Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Έτοιμοι Υπολογιστές, All-In-One, και Mini PC: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Έτοιμοι Υπολογιστές, All-In-One, και Mini PC: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το τελευταίο διάστημα η αγορά νέου υπολογιστή έχει γίνει μαρτύριο για τους επίδοξους αγοραστές. Η αυξημένη ζήτηση λόγω της πανδημίας αλλά και του mining, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις ημιαγωγών και πυκνωτών, έχουν οδηγήσει τις τιμές στα ύψη, και τις διαθεσιμότητες στον πάτο. Κατά συνέπεια, η αγορά στρέφεται προς έτοιμες λύσεις με άμεση διαθεσιμότητα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε ποιες είναι οι εναλλακτικές μας για αγορά υπολογιστή αυτήν την περίοδο. Θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των έτοιμων υπολογιστών, των All-In-One, και των mini PC, και θα δούμε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές ανά κατηγορία.

Για την αναζήτησή μας, θα χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα του BestPrice.gr, ώστε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για αγορά υπολογιστή εδώ και τώρα, άμεσα διαθέσιμες, σε φυσιολογική – όσο γίνεται – για την εποχή τιμή.

Desktop PC

Στην κατηγορία “Desktop PC” του BestPrice θα βρούμε έτοιμους branded υπολογιστές από γνωστές μεγάλες εταιρείες, όπως η Dell, η Lenovo, η HP, και άλλες.

Συνήθως σε αυτούς τους υπολογιστές δεν έχουμε ιδέα τι μητρική και τι τροφοδοτικό έχει χρησιμοποιηθεί.

Επιπλέον, τα κουτιά των έτοιμων υπολογιστών είναι αρκετά μικροκαμωμένα, πράγμα που τα καθιστά ακατάλληλα για προσθήκη μεγάλης κάρτας γραφικών, ή γενικότερα για αναβαθμίσεις.

Και φυσικά, ενδέχεται να χάσουμε την εγγύηση του κατασκευαστή αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μόνοι μας κάποια αναβάθμιση ανοίγοντας το κουτί, όπως για παράδειγμα η προσθήκη RAM.

Τέλος, αυτά τα συστήματα έρχονται στην πλειονότητά τους έτοιμα με προεγκατεστημένα Windows 10.

Αυτό που θα πρέπει να φροντίσουμε ως καταναλωτές, είναι πρωτίστως ο επεξεργαστής να είναι τελευταίας γενιάς. Για παράδειγμα, θα δούμε αρκετά μοντέλα με Intel 7ης, 8ης, ή και 6ης γενιάς. Ιδανικά, κοιτάμε Intel 10ης γενιάς, και σε AMD σειρά 3000 και πάνω.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι με παλαιότερους επεξεργαστές δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας. Ειδικά για τις δουλειές γραφείου, μας καλύπτει οποιοσδήποτε επεξεργαστής των τελευταίων ετών, και δεν θα καταλάβουμε ιδιαίτερη διαφορά στις επιδόσεις.

Ωστόσο, η τιμή των παλιότερων μοντέλων τείνει να είναι ίδια – και πολλές φορές μεγαλύτερη – από τα νεότερα μοντέλα. Κατά συνέπεια, δεν θα κερδίσουμε απολύτως τίποτα επιλέγοντας επεξεργαστή παλιότερης γενιάς.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ψάχνουμε για σύστημα με 8GB RAM και πάνω, ενώ θεωρούμε την ύπαρξη του SSD απαραίτητη για οποιαδήποτε εργασία.

Οι καλύτερες επιλογές για έτοιμους υπολογιστές

Υπολογιστές Αll-In-One

Στην κατηγορία All-In-One θα βρούμε και πάλι branded υπολογιστές από μεγάλους κολοσσούς, με τη διαφορά ότι όλο το hardware είναι ενσωματωμένο σε μία οθόνη.

Οι πιο δημοφιλής λύσεις της κατηγορίας είναι φυσικά τα iMac της Apple, αλλά υπάρχουν και All-In-One PC από άλλες εταιρείες, όπως η Lenovo, η HP, και η Microsoft.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των υπολογιστών είναι ότι πιάνουν ελάχιστο χώρο. Ίσα-ίσα όσο πιάνει η οθόνη. Τα All-In-One χρησιμοποιούνται κυρίως σε εταιρείες και επιχειρήσεις, αλλά δεν μας απαγορεύει κανείς να τους πάρουμε για οικιακή χρήση.

Το βασικό μειονέκτημα είναι φυσικά η τιμή τους, που σε σχέση με τον κλασικό σταθερό υπολογιστή, είναι εμφανώς πιο τσιμπημένη.

Επίσης, αν μας χαλάσει το All-In-One, είναι αρκετά δύσκολη η επισκευή του. Δεν μπορούμε να το κάνουμε κομμάτια και να βρούμε ανταλλακτικό. Θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο εξειδικευμένο service.

Το ίδιο ισχύει και για την αναβαθμισιμότητα των All-In-One. Το μοντέλο που θα πάρουμε, θα το κρατήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής του, εκτός κι αν μιλάμε για αύξηση αποθηκευτικού χώρου και μνήμης, για τα οποία ίσως υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες επιλογές αναβάθμισης.

Σαφώς, τα All-In-One δεν απευθύνονται σε gamers. Στη πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν ξεχωριστές κάρτες γραφικών, οπότε ξεχνάμε τα παιχνίδια.

Κύριος σκοπός αυτών των υπολογιστών είναι οι δουλειές γραφείου, όπως πληκτρολόγηση, προγραμματισμός, γραφιστικές εργασίες, Photoshop, Premiere, και λοιπά.

Οι καλύτερες προτάσεις για All-In-One

Mini PC

Επόμενο στη λίστα των έτοιμων υπολογιστών είναι τα Mini PC. Πρόκειται για πολύ μικρά κουτιά, τα οποία περιλαμβάνουν έναν ολόκληρο υπολογιστή, συνήθως χαμηλών δυνατοτήτων για δουλειές γραφείου, HTPC, και άλλες παρόμοιες χρήσεις.

Μάλιστα, τα περισσότερα Mini PC έχουν επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης, σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται στα laptop.

Προφανές πλεονέκτημα αυτής της κατηγορίας είναι το μικροσκοπικό τους μέγεθος, αφού χωράνε κυριολεκτικά παντού.

Τα μειονεκτήματα των Mini PC είναι παρόμοια με τα All-In-One. Είναι πιο ακριβά από τους κλασικούς σταθερούς υπολογιστές, έχουν περιορισμούς στην αναβαθμισιμότητα, και άρα σε ενδεχόμενη επισκευή.

Η γενική ιδέα είναι ότι θυσιάζουμε επιδόσεις, χάριν του μικρού μεγέθους.

Τα καλύτερα Mini PC

Desktop PC OEM

Τελευταία κατηγορία είναι τα Desktop PC OEM. Πρόκειται και εδώ για έτοιμους συναρμολογημένους σταθερούς υπολογιστές, απλά χωρίς να έχουν κάποια συγκεκριμένη εταιρεία από πίσω τους.

Αυτές τις συνθέσεις τις ετοιμάζει το εκάστοτε κατάστημα που τις πουλάει, γι’ αυτό και κάθε καταχώρηση στο BestPrice υπάρχει διαθέσιμη σε ένα μόνο κατάστημα.

Το θέμα με αυτή τη λίστα είναι ότι αλλάζει συνεχώς. Τα καταστήματα φτιάχνουν τους υπολογιστές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει στην αγορά, και πολλές φορές όταν εξαντλείται ένα μοντέλο, δεν επανακυκλοφορεί. Κατά συνέπεια, δεν έχει νόημα να προτείνουμε συγκεκριμένα συστήματα σε αυτή τη λίστα.

Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε πριν την αγορά ενός τέτοιου υπολογιστή, είναι να εφαρμόσουμε όσα ισχύουν και για τα Desktop PC που αναφέραμε παραπάνω.

Εν ολίγοις, κοιτάμε πρωτίστως τον επεξεργαστή, πόση RAM θα χρειαστούμε, και το αν έχει δίσκο SSD. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής προορίζεται για παιχνίδια, πρώτο μας μέλημα είναι η κάρτα γραφικών που διαθέτει.

Οι έτοιμοι υπολογιστές είναι η μόνη λύση;

Καλώς ή κακώς, η κατάσταση στην αγορά δεν πρόκειται να βελτιωθεί στο προσεχές μέλλον. Θεωρούμε ότι θα συνεχίσει να υπάρξει έλλειψη και τους επόμενους μήνες, και ενδεχομένως μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν δεν “καιγόμαστε” να αναβαθμίσουμε, ή αν έχουμε κάποιον υπολογιστή που τη δεδομένη στιγμή μας καλύπτει, καλύτερα να μην προχωρήσουμε σε αγορά νέου hardware.

Ειδικά όσον αφορά τις κάρτες γραφικών, αν έχουμε στη διάθεσή μας κάποια παλιότερη, που παίζει τα παιχνίδια μας έστω και σε χαμηλά γραφικά, την φυλάμε σαν τα μάτια μας και βολευόμαστε όσο μπορούμε.

Από την άλλη, αν θέλουμε οπωσδήποτε υπολογιστή εδώ και τώρα, είτε για δουλειά, είτε για gaming, είτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία, οι έτοιμες συνθέσεις που σημειώσαμε στις συλλογές του BestPrice είναι μια άμεση λύση.

Αν έχετε απορίες, ή αν θέλετε κάποια εξειδικευμένη πρόταση αγοράς, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps