Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Windows 10 Χωρίς Bing, Παρκάρισμα Με Τον Assistant, Google Watchlist
QuickSteps#144 - Windows 10 Χωρίς Bing, Παρκάρισμα Με Τον Assistant, Google Watchlist

Windows 10 Χωρίς Bing, Παρκάρισμα Με Τον Assistant, Google Watchlist

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ρυθμίζουμε τον Google Assistant ώστε να μας θυμίσει πού έχουμε παρκάρει. Διορθώνουμε την αργή απόκριση του πληκτρολογίου, ρυθμίζουμε την ευαισθησία του touchpad, και απενεργοποιούμε τη Bing Search στα Windows 10. Εξάγουμε το ημερολόγιο γενεθλίων του Facebook και το κάνουμε εισαγωγή στο Ημερολόγιο Google. Προσθέτουμε ταινίες στη λίστα παρακολούθησης του Google και συνομιλούμε με συναδέλφους μέσω του chat στα Έγγραφα Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Ρύθμιση του Google Assistant ώστε να μας θυμίσει πού έχουμε παρκάρει

Εάν ζούμε σε μία μεγάλη πόλη και μετακινούμαστε τακτικά με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή, ενδέχεται να παρκάρουμε σε κάποιο εντελώς τυχαίο σημείο, διότι δεν βρίσκουμε εύκολα διαθέσιμη θέση στάθμευσης.

Πολλές φορές αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην θυμόμαστε πού έχουμε σταθμεύσει και να ψάχνουμε για αρκετή ώρα το μεταφορικό μας μέσο. Ευτυχώς, ο Assistant μπορεί να καταγράφει την τοποθεσία του μέσου και να μας παρέχει αυτή την πληροφορία όταν το ζητήσουμε.

Μόλις σταθμεύσουμε το όχημα μας, ανοίγουμε τον ψηφιακό βοηθό στο κινητό ή το tablet με τη χρήση του “OK Google” ή του “Hey Google”, ή από το widget της εφαρμογής.

QuickSteps#144 - Windows 10 Χωρίς Bing, Παρκάρισμα Με Τον Assistant, Google Watchlist

Έπειτα, λέμε στον Assistant μία από τις παρακάτω φωνητικές εντολές, ώστε να καταγράψει τη γεωγραφική τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε.

  • “I parked here.”
  • “Remember where I parked.”

Όταν θελήσουμε να εντοπίσουμε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή μας, ανοίγουμε τον ψηφιακό βοηθό και εκφωνούμε μία από τις εξής φωνητικές εντολές:

  • “Where’s my car?”
  • “Where did I park?”
  • “Find my car’s location.”

Ο Assistant θα εμφανίσει άμεσα έναν χάρτη στον οποίο μας δείχνει το σημείο στο οποίο έχουμε παρκάρει, σημειώνοντας το με μία μπλε καρφίτσα. Πατώντας πάνω στον χάρτη, θα ανοίξουν οι Χάρτες Google και έτσι μπορούμε να δούμε την ακριβή τοποθεσία.

Η Google αποθηκεύει στον λογαριασμό μας την τοποθεσία στην οποία έχουμε παρκάρει για 24 ώρες. Αν θελήσουμε να διαγράψουμε νωρίτερα αυτά τα δεδομένα, ανοίγουμε τον ψηφιακό βοηθό και λέμε τη φωνητική εντολή “Forget where I parked”.

Επιδιόρθωση της αργής απόκρισης του πληκτρολογίου

Υπάρχει περίπτωση κατά τη σύνταξη κάποιου κειμένου ο υπολογιστής να καθυστερεί να εμφανίσει στην οθόνη τους χαρακτήρες που πληκτρολογούμε. Η πιο συνηθισμένη αιτία αυτού του προβλήματος είναι η γενικότερη αργή απόκριση του πληκτρολογίου.

Σε έναν σταθερό υπολογιστή μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πληκτρολόγιο. Εάν όμως διαθέτουμε laptop, κάτι τέτοιο ίσως δεν είναι δυνατό. Επίσης, ακόμη και αν μπορούμε να προβούμε στη συγκεκριμένη αλλαγή, σίγουρα θα μας κοστίσει αρκετά.

Ευτυχώς, τα Windows 10 διαθέτουν ορισμένες ρυθμίσεις και εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την απόκριση του πληκτρολογίου, μέχρις ότου βρούμε κάποια πιο μόνιμη λύση.

Ρύθμιση ταχύτητας απόκρισης

Αρχικά, μπορούμε να ρυθμίσουμε την ταχύτητα με την οποία το λειτουργικό σύστημα εμφανίζει τους χαρακτήρες που πληκτρολογούμε. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε τα κουμπιά “Win+R”, γράφουμε “control keyboard”, και πατάμε “OK”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, ρυθμίζουμε την “Καθυστέρηση επανάληψης” στον τρίτο ή τέταρτο δείκτη. Με αυτόν τον τρόπο τα Windows 10 θα μειώσουν τον χρόνο αναμονής μεταξύ της πληκτρολόγησης και της εμφάνισης του κάθε χαρακτήρα.

Επίσης, ρυθμίζουμε τον ρυθμό επανάληψης προς το “Υψηλός”. Έτσι, το λειτουργικό σύστημα θα εμφανίζει με γρηγορότερο ρυθμό τους διαδοχικούς χαρακτήρες που πληκτρολογούμε.

Για να βεβαιωθούμε ότι η απόκριση του πληκτρολογίου έχει βελτιωθεί, κάνουμε κλικ στο πλαίσιο κάτω από τις ρυθμίσεις επανάληψης και κρατάμε πατημένο οποιοδήποτε κουμπί.

Εάν είμαστε ικανοποιημένοι με την απόκριση του πληκτρολογίου, κάνουμε κλικ στο “ΟΚ” για να αποθηκεύσουμε τις ρυθμίσεις.

Απενεργοποίηση φίλτρου πλήκτρων

Το φίλτρο πλήκτρων έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτρέπει την ασυναίσθητη πληκτρολόγηση μικρού πλήθους χαρακτήρων.

Αν αυτό το φίλτρο είναι ενεργό και εμείς πληκτρολογούμε με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό, ενδέχεται τα Windows 10 να αγνοούν ό,τι γράφουμε διότι θεωρούν πως πατάμε κατά λάθος τα κουμπιά του πληκτρολογίου.

Για να απενεργοποιήσουμε το φίλτρο πλήκτρων, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στη “Διευκόλυνση πρόσβασης”.

Επιλέγουμε το “Πληκτρολόγιο” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη στη ενότητα “Χρήση φίλτρου πλήκτρων”.

Χρήση της αντιμετώπισης προβλημάτων

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αντιμετώπιση προβλημάτων των Windows 10. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στην “Ενημέρωση και ασφάλεια”.

Έπειτα, επιλέγουμε την “Αντιμετώπιση προβλημάτων” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Πρόσθετα προγράμματα αντιμετώπισης προβλημάτων”.

Στη συνέχεια, πατάμε στο “Πληκτρολόγιο” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εκτέλεση του προγράμματος αντιμετώπισης προβλημάτων”.

Τα Windows 10 θα πραγματοποιήσουν έλεγχο σχετικά με προβλήματα τα οποία ενδέχεται να σχετίζονται με το πληκτρολόγιο.

Αν εντοπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, θα μας παρέχουν αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να το επιλύσουμε.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα εμφανίσουν το μήνυμα “Δεν υπήρχαν απαραίτητες αλλαγές ή ενημερώσεις”.

Ρύθμιση της ευαισθησίας του touchpad στα Windows 10

Καθώς πληκτρολογούμε κάποιο κείμενο στο laptop, αρκετές φορές τυχαίνει να αγγίζουμε κατά λάθος το touchpad και να μεταφέρουμε τον κέρσορα σε κάποιο άλλο σημείο του εγγράφου.

Στα Windows 10 μπορούμε να ρυθμίσουμε την ευαισθησία του touchpad, τόσο μέσω των ρυθμίσεων όσο και από τον Πίνακα Ελέγχου. Αυτό θα βοηθήσει να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια ατυχήματα.

Αλλαγή ευαισθησίας μέσω των ρυθμίσεων

Για να ρυθμίσουμε την ευαισθησία του touchpad, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στις “Συσκευές”.

Πατάμε στο “Touchpad” και στην “Ευαισθησία touchpad” επιλέγουμε τη “Χαμηλή ευαισθησία”.

Ρύθμιση ευαισθησίας από τον Πίνακα Ελέγχου

Αν θέλουμε να ρυθμίσουμε με ακρίβεια την ευαισθησία του touchpad, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον Πίνακα Ελέγχου. Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Πίνακας Ελέγχου” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, στην “Προβολή κατά” επιλέγουμε τα “Μικρά εικονίδια” και κάνουμε κλικ στο “Ποντίκι”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Ρυθμίσεις συσκευής” και πατάμε το κουμπί “Ρυθμίσεις”.

Το παράθυρο των ρυθμίσεων του touchpad διαφέρει ανάλογα τον κατασκευαστή της συσκευής.

Ο φορητός υπολογιστής που χρησιμοποιήσαμε για τον οδηγό διαθέτει touchpad της Synaptics, της οποίας οι συσκευές είναι εγκατεστημένες στα περισσότερα laptop της αγοράς.

Όταν ανοίξει το παράθυρο των ρυθμίσεων του touchpad, κάνουμε κλικ στην κατηγορία “Κατάδειξη” και πατάμε τα γρανάζια δίπλα στην “Ευαισθησία”.

Μετά, ρυθμίζουμε την ευαισθησία αγγίγματος προς το “Δυνατό άγγιγμα” και κάνουμε κλικ στο “Κλείσιμο”.

Στη συνέχεια, πατάμε “ΟΚ” για εφαρμόσουμε τις αλλαγές και να κλείσουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων του touchpad.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “ΟΚ” για να κλείσουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων του ποντικιού.

Απενεργοποίηση της Bing Search από τα Windows 10

Η Microsoft ενσωμάτωσε τη Bing Search στην αναζήτηση των Windows 10, σκεπτόμενη πως μπορούμε να αναζητούμε ό,τι θέλουμε στο Internet χωρίς να ανοίγουμε τον browser. Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό επιβραδύνει αρκετά την αναζήτηση σε τοπικό επίπεδο.

Ακόμη και όταν ψάχνουμε μία ρύθμιση, ένα αρχείο, ή κάποιο πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται στον υπολογιστή μας, τα Windows πραγματοποιούν αναζήτηση και στο Internet χρησιμοποιώντας τη Bing Search.

Ωστόσο, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε αυτό το χαρακτηριστικό μέσω του Μητρώου των Windows, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ολοκλήρωση των τοπικών αναζητήσεων.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\

Ελέγχουμε αν υπάρχει κάποιος φάκελος με το όνομα “Explorer”. Εάν δεν υπάρχει, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Windows”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “Explorer”.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Explorer”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “DisableSearchBoxSuggestions”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “DisableSearchBoxSuggestions”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “OK”.

Μετά, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Εξαγωγή του ημερολογίου γενεθλίων από το Facebook

Είναι σχεδόν αδύνατο να θυμόμαστε τις ημερομηνίες γενεθλίων όλων των συγγενών, των φίλων, και των συνεργατών μας. Γι' αυτό, οι περισσότεροι εκμεταλλευόμαστε τη λειτουργία υπενθύμισης γενεθλίων που διαθέτει το Facebook.

Αν κάποια μέρα γιορτάζει ένας από τους φίλους μας, η ιστοσελίδα εμφανίζει μία σχετική ειδοποίηση. Τι γίνεται όμως αν μία ημέρα δεν μπούμε στο site ή απλά μας διαφύγει η ειδοποίηση και ξεχάσουμε να πούμε χρόνια πολλά σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο;

Ευτυχώς, με το πρόσθετο Birthday Calendar Extractor, το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο για τους Chrome και Edge, μπορούμε να εξάγουμε το ημερολόγιο γενεθλίων του Facebook και να εισάγουμε τα στοιχεία αυτά στο Ημερολόγιο Google.

Για να εξάγουμε το ημερολόγιο γενεθλίων από το Facebook, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του πρόσθετου, επιλέγουμε το “Generate Google Calendar”, και πατάμε “Generate”.

QuickSteps#144 - Windows 10 Χωρίς Bing, Παρκάρισμα Με Τον Assistant, Google Watchlist

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θέλουμε να γίνει αποθήκευση του αρχείου που θα δημιουργήσει το πρόσθετο και πατάμε “Αποθήκευση”.

Πλέον, έχουμε στον υπολογιστή μας ένα ψηφιακό αντίγραφο του ημερολογίου γενεθλίων του Facebook, το οποίο μπορούμε να εισάγουμε στο Ημερολόγιο Google.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πηγαίνουμε σε αυτή την σελίδα, πατάμε το γρανάζι πάνω δεξιά, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Εισαγωγή και εξαγωγή”, διαλέγουμε την “Εισαγωγή”, και πατάμε το κουμπί “Επιλέξτε αρχείο από τον υπολογιστή σας”.

Εντοπίζουμε το αρχείο που δημιούργησε το πρόσθετο, το επιλέγουμε, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Εισαγωγή”.

Μόλις το Ημερολόγιο Google ολοκληρώσει την εισαγωγή των δεδομένων, θα εμφανίσει το ακόλουθο πλαίσιο, στο οποίο πατάμε “OK”.

Τώρα, βέβαια, αν κάποιος γνωστός μας έχει φτιάξει τέσσερα profil στο Facebook, πιθανώς επειδή ξεχνούσε τον κωδικό στο παλιό και έφτιαχνε ένα νέο, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Προσθήκη ταινιών στη λίστα παρακολούθησης του Google

Καθημερινά κυκλοφορούν αρκετές νέες ταινίες και σειρές, εκ των οποίων πολλές ενδέχεται να θέλουμε να τις παρακολουθήσουμε. Ωστόσο, είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες όσες μας ενδιαφέρουν.

Οι περισσότεροι δημιουργούμε ένα αρχείο κειμένου ή λογιστικό φύλλο στο οποίο καταγράφουμε κάθε σειρά και ταινία που έχουμε δει ή θέλουμε να δούμε. Όμως, η Google προσφέρει μία καλύτερη λύση, η οποία ονομάζεται “Λίστα παρακολούθησης”.

Για να προσθέσουμε μία ταινία ή σειρά στη λίστα παρακολούθησης, ή να σημειώσουμε ότι την έχουμε ήδη δει, πραγματοποιούμε αναζήτηση με το όνομα της, είτε στη σελίδα της Google, είτε από την εφαρμογή Google Search.

Στη δεξιά μεριά της σελίδας αποτελεσμάτων της Google θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο με πληροφορίες οι οποίες αφορούν την αναζήτηση μας και δύο κουμπιά, τα “Την έχετε ήδη παρακολουθήσει;” και “Λίστα παρακολούθησης”.

Στην εφαρμογή Google Search τα κουμπιά αυτά εμφανίζονται στην κορυφή των αποτελεσμάτων.

Πατώντας το κουμπί “Λίστα παρακολούθησης”, προσθέτουμε την ταινία ή τη σειρά στη λίστα.

Από την άλλη, επιλέγοντας το “Την έχετε ήδη παρακολουθήσει;” το κείμενο του κουμπιού αλλάζει σε “Προβλήθηκε”, και έτσι γνωρίζουμε πως έχουμε δει τη συγκεκριμένη σειρά ή ταινία.

Για να προβάλλουμε τη λίστα παρακολούθησης, πραγματοποιούμε μία αναζήτηση με τον όρο “my watchlist”. Στην κορυφή της σελίδας θα εμφανιστεί μία ενότητα η οποία ονομάζεται “Η λίστα παρακολούθησής σας Google”.

Τέλος, εάν θέλουμε να αφαιρέσουμε μία ταινία ή σειρά από τη λίστα παρακολούθησης, πραγματοποιούμε μία αναζήτηση με το όνομα της και πατάμε το κουμπί “Λίστα παρακολούθησης”, ώστε το εικονίδιο του να γίνει γκρι.

Συνομιλία με συναδέλφους μέσω του chat στα Έγγραφα Google

Τα Έγγραφα Google διαθέτουν chat, το οποίο επιτρέπει να συνομιλούμε με όλους όσους έχουν πρόσβαση σε κάποιο κοινόχρηστο έγγραφο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό, ειδικά όταν συνεργαζόμαστε με άλλους για τη σύνταξη ενός κειμένου.

Χρησιμοποιώντας το chat, μπορούμε να συνομιλούμε σε πραγματικό χρόνο με τους συνεργάτες μας και να λαμβάνουμε αποφάσεις για τις προσθήκες και τις αλλαγές που πραγματοποιούμε στο εκάστοτε έγγραφο.

Για να ανοίξουμε το chat στα Έγγραφα Google, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εμφάνιση συζήτησης”, πάνω δεξιά.

Θα ανοίξει ένα πλαίσιο στο οποίο βλέπουμε όλα τα μηνύματα τα οποία έχουμε ανταλλάξει.

Στο κάτω μέρος του πλαισίου υπάρχει το πεδίο εισαγωγής κειμένου, στο οποίο μπορούμε να πληκτρολογούμε τα μηνύματα μας και να τα αποστέλλουμε πατώντας Enter.

Τέλος, για να κλείσουμε το chat, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο “Απόκρυψη συζήτησης” ή πατάμε το “Χ” πάνω δεξιά.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps