Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Προστασία SSD/HDD, Facebook Stories Block, Τραγούδια Google
QuickSteps#146 - Περιορισμένη Πρόσβαση SSD/HDD, Μπλοκάρισμα Facebook Stories

Προστασία SSD/HDD, Facebook Stories Block, Τραγούδια Google

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, εφαρμόζουμε προστασία εγγραφής σε συγκεκριμένους δίσκους κοινόχρηστου υπολογιστή, διαγράφουμε το ιστορικό και κρύβουμε τις πρόσφατες αναζητήσεις των Windows 10, και προβάλλουμε ειδοποιήσεις για νέα email στο PC. Μπλοκάρουμε τα Facebook Stories για συγκεκριμένα άτομα και εντοπίζουμε τραγούδια μουρμουρίζοντας τη μελωδία τους στο Google Search. Προβάλλουμε όλα τα Stories σε έναν χάρτη και χρησιμοποιούμε ειδικές γραμματοσειρές στο Instagram.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς εφαρμόζω προστασία εγγραφής σε δίσκους στα Windows

Αν έχουμε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή, ενδέχεται να θέλουμε να περιορίσουμε την πρόσβαση των χρηστών σε κάποιον από τους δίσκους του συστήματος, ώστε να αποτρέψουμε την τροποποίηση ή τη διαγραφή σημαντικών αρχείων.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να παρέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

QuickSteps#146 - Περιορισμένη Πρόσβαση SSD/HDD, Μπλοκάρισμα Facebook Stories

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Explorer”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “NoViewOnDrive”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64-bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “NoViewOnDrive” και στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε την τιμή η οποία αντιστοιχεί στον δίσκο που μας ενδιαφέρει, σύμφωνα με την ακόλουθη λίστα.

  • A: 1
  • B: 2
  • C: 4
  • D: 8
  • E: 16
  • F: 32
  • G: 64
  • H: 128
  • I: 256
  • J: 512
  • K: 1024
  • L: 2048
  • M: 4096
  • N: 8192
  • O: 16384
  • P: 32768
  • Q: 65536
  • R: 131072
  • S: 262144
  • T: 524288
  • U: 1048576
  • V: 2097152
  • W: 4194304
  • X: 8388608
  • Y: 16777216
  • Z: 33554432
  • Περιορισμός σε όλους τους δίσκους: 67108863

Μετά πατάμε “OK” για να αποθηκεύσουμε την νέα τιμή, κλείνουμε το Μητρώο των Windows, και κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Διαγραφή ιστορικού και απόκρυψη πρόσφατων αναζητήσεων Windows

Από προεπιλογή, τα Windows 10 αποθηκεύουν όλες τις αναζητήσεις τις οποίες πραγματοποιούμε. Επιπλέον, προβάλλουν τις πιο πρόσφατες αναζητήσεις και τα app που ψάχνουμε συχνότερα, στο πλαίσιο που εμφανίζεται όταν πατάμε το σχετικό κουμπί.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, καθώς μας παρέχει άμεση πρόσβαση στα αρχεία, στα προγράμματα, και στις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούμε πιο συχνά.

Ωστόσο, αν δεν θέλουμε τα Windows 10 να καταγράφουν τις αναζητήσεις μας, πρέπει να αλλάξουμε κάποιες ρυθμίσεις.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και κάνουμε κλικ στην “Αναζήτηση”.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην ενότητα “Ιστορικό” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη που υπάρχει κάτω από το ενημερωτικό κείμενο.

Έπειτα, πατάμε το κουμπί “Απαλοιφή του ιστορικού αναζήτησης της συσκευής μου”, ώστε να διαγράψουμε το ιστορικό το οποίο δημιούργησαν τα Windows 10 με τις αναζητήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Μπλοκάρισμα προβολής Facebook Stories για συγκεκριμένα άτομα

Όταν δημοσιεύουμε ένα Story στο Facebook, από προεπιλογή, το βλέπουν όλοι οι φίλοι μας. Ωστόσο, η πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε τα Stories μας ορατά σε όλους τους χρήστες της ή να επιλέξουμε συγκεκριμένα άτομα που μπορούν να τα δουν.

Για να διαλέξουμε ποιοι μπορούν να βλέπουν τα Stories τα οποία δημοσιεύουμε, πατάμε το βελάκι το οποίο βρίσκεται στη δεξιά μεριά των ήδη δημοσιευμένων ιστοριών.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Απόρρητο ιστορίας”.

Από εδώ μπορούμε να επιλέξουμε αν τα Stories μας θα είναι “Δημόσια”, αν θα τα βλέπουμε όλοι οι “Φίλοι” μας, ή μόνο συγκεκριμένα άτομα.

Μόλις πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε, κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Εάν θέλουμε να μπλοκάρουμε την προβολή των Stories από συγκεκριμένα άτομα, πατάμε στις “Ρυθμίσεις”, στην καρτέλα “Απόρρητο ιστορίας” επιλέγουμε το “Φίλοι”, και κάνουμε κλικ στην “Απόκρυψη ιστορίας από”.

Έπειτα, διαλέγουμε τα άτομα τα οποία δεν θέλουμε να βλέπουν τα Stories και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Προβολή όλων των Stories του Instagram σε έναν χάρτη

Τα Stories που δημοσιεύουμε στο Instagram είναι ορατά στους υπόλοιπους χρήστες μόνο για 24 ώρες. Έπειτα, η πλατφόρμα τα αποθηκεύει σε ένα ειδικό αρχείο το οποίο διατηρεί για κάθε λογαριασμό χωριστά.

Μέσω αυτού του αρχείου μπορούμε να δούμε όλα τα Stories που έχουμε δημοσιεύσει από τη στιγμή που φτιάξαμε τον λογαριασμό μας, την τοποθεσία στην οποία δημιουργήσαμε κάποιο story, καθώς και να κάνουμε “Highlight” όσα επιθυμούμε.

Για να δούμε όλα τα Stories, πατάμε την εικόνα προφίλ, μετά τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά, και επιλέγουμε το “Αρχείο”.

Το Instagram προσφέρει τη δυνατότητα να προβάλλουμε τα Stories με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Επιλέγοντας την πρώτη καρτέλα, τα βλέπουμε ταξινομημένα βάσει ημερομηνίας.

Αν πάμε στην καρτέλα με το ημερολόγιο, μπορούμε να επιλέξουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία και να δούμε όλα τα Stories που δημοσιεύσαμε τη συγκεκριμένη ημέρα.

Στην τρίτη καρτέλα εμφανίζονται τα Stories στα οποία έχουμε προσθέσει την τοποθεσία στην οποία τα δημοσιεύσαμε.

Επιλέγοντας οποιοδήποτε Story από το αρχείο του Instagram, μπορούμε να το μετατρέψουμε σε “Highlight” πατώντας το σχετικό κουμπί.

Με αυτόν τον τρόπο, καρφιτσώνουμε το συγκεκριμένο story στο προφίλ μας και οι υπόλοιποι χρήστες μπορούν να το προβάλλουν όσος καιρός και αν έχει περάσει από τη στιγμή που το δημοσιεύσαμε.

Χρήση ειδικών γραμματοσειρών στο Instagram

Το Instagram προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν στα Stories εννέα διαφορετικές γραμματοσειρές. Την ίδια στιγμή, τα ονόματα προφίλ, τα σχόλια, και οι δημοσιεύσεις, έχουν όλα μία βαρετή κλασική γραμματοσειρά.

Ωστόσο, το Instagram υποστηρίζει Unicode, κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν στο περιεχόμενο που δημοσιεύουν, καθώς και στο όνομα τους, ειδικούς χαρακτήρες όπως αυτοί της παρακάτω εικόνας.

QuickSteps#146 - Περιορισμένη Πρόσβαση SSD/HDD, Μπλοκάρισμα Facebook Stories

Για να μετατρέψουμε οποιαδήποτε λέξη ή φράση σε μία ακολουθία από παράξενους Unicode χαρακτήρες, μπαίνουμε σε αυτόν τον ιστότοπο και την πληκτρολογούμε στο πλαίσιο που υπάρχει στην κορυφή της σελίδας.

Έπειτα, επιλέγουμε το σύνολο χαρακτήρων που μας αρέσει, και αν θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον διακοσμητικά στοιχεία, πατάμε στο “Decorate”.

Μετά, πατάμε το κουμπί “Copy”, ή επιλέγουμε το κείμενο και στη συνέχεια την “Αντιγραφή”, ώστε να το αντιγράψουμε στο πρόχειρο.

Εφόσον έχουμε αντιγράψει το κείμενο, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία κάποιου Story ή μιας δημοσίευσης, ως περιεχόμενο σε ένα σχόλιο, ή σαν όνομα στο προφίλ μας.

Λήψη ειδοποιήσεων στο PC για νέα email στο Gmail

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε την εφαρμογή του Gmail για smartphone, ώστε να ειδοποιούμαστε άμεσα όταν λαμβάνουμε κάποιο νέο email και να μπορούμε να το διαβάζουμε άμεσα, όπου και αν βρισκόμαστε, ό,τι και αν κάνουμε.

Όμως, εξαιτίας της πανδημίας αρκετοί εργαζόμαστε από το σπίτι. Γι' αυτό, μία εφαρμογή για υπολογιστή θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη από ένα mobile app.

Σαφώς υπάρχουν ξεχωριστά προγράμματα διαχείρισης email, όπως το Thunderbird, αλλά αρκετοί προτιμούμε το περιβάλλον χρήστη του Gmail και γι' αυτό αναζητούμε μία πιο απλή εφαρμογή η οποία απλά θα μας ενημερώνει ότι έχουμε νέα μηνύματα.

Μία από τις καλύτερες εφαρμογές του είδους είναι το “Inbox Notifier”, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε από αυτή την ιστοσελίδα, πατώντας τον σύνδεσμο “Inbox Notifier 3.5.0”.

Μόλις εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα, στην περιοχή ειδοποιήσεων θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο με έναν φάκελο στο οποίο κάνουμε διπλό κλικ.

Άμεσα, θα ανοίξει μία σελίδα στον browser μέσω της οποίας επιλέγουμε τον λογαριασμό Google για τον οποίο θέλουμε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις.

Κάνουμε κλικ στον λογαριασμό που μας ενδιαφέρει και στη συνέχεια πατάμε “Να επιτρέπεται”, ώστε το Inbox Notifier να μπορεί να διαβάζει τα δεδομένα των μηνυμάτων που λαμβάνουμε στο Gmail.

Εάν η σύνδεση του προγράμματος με τον λογαριασμό έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα δούμε το παρακάτω μήνυμα.

Από εδώ και στο εξής, όταν λαμβάνουμε κάποιο νέο μήνυμα στο Gmail, το πρόγραμμα θα εμφανίζει μία ειδοποίηση όπως αυτή που βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα.

Για να διαβάσουμε το μήνυμα, κάνουμε διπλό κλικ στην ειδοποίηση, ώστε το Inbox Notifier να ανοίξει τη σελίδα του Gmail.

Εντοπισμός τραγουδιού μουρμουρίζοντας στο Google Search

Σε όλους μας έχει τύχει να ξυπνήσουμε έχοντας στο μυαλό μας ένα τραγούδι του οποίου δεν μπορούμε να θυμηθούμε τον τίτλο, ίσως ούτε καν τους στίχους. Απλώς μουρμουρίζουμε διαρκώς τη μελωδία του.

Η εφαρμογή Google Search για κινητά έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τραγούδια μέσω στίχων, λαμβάνοντας τον ήχο της μελωδίας από κάποια άλλη πηγή όπως ένα έξυπνο ηχείο, ή καταγράφοντας το μουρμουρητό του χρήστη.

Για να εντοπίσουμε ένα τραγούδι, ανοίγουμε την εφαρμογή του Google Search στο κινητό και πατάμε το εικονίδιο με το μικρόφωνο.

Έπειτα, επιλέγουμε την “Αναζήτηση τραγουδιού” και αρχίζουμε το μουρμουρητό ή αφήνουμε την εφαρμογή να καταγράψει τον ήχο της συσκευής η οποία αναπαράγει το τραγούδι.

Εάν χρησιμοποιήσουμε τον ήχο κάποιας συσκευής, το Google Search θα βρει το τραγούδι σχεδόν άμεσα.

Ωστόσο, ο χρόνος που θα χρειαστεί η εφαρμογή για τον εντοπισμό του τραγουδιού μέσω του μουρμουρητού εξαρτάται από το πόσο καλοί είμαστε σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, όταν το app εντοπίσει το τραγούδι, θα εμφανίσει μία σελίδα με τον τίτλο του, τον καλλιτέχνη που το ερμηνεύει, το μουσικό βίντεο στο YouTube, και τα λοιπά.

Για περισσότερες σχετικές εφαρμογές, δείτε τον οδηγό μας:

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps