Home » Διάφορα » Android Tablet, iPad, Chromebook - Ποιο Tablet Να Επιλέξω;

Android Tablet, iPad, Chromebook – Ποιο Tablet Να Επιλέξω;

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ομολογουμένως, τα tablet είναι μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία συσκευών, για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις. Όπως γνωρίζουμε, για τις βαριές εργασίες υπάρχει ο υπολογιστής. Αν θέλουμε φορητότητα, πάμε σε laptop, που είναι ασύγκριτα πιο ισχυρό από tablet, και πιο βολικό δεδομένου ότι έχει πληκτρολόγιο. Θέλουμε κάτι ακόμα πιο φορητό για να το πάρουμε μαζί μας έξω; Αυτός είναι ο ορισμός των smartphone. Τότε όμως, για ποια χρήση είναι ιδανικά τα tablet; Και ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να βρούμε εύκολα και γρήγορα τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές για tablet σε όλη την Ελλάδα, μπορούμε να επισκεφτούμε το BestPrice.gr.

Επιπλέον, στο BestPrice θα βρούμε τις πραγματικές προσφορές της Black Friday, ώστε να εξοικονομήσουμε ακόμα περισσότερα χρήματα.

Σε ποιες κατηγορίες χρηστών απευθύνονται τα tablet

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες χρηστών, για τους οποίους το tablet μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο.

Τα παιδιά στις μικρότερες ηλικίες είναι μία από αυτές τις κατηγορίες. Τα tablet είναι αρκετά πιο εύκολα στη χρήση για ένα παιδί, απ' ό,τι τα laptop. Επιπλέον, στις μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν έχουν στην κατοχή τους κάποιο smartphone.

Αυτό κάνει τα tablet ιδανική λύση για διασκέδαση με παιχνίδια και βίντεο, ή ακόμα και για χρήση στα διαδικτυακά μαθήματα.

Στο άλλο άκρο, υπάρχουν οι χρήστες που ενδιαφέρονται μόνο για browsing, social media, ebooks, και άλλες ελαφριές διεργασίες.

Η οθόνη του κινητού είναι αρκετά μικρή και άβολη γι' αυτές τις εργασίες, ενώ το laptop είναι πολύ πιο βαρύ για να το κρατάμε στα χέρια όταν ξαπλώνουμε στον καναπέ – ας το παραδεχτούμε.

Και εδώ που τα λέμε, ένα laptop θεωρείται υπερβολή από άποψη επιδόσεων για τόσο απλή χρήση. Τα tablet φαίνεται να αποτελούν μια καλή μέση λύση.

Τέλος, για όσους επαγγελματίες ταξιδεύουν συχνά, τα tablet είναι μία πολύ βολική εναλλακτική για επαγγελματικές παρουσιάσεις.

Τα τρία βασικά κριτήρια επιλογής

Οι επιλογές για αγορά tablet, παρότι με μια ματιά φαίνονται πολλές, στην πραγματικότητα δεν είναι. Για την ακρίβεια υπάρχουν διαθέσιμα 619 προϊόντα στην ελληνική αγορά τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Χρησιμοποιώντας, όμως, τα τρία βασικά κριτήρια για αγορά tablet, θα περιορίσουμε κατά πολύ τα διαθέσιμα μοντέλα.

Το πρώτο κριτήριο είναι η τιμή.

Τα πολύ φθηνά tablet των 50€, 70€, 80€, είναι επιεικώς για τα σκουπίδια. Τα tablet κάτω των 100€ θα “σέρνονται” κατά τη χρήση, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Επιπλέον, οι οθόνες τους είναι μαύρα χάλια, για να μη μιλήσουμε για τον ήχο. Με άλλα λόγια, μετά από κανένα εξάμηνο το πολύ, θα αναγκαστούμε να το στείλουμε για ανακύκλωση.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι το έτος κυκλοφορίας.

Τα περισσότερα tablet τρέχουν Android. Και καλώς ή κακώς, η υποστήριξη σε αναβαθμίσεις μετά από κάποια χρόνια είναι περιορισμένη.

Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στα iPad, για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Οπότε, στο Android κοιτάμε για συσκευές που κυκλοφόρησαν όσο πιο πρόσφατα γίνεται.  Ιδανικά το 2020, ή στη χειρότερη το 2019. Δεν προτείνουμε μοντέλα του 2018 και πίσω.

Τρίτο κριτήριο είναι η μάρκα.

Αν δούμε tablet στο οποίο δεν ξέρουμε πώς προφέρεται το όνομα του κατασκευαστή, το προσπερνάμε με συνοπτικές διαδικασίες.

Άγνωστες μάρκες όπως Archos, Billow, Brigmton, Conceptum, και λοιπά, απαγορεύονται διά ροπάλου.

Ακόμα και σχετικά αναγνωρίσιμες εταιρείες, όπως F&U, ή Alcatel, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα αξιόλογο στον χώρο των tablet.

Οι δημοφιλέστεροι και πιο αξιόπιστοι κατασκευαστές που θα μας προσφέρουν μέγιστη υποστήριξη και αντοχή στον χρόνο είναι οι εξής: Apple, Google, Huawei, Lenovo, Microsoft, Samsung.

Αφού εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω κριτήρια στην αγορά tablet, θα περιορίσουμε κατά πολύ την αναζήτησή μας.

Τα καλύτερα tablet για το 2020

Μέχρι τα 100€, το καλύτερο tablet είναι… κανένα. Το είπαμε και παραπάνω. Ούτε για την πιο απλή χρήση, ούτε στον εχθρό μας.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το πόσα χρήματα θέλουμε να διαθέσουμε, και τι χρήση σκοπεύουμε να κάνουμε, υπάρχουν διάφορες επιλογές.

Έως 150€ / Οικονομικό tablet 8” για απλή χρήση

Αν ψάχνουμε το πιο οικονομικό tablet που μπορούμε να βρούμε για απλή χρήση, κοιτάμε οπωσδήποτε στην κατηγορία των 100€ με 150€.

Εδώ κυριαρχούν δύο συσκευές. Το Lenovo Tab M8 HD και το Samsung Galaxy Tab A 2019.

Έχουν και τα δύο οθόνη 8”, 2GB RAM για τα βασικά, κοστίζουν κοντά στα 130€, ενώ με λίγα χρήματα παραπάνω, βγαίνουν και σε έκδοση με κάρτα SIM και 4G.

150€ – 250€ / Οικονομικό tablet 10” για κάθε χρήση

Σε περίπτωση που δεν μας φτάνουν οι 8 ίντσες, και θέλουμε να πάμε στις 10 χωρίς να ξοδέψουμε πολλά παραπάνω χρήματα, τα ίδια μοντέλα βγαίνουν και σε 10 ίντσες, με ή χωρίς 4G, με 64GB χωρητικότητα και πάνω, 3GB RAM, και κοντά στα 180€.

Ωστόσο, ξεπερνώντας για λίγο το όριο των 200€, θα βρούμε το Samsung Galaxy Tab A7, που είναι μοντέλο του 2020.

Έχει περισσότερη RAM, και είναι συνολικά μία πολύ καλή επιλογή για όλες τις χρήσεις, ακόμα και για παιχνίδια.

250€ – 350€ / Για γενική χρήση και δουλειές γραφείου

Για γενική χρήση και για δουλειές γραφείου – όσο μπορεί να κάνει κανείς δουλειές γραφείου με tablet – βολεύει πολύ το Samsung Galaxy Tab S6 Lite των 10 ιντσών, και αυτό γιατί διαθέτει γραφίδα.

Η τιμή του είναι στα 300€ για την έκδοση των 64GB, και είναι ίσως το πιο VFM tablet γι’ αυτά που προσφέρει.

Πολύ καλή εναλλακτική, αλλά χωρίς γραφίδα, είναι το MatePad της Huawei στα ίδια χρήματα.

Αν φυσικά δεν μας πειράζει η απουσία του Play Store σε συσκευές της Huawei. Μπορούμε βέβαια να παρακάμψουμε τους περιορισμούς εγκαθιστώντας χειροκίνητα τις υπηρεσίες της Google, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα επιπλέον βήμα, που αρκετοί χρήστες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Έως 400€ / Chromebook tablet για αντικατάσταση laptop

Με λίγο πιο τσιμπημένη τιμή από την προηγούμενη κατηγορία, το Chromebook της Lenovo είναι ιδανικό για δουλειές γραφείου.

Και αυτό γιατί έρχεται με αποσπώμενο πληκτρολόγιο και stand στήριξης, 4GB RAM, και 128GB αποθηκευτικό χώρο.

Εφόσον μιλάμε για Chromebook, τρέχει Chrome OS. Το Chrome OS, σε σύγκριση με το Android, μας δίνει μία πιο – ας το πούμε – “desktop” εμπειρία. Με άλλα λόγια, νιώθουμε ότι χρησιμοποιούμε laptop παρά tablet.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το Chrome OS έχει υποστήριξη για κάποιες εφαρμογές του Play Store, αλλά όχι όλες.

iPad έως 400€ / Είναι τα iPad τα καλύτερα tablet της αγοράς;

Τα iPad χαρακτηρίζονται από αρκετούς ως “τα καλύτερα tablet”, και όχι άδικα. Η Apple έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο iOS και το νεότερο iPadOS, και οι συσκευές της δεν περνάνε σε καμία περίπτωση απαρατήρητες.

Ειδικά αν μας ενδιαφέρει η άψογη συνεργασία με τις υπόλοιπες συσκευές στο οικοσύστημα της Apple, όπως τα iPhone, τα Mac, τα διάφορα αξεσουάρ, κτλ, τότε τα iPad είναι μονόδρομος.

Ξεκινώντας από τα 380€, το iPad 2020 των 32GB είναι η πιο VFM λύση.

Για μεγαλύτερη χωρητικότητα και υποστήριξη 4G, θα πρέπει να διαθέσουμε 100€ επιπλέον για το ίδιο μοντέλο.

Παρότι είπαμε ότι η Apple έχει αρκετά καλή υποστήριξη στα παλιότερα μοντέλα της, δεν συμφέρει να πάμε σε κάτι πιο παλιό, γιατί δεν έχουν πέσει ιδιαίτερα οι τιμές τους.

Τα μοντέλα του 2019, 2018, 2017, κυμαίνονται στα ίδια χρήματα.

Επομένως, δεν έχουμε κανένα σοβαρό κίνητρο για να τα προτιμήσουμε. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τα πιο ακριβά μοντέλα iPad Air και Pro, που έρχονται με πολύ δυνατότερους επεξεργαστές, καλύτερες κάμερες, και άλλα premium χαρακτηριστικά.

Εκεί βλέπουμε ότι τα περσινά μοντέλα έχουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή έως και 200€ από τα μοντέλα του 2020.

Ξεπερνώντας τα 400€

Θεωρούμε ότι ως τα 400€ έχουμε ήδη φτάσει πολύ ψηλά για αγορά tablet, και καλύψαμε το μεγαλύτερο μέρος των υποψήφιων αγοραστών. Σε αυτά τα χρήματα παίρνουμε από σταθερό υπολογιστή, μέχρι laptop, κονσόλα, ή κινητό.

Ωστόσο, αν έχετε σκοπό να διαθέσετε περισσότερα χρήματα, και δεν σας κάλυψαν οι προτάσεις μας, μπορείτε να μας γράψετε τις απαιτήσεις σας στα σχόλια, ώστε να σας προτείνουμε το μοντέλο που σας ταιριάζει.

Σε αυτόν τον σύνδεσμο θα βρείτε μία λίστα με τα καλύτερα tablet για όλες τις κατηγορίες που αναφέραμε, μέσα από τη σελίδα του BestPrice, για να συγκρίνετε άμεσα τις τιμές στα ελληνικά καταστήματα. Μην ξεχάσετε να βάλετε το προϊόν στη λίστα με τα “Θέλω” σας και να ορίσετε ειδοποίηση για τυχόν πτώση τιμής για τη Black Friday.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps