πάνω δεξιά και επιλέγουμε το “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις “Ειδοποιήσεις”, από τη λίστα στα αριστερά.

Μετά, εντοπίζουμε το “Άτομα που ίσως γνωρίζετε” και πατάμε το βέλος στα δεξιά.

Τέλος, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Να επιτρέπονται οι ειδοποιήσεις στο Facebook”, ώστε να μην λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για προτάσεις φίλων.

Πώς ενώνω πολλά βίντεο σε ένα με τον VLC

Οι λόγοι για τους οποίους ενδεχομένως θέλουμε να ενώσουμε δύο ή περισσότερα βίντεο σε ένα ενιαίο αρχείο είναι πολλοί. Για παράδειγμα, ίσως έχουμε τραβήξει αποσπάσματα από κάποιο σημαντικό γεγονός και θέλουμε να φτιάξουμε ένα βίντεο που θα τα περιέχει όλα.

Εάν το μόνο που επιθυμούμε είναι να ενώσουμε απλά τα βίντεο, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα προγράμματα. Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τη συγκεκριμένη εργασία με τον VLC.

Μετατροπή βίντεο στο κατάλληλο format

Αρχικά, θα πρέπει να μετατρέψουμε τα αρχεία των βίντεο σε MP4. Γι' αυτό, ανοίγουμε τον VLC, κάνουμε κλικ στα “Πολυμέσα”, και πατάμε στο “Άνοιγμα πολλαπλών αρχείων”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη”, εντοπίζουμε τα βίντεο που θέλουμε να ενώσουμε, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στην “Αναπαραγωγή” και επιλέγουμε τη “Μετατροπή”.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε για “Προφίλ” το “Video – H.264 + MP3 (MP4)”, επιλέγουμε το “Append'-converted' to filename”, και πατάμε “Έναρξη”.

Ο VLC θα μετατρέψει τα αρχεία των βίντεο και θα τα αποθηκεύσει στον αρχικό φάκελο προσθέτοντας στο τέλος των ονομάτων τους το “-converted”.

Ένωση βίντεο

Αρχικά, κάνουμε διπλό κλικ στη γραμμή διευθύνσεων και αντιγράφουμε τη διαδρομή στην οποία βρίσκονται τα αρχεία.

Έπειτα, γράφουμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Μετά, πληκτρολογούμε την παρακάτω εντολή και πατάμε Enter.

cd ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε τον φάκελο εγκατάστασης του VLC και αντιγράφουμε τη διαδρομή από τη γραμμή διευθύνσεων.

Επιστρέφουμε στη Γραμμή εντολών, πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή, και πατάμε “Enter”.

"ΔΙΑΔΡΟΜΗ_VLC\vlc.exe" "ΒΙΝΤΕΟ_1.mp4" "ΒΙΝΤΕΟ_2.mp4" --sout "#gather:std{access=file,mux=ts,dst="ΟΝΟΜΑ_ΤΕΛΙΚΟΥ_ΒΙΝΤΕΟ.mp4"}" --no-sout-all --sout-keep

Όπου “ΒΙΝΤΕΟ_1” και “ΒΙΝΤΕΟ_2” πληκτρολογούμε το όνομα των βίντεο που θέλουμε να ενώσουμε. Αντίστοιχα, στο “ΟΝΟΜΑ_ΤΕΛΙΚΟΥ_ΒΙΝΤΕΟ” γράφουμε το όνομα που επιθυμούμε να έχει το τελικό βίντεο.

Ο VLC θα ενώσει τα δύο βίντεο και θα εμφανίσει το τελικό αρχείο στον φάκελο που περιέχει τα αρχικά αρχεία.

Πώς προσθέτω και χρησιμοποιώ σελιδοδείκτες στο Word

Οι σελιδοδείκτες επιτρέπουν να εντοπίζουμε κάποιο περιεχόμενο σε ύστερο χρόνο. Για παράδειγμα, στους browser χρησιμοποιούμε σελιδοδείκτες για να αποθηκεύουμε συνδέσμους ιστότοπων ώστε να τους επισκεφτούμε αργότερα.

Αντίστοιχα, στο Word μπορούμε να δημιουργούμε σελιδοδείκτες τους οποίους χρησιμοποιούμε για να εντοπίζουμε άμεσα ένα συγκεκριμένο σημείο του εγγράφου. Πρόκειται για μία χρήσιμη λειτουργία, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μεγάλης έκτασης κείμενα.

Δημιουργία σελιδοδεικτών

Για να δημιουργήσουμε έναν νέο σελιδοδείκτη, τοποθετούμε τον κέρσορα στο σημείο όπου θέλουμε να οδηγεί και επιλέγουμε την καρτέλα “Εισαγωγή”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Συνδέσεις” και πατάμε το “Σελιδοδείκτης”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε το όνομα που θέλουμε να έχει ο σελιδοδείκτης και κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη”.

Πλοήγηση στο έγγραφο με τους σελιδοδείκτες

Όταν θέλουμε να μεταφερθούμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγγράφου στο οποίο έχουμε τοποθετήσει σελιδοδείκτη, πάμε στην “Κεντρική” καρτέλα, κάνουμε κλικ στην “Επεξεργασία”, πατάμε το βέλος δίπλα στην “Εύρεση”, και επιλέγουμε τη “Μετάβαση”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει κάνουμε κλικ στον “Σελιδοδείκτη”, διαλέγουμε τον σελιδοδείκτη που μας ενδιαφέρει, και πατάμε “Μετάβαση”.

Πώς ορίζω βίντεο ως φόντο σε κινητό Android

Στο Play Store υπάρχουν αρκετά app με ζωντανές ταπετσαρίες, όπως ονομάζονται στα ελληνικά. Όμως, με την εφαρμογή “Video to Wallpaper” μπορούμε να μετατρέψουμε οποιοδήποτε βίντεο θέλουμε σε live wallpaper και να το χρησιμοποιήσουμε ως φόντο.

Αρχικά, κατεβάζουμε το app από το Play Store, το τρέχουμε, και πατάμε το “+”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει το live wallpaper και πατάμε “CHOOSE” για να εντοπίσουμε το βίντεο που επιθυμούμε να ορίσουμε ως φόντο.

Μόλις βρούμε το βίντεο, το επιλέγουμε και πατάμε “OK”.

Έπειτα, πατάμε “APPLY” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “ΟΚ”.

Από τη λίστα με τις ζωντανές ταπετσαρίες, επιλέγουμε το “Video to Wallpaper” και στη συνέχεια πατάμε “Ορισμός ταπετσαρίας”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε αν θέλουμε να ορίσουμε το βίντεο ως φόντο μόνο στην αρχική οθόνη ή και στην οθόνη κλειδώματος του κινητού.

QuickSteps#167 - Αυτόματη Εγκατάσταση Update, Site Χωρίς Εικόνες, Βίντεο Για Φόντο

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps