Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Incognito Στο Telegram, Διευθύνσεις Site Στο Instagram, Δεδομένα Twitter
QuickSteps#161 - Incognito Στο Telegram, Διευθύνσεις Site Στο Instagram, Δεδομένα Twitter

Incognito Στο Telegram, Διευθύνσεις Site Στο Instagram, Δεδομένα Twitter

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, κρύβουμε τη δραστηριότητά μας στο Telegram, μειώνουμε την κατανάλωση δεδομένων στο Twitter, και βρίσκουμε τους συνδέσμους των site που επισκεπτόμαστε μέσω Instagram. Αποτρέπουμε το εκ νέου άνοιγμα εφαρμογών και φακέλων μετά την επανεκκίνηση των Windows 10. Ελέγχουμε το ενεργό πλάνο ενέργειας και το αλλάζουμε στα Windows 10. Προσθέτουμε χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες με ένα bot του Twitter και διαχωρίζουμε μία στήλη σε πολλές στα Υπολογιστικά φύλλα Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς κρύβω τη δραστηριότητά μου στο Telegram

Ο καθένας για προσωπικούς του λόγους μπορεί να μην θέλει να βλέπουν οι φίλοι του πότε είναι ή όχι online.

Όπως οι περισσότερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, έτσι και το Telegram διαθέτει ρυθμίσεις που βοηθούν να κρατάμε κρυφή τη δραστηριότητά μας.

Αρχικά, πατάμε στις τρεις γραμμές πάνω αριστερά και μπαίνουμε στο “Settings”.

QuickSteps#161 - Incognito Στο Telegram, Διευθύνσεις Site Στο Instagram, Δεδομένα Twitter

Έπειτα, επιλέγουμε “Privacy and Security”.

Στη συνέχεια, πατάμε στο “Last Seen & Online” και διαλέγουμε το “Nobody”.

Από εδώ και στο εξής κανείς, δεν θα μπορεί να δει την ακριβή στιγμή που συνδεθήκαμε τελευταία φορά στο Telegram ή αν είμαστε ενεργοί. Όμως, ούτε εμείς θα μπορούμε να δούμε τη δραστηριότητα των άλλων χρηστών.

Αντ' αυτού, η εφαρμογή θα εμφανίζει κάτω από το όνομα μας, αλλά και κάτω από το όνομα των υπολοίπων χρηστών, χαρακτηρισμούς που περιγράφουν κατά προσέγγιση την τελευταία φορά που συνδεθήκαμε.

Για παράδειγμα, το “recently” δείχνει ότι συνδεθήκαμε πριν μερικές ώρες, ενώ το “within a Week” εμφανίζεται εάν έχουμε να συνδεθούμε στην εφαρμογή πάνω από μία ημέρα, αλλά λιγότερο από επτά ημέρες.

Αν θέλουμε να επιτρέψουμε σε κάποιον χρήστη να βλέπει τη δραστηριότητα μας, τότε πατάμε το “Add Users”, επιλέγουμε το όνομα του από τις επαφές μας, και πατάμε το “✓”.

Μόλις ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις, πατάμε το “✓” πάνω αριστερά και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “OK”.

Μείωση χρήσης δεδομένων στο Twitter

Είναι γνωστό πως οι εφαρμογές των social media αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες της αυξημένης κατανάλωσης δεδομένων. Εάν περνάμε αρκετό χρόνο χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα app, γνωρίζουμε καλά ότι τα MB της σύνδεσής μας δεν είναι ποτέ αρκετά.

Ευτυχώς, το Twitter προσφέρει μία ειδική ρύθμιση η οποία βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης των δεδομένων από την εφαρμογή του.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη ρύθμιση, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω αριστερά.

Έπειτα, μπαίνουμε στο “Ρυθμίσεις και ιδιωτικότητα”.

Στη συνέχεια, από την κατηγορία “Γενικές ρυθμίσεις”, πατάμε στη “Χρήση δεδομένων”.

Τέλος, ενεργοποιούμε την “Εξοικονόμηση δεδομένων”.

Με ενεργή αυτή τη ρύθμιση, το Twitter δεν αναπαράγει αυτόματα τα βίντεο που συναντάμε κατά την περιήγηση μας και φορτώνει όλες τις εικόνες σε χαμηλή ποιότητα. Έτσι, το app μειώνει αισθητά τη χρήση δεδομένων.

Πώς βρίσκω τους συνδέσμους των site που επισκέπτομαι μέσω Instagram

Όταν πατάμε έναν σύνδεσμο από κάποια δημοσίευση του Instagram ή το προφίλ ενός χρήστη της εφαρμογής, η ιστοσελίδα στην οποία οδηγεί το URL ανοίγει στον ενσωματωμένο browser του app.

Ως εκ τούτου, κανένα από τα site που επισκεπτόμαστε μέσω του Instagram δεν αποθηκεύεται στο ιστορικό περιήγησης του browser που χρησιμοποιούμε συνήθως.

Ευτυχώς, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης διατηρεί μία αναλυτική λίστα με όλους τους συνδέσμους που ανοίγουμε. Για να δούμε αυτούς τους συνδέσμους, πατάμε την εικόνα προφίλ κάτω δεξιά και μετά τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στο “Η δραστηριότητα σας” και επιλέγουμε το “ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ”.

Η λίστα αυτή περιέχει όλες τις σελίδες που έχουμε επισκεφθεί μέσω του Instagram, το URL που οδηγεί σε αυτές, και το πότε ανοίξαμε αυτούς τους συνδέσμους.

Για να αποθηκεύσουμε έναν σύνδεσμο στο ιστορικό του browser που χρησιμοποιούμε ή να τον προσθέσουμε στους σελιδοδείκτες μας, πατάμε την καταχώρηση του URL ώστε να το ανοίξουμε στον browser του Instagram.

Έπειτα, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και διαλέγουμε το “Άνοιγμα στο ΟΝΟΜΑ BROWSER”.

Ο σύνδεσμος θα ανοίξει στον browser της επιλογής μας και θα αποθηκευτεί στο ιστορικό περιήγησης μας. Εάν το επιθυμούμε, μπορούμε να τον προσθέσουμε στους σελιδοδείκτες μας.

Πώς αποτρέπω το άνοιγμα εφαρμογών μετά την επανεκκίνηση των Windows

Όταν κλείνουμε τον υπολογιστή ή αποσυνδέουμε τον λογαριασμό μας, τα Windows 10 δημιουργούν ένα αρχείο με τα app που έχουμε ανοιχτά. Μόλις ανοίξουμε ξανά το PC ή συνδεθούμε στον λογαριασμό μας, το λειτουργικό τρέχει όλα τα προγράμματα που είχαμε ανοιχτά.

Ορισμένες φορές αυτή η λειτουργία μπορεί να μας φανεί χρήσιμη, καθώς μας επιτρέπει να συνεχίσουμε άμεσα οποιαδήποτε εργασία είχαμε διακόψει πριν κλείσουμε τον υπολογιστή. Όμως, συνήθως, γίνεται η αιτία της καθυστερημένης εκκίνησης του συστήματος.

Απενεργοποιώντας μία ρύθμιση, μπορούμε να αποτρέψουμε το αυτόματο άνοιγμα των εφαρμογών που είχαμε ανοιχτές πριν κλείσουμε το PC ή αποσυνδέσουμε τον λογαριασμό μας. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στο “Λογαριασμοί”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Επιλογές εισόδου” από το πλαίσιο στα αριστερά.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα “Επανεκκίνηση εφαρμογών” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη που υπάρχει ακριβώς από κάτω.

Αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο στα Windows 10 May 2020 Update (έκδοση 20H1) ή νεότερα.

Μετά, πηγαίνουμε στην ενότητα “Προστασία προσωπικών δεδομένων”, η οποία βρίσκεται πάλι στις “Επιλογές εισόδου”, και απενεργοποιούμε τον δεύτερο διακόπτη.

Απενεργοποίηση αυτόματου ανοίγματος φακέλων

Εκτός από τις εφαρμογές, τα Windows 10 ενδέχεται να ανοίγουν και τους φακέλους που είχαμε αφήσει ανοιχτούς. Για να αποτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά, ανοίγουμε οποιονδήποτε φάκελο και από την “Προβολή” κάνουμε κλικ στις “Επιλογές”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προβολή” και αποεπιλέγουμε το κουτάκι “Επαναφορά προηγούμενων παραθύρων φακέλων κατά τη σύνδεση”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK”, για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

Πώς βλέπω το ενεργό πλάνο ενέργειας και πώς το αλλάζω

Η Microsoft έχει βελτιώσει αισθητά το περιβάλλον των Windows 10, αλλά αρκετές βασικές πληροφορίες παραμένουν κρυμμένες βαθιά μέσα στις ρυθμίσεις και τα μενού του λειτουργικού. Μία από αυτές τις πληροφορίες είναι και το ενεργό πλάνο ενέργειας.

Τα πλάνα ενέργειας είναι σύνολα ρυθμίσεων τα οποία χρησιμοποιούν τα Windows ώστε να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τους πόρους του συστήματος, όταν το laptop είναι συνδεδεμένο στην παροχή του ρεύματος ή χρησιμοποιεί τη μπαταρία.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς βλέπουμε το ενεργό πλάνο ενέργειας και πώς επιλέγουμε κάποιο άλλο, τόσο μέσα από τις ρυθμίσεις των Windows 10 όσο και με τη χρήση εφαρμογών.

Έλεγχος πλάνων ενέργειας μέσω των Windows

Για να δούμε το ενεργό πλάνο ενέργειας και να επιλέξουμε κάποιο άλλο μέσω των μενού των Windows, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας στην Περιοχή ειδοποιήσεων και πατάμε τον σύνδεσμο “Ρυθμίσεις μπαταρίας”.

Θα ανοίξει το παράθυρο των ρυθμίσεων, όπου επιλέγουμε την “Παροχή ενέργειας και αναστολή λειτουργίας” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας”.

Στο παράθυρο που θα ανοίγει, βλέπουμε το ενεργό πλάνο ενέργειας και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα πλάνα.

Για να αλλάξουμε πλάνο πατάμε τον κύκλο δίπλα στο όνομα του.

Έλεγχος πλάνων ενέργειας με χρήση εφαρμογής

Με τη χρήση του δωρεάν προγράμματος “PowerPlanSwitcher” μπορούμε να ελέγχουμε το ενεργό πλάνο ενέργειας και να επιλέγουμε ένα νέο με ένα ή δύο κλικ, αντίστοιχα.

Αρχικά, επισκεπτόμαστε αυτόν τον σύνδεσμο και εγκαθιστούμε τη εφαρμογή στον υπολογιστή, πατώντας “Λήψη”.

Μόλις τρέξουμε το πρόγραμμα, στην Περιοχή ειδοποιήσεων θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο που μοιάζει με πρίζα.

Για να δούμε τα διαθέσιμα πλάνα ενέργειας και ποιο είναι ενεργό, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του PowerPlanSwitcher.

Έπειτα, μπορούμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε πλάνο θέλουμε, κάνοντας κλικ στην καταχώρηση του.

Προσθήκη χρώματος σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες με bot του Twitter

Για να προσθέσουμε χρώμα σε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία, πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, όπως το Photoshop. Επίσης, χρειάζεται να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Από την άλλη, έχουμε την επιλογή να απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία, ο οποίος θα αναλάβει να χρωματίσει τις φωτογραφίες για εμάς, έναντι του ανάλογου χρηματικού ποσού.

Ωστόσο, με τη βοήθεια ενός bot του Twitter μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα σε οποιαδήποτε ασπρόμαυρη εικόνα θέλουμε, εύκολα, γρήγορα, και δωρεάν. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα bot είναι μικρά προγράμματα τα οποία εκτελούν αυτόματα συγκεκριμένες εργασίες.

Το Colorize_Bot🤖🌈 είναι ένα μικρό πρόγραμμα το οποίο έχει αναπτύξει ο χρήστης του Twitter @asdrubalzp και βοηθά στον χρωματισμό ασπρόμαυρων εικόνων. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι θα πρέπει οι φωτογραφίες να έχουν δημοσιευθεί στο social media.

Η χρήση του bot είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά, δημοσιεύουμε την ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Έπειτα, απαντάμε στο αρχικό tweet με το όνομα του bot, το οποίο είναι “@colorize_bot
“.

Μετά από ορισμένο διάστημα, το οποίο εξαρτάται από το πόσο απασχολημένο είναι το bot και μπορεί να είναι από 1 έως 10 λεπτά, το Colorize_Bot🤖🌈 θα απαντήσει στο tweet μας με τη χρωματισμένη εικόνα.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τη σύγκριση μεταξύ της ασπρόμαυρης εικόνας που δημοσιεύσαμε για τις ανάγκες του οδηγού και της έγχρωμης που δημιούργησε το bot.

Για να αποθηκεύσουμε την έγχρωμη φωτογραφία, κάνουμε απλά δεξί κλικ και επιλέγουμε την “Αποθήκευση εικόνας ως”.

Διαχωρισμός μιας στήλης σε πολλές στήλες στα Υπολογιστικά φύλλα Google

Αν έχουμε τοποθετήσει πολλά δεδομένα σε μία στήλη στα Υπολογιστικά φύλλα Google και θέλουμε να τα χωρίσουμε σε πολλές στήλες, μπορούμε να το κάνουμε σχετικά εύκολα με το εργαλείο “Διαχωρισμός κειμένου σε στήλες”.

Αρχικά, για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο εργαλείο, θα πρέπει τα δεδομένα να είναι χωρισμένα μεταξύ τους με ερωτηματικό, κόμμα, κενό διάστημα, ή κάποιον άλλο χαρακτήρα.

Έπειτα, επιλέγουμε τα κελιά που περιέχουν τα δεδομένα.

Στη συνέχεια, από το μενού “Δεδομένα” επιλέγουμε το “Διαχωρισμός κειμένου σε στήλες”.

Τα Υπολογιστικά φύλλα Google θα εμφανίσουν ένα μενού κάτω από τα κελιά που έχουμε επιλέξει. Μέσω αυτού του μενού διαλέγουμε τον χαρακτήρα τον οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει για τον διαχωρισμό των δεδομένων.

Μόλις επιλέξουμε τον κατάλληλο χαρακτήρα, τα Υπολογιστικά φύλλα Google θα χωρίσουν άμεσα τα δεδομένα σε πολλές στήλες.

QuickSteps#161 - Incognito Στο Telegram, Διευθύνσεις Site Στο Instagram, Δεδομένα Twitter

Για να οριστικοποιήσουμε την αλλαγή, κάνουμε κλικ σε ένα κενό κελί.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps