Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αγορά Router - Γιατί Να Αλλάξω Το Router Του Παρόχου
Αγορά Router - Γιατί Να Αλλάξω Το Router Του Παρόχου

Αγορά Router – Γιατί Να Αλλάξω Το Router Του Παρόχου

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα router που μας προμηθεύουν οι πάροχοι τηλεφωνίας και ίντερνετ δεν είναι οι καλύτερες δυνατές επιλογές για το οικιακό μας δίκτυο. Το ερώτημα είναι, γιατί; Τι το κακό έχουν τα router των παρόχων; Στον σημερινό οδηγό θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα. Επιπλέον, θα εξετάσουμε ποιες είναι οι καλύτερες συσκευές για αγορά router, σε κάθε χρηματική κατηγορία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για την αγορά router θα χρησιμοποιήσουμε τη σελίδα του BestPrice.gr, από όπου μπορούμε πάντα να βρίσκουμε τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα.

Υπάρχει περιορισμός στο ποιο router μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Πρώτα από όλα, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η συσκευή που λέμε “router” στην πραγματικότητα είναι τουλάχιστον τέσσερις συσκευές σε μία:

  • Ένα modem που μας συνδέει στο ίντερνετ
  • Ένα network switch στο οποίο συνδέονται όσες ενσύρματες συσκευές έχουμε στο τοπικό δίκτυο.
  • Ένα wireless access point για όλες τις ασύρματες συσκευές στο τοπικό δίκτυο.
  • Και τέλος το router που συνδέει όλα αυτά τα διαφορετικά δίκτυα μεταξύ τους.

Για ευκολία, όμως, το λέμε όλο “router”. Όπως και να το κάνουμε, το modem-switch-access point-router δεν κυλάει το ίδιο όμορφα στη γλώσσα.

Η συσκευή που μας δίνει ο πάροχος έχει όλες αυτές τις υποσυσκευές.

Να σημειώσουμε πως στο εμπόριο κυκλοφορούν router που περιλαμβάνουν modem, είτε ADSL, είτε VDSL, ή πιο σπάνια και τα δύο. Κυκλοφορούν όμως και router χωρίς modem που χρειάζονται ένα modem για να συνδεθούν στο ίντερνετ.

Ωστόσο, δεν μπορούμε έτσι απλά να πετάξουμε το router του παρόχου, και να προβούμε σε αγορά router για αντικατάσταση.

Πρώτον, γιατί συνήθως ο πάροχός μας το router που μας δίνει “δωρεάν”, περιμένει να του το επιστρέψουμε πίσω μόλις κάνουμε διακοπή της σύνδεσης. Δεν μας το χαρίζει, μας το δανείζει.

Αν το έχουμε πετάξει ή πουλήσει ή χαρίσει, θα μας ζητήσει να του το πληρώσουμε όταν κάνουμε διακοπή. Όλα αυτά αναγράφονται κάπου στο συμβόλαιό μας, συνήθως στα ψιλά γράμματα.

αγορά router

Δεύτερον, ανάλογα με την τεχνολογία της γραμμής μας, ενδέχεται να είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε το router του παρόχου ως modem. Αν δεν το κάνουμε, είναι πιθανόν να μη δουλεύει το τηλέφωνο.

Αν έχουμε γραμμή ADSL ή VDSL, το πιθανότερο είναι πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε το router του παρόχου με άλλο. Αρκεί να καταχωρήσουμε χειροκίνητα username και password στη σελίδα εγκατάστασης του router, ώστε να συνδεθούμε στο ίντερνετ.

Ωστόσο, αν η σύνδεσή μας περιλαμβάνει υπηρεσίες VoIP (Voice over IP), τα πράγματα αλλάζουν. Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν η σύνδεσή μας λειτουργεί με VoIP, είναι να δούμε πού είναι συνδεδεμένη η συσκευή του τηλεφώνου μας.

Αν είναι συνδεδεμένη επάνω στο router του παρόχου, τότε έχουμε VoIP.

Σε μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, υποχρεωτικά χρειαζόμαστε το router του παρόχου ως modem. Και μπορούμε μετά πάνω του να συνδέσουμε μια δεύτερη συσκευή ως router, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας.

Εναλλακτικά, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον πάροχό μας, και να ζητήσουμε τα στοιχεία σύνδεσης για να λειτουργήσει το VoIP χωρίς το δικό του router.

Το κακό με αυτό είναι ότι κάποιοι πάροχοι δίνουν αυτά τα στοιχεία, κάποιοι άλλοι όχι, και κάποιοι ίσως μας βγάλουν το λάδι μέχρι να μας τα δώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, τα router με δυνατότητες VoIP τείνουν να είναι αρκετά ακριβά.

Τι θα μου προσφέρει η αγορά router

Ένας βασικός λόγος να αλλάξουμε router είναι αν θέλουμε περισσότερες δυνατότητες από το διαχειριστικό του περιβάλλον.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουμε να βάλουμε VPN απευθείας στο router, ή ακόμα και να αλλάξουμε DNS. Κάποια router των παρόχων δεν επιτρέπουν καν κάτι τόσο απλό. Με ένα δικό μας router έχουμε τον πλήρη έλεγχο στις ρυθμίσεις του δικτύου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

αγορά router

Επίσης, κάποιοι χρήστες τυγχάνει να αντιμετωπίζουν αστάθεια στο δίκτυο, συνεχείς αποσυνδέσεις, και διάφορα ενοχλητικά προβλήματα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αλλαγή του router συνήθως λύνει το πρόβλημα, εφόσον όμως έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο πιθανό σενάριο, όπως πρόβλημα στη γραμμή, ή παλιά/προβληματική καλωδίωση του σπιτιού.

Από εκεί και πέρα, αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα βελτιώσει ένα νέο router σε σύγκριση με το router του παρόχου, είναι η ποιότητα του WiFi, και από άποψη σήματος, και από θέμα φόρτου.

Για παράδειγμα, κάποια router των παρόχων “γονατίζουν” αν συνδέσουμε πολλές συσκευές, και αρχίζουν τα προβλήματα.

Ή, συνήθως έρχονται με παλαιότερες εκδόσεις WiFi, και άρα χαμηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων στο τοπικό δίκτυο, χειρότερη κάλυψη, και άλλα.

Το νεότερο πρότυπο WiFi ονομάζεται 802.11ax. Οι ονομασίες μέχρι και πριν λίγο καιρό ήταν πολύπλοκες, και μόλις φέτος αποφάσισε η λεγόμενη “WiFi Alliance” να τις απλοποιήσει. Οπότε το νεότερο πρότυπο είναι το Wifi 6, το 802.11ac είναι το WiFi 5, και πάει λέγοντας.

Wi-Fi 6 & Wi-Fi 6E: Η Νέα Ασύρματη Δικτύωση Και Γιατί Είναι Σημαντική
Wi-Fi 6 & Wi-Fi 6E: Η Νέα Ασύρματη Δικτύωση Και Γιατί Είναι Σημαντική

Μέσα στο 2020 θα κυκλοφορήσει το Wi-Fi 6, ένα ασύρματο πρότυπο νέας γενιάς που είναι ταχύτερο του 802.11ac. Μαζί του έρχεται και το Wi-Fi 6E,…

Επίσης, πρέπει να έχουμε κατά νου τη συχνότητα στην οποία εκπέμπει ένα router. Οι δύο βασικές συχνότητες είναι τα 2.4GHz και 5GHz.

Κάποια router υποστηρίζουν και τις δύο συχνότητες, αλλά κάποια υποστηρίζουν μόνο τα 2.4GHz. Πολλές συσκευές του σπιτιού λειτουργούν είτε στα 2.4GHz, είτε κοντά σε αυτή τη συχνότητα.

Για παράδειγμα, οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα ασύρματα τηλέφωνα, ή ακόμα και τα router των γειτόνων, αν μένουμε σε πολυκατοικία. Ως αποτέλεσμα, αν το router μας υποστηρίζει μόνο αυτή τη συχνότητα, και κοντά υπάρχουν τέτοιες συσκευές, ενδέχεται να έχουμε παρεμβολές.

Τα 5GHz από την άλλη έχουν μικρότερη διεισδυτικότητα μέσα από τοίχους, αλλά πολύ λιγότερες παρεμβολές.

Ένα νέο router με τις κατάλληλες προδιαγραφές θα μπορέσει να υποστηρίξει πολλαπλές συσκευές, σταθερά, χωρίς να “σέρνεται” και χωρίς εκνευριστικές αποσυνδέσεις.

Τελευταίος και ίσως βασικότερος λόγος για αλλαγή του router των παρόχων είναι η ασφάλεια. Αρκετά malware έχουν ως στόχο το λογισμικό των router, και δεδομένου ότι τα router των παρόχων έχουν ένα σωρό κενά ασφαλείας, γιατί να το ρισκάρουμε;

Ένα τρίτο router, το οποίο θα παίρνει συνεχώς firmware updates, είναι ασύγκριτα πιο ασφαλές από κάθε άποψη.

Αγορά router ανά κατηγορία

Μέσα από το BestPrice.gr, συγκρίναμε όλες τις διαθέσιμες συσκευές, και επιλέξαμε κάποιες από τις πιο αξιόλογες για αγορά router ανά κατηγορία.

Router για καλύτερο WiFi

Στην Ελλάδα, από όσο γνωρίζουμε, οι συνδέσεις που δεν περιλαμβάνουν VoIP είναι είδος υπό εξαφάνιση. Οπότε, θα πρέπει να κρατήσουμε το router του παρόχου ως modem.

Με αυτό ως δεδομένο, και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος χρήστης χρειάζεται καλύτερο WiFi, παρά ταχύτερο τοπικό δίκτυο, προτείνουμε για αγορά router το TP-Link Archer C50 v4 ως το πιο οικονομικό για βασική χρήση, με τιμή λίγο κάτω από τα 30€.

Το συγκεκριμένο router υποστηρίζει και συχνότητα 5GHz, με μέγιστη ταχύτητα WiFi τα 1200Mbps.

Αν πάλι θέλουμε να επενδύσουμε σε μία πολύ καλή συσκευή, που θα μας καλύψει και μελλοντικά, κοιτάμε για αγορά router με Wifi 6.

Το Xiaomi AX3600 κοντά στα 100€ θα μας καλύψει πλήρως για αυτές τις ανάγκες, και διαθέτει επιπλέον Gigabit Ethernet.

Αντίστοιχα, στη high-end κατηγορία, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο Asus RT-AX82U.

αγορά router

Εδώ να σημειώσουμε ότι αν οι συσκευές μας δεν υποστηρίζουν WiFi 6, δεν θα έχουμε τα πλεονεκτήματα που υποστηρίζει αυτή η νέα έκδοση. Αν για παράδειγμα το laptop μας έχει κάρτα δικτύου WiFi 5, θα φτάνει τις ταχύτητες του WiFi 5, ακόμα και αν το router έχει WiFi 6.

Router για Gigabit Ethernet

Αν ο βασικός λόγος που αλλάζουμε το router είναι γιατί θέλουμε Gigabit Ethernet, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές.

Η πιο οικονομική και ταυτόχρονα πολύ δημοφιλής επιλογή για αγορά router αυτής της κατηγορίας είναι το Xiaomi Mi 4A των 20€, με μόλις 2 θύρες Ethernet.

Για 4 θύρες Ethernet, θα βρούμε το Tenda AC10U στα 40€.

Τα high-end μοντέλα της προηγούμενης κατηγορίας θα μας καλύψουν και εδώ, αν έχουμε περισσότερες απαιτήσεις.

Router με VoIP

Στην περίπτωση που ο πάροχος μας δώσει τα στοιχεία για το VoIP, μπορούμε να επιλέξουμε ένα modem/router με VoIP, που όμως εκ των πραγμάτων είναι αρκετά ακριβά.

Επίσης, θα πρέπει να έχουμε κάποια εμπειρία για να περάσουμε τις ρυθμίσεις που θα μας πει ο πάροχος.

Ένα τέτοιο router είναι το FritzBox 7530, κοντά στα 130€.

αγορά router

Modem/Router χωρίς VoIP

Για τους λίγους που δεν έχουν υπηρεσίες VoIP, και θέλουν μία συσκευή modem/router, το Asus AC55U είναι μία από τις καλύτερες επιλογές.

αγορά router

Αν επιπλέον θέλουμε υποστήριξη WiFi 6, οι επιλογές στην ελληνική αγορά είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Εμείς βρήκαμε μόλις ένα διαθέσιμο μοντέλο τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το AVM Fritzbox 7530AX, με τιμή κοντά στα 200€, το οποίο είναι άκρως ποιοτικό για την κατηγορία του.

αγορά router

Router με κάρτα SIM για 4G

Τέλος, υπάρχουν router στα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε κάρτες SIM, ώστε να εκμεταλλευτούμε το 4G δίκτυο των παρόχων, αντί του ενσύρματου ίντερνετ.

Αν μας ενδιαφέρει η αγορά ενός τέτοιου router, το TP-Link MR6400 είναι η πιο αξιόλογη οικονομική επιλογή, κοντά στα 70€.

αγορά router

Εσείς θα αλλάξετε το router του παρόχου;

Αυτές ήταν οι καλύτερες προτάσεις για αγορά router, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Μέσα από το BestPrice.gr μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση στα διαθέσιμα φίλτρα για τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε να διαθέτει το νέο μας router, και στη συνέχεια να επιλέξουμε το κατάστημα με άμεση διαθεσιμότητα και την καλύτερη δυνατή τιμή.

Γράψτε μας στα σχόλια ποιο router χρησιμοποιείτε εσείς, και αν είστε ευχαριστημένοι από την επιλογή σας, ώστε να βοηθήσετε τους αναγνώστες μας να κάνουν τη βέλτιστη επιλογή.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps