Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Παρακολούθηση Τοποθεσίας Windows 11, Παιχνίδια Χωρίς Εγκατάσταση Microsoft Store
QuickSteps#313 - Παρακολούθηση Τοποθεσίας Windows 11, Παιχνίδια Χωρίς Εγκατάσταση Microsoft Store

Παρακολούθηση Τοποθεσίας Windows 11, Παιχνίδια Χωρίς Εγκατάσταση Microsoft Store

Αυτή την εβδομάδα, αλλάζουμε τη γλώσσα της οθόνης σύνδεσης, ενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις παρακολούθησης τοποθεσίας, αφαιρούμε Bluetooth συσκευές, και αλλάζουμε τη μορφή της ημερομηνίας και της ώρας στα Windows 11. Μετράμε χαρακτήρες στο Excel, δημιουργούμε και κοινοποιούμε λίστες τοποθεσιών με τους Χάρτες Google, και παίζουμε παιχνίδια χωρίς να τα κατεβάσουμε στο Microsoft Store.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς ενεργοποιώ τις ειδοποιήσεις τοποθεσίας στα Windows 11

Οι εφαρμογές που παρακολουθούν την τοποθεσία μας αυξάνονται διαρκώς. Αυτό ισχύει τόσο για συσκευές όπως smartphone και tablet, όσο και για τα laptop, καθώς και για όλα τα λειτουργικά συστήματα, από το Android έως τα Windows.

Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο οι εφαρμογές καιρού να ελέγχουν την τοποθεσία μας, ώστε να παρέχουν αυτόματα πρόγνωση σχετική με το σημείο που βρισκόμαστε.

QuickSteps#313 - Παρακολούθηση Τοποθεσίας Windows 11, Παιχνίδια Χωρίς Εγκατάσταση Microsoft Store

Τα Windows 11 δίνουν αυτόματα άδεια στις εφαρμογές που το ζητούν να παρακολουθούν την τοποθεσία μας, κατά την εγκατάσταση τους. Ωστόσο, η Microsoft έχει προσθέσει μία ρύθμιση που επιτρέπει να βλέπουμε ειδοποιήσεις κάθε φορά που μία εφαρμογή ζητά να δει την τοποθεσία μας.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτήν τη λειτουργία, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Απόρρητο και ασφάλεια”.

Έπειτα, εντοπίζουμε τα “Δικαιώματα εφαρμογής” και κάνουμε κλικ στο βελάκι δίπλα στην “Τοποθεσία”.

Μετά, εντοπίζουμε και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Ειδοποίηση όταν οι εφαρμογές ζητούν την τοποθεσία”.

Πώς αλλάζω τη μορφή της ημερομηνίας και της ώρας στα Windows 11

Εάν δεν μας αρέσει η προεπιλεγμένη μορφή της ημερομηνίας και της ώρας των Windows 11, μπορούμε πολύ εύκολα να την αλλάξουμε. Μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ κάποιων τυποποιημένων μορφών, ή να δημιουργήσουμε τη δική μας μορφή.

Επιλογή μεταξύ των τυποποιημένων μορφών

Για να διαλέξουμε μία από τις τυποποιημένες μορφές ημερομηνίας και ώρας των Windows 11, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Ώρα και γλώσσα”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Ημερομηνία και ώρα”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και πατάμε το “Γλώσσα και περιοχή”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο βελάκι δίπλα στο “Τοπική μορφή”.

Τέλος, πατάμε το κουμπί “Αλλαγή μορφών” και διαλέγουμε τη μορφή της αρεσκείας μας για την ώρα, την ημερομηνία, και τα λοιπά.

Δημιουργία προσαρμοσμένης μορφής

Για να φτιάξουμε μία δική μας μορφή ημερομηνίας και ώρας στα Windows 11, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Περιοχή” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Μορφές”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Πρόσθετες ρυθμίσεις”.

Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας μορφές, τόσο για την ημερομηνία και την ώρα, όσο και για τους αριθμούς και τα νομίσματα. Αρκεί να επιλέξουμε την κατάλληλη καρτέλα και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που παρέχουν τα Windows 11.

Μόλις έχουμε ολοκληρώσει όλες τις ρυθμίσεις, πατάμε “OK”.

Πώς αφαιρώ Bluetooth συσκευές από τα Windows 11

Η σύνδεση Bluetooth συσκευών στα Windows 11 είναι αρκετά εύκολη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να έχουμε συνδεδεμένες στον υπολογιστή πολλές τέτοιες συσκευές, τις οποίες ενδεχομένως δεν χρησιμοποιούμε.

Ευτυχώς, αντίστοιχα εύκολο είναι να αφαιρέσουμε Bluetooth συσκευές στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Bluetooth και συσκευές”.

Έπειτα, βεβαιωνόμαστε ότι είναι ενεργός ο διακόπτης δίπλα στο “Bluetooth” και κάνουμε κλικ στο “Προβολή περισσότερων συσκευών”.

Τέλος, πατάμε τις τρεις τελείες δίπλα στη συσκευή που θέλουμε να αφαιρέσουμε και κάνουμε κλικ στο “Κατάργηση”.

Πώς αλλάζω τη γλώσσα της οθόνης σύνδεσης στα Windows 11

Για λόγους που δεν έχει διευκρινίσει, η Microsoft έχει διαχωρίσει τη ρύθμιση της γλώσσας για την οθόνη σύνδεσης από αυτή που χρησιμοποιούν όλα τα υπόλοιπα μενού των Windows. Αυτό ισχύει ακόμα και στα Windows 11.

Αν για οποιονδήποτε λόγο η οθόνη σύνδεσης του υπολογιστή είναι σε άλλη γλώσσα πέρα από αυτήν που έχουμε επιλέξει για τα Windows 11, μπορούμε σχετικά εύκολα να την αλλάξουμε.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Ώρα και γλώσσα”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Γλώσσα και περιοχή”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Ρυθμίσεις διαχείρισης γλώσσας”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αντιγραφή ρυθμίσεων”.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο επιλέγουμε τα κουτάκια δίπλα στο “Οθόνη υποδοχής και λογαριασμούς συστήματος” και στο “Νέους λογαριασμούς χρηστών” και πατάμε “OK”.

Διαλέγοντας το πρώτο κουτάκι τα Windows 11, θα εφαρμόσουν στην οθόνη σύνδεσης την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούν σε όλα τα μενού.

Από την άλλη, επιλέγοντας το δεύτερο κουτάκι λέμε στο λειτουργικό σύστημα να χρησιμοποιεί την προεπιλεγμένη από τις ρυθμίσεις γλώσσα στους νέους λογαριασμούς χρηστών που δημιουργούμε.

Πώς δημιουργώ και κοινοποιώ λίστες τοποθεσιών με τους Χάρτες Google

Οι Χάρτες Google προσφέρουν τη δυνατότητα να δημιουργούμε λίστες τοποθεσιών, τις οποίες μπορούμε να κοινοποιούμε σε άλλους χρήστες της εφαρμογής.

Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ίσως σχεδιάζουμε να κάνουμε ένα κοινό οδικό ταξίδι με φίλους, ή θέλουμε να μοιραστούμε με φίλους ή συγγενείς τα μέρη που επισκεφθήκαμε σε κάποιο ταξίδι μας.

Δημιουργία λίστας τοποθεσιών

Για να δημιουργήσουμε μία λίστα τοποθεσιών με τους Χάρτες Google, πατάμε τις “Αποθηκευμένες τοποθεσίες”.

Έπειτα, εντοπίζουμε το “Οι λίστες σας” και πατάμε “Νέα λίστα”.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε εικονίδιο για τη νέα λίστα, δίνουμε ένα όνομα στη λίστα, προσθέτουμε μία περιγραφή, και πατάμε το “Αποθήκευση”.

Μετά, για να προσθέσουμε οποιαδήποτε τοποθεσία στη λίστα, εντοπίζουμε την τοποθεσία στον χάρτη και πατάμε πάνω της. Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πατάμε “Αποθήκευση”.

Τέλος, διαλέγουμε τη λίστα στην οποία θέλουμε να προσθέσουμε την τοποθεσία και πατάμε “Τέλος”.

Κοινοποίηση λίστας τοποθεσιών

Εφόσον έχουμε δημιουργήσει μία λίστα τοποθεσιών με τους Χάρτες Google, μπορούμε να την κοινοποιήσουμε σε άλλους χρήστες της εφαρμογής. Αρχικά, πατάμε τις “Αποθηκευμένες τοποθεσίες”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε το “Οι λίστες σας”, πατάμε τις τρεις τελείες δίπλα στη λίστα που θέλουμε να κοινοποιήσουμε, και πατάμε “Κοινοποίηση λίστας”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει πατάμε “Συνέχεια”.

Τέλος, επιλέγουμε τα άτομα στα οποία θέλουμε να κοινοποιήσουμε τη λίστα και τη μέθοδο κοινοποίησης.

Πώς παίζω παιχνίδια χωρίς να τα κατεβάσω στο Microsoft Store

Η Microsoft έχει προσθέσει στην εφαρμογή Microsoft Store μία νέα ενότητα με παιχνίδια τα οποία μπορούμε να παίζουμε χωρίς να τα κατεβάζουμε ή εγκαθιστούμε στον υπολογιστή.

Αυτό το χαρακτηριστικό θυμίζει λίγο εκείνες τις ιστοσελίδες που φιλοξενούν δεκάδες, ή εκατοντάδες, μικρά παιχνίδια, τα οποία παίζουμε απευθείας από τον browser.

Για να παίξουμε τα παιχνίδια του Microsoft Store, ανοίγουμε την εφαρμογή και πατάμε “Arcade”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ σε οποιοδήποτε παιχνίδι θέλουμε να παίξουμε.

Μόλις το Microsoft Store ανοίξει τη σελίδα του παιχνιδιού, πατάμε “Αναπαραγωγή τώρα”.

Η εφαρμογή θα φορτώσει το παιχνίδι που επιλέξαμε και μπορούμε να αρχίσουμε να παίζουμε. Επιπλέον, μπορούμε να επιστρέψουμε στη σελίδα του παιχνιδιού στο Microsoft Store κάνοντας κλικ στο κουμπί “Προβολή στο Microsoft Store”.

Πώς κάνω καταμέτρηση χαρακτήρων στο Microsoft Excel

Μπορεί η Microsoft να έχει σχεδιάσει το Excel για την εκτέλεση εργασιών που αφορούν κυρίως νούμερα, όμως, σε διάφορες περιπτώσεις ενδεχομένως πρέπει να μετράμε πλήθη χαρακτήρων.

Για παράδειγμα, ίσως θέλουμε να ελέγξουμε αν το περιεχόμενο των κελιών δεν ξεπερνά ένα πλήθος χαρακτήρων, ή δεν είναι μικρότερο από αυτό, διότι επιθυμούμε η στήλη να έχει συγκεκριμένο πλάτος.

Για να μετρήσουμε τους χαρακτήρες ενός ή περισσότερων μεμονωμένων κελιών, χρησιμοποιούμε τη συνάρτηση LEN. Η μορφή της LEN είναι πολύ απλή: “LEN(ΚΕΛΙ)”, όπου “ΚΕΛΙ” εισάγουμε το κελί που περιέχει το κείμενο του οποίου θέλουμε να μετρήσουμε τους χαρακτήρες.

Εάν θέλουμε να μετρήσουμε το πλήθος των χαρακτήρων σε πολλά μεμονωμένα κελιά, τότε συνδυάζουμε τη LEN με τη SUM. Η μορφή της συνδυαστικής συνάρτησης είναι:

SUM(LEN(ΚΕΛΙ_1); LEN(ΚΕΛΙ_2); …)

Όταν τα κελιά είναι διαδοχικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη LEN σε συνδυασμό με τη SUM και στη θέση του κελιού να εισάγουμε το σύνολο των διαδοχικών κελιών.

Αν θέλουμε να μετρήσουμε τους χαρακτήρες σε πολλαπλά σύνολα κελιών, τότε θα πρέπει να συνδυάσουμε και πάλι τη συνάρτηση LEN με τη συνάρτηση SUM. Η μορφή της συγκεκριμένης συνδυαστικής συνάρτησης έχει ως εξής:

SUM(LEN(ΣΥΝΟΛΟ_ΚΕΛΙΩΝ_1); LEN(ΣΥΝΟΛΟ_ΚΕΛΙΩΝ_2); …)

QuickSteps#313 - Παρακολούθηση Τοποθεσίας Windows 11, Παιχνίδια Χωρίς Εγκατάσταση Microsoft Store

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps