Home » Hardware » HDMI 2.1 vs DisplayPort 2.0: Ποιο Είναι Καλύτερο Για Gaming
HDMI vs DisplayPort Ποιο Είναι Καλύτερο Για GamingΠολυμέσα

HDMI 2.1 vs DisplayPort 2.0: Ποιο Είναι Καλύτερο Για Gaming

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το HDMI και το DisplayPort είναι τα πρότυπα σύνδεσης που έχουν επικρατήσει στην ψηφιακή μετάδοση βίντεο και ήχου, αντικαθιστώντας τα γερασμένα VGA και DVI. Οι νέες γενιές τους υπόσχονται ακόμη καλύτερη απόδοση σε υψηλότερες αναλύσεις στο gaming και στις οθόνες μας, προσφέροντας ψηφιακό βίντεο και ήχο υψηλής ευκρίνειας. Στον οδηγό θα δούμε που υπερτερεί το κάθε πρότυπο στην πράξη, μαζί με την αναλυτική σύγκριση των δύο κορυφαίων εκδόσεων τους, του HDMI 2.1 και του DisplayPort 2.0.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

HDMI vs DisplayPort

Στις μέρες μας, τη θύρα HDMI τη συναντάμε σχεδόν σε όλες τις συσκευές, όπως τηλεοράσεις, αποκωδικοποιητές, DVD και Blu-ray players, δέκτες A/V, κονσόλες παιχνιδιών, βιντεοκάμερες, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Ακόμη και σε smartphone.

Θα βρούμε επίσης μια θύρα HDMI σε όλους ουσιαστικά τους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, καθώς και σε πολλούς υπολογιστές all-in-one.

Από την άλλη, εδώ και αρκετά χρόνια, οι gaming κάρτες γραφικών έχουν πολλαπλές θύρες DisplayPort, και συνήθως μία μόνο θύρα HDMI για συμβατότητα με παλαιότερα ή φθηνότερα monitor. Επίσης βρίσκουμε DisplayPort σε ορισμένα gaming laptop.

Από τις πέντε θύρες για σύνδεση σε οθόνη, μόνο η (3) είναι HDMI, οι (2), (4), (5) είναι DisplayPort

Τόσο το HDMI όσο και το DisplayPort είναι ψηφιακά πρωτόκολλα για τη μεταφορά ήχου και εικόνας. Σε απλή χρήση και στην δημοφιλή ανάλυση 1080p, ή ακόμα και την 1440p, δεν πρόκειται να παρατηρήσουμε καμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στις δύο συνδέσεις.

Αφού λοιπόν υπάρχει το HDMI, που προσφέρει εικόνα και ήχο υψηλής ποιότητας, και είναι τόσο διαδεδομένο, γιατί χρειάζεται ένα νέο πρωτόκολλο όπως το DisplayPort? Το οποίο μάλιστα δεν είναι με κανένα τρόπο συμβατό με το HDMI χωρίς ειδικό αντάπτορα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο αντάπτορας χρειάζεται και έξτρα τροφοδοσία μέσω USB

Ας δούμε λοιπόν εν τάχει τις σημαντικές διαφορές, τα πλεονεκτήματα, και τα μειονεκτήματα των δύο πρότυπων, πριν περάσουμε στην αναλυτική σύγκριση των δύο κορυφαίων εκπροσώπων της νέας γενιάς τους.

Οι δυνατότητες των δύο προτύπων

Γνωρίζοντας και συγκρίνοντας τις δυνατότητες των δύο προτύπων, είμαστε σε θέση να δούμε τις θεμελιώδεις διαφορές τους σε σχέση με το τι θέλουμε να βελτιώσουμε στο σύστημα μας.

Για παράδειγμα, αν μας αρέσει να παίζουμε παιχνίδια, σε τι σύστημα μας αρέσει να τα παίζουμε περισσότερο, κατά πόσο μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της νέας οθόνης μας, κ.λ.π.

HDMI 2.1 vs DisplayPort 2.0 2λλ

Σε αυτό σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμη και αν η οθόνη μας διαθέτει και τις δύο συνδέσεις, μπορεί να υποστηρίζει μόνο συγκεκριμένες εκδόσεις του κάθε πρότυπου.

Έτσι, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ανάλογα την έκδοση μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί σε ποια ανάλυση, ρυθμό ανανέωσης, και ποιες άλλες δυνατότητες μπορεί να διαχειριστεί το κάθε πρότυπο.

HDMI

Το HDMI (High Definition Multimedia Interface) σχεδιάστηκε το 2002 από έξι γίγαντες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης: Hitachi, Panasonic, Philips, Silicon Image, Sony, και Toshiba.

Είναι το καθιερωμένο πρότυπο για την ψηφιακή αποστολή βίντεο. Θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για να συνδέσουμε τηλεοράσεις, προβολείς βίντεο, οθόνες υπολογιστή, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, και πολλές άλλες συσκευές.

Παραθέτουμε συνοπτικά τις δυνατότητες των τριών σύγχρονων εκδόσεων του HDMI.

  • HDMI 1.4: Υποστηρίζει έως 4K (4096×2160) στα 24Hz, 4K (3840×2160) στα 30Hz, και 1080p στα 120Hz.
  • HDMI 2.0: Υποστηρίζει έως 4K στα 60Hz και οι νεότερες εκδόσεις (HDMI 2.0a και 2.0b) περιλαμβάνουν υποστήριξη για HDR.
  • HDMI 2.1: Υποστηρίζει ανάλυση έως 10K στα 120Hz, καθώς και βελτιωμένο HDR με δυναμικά metadata και βελτιωμένο κανάλι επιστροφής ήχου (eARC) που επιτρέπει την αποστολή ήχου Dolby Atmos και DTS: X. Περιλαμβάνει επίσης μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης (VRR), αν και υπάρχουν πολλές οθόνες HDMI 2.0 που υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία.

Τι-Καλώδιο-HDMI-Να-Πάρω-1μμμ

Εάν θέλουμε να επωφεληθούμε πλήρως από αυτές τις προδιαγραφές, θα χρειαστούμε επίσης το κατάλληλο καλώδιο HDMI για το σωστό εύρος ζώνης.

Για παράδειγμα, εάν εκτελούμε 4K στα 60Hz με HDR, θέλουμε ένα καλώδιο με την ένδειξη Premium High Speed ή 18Gbps και άνω.

DisplayPort

Το DisplayPort είναι ένα ανοικτό πρότυπο και έκανε το ντεμπούτο του το 2006. Παραμένει υπό τον έλεγχο της VESA (Video Electronics Standards Association), μιας μεγάλης κοινοπραξίας κατασκευαστών.

Σε αντίθεση με το HDMI, όπου πληρώνουμε επιπλέον στους κατασκευαστές για τέλη αδειοδότησης, το DisplayPort είναι ένα προϊόν χωρίς δικαιώματα και τέλη.

Παραθέτουμε συνοπτικά τις δυνατότητες των τεσσάρων εκδόσεων του DisplayPort.

  • DisplayPort 1.2: Υποστηρίζει έως και 4K στα 60Hz, μερικές θύρες 1.2a μπορεί επίσης να υποστηρίζουν το FreeSync της AMD.
  • DisplayPort 1.3: Υποστηρίζει έως 4K στα 120Hz ή 8K στα 30Hz.
  • DisplayPort 1.4: Υποστηρίζει έως 8K στα 60Hz και HDR.
  • DisplayPort 2.0: Υποστηρίζει 16K με HDR στα 60Hz και 10K χωρίς HDR στα 80Hz.

Τι-Καλώδιο-HDMI-Να-Πάρω-1μμμm

Το πλεονέκτημα του DisplayPort έναντι του HDMI είναι ότι μας επιτρέπει να συνδέσουμε ταυτόχρονα πολλές οθόνες χρησιμοποιώντας μία θύρα DisplayPort. Έτσι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πολλές ξεχωριστές θύρες, κάτι που είναι βολικό.

Οι φορητοί υπολογιστές μπορούν ακόμη και να στέλνουν σήματα DisplayPort μέσω θύρας USB-C. Πολλά καλώδια DisplayPort έχουν επίσης ειδικά κλιπ για να τα εφαρμόζουμε με ασφάλεια στην οθόνη μας.

HDMI 2.1 vs DisplayPort 2.0

Όπως είναι φυσικό, τόσο το HDMI 2.1, όσο και το DisplayPort 2.0, έχουν ως στόχο το άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι δυνατότητες μπορεί να μας φαίνονται ως υπερβολικές σήμερα.

Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία καλπάζει και πολύ σύντομα θα εμφανιστούν πολλές συσκευές που θα τα υποστηρίζουν πλήρως, αμφότερες οι νέες εκδόσεις των προτύπων αποτελούν μια future proof υλοποίηση.

Με άλλα λόγια, θα μας παρέχουν σύντομα μια εξαιρετική εμπειρία προβολής, ιδίως στο gaming.

Εύρος ζώνης

Νικητής: DisplayPort 2.0 – Με περιορισμούς

Το HDMI, που αναθεωρήθηκε στην έκδοση 2.1, έφερε μια τεράστια αύξηση στο εύρος ζώνης, καθώς το εκτοξεύει στα 48Gbps. Υποστηρίζει υψηλότερες αναλύσεις βίντεο και ρυθμού ανανέωσης, συμπεριλαμβανομένων των 8K στα 60Hz και 4K στα 120Hz.

HDMI 2.1 vs DisplayPort 2.0 1
Παρ΄ όλα αυτά, το DisplayPort 2.0 μπορεί να διαχειριστεί πολύ υψηλότερο εύρος ζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, το πρότυπο DisplayPort 2.0 λειτουργεί μέσω της κλασικής υποδοχής του και μέσω USB Type-C. Έχει δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων με ταχύτητα έως και 80Gbps, που είναι σχεδόν τριπλάσια από τα 25.92Gbps της έκδοσης 1.4.

HDMI 2.1 vs DisplayPort 2.0 2

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα δύο πρότυπα έρχονται με ορισμένους περιορισμούς. Δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε όλο αυτό το εύρος ζώνης σε κάθε περίπτωση.

Ορισμένες τηλεοράσεις HDMI 2.1, για παράδειγμα, δεν υποστηρίζουν πλήρως τα 48Gbps. Το ίδιο συμβαίνει με το Sony PlayStation 5 και το Microsoft Xbox Series X.

Όσο για το DisplayPort 2.0, όπως θα δούμε, θα χρειαστούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να ξεκλειδώσουμε τη μέγιστη απόδοση.

Ανάλυση / HDR / Ρυθμός ανανέωσης

Νικητής: DisplayPort 2.0 – Θεωρητικά

Περισσότερο εύρος ζώνης σημαίνει όχι μόνο περισσότερα pixel, αλλά και υψηλότερη πιστότητα χρωμάτων. Και τα δύο νέα πρότυπα έχουν αρκετό εύρος ζώνης για να υλοποιήσουν 4K στα 144Hz και 4:4:4 έγχρωμο HDR χωρίς την ανάγκη συμπίεσης.

Ωστόσο, το DisplayPort έχει ένα σαφές πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να κάνει αρκετά περισσότερα πράγματα σχετικά με την ανάλυση και την ανανέωση.

Χρησιμοποιώντας το Display Stream Compression (DSC), το DP 2.0 μπορεί να φτάσει μέχρι τα 16K. Επιπλέον, μπορεί να υποστηρίξει διπλές οθόνες HDR 8K που λειτουργούν στα 120Hz και σε πλήρες χρώμα 4: 4: 4. Έχει επίσης αρκετό εύρος ζώνης για πάνελ 4K που ξεπερνούν τα 144Hz.

Το HDMI 2.1 με την σειρά του μπορεί να υποστηρίξει άνετα 4K στα 120Hz και πλήρες χρώμα 4:4:4, το οποίο είναι σίγουρα αρκετό για τους περισσότερους χρήστες.

Όμως, ενώ το HDMI 2.1 έχει άφθονο εύρος ζώνης για εκτέλεση ρυθμών ανανέωσης άνω των 144Hz σε αναλύσεις κάτω από 4K, όπως 1080p ή 1440p, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απρόβλεπτα και να υπάρξουν αστοχίες.

Ιδίως, όταν προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε οθόνες με δυνατότητα Nvidia G-Sync σε υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης μέσω HDMI. Σε γενικές γραμμές όμως, στην πράξη το HDMI 2.1 θα έχει όλο το εύρος ζώνης που χρειάζονται οι gamers.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν ίσως αρκετά χρόνια πριν το DisplayPort 2.0 θα έχει ένα χειροπιαστό πλεονέκτημα όσον αφορά την ανάλυση, την πιστότητα, και την ανανέωση.

Διασύνδεση και συμβατότητα

Νικητής: DisplayPort 2.0 για υπολογιστή, HDMI 2.1 για κονσόλα

Το DisplayPort 2.0 μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με το Thunderbolt 3. Όπως για παράδειγμα, την ανάγκη για ενεργή καλωδίωση με πομποδέκτες και στα δύο άκρα για την επίτευξη του πλήρους εύρους ζώνης των 77Gbps.

Χρησιμοποιώντας ένα υπάρχον παθητικό καλώδιο, το εύρος ζώνης μειώνεται στα 40Gbps με ωφέλιμο ωφέλιμο φορτίο 38,7Gbps.

Όσο για το HDMI 2.1, όπως είδαμε σε προηγούμενο οδηγό, απαιτεί και ένα νέο καλώδιο για πλήρη απόδοση, το καλώδιο Ultra High Speed ​​HDMI.

Και τα δύο πρότυπα είναι πλήρως συμβατά προς τα πίσω. Όμως, το DisplayPort είναι πιο ευέλικτο χάρη στην υποστήριξη για λειτουργία με USB Type-C. Επίσης, έχουμε το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούμε όχι μία, αλλά δύο οθόνες, και να φορτίζουμε το laptop μέσω ενός μόνο καλωδίου.

Φυσικά, οι κονσόλες παιχνιδιών μέχρι στιγμής δεν υποστηρίζουν καθόλου το DisplayPort. Επομένως, εδώ υπερισχύει το HDMI 2.1, σε αντίθεση με το PC όπου το DP 2.0 μας δίνει σίγουρα περισσότερες επιλογές και πλεονεκτήματα.

Χαρακτηριστικά

Νικητής: DisplayPort 2.0 – Στα σημεία

Το DisplayPort έχει προφανώς πρόσθετες επιλογές συνδεσιμότητας, με υποστήριξη για φόρτιση συσκευής, και ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων οθονών. Επίσης, διαθέτει εξαιρετική υποστήριξη για μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης, τόσο σε AMD FreeSync, όσο και σε Nvidia G-Sync.

HDMI 2.1 vs DisplayPort 2.0 2λ

Όσο για το HDMI 2.1, έχει πλέον τη δική του τεχνολογία προσαρμογής. Υποστηρίζει μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης που μοιάζει πολύ με το FreeSync της AMD ή το G-Sync της NVIDIA, παρέχοντας έτσι έναν ομαλό και σταθερό ρυθμό καρέ.

Η λειτουργία ALLM (Auto Low Latency Mode) είναι άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό στο HDMI 2.1 που εστιάζει στο gaming. Ενεργοποιείται αυτόματα για να περιορίσει την καθυστέρηση του παιχνιδιού στην οθόνη.

Το HDMI 2.1 έχει επίσης βελτιώσει τις δυνατότητες βίντεο 8Κ. Επιπλέον, του ήχου και του HDR, όπως υποστήριξη Dolby Atmos και δυναμικό HDR.

Παρ΄ όλα αυτά, η υποστήριξη δεδομένων και φόρτισης του DisplayPort, καθώς και το μεγαλύτερο εύρος ζώνης, το καθιστούν οριακά πιο πλούσιο σε χαρακτηριστικά και πιο αποδοτικό, ιδίως για τους gamers.

Διαθεσιμότητα

Νικητής: HDMI 2.1

Το HDMI 2.1 βρίσκεται ήδη σε πολλές νέες τηλεοράσεις και στις δύο νέες κονσόλες Xbox Series X, και PlayStation 5. Υποστηρίζεται επίσης από τις πιο πρόσφατες κάρτες γραφικών. Φυσικά, δεν είναι ακόμη διαδεδομένο σε οθόνες υπολογιστή.

Ωστόσο, τα πρώτα μόνιτορ που το υποστηρίζουν έχουν ανακοινωθεί. Αυτή η εξέλιξη το καθιστά μια ελκυστική πρόταση εάν μας αρέσει το gaming, τόσο στον υπολογιστή, όσο και σε μια κονσόλα.

Σε αντίθεση με το HDMI 2.1, το DisplayPort 2.0 υστερεί δραματικά στον τομέα της διαθεσιμότητας. Δεν έχουμε ακόμη κάποια οθόνη DP 2.0, αλλά οι πρώτες οθόνες θα εμφανιστούν αργότερα μέσα στο 2021.

Επί του παρόντος, καμία κάρτα γραφικών AMD και Nvidia δεν υποστηρίζει DP 2.0. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι δυνατή η προσθήκη υποστήριξης σε υπάρχουσες κάρτες με σχετικές ενημερώσεις firmware.

Ετυμηγορία – Νικητής

Νικητής: HDMI 2.1 σήμερα, DisplayPort 2.0 αύριο

Όπως είδαμε, οι κονσόλες παιχνιδιών δεν υποστηρίζουν το DisplayPort. Στον υπολογιστή, το DisplayPort 2.0 είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής. Είναι πιο ισχυρό και πιο ευέλικτο όταν θα το συνδέσουμε στο εγγύς μέλλον στην νέα μας σύγχρονη οθόνη.

Όμως, αν θα έπρεπε να αγοράσουμε μια νέα οθόνη σήμερα, η καλύτερη επιλογή θα ήταν μια οθόνη με HDMI 2.0/2.1 και DisplayPort 1.4.

Παρ΄ όλα αυτά, αν δεν συντρέχουν λόγοι άμεσης αναβάθμισης στο σύστημα μας, όλα συνηγορούν πως το DisplayPort 2.0 θα είναι το ιδανικότερο πρότυπο για τους gamers του PC, όταν το πρώτα προϊόντα με DP 2.0 κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα δύο πρότυπα?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα δύο πρότυπα και τις κορυφαίες τους εκδόσεις HDMI 2.1 και DisplayPort 2.0, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps