Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Επιτάχυνση Εκκίνησης PC, Αντιδράσεις Emoji Στο Gmail, Εικονίδια Γραμμής Εργασιών Windows 11
QuickSteps#312 - Επιτάχυνση Εκκίνησης PC, Αντιδράσεις Emoji Στο Gmail, Εικονίδια Γραμμής Εργασιών Windows 11

Επιτάχυνση Εκκίνησης PC, Αντιδράσεις Emoji Στο Gmail, Εικονίδια Γραμμής Εργασιών Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, εντοπίζουμε τα προγράμματα που επιβραδύνουν την εκκίνηση του PC, μετακινούμε τα εικονίδια στην αριστερή γωνία της Γραμμής Εργασιών, και αλλάζουμε το μέγεθος των εικονιδίων σε κάθε σημείο των Windows 11. Πραγματοποιούμε αναζήτηση κειμένου σε όλες τις ανοιχτές καρτέλες στον Chrome, κρύβουμε τις αντιδράσεις με emoji στο Gmail, επιλέγουμε το προεπιλεγμένο ζουμ στον Microsoft Edge, και επισημαίνουμε διπλότυπες τιμές στο Microsoft Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς εντοπίζω τα προγράμματα που επιβραδύνουν την εκκίνηση του PC

Μία από τις βασικές αιτίες της αργής εκκίνησης του υπολογιστή είναι οι εφαρμογές και τα προγράμματα που τρέχουν κατά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε την εκκίνηση του PC στα Windows 11.

Αρχικά, κάνουμε δεξί στη Γραμμή Εργασιών και επιλέγουμε τη “Διαχείριση εργασιών”.

QuickSteps#312 - Επιτάχυνση Εκκίνησης PC, Αντιδράσεις Emoji Στο Gmail, Εικονίδια Γραμμής Εργασιών Windows 11

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εφαρμογές εκκίνησης”.

Σε αυτό το σημείο, ελέγχουμε μία προς μία τις εφαρμογές. Αν στη στήλη “Επίδραση εκκίνησης” αναγράφει “Υψηλή”, τότε θα ήταν καλό να απενεργοποιήσουμε την εκτέλεση αυτού του προγράμματος κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, κάνουμε δεξί κλικ στην καταχώρηση του εν λόγω προγράμματος και πατάμε “Απενεργοποίηση”.

Αντίστοιχα, καλό θα ήταν να απενεργοποιήσουμε όλες τις εφαρμογές που δεν θεωρούμε απαραίτητο να ανοίγουν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, όπως για παράδειγμα το “Skype” ή το “Lightshot”, τα οποία μπορούμε να τρέχουμε όταν τα χρειαστούμε.

Τέλος, ορισμένες εφαρμογές δημιουργούν συντομεύσεις στον λεγόμενο φάκελο της εκκίνησης. Για να διαγράψουμε αυτές τις συντομεύσεις, πατάμε “Win + R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης πληκτρολογούμε “shell:common startup”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Έπειτα, διαλέγουμε τις συντομεύσεις των εφαρμογών που δεν θέλουμε να εκκινούν μαζί με τον υπολογιστή και τις διαγράφουμε.

Πώς μετακινώ τα εικονίδια στην αριστερή γωνία της Γραμμής Εργασιών

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που πραγματοποίησε η Microsoft στο περιβάλλον εργασίας των Windows στα Windows 11 είναι η μετακίνηση των συντομεύσεων, της αναζήτησης, και του μενού Έναρξη στο κέντρο της Γραμμής Εργασιών. Ωστόσο, αυτή η δραστική αλλαγή δεν αρέσει σε όλους τους χρήστες.

Ευτυχώς, η εταιρεία αφουγκράστηκε τα σχόλια των χρηστών. Όχι μόνο πρόσθεσε τη δυνατότητα μετακίνησης όλων αυτών των στοιχείων στην αριστερή γωνία της Γραμμής Εργασιών, αλλά έχει κάνει την όλη διαδικασία ιδιαίτερα εύκολη.

Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στη Γραμμή Εργασιών και πατάμε “Ρυθμίσεις γραμμής εργασιών”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε το “Συμπεριφορές γραμμής εργασιών” και πατάμε το βελάκι.

Έπειτα, δίπλα στη “Στοίχιση γραμμής εργασιών”, επιλέγουμε το “Αριστερά”.

Τα Windows 11 θα μεταφέρουν άμεσα όλα τα εικονίδια, το μενού Έναρξη, και την αναζήτηση, στην αριστερή γωνία της Γραμμής Εργασιών.

Πώς αλλάζω το μέγεθος των εικονιδίων σε κάθε σημείο των Windows 11

Τα Windows 11, όπως και όλες οι σύγχρονες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft για υπολογιστές, επιτρέπουν να αλλάζουμε το μέγεθος των εικονιδίων, σχεδόν σε όλα τα σημεία του περιβάλλοντος εργασίας. Έτσι, μπορούμε να προσαρμόσουμε την εμφάνιση των Windows στις δικές μας ανάγκες.

Για να αλλάξουμε το μέγεθος των εικονιδίων στην Επιφάνεια Εργασίας, κάνουμε δεξί στον κενό χώρο, και από το μενού “Προβολή”, επιλέγουμε το μέγεθος της αρεσκείας μας.

Έπειτα, μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος των εικονιδίων στους φακέλους των Windows. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και από την “Προβολή” διαλέγουμε το μέγεθος εικονιδίων που θέλουμε.

Αυτή τη ρύθμιση μπορούμε να την αλλάξουμε για κάθε φάκελο χωριστά. Τα Windows 11 αποθηκεύουν την επιλογή που έχουμε κάνει, για κάθε έναν φάκελο, και προβάλλουν πάντα το περιεχόμενο του σύμφωνα με το τι έχουμε ορίσει στην “Προβολή”.

Δυστυχώς, στα Windows 11 δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος των εικονιδίων της Γραμμής Εργασιών. Υπήρχε μία μέθοδος με επεξεργασία κάποιου κλειδιού στο Μητρώο των Windows, αλλά έπαψε να λειτουργεί μετά το Build 22621.1343.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Πώς πραγματοποιώ αναζήτηση κειμένου σε όλες τις ανοιχτές καρτέλες στον Chrome

Εάν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση μιας λέξης ή φράσης σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, σε όλους τους Chromium browser, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + F” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί γράφουμε αυτό που μας ενδιαφέρει να εντοπίσουμε.

Ωστόσο, τι γίνεται αν θέλουμε να αναζητήσουμε κάτι σε πάνω από μία σελίδες; Εφόσον χρησιμοποιούμε κάποιον Chromium browser, όπως οι Chrome, Edge, και Opera, μπορούμε με τη βοήθεια ενός πρόσθετου να κάνουμε αναζήτηση κειμένου σε όλες τις ανοιχτές καρτέλες.

Αρχικά, μπαίνουμε στην σελίδα του πρόσθετου Ctrl-F Plus στο Chrome Web Store και το εγκαθιστούμε στον browser.

Έπειτα, ανοίγουμε όλες τις ιστοσελίδες στις οποίες θέλουμε να κάνουμε αναζήτηση κειμένου, επιλέγουμε την πρώτη καρτέλα, και πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + Shift + F”. Μόλις πατήσουμε τα κουμπιά, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο αναζήτησης.

Πληκτρολογούμε τη λέξη ή τη φράση που μας ενδιαφέρει να εντοπίσουμε και κάνουμε κλικ στα βελάκια, ώστε να δούμε το επόμενο ή το προηγούμενο στοιχείο.

Όταν φτάσουμε στο τέλος της μιας ιστοσελίδας, τότε το πρόσθετο θα αλλάξει αυτόματα καρτέλα και θα συνεχίσει την αναζήτηση στον επόμενο ιστότοπο.

Πώς κρύβω τις αντιδράσεις με emoji στο Gmail

Η Google έχει προσθέσει στο Gmail τη δυνατότητα αντιδράσεων με τη χρήση emoji. Πρόκειται για μία αμφιβόλου χρησιμότητας λειτουργία και αυτός είναι ο λόγος που μερίδα χρηστών αναζητά τρόπο να την απενεργοποιήσει.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να απενεργοποιήσουμε αυτό το χαρακτηριστικό, μπορούμε να κρύψουμε το κουμπί του από την μπάρα εργαλείων email της γνωστής υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αρχικά, κατεβάζουμε το πρόσθετο De-Gmojify, το οποίο είναι διαθέσιμο για οποιονδήποτε Chromium browser, όπως οι Chrome, Edge, και Opera, στο Chrome Web Store.

Έπειτα, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του Gmail, και αν όλα έχουν πάει καλά και το πρόσθετο λειτουργεί ως πρέπει, τότε το εικονίδιο των αντιδράσεων emoji θα έχει εξαφανιστεί.

Πώς επιλέγω και αλλάζω το προεπιλεγμένο ζουμ στον Microsoft Edge

Ο Microsoft Edge επιτρέπει να ρυθμίσουμε το ζουμ για όλες τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε. Προφανώς, η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι το “100%”, ώστε ο browser να εμφανίζει το περιεχόμενο των ιστότοπων στο κανονικό του μέγεθος. Ωστόσο, ίσως θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την τιμή, γιατί πιθανώς αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα όρασης.

Σε κάθε περίπτωση, για να ρυθμίσουμε το προεπιλεγμένο ζουμ στον Edge, πατάμε τις τρεις τελείες και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Εμφάνιση”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε το “Ζουμ σελίδας” και επιλέγουμε το ζουμ της αρεσκείας μας.

Τέλος, αν θέλουμε να μεγεθύνουμε ή να σμικρύνουμε το περιεχόμενο μιας και μόνο σελίδας, μπορούμε να πατήσουμε “Ctrl + +” ή “Ctrl + -“, αντίστοιχα.

Για να επαναφέρουμε το ζουμ στο 100%, κάνουμε κλικ στον μεγεθυντικό φακό και πατάμε “Επαναφορά”.

Πώς επισημαίνω διπλότυπες τιμές στο Microsoft Excel

Για διάφορους λόγους, ίσως θέλουμε να ελέγξουμε για διπλότυπες τιμές σε ένα υπολογιστικό φύλλο. Μία λύση είναι να εξετάσουμε σχολαστικά τα δεδομένα του πίνακα. Ωστόσο, αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον πίνακα μεγάλης έκτασης.

Ευτυχώς, το Excel διαθέτει ένα εργαλείο που βοηθά να εντοπίσουμε εύκολα και γρήγορα τις διπλότυπες τιμές στο τρέχον υπολογιστικό φύλλο. Αρχικά, επιλέγουμε τα κελιά που περιέχουν τα δεδομένα τα οποία θέλουμε να ελέγξουμε.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην “Κεντρική” καρτέλα και κάνουμε κλικ στο μενού “Μορφοποίηση υπό όρους”.

Στη συνέχεια, από τους “Κανόνες επισήμανσης κελιών”, διαλέγουμε τις “Διπλότυπες τιμές”.

Το Excel θα ελέγξει τα κελιά και θα επισημάνει με κόκκινο όλες τις διπλότυπες καταχωρήσεις. Αν θέλουμε μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο επισήμανσης από το αναδυόμενο μενού, στο παράθυρο που έχει ανοίξει το πρόγραμμα.

Τέλος, ακολουθώντας τα ίδια βήματα μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές στα κελιά συγκεκριμένων στηλών, ακόμη και αν αυτές δεν είναι τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη. Για να επιλέξουμε στήλες που δεν είναι δίπλα – δίπλα, διαλέγουμε πρώτα τη μία, και έπειτα κάθε επόμενη με πατημένο το “Ctrl”.

QuickSteps#312 - Επιτάχυνση Εκκίνησης PC, Αντιδράσεις Emoji Στο Gmail, Εικονίδια Γραμμής Εργασιών Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps