Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ποιότητα Ήχου Spotify, Κωδικοί Edge, Καταστολή Θορύβου Teams
QuickSteps#154 - Ποιότητα Ήχου Spotify, Κωδικοί Edge, Καταστολή Θορύβου Teams

Ποιότητα Ήχου Spotify, Κωδικοί Edge, Καταστολή Θορύβου Teams

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, βελτιώνουμε την ποιότητα του ήχου και ακούμε μουσική στο Spotify ενώ παίζουμε παιχνίδια. Διαχειριζόμαστε τους αποθηκευμένους κωδικούς στον Edge, ενεργοποιούμε την καταστολή θορύβου στο Microsoft Teams, και ομαδοποιούμε τις συντομεύσεις στη Γραμμή Εργασιών των Windows 10. Αλλάζουμε το μέγεθος πολλών φωτογραφιών ταυτόχρονα με τα PowerToys και προσθέτουμε πίνακες στα email με το Gmail.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς βελτιώνω την ποιότητα του ήχου στο Spotify

Το Spotify είναι μία από τις καλύτερες υπηρεσίες για ακρόαση μουσικής. Ωστόσο, η ποιότητα του ήχου που προσφέρει δεν είναι και τόσο καλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι η υπηρεσία ρυθμίζει την ποιότητα με βάση την ταχύτητα της σύνδεσης μας.

Όμως, εάν συνηθίζουμε να ακούμε μουσική μέσω του Spotify από τον υπολογιστή και είμαστε συνδεδεμένοι σε σταθερό ασύρματο δίκτυο, τότε μπορούμε αλλάζοντας μερικές ρυθμίσεις να βελτιώσουμε αρκετά την ποιότητα του ήχου.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω αριστερά και από το μενού “Αλλαγές” μπαίνουμε στις “Προτιμήσεις”.

QuickSteps#154 - Ποιότητα Ήχου Spotify, Κωδικοί Edge, Καταστολή Θορύβου Teams

Πηγαίνουμε στην ενότητα “Ποιότητα Μουσικής” και ρυθμίζουμε την “Ποιότητα streaming” ως “Υψηλή” ή “Πολύ υψηλή”. Έτσι, το Spotify θα κάνει stream τον ήχο των τραγουδιών στα 160Kbps ή 320Kbps, αντίστοιχα.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η επιλογή “Πολύ υψηλή” είναι διαθέσιμη μόνο σε λογαριασμούς οι οποίοι έχουν ενεργή τη συνδρομή Spotify Premium.

Εάν διαπιστώσουμε ότι η αναπαραγωγή των τραγουδιών κολλάει, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε στις ρυθμίσεις και να επιλέξουμε κάποια χαμηλότερη τιμή στην “Ποιότητα streaming”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε την “Κανονικοποίηση έντασης”. Με αυτόν τον τρόπο το Spotify θα ρυθμίζει την ένταση του ήχου όλων των τραγουδιών στο ίδιο επίπεδο.

Έτσι, αποφεύγουμε το φαινόμενο να ακούσουμε εντελώς ξαφνικά ένα τραγούδι σε πολύ δυνατή ή ιδιαίτερα χαμηλή ένταση.

Ακριβώς από κάτω, μπορούμε να επιλέξουμε το επίπεδο της έντασης στο οποίο θα ρυθμίζει η εφαρμογή τον ήχο των τραγουδιών. Οι διαθέσιμες τιμές είναι “Δυνατό”, “Κανονική”, και “Ήσυχο”.

Έπειτα, μεταφερόμαστε στο κατώτερο τμήμα των ρυθμίσεων και κάνουμε κλικ στο κουμπί “ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ”.

Εντοπίζουμε την ενότητα “Αναπαραγωγή”, ενεργοποιούμε το “Crossfade τραγουδιών”, και με τη βοήθεια του slider ρυθμίζουμε τη διάρκεια του εφέ.

Όταν αυτή η λειτουργία είναι ενεργή, το Spotify μειώνει σταδιακά την ένταση στο τέλος κάθε κομματιού και την αυξάνει στην αρχή ενός νέου.

Τέλος, ενεργοποιούμε το “Automix”, ώστε η εφαρμογή να μειώνει το κενό ανάμεσα σε δύο τραγούδια και να κάνει πιο ομαλή την μετάβαση από το ένα τραγούδι στο άλλο.

Πώς ακούω μουσική στο Spotify ενώ παίζω παιχνίδια στον υπολογιστή

Τα Windows 10 έχουν μία εφαρμογή που ονομάζεται “Xbox Game Bar”. Το app αυτό χρησιμοποιεί widget, τα οποία επιτρέπουν την εγγραφή της οθόνης του υπολογιστή, την εμφάνιση πληροφοριών για τις επιδόσεις του συστήματος, και άλλα.

Για να ανοίξουμε την εφαρμογή, γράφουμε στην αναζήτηση “Xbox Game Bar” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Ένας ακόμα τρόπος να ανοίξουμε το app είναι να πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+G”.

Μόλις ανοίξει η Xbox Game Bar, θα δούμε στην οθόνη του υπολογιστή αρκετά widget.

QuickSteps#154 - Ποιότητα Ήχου Spotify, Κωδικοί Edge, Καταστολή Θορύβου Teams

Ωστόσο, η εφαρμογή έχει πολλά περισσότερα, στα οποία μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της λίστας, δίπλα από την ώρα.

Ανάμεσα στα widget υπάρχει ένα το οποίο μας επιτρέπει να ακούμε μουσική στο Spotify, ενώ παίζουμε παιχνίδια στον υπολογιστή.

Για να προσθέσουμε στην Xbox Game Bar αυτό το widget, κάνουμε κλικ στην καταχώρηση του.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε “ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ”.

Αν δεν έχουμε στον υπολογιστή μας την εφαρμογή του Spotify, κάνουμε κλικ στο “Λήψη της εφαρμογής” και συνδέουμε τον λογαριασμό μας.

Μόλις συνδέσουμε τον λογαριασμό μας στην Xbox Game Bar, θα εμφανιστεί το widget του Spotify, από το οποίο μπορούμε να ελέγχουμε την αναπαραγωγή της μουσικής στο κύριο app της υπηρεσίας.

Διαχείριση αποθηκευμένων κωδικών στον Microsoft Edge

Ο browser της Microsoft προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης των κωδικών του χρήστη, ώστε να τους συμπληρώνει αυτόματα.

Η παραπάνω λειτουργία μπορεί να μας γλιτώσει χρόνο διότι δεν χρειάζεται να πληκτρολογούμε κάθε φορά τα στοιχεία σύνδεσης. Ωστόσο, ίσως θέλουμε να διαγράψουμε παλιούς κωδικούς ή να δούμε όλα τα στοιχεία που αποθηκεύει ο Edge.

Για να διαχειριστούμε τους κωδικούς τους οποίους αποθηκεύει ο Edge, πατάμε τις τρεις τελείες και πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, από το μενού στα δεξιά επιλέγουμε το “Προφίλ”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην επιλογή “Κωδικοί πρόσβασης”.

Στη σελίδα που θα ανοίξει βλέπουμε όλους τους κωδικούς τους οποίους έχει αποθηκεύσει ο browser.

Κάθε καταχώρηση περιέχει το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης, και τον ιστότοπο στον οποίο χρησιμοποιούμε τα συγκεκριμένα στοιχεία σύνδεσης.

Τα δύο πρώτα δεδομένα είναι ορατά. Για να προβάλλουμε τον κωδικό πρόσβασης, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με το μάτι.

Τέλος, για να διαγράψουμε τα στοιχεία σύνδεσης μιας ιστοσελίδας, πατάμε τις τρεις τελείες δίπλα στην καταχώρηση της και επιλέγουμε “Διαγραφή”.

Ενεργοποίηση της καταστολής θορύβου στο Microsoft Teams

Εξαιτίας της πανδημίας, αρκετοί εργαζόμαστε από το σπίτι ή παρακολουθούμε online μαθήματα. Για την πραγματοποίηση των απαραίτητων βιντεοκλήσεων, χρησιμοποιούμε εφαρμογές όπως το Zoom και το Microsoft Teams.

Συνήθως, σε αυτές τις κλήσεις επικρατεί ησυχία, αλλά αρκετές φορές τυχαίνει να υπάρχει θόρυβος. Η αιτία αυτού του θορύβου είναι οι ήχοι που κάνουν τα πληκτρολόγια των συμμετεχόντων, η σακούλα με τα πατατάκια που τρώει κάποιος, και άλλα.

Ευτυχώς, το Microsoft Teams έχει μία ειδική λειτουργία καταστολής θορύβου, η οποία μειώνει τα επίπεδα αυτών των ήχων και ενισχύει την ανθρώπινη φωνή. Για να την ενεργοποιήσουμε, κάνουμε κλικ στην εικόνα προφίλ και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Πηγαίνουμε στην κατηγορία “Συσκευές” και εντοπίζουμε την ενότητα “Καταστολή θορύβου”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Απενεργοποίηση” και διαλέγουμε την “Αυτόματη” λειτουργία. Έτσι, το Microsoft Teams να επιλέγει μόνο του ποιους ήχους θα καταστέλλει.

Ο λόγος που κάνουμε αυτή την επιλογή είναι διότι αν επιλέξουμε το “Χαμηλή”, η εφαρμογή θα επιτρέπει να ακούγονται ορισμένοι ήχοι, όπως τα πλήκτρα του πληκτρολογίου.

Αντίστοιχα, με την καταστολή θορύβου στο “Υψηλή” το Microsoft Teams θα επιτρέπει να ακούμε μόνο οποιονδήποτε ήχο αναγνωρίζει ως ομιλία, και ενδέχεται να καταστέλλει τη φωνή κάποιου που μιλά πολύ χαμηλόφωνα.

Ομαδοποίηση των συντομεύσεων της Γραμμής Εργασιών Windows 10

Η Γραμμή Εργασιών είναι το τμήμα των Windows το οποίο χρησιμοποιούμε πιο συχνά. Συνηθίζουμε να προσθέτουμε σε αυτή τις συντομεύσεις των προγραμμάτων τα οποία χρησιμοποιούμε πιο συχνά.

Επιπλέον, όσες περισσότερες εφαρμογές διατηρούμε ανοιχτές, τόσο πιο δύσκολο είναι να τις διαχειριστούμε. Αυτό συμβαίνει γιατί η Γραμμή Εργασιών μπορεί εύκολα να γεμίσει με εικονίδια, δυσκολεύοντας την εύρεση του εκάστοτε προγράμματος που ψάχνουμε.

Ωστόσο, η εφαρμογή TaskbarGroups βοηθάει στο να διατηρούμε οργανωμένη τη Γραμμή Εργασιών, ομαδοποιώντας τις συντομεύσεις των προγραμμάτων που έχουμε προσθέσει σε αυτή.

Μπορούμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή μπαίνοντας σε αυτήν τη σελίδα και κάνοντας κλικ στο “TaskbarGroups.zip”.

Το TaskbarGroups είναι portable app. Οπότε, για να το χρησιμοποιήσουμε πρέπει απλά να αποσυμπιέσουμε το αρχείο που κατεβάσαμε και να τρέξουμε το “TaskbarGroups.exe”.

Εφόσον τρέξουμε την εφαρμογή, για να δημιουργήσουμε μία νέα ομάδα συντομεύσεων, κάνουμε κλικ στο “Add taskbar group”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, μπορούμε να ρυθμίσουμε την εμφάνιση της νέας ομάδας και τις συντομεύσεις τις οποίες θα περιέχει.

Αρχικά, στο “Name the new group” πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει η ομάδα.

Έπειτα, πατώντας το “Change group icon”, μπορούμε να επιλέξουμε μία εικόνα της αρεσκείας μας, την οποία το TaskbarGroups θα χρησιμοποιεί ως εικονίδιο για την ομάδα. Με το κουμπί “Add new shortcut” προσθέτουμε στην ομάδα συντομεύσεις.

Όσον αφορά το “Width”, αυτό αφορά το πόσες συντομεύσεις θα προβάλλει η εφαρμογή σε κάθε σειρά.

Για παράδειγμα, αν ορίσουμε να εμφανίζονται πέντε συντομεύσεις και στην ομάδα προσθέσουμε έξι, τότε η έκτη θα είναι τοποθετημένη σε ξεχωριστή γραμμή.

Όταν έχουμε ολοκληρώσει όλες τις αλλαγές, κάνουμε κλικ στο “Save”.

Η νέα ομάδα που δημιουργήσαμε εμφανίζεται στο κύριο παράθυρο της εφαρμογής.

Για να προσθέσουμε τη συντόμευση μιας ομάδας στη Γραμμή Εργασιών, πατάμε το εικονίδιο της για να ανοίξει ο φάκελος με όλες τις συντομεύσεις του TaskbarGroups.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση την οποία θέλουμε να προσθέσουμε στη Γραμμή Εργασιών και πατάμε “Καρφίτσωμα στη γραμμή εργασιών”.

Μαζική αλλαγή μεγέθους φωτογραφιών με τα PowerToys

Αν δουλεύουμε με μεγάλο όγκο εικόνων, κάποιες διαδικασίες ίσως μας φαίνονται βαρετές, ή απλά απαιτούν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν. Ωστόσο, υπάρχουν δωρεάν εργαλεία, τα οποία μας βοηθούν να τις ολοκληρώσουμε πολύ πιο γρήγορα.

Για παράδειγμα, υπάρχει το εργαλείο Image Resizer των PowerToys, που επιτρέπει να αλλάζουμε μαζικά το μέγεθος αρκετών εικόνων, εύκολα και γρήγορα. Τα PowerToys τα κατεβάζουμε από αυτό το site, κάνοντας κλικ στη νεότερη έκδοση του PowerToys.

Τη στιγμή που γράφαμε τον οδηγό ήταν η 0.29.0. Συνήθως βγαίνει νέα έκδοση κατά μέσο όρο μία φορά το μήνα.

Προσοχή να αποτελεί τελικό Release, και να μην είναι Experimental pre-release, που ενδεχομένως να έχει απρόβλεπτα προβλήματα και bugs.

Ρύθμιση εφαρμογής

Μόλις εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή το πρόγραμμα, το τρέχουμε, επιλέγουμε το εργαλείο “Image Resizer”, και ενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από το “Enable Image Resizer”.

Έπειτα, πατάμε τον κάδο σε κάθε μία από τις καταχωρήσεις για να τις διαγράψουμε.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Add size” για να προσθέσουμε μία νέα διάσταση.

Μετά, πληκτρολογούμε το όνομα που επιθυμούμε να έχει, επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο το εργαλείο θα αλλάζει το μέγεθος των εικόνων, και ορίζουμε τις διαστάσεις που θέλουμε να έχουν οι φωτογραφίες.

Με τον ίδιο τρόπο δημιουργούμε όσα μεγέθη εικόνων θέλουμε.

Όταν ολοκληρώσουμε την προσθήκη όλων των επιθυμητών μεγεθών, κλείνουμε το παράθυρο των PowerToys.

Αλλαγή μεγέθους εικόνων

Για να αλλάξουμε το μέγεθος πολλών εικόνων μαζί, τις επιλέγουμε, κάνουμε δεξί κλικ, και πατάμε το “Resize pictures”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το επιθυμητό μέγεθος και κάνουμε κλικ στο “Resize”.

Το εργαλείο θα δημιουργήσει αντίγραφα των εικόνων, τα οποία θα έχουν τις διαστάσεις τις οποίες επιλέξαμε.

Τα νέα αρχεία έχουν το ίδιο όνομα με τα παλιά, με τη διαφορά ότι στο τέλος υπάρχει μία παρένθεση η οποία περιέχει το όνομα που έχουμε δώσει στις συγκεκριμένες διαστάσεις.

Προσθήκη πίνακα σε email με το Gmail και τα Υπολογιστικά φύλλα Google

Εάν θέλουμε να στείλουμε σε κάποιον ορισμένα στοιχεία μέσω email, είτε τα στέλνουμε ως λίστα, είτε δημιουργούμε ένα αρχείο κειμένου ή υπολογιστικό φύλλο. Όμως, το Gmail επιτρέπει να εισάγουμε στα email ολόκληρους πίνακες δεδομένων.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, δημιουργούμε τον πίνακα με τα Υπολογιστικά φύλλα Google ή το Microsoft Excel. Έπειτα, επιλέγουμε τα κελιά που περιέχουν τα στοιχεία τα οποία θέλουμε να εισάγουμε στο email και πατάμε “Ctrl+C” για να τα αντιγράψουμε.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στο Gmail και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Σύνταξη” για να ανοίξουμε το πλαίσιο δημιουργίας email.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε το κείμενο το οποίο θέλουμε να περιέχει το μήνυμα μας και βάζουμε τον κέρσορα στο σημείο όπου επιθυμούμε να εισάγουμε τον πίνακα.

Μετά, πατάμε “Ctrl+V” για να επικολλήσουμε τον πίνακα στο email.

Όταν κάνουμε επικόλληση έναν πίνακα από τα Υπολογιστικά φύλλα Google, το Gmail διατηρεί τη μορφοποίηση του και προσαρμόζει το μέγεθος στο πλάτος του σώματος του κειμένου.

Ωστόσο, όταν επικολλούμε έναν πίνακα τον οποίο έχουμε αντιγράψει από το Microsoft Excel, το Gmail δεν αντιγράφει τη μορφοποίηση του και διατηρεί τις διαστάσεις των κελιών.

Το οπτικό αποτέλεσμα στην περίπτωση του Excel δεν είναι ιδιαίτερα καλό. Γι' αυτό, η καλύτερη επιλογή για την εισαγωγή πίνακα στα μηνύματα τα οποία συντάσσουμε με το Gmail είναι τα Υπολογιστικά φύλλα Google.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT 2 x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#325 - Ενεργοί Πυρήνες CPU, Επείγον Email Στο Gmail, Συντομεύσεις Διαδρομών Για Τους Χάρτες Google
QuickSteps
GamingSteps#20240504 - Προβλήματα Με Το Next-Gen Update Του Fallout 4, Νεότερα Για Το Nintendo Switch 2, Funko Fusion
GamingSteps