Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κατανάλωση Δεδομένων, Facebook Backup, Audio Equalizer Chrome
QuickSteps#141 - Κατανάλωση Δεδομένων, Facebook Backup, Audio Equalizer Chrome

Κατανάλωση Δεδομένων, Facebook Backup, Audio Equalizer Chrome

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, περιορίζουμε την κατανάλωση δεδομένων στο κινητό, δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των εικόνων και των βίντεο του Facebook στο Dropbox, και εκφωνούμε μηνύματα από τα έξυπνα ηχεία με τον Google Assistant. Ενεργοποιούμε τη σίγαση στο μικρόφωνο με μία συντόμευση πληκτρολογίου και διαχειριζόμαστε το ιστορικό ενημερώσεων στα Windows 10. Προσθέτουμε equalizer ήχου στον Chrome και στον Firefox, και αντιγράφουμε το πλάτος των στηλών από το ένα έγγραφο του Excel στο άλλο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Έλεγχος και περιορισμός της κατανάλωσης δεδομένων στο κινητό

Υπάρχει περίπτωση να έχουμε στο κινητό εγκατεστημένα app τα οποία τρέχουν στο παρασκήνιο και είτε παραμένουν μόνιμα συνδεδεμένα στο ίντερνετ, είτε συνδέονται ανά διαστήματα. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτές οι εφαρμογές καταναλώνουν αρκετά δεδομένα.

Όταν έχουμε συνδεδεμένο το smartphone μας στο ασύρματο οικιακό δίκτυο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, διότι ενδεχομένως έχουμε στη διάθεσή μας απεριόριστα δεδομένα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν βρισκόμαστε εν κινήσει.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε πακέτα δεδομένων, τα οποία πληρώνουμε αδρά. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πόσα δεδομένα καταναλώνει η εκάστοτε εφαρμογή και να φροντίσουμε να θέσουμε τα απαραίτητα όρια.

Έλεγχος κατανάλωσης

Τα μενού των ρυθμίσεων διαφέρουν από συσκευή σε συσκευή. Για παράδειγμα, σε ένα smartphone της Samsung θα βρούμε τη “Χρήση δεδομένων” στο μενού “Συνδέσεις”. Για τη σύνταξη αυτού του QuickSteps, εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα κινητό της OnePlus.

Αρχικά, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις και πατάμε το “Wi-Fi & Internet”.

QuickSteps#141 - Κατανάλωση Δεδομένων, Facebook Backup, Audio Equalizer Chrome

Έπειτα, επιλέγουμε τη “Χρήση δεδομένων” και στην οθόνη του κινητού θα δούμε τα συνολικά δεδομένα που έχουμε καταναλώσει από την αρχή του τρέχοντος μήνα.

Για να δούμε τα δεδομένα που έχει καταναλώσει η κάθε εφαρμογή ξεχωριστά, πατάμε το “Χρήση δεδομένων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας”.

Περιορισμός κατανάλωσης ανά εφαρμογή

Μέσω των ρυθμίσεων, μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση δεδομένων για την κάθε μία εφαρμογή χωριστά.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις, πατάμε το “Wi-Fi & Internet”, πηγαίνουμε στη “Χρήση δεδομένων”, και επιλέγουμε τη “Χρήση δεδομένων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας”.

Εντοπίζουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει, πατάμε στην καταχώρησή της, και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στα “Δεδομένα παρασκηνίου”. Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουμε στην εφαρμογή να συνδέεται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Ρύθμιση γενικού ορίου χρήσης

Εκτός από τον περιορισμό της κατανάλωσης δεδομένων ανά εφαρμογή, μέσω των ρυθμίσεων του Android μπορούμε να ρυθμίσουμε τη συσκευή ώστε να αποσυνδέεται αυτόματα από το δίκτυο μόλις φτάνουμε ένα συγκεκριμένο όριο.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και επιλέγουμε το “Wi-Fi & Internet”.

Στη συνέχεια, πατάμε τη “Χρήση δεδομένων” και μπαίνουμε στο “Διάστημα τιμολόγησης”.

Έπειτα, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Αυτόματη αποσύνδεση από το δίκτυο” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “OK”.

Μετά, επιλέγουμε το “Όριο δεδομένων”, γράφουμε τα MB ή GB που θέλουμε να θέσουμε ως όριο, και πατάμε “OK”.

Αντίγραφα ασφαλείας εικόνων και βίντεο του Facebook στο Dropbox

Οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε, μπορούμε να κατεβάσουμε τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουμε στον λογαριασμό μας στο Facebook.

Έπειτα, μπορούμε να ανεβάσουμε αυτά τα αρχεία σε διάφορες υπηρεσίες cloud backup, ώστε να δημιουργήσουμε online αντίγραφα ασφαλείας ή να τα μοιραστούμε με πρόσωπα τα οποία δεν χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία, διότι το Facebook προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς των εικόνων και των βίντεο του λογαριασμού μας απευθείας στο Dropbox.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε το βέλος πάνω δεξιά και επιλέγουμε “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Κάνουμε κλικ στο “Οι πληροφορίες σας στο Facebook” και πατάμε “Προβολή” δίπλα στο “Μεταφορά αντιγράφου φωτογραφιών ή βίντεο”.

Το Facebook θα ζητήσει να εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης, ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά μας. Οπότε, τον πληκτρολογούμε και κάνουμε κλικ στη “Συνέχεια”.

Μετά, διαλέγουμε το “Dropbox” από το μενού “Επιλογή προορισμού”.

Επιλέγουμε τις “Φωτογραφίες” και πατάμε “Επόμενο”.

Στη νέα σελίδα που θα ανοίξει, πραγματοποιούμε σύνδεση στο Dropbox και πατάμε “Allow”, ώστε το Facebook να μπορεί να επεξεργάζεται τον online αποθηκευτικό χώρο που διαθέτουμε, να δημιουργεί νέους φακέλους, και τα λοιπά.

Αν δεν παρέχουμε αυτή την άδεια, το Facebook δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τη μεταφορά των φωτογραφιών.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επιβεβαίωση μεταφοράς” και η μεταφορά των φωτογραφιών θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά εξαρτάται από το πλήθος των φωτογραφιών που έχουμε στον λογαριασμό μας στο Facebook.

Καθώς μπορεί να περάσουν αρκετές ημέρες, μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση της μεταφοράς ακολουθώντας τα ίδια βήματα: “Ρυθμίσεις και απόρρητο → Ρυθμίσεις → Οι πληροφορίες σας στο Facebook → Μεταφορά αντιγράφου φωτογραφιών ή βίντεο”.

Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά των φωτογραφιών, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των βίντεο μας.

Προβολή και εκκαθάριση του ιστορικού αναβαθμίσεων Win 10

Τα Windows 10 διατηρούν ένα πλήρες ιστορικό με όλες τις ενημερώσεις που έχουν εγκαταστήσει στο σύστημα μας.

Το ιστορικό αυτό βοηθά να ελέγχουμε τα update που έχει λάβει ο υπολογιστής και επιτρέπει την απεγκατάσταση σχεδόν οποιασδήποτε ενημέρωσης.

Προβολή ιστορικού

Για να δούμε το ιστορικό των ενημερώσεων στα Windows 10, ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις” και κάνουμε κλικ στην “Ενημέρωση και ασφάλεια”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στο “Windows Update” και πατάμε την “Προβολή ιστορικού ενημερώσεων”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, βλέπουμε όλες τις ενημερώσεις που έχουν εγκαταστήσει τα Windows, χωρισμένες σε κατηγορίες.

Κατάργηση ενημερώσεων

Εάν θέλουμε να καταργήσουμε μία ενημέρωση, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows, μπαίνουμε στην “Ενημέρωση και ασφάλεια”, κάνουμε κλικ στην “Προβολή ιστορικού ενημερώσεων”, και πατάμε τον σύνδεσμο “Κατάργηση εγκατάστασης ενημερώσεων”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, εντοπίζουμε την ενημέρωση που θέλουμε να καταργήσουμε, την επιλέγουμε, και πατάμε “Κατάργηση εγκατάστασης”.

Τα Windows θα εμφανίσουν μία προειδοποίηση, ώστε να βεβαιωθούν ότι όντως θέλουμε να καταργήσουμε την ενημέρωση. Για να συνεχίσουμε, κάνουμε κλικ στο “Ναι”.

Μετά από λίγο, το λειτουργικό σύστημα θα έχει ολοκληρώσει την κατάργηση της ενημέρωσης και θα αφαιρέσει την καταχώρησή της από το ιστορικό.

Εκκαθάριση ιστορικού

Εάν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε να διαγράψουμε το ιστορικό ενημερώσεων, γράφουμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Έπειτα, αντιγράφουμε την παρακάτω εντολή, την κάνουμε επικόλληση στη Γραμμή εντολών, και πατάμε “Enter”. Με αυτόν τον τρόπο, διακόπτουμε τη λειτουργία του Windows Update.

net stop wuauserv

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε “Enter”, για να διαγράψουμε το ιστορικό ενημερώσεων.

del C:\Windows\SoftwareDistribution\DataStore\Logs\edb.log

Τέλος, εκτελούμε την εντολή “net start wuauserv”, για να εκκινήσουμε εκ νέου το Windows Update.

Windows 10 σίγαση του μικροφώνου με μία συντόμευση πληκτρολογίου

Συνήθως, χρησιμοποιούμε το μικρόφωνο του υπολογιστή για να συνομιλούμε με άλλους μέσω εφαρμογών και υπηρεσιών όπως το Skype ή το Facebook, ή για να κάνουμε ηχογραφήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να το έχουμε ενεργό οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Για απενεργοποιήσουμε το μικρόφωνο, πρέπει να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις των Windows και να μπούμε στο “Σύστημα → Ήχος → Διαχείριση συσκευών ήχου”.

Ωστόσο, με το MicSwitch μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, δημιουργώντας συντομεύσεις πληκτρολογίου με τις οποίες μπορούμε να βάζουμε το μικρόφωνο στη σίγαση, να χρησιμοποιούμε τη λειτουργία push-to-talk που παρέχει το πρόγραμμα, και άλλα.

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα και πατάμε “download”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “MicSwitchSetup.0.121.0.exe” για να κατεβάσουμε το πρόγραμμα, και το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας.

Μόλις εγκαταστήσουμε και τρέξουμε το “MicSwitch”, θα δούμε στην οθόνη το παράθυρο των ρυθμίσεων και ένα μικρό πλαίσιο, το οποίο περιέχει ένα μικρόφωνο.

Για να ορίσουμε μία συντόμευση για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του μικροφώνου, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Push-to-talk”, κάνουμε κλικ στο “None”, και πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων που επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε.

Εάν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε/ενεργοποιήσουμε μόνιμα το μικρόφωνο, πατάμε μία φορά τη συντόμευση πληκτρολογίου που έχουμε ορίσει. Διαφορετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία “Push-to-talk”, πατώντας παρατεταμένο τα ίδια κουμπιά.

Το εικονίδιο του μικροφώνου βοηθά στο να γνωρίζουμε πότε είναι ενεργό ή όχι το μικρόφωνο. Ωστόσο, είναι always on top, κάτι που σημαίνει ότι είναι ορατό πάνω από οποιοδήποτε πρόγραμμα έχουμε ανοιχτό στον υπολογιστή μας.

Αν θεωρούμε ενοχλητικό το εικονίδιο του MicSwitch, μπορούμε να το κρύψουμε απενεργοποιώντας τον διακόπτη δίπλα στο “Show overlay”.

Google Assistant: Πώς εκφωνούμε μηνύματα από τα έξυπνα ηχεία

Με τη βοήθεια του Google Assistant μπορούμε να στέλνουμε οποιοδήποτε κείμενο θέλουμε στα έξυπνα ηχεία που διαθέτουμε και αυτά να το εκφωνούν. Πρόκειται για μία δυνατότητα που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε ποικίλες περιπτώσεις.

Η αποστολή μηνυμάτων προς εκφώνηση λειτουργεί από συσκευές όπως smartphone και tablets, προς έξυπνα ηχεία και οθόνες της Google, όπως τα Nest και Home.

Εκφώνηση μηνυμάτων

Εφόσον έχουμε ρυθμίσει κανονικά το δίκτυο των έξυπνων συσκευών μας, ανοίγουμε τον Assistant στο κινητό ή το tablet με τη χρήση του “OK Google” ή του “Hey Google”, ή από το widget της εφαρμογής.

Έπειτα, λέμε στον ψηφιακό βοηθό το μήνυμα που θέλουμε να εκφωνήσει με τις παρακάτω φωνητικές εντολές.

  • “Broadcast [ΜΗΝΥΜΑ]”
  • “Announce [ΜΗΝΥΜΑ]”

Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω εντολές, ο Google Assistant θα στείλει το μήνυμα σε όλες τις ενεργές και συνδεδεμένες ψηφιακές συσκευές.

Αν θέλουμε η εκφώνηση του μηνύματος να γίνει σε συγκεκριμένο δωμάτιο ή μεμονωμένη συσκευή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ακόλουθες εντολές.

  • “Broadcast to [ΟΝΟΜΑ_ΔΩΜΑΤΙΟΥ] [ΜΗΝΥΜΑ]”
  • “Announce to [ΟΝΟΜΑ_ΔΩΜΑΤΙΟΥ] [ΜΗΝΥΜΑ]”
  • “Broadcast to [ΟΝΟΜΑ_ΣΥΣΚΕΥΗΣ] [ΜΗΝΥΜΑ]”
  • “Announce to [ΟΝΟΜΑ_ΣΥΣΚΕΥΗΣ] [ΜΗΝΥΜΑ]”

Απάντηση σε ανακοίνωση

Εάν θέλουμε να απαντήσουμε σε μία ανακοίνωση, πρέπει να περιμένουμε έως ότου η έξυπνη συσκευή ολοκληρώσει την εκφώνηση του μηνύματος και έπειτα να χρησιμοποιήσουμε τις εξής εντολές.

  • “Reply [ΜΗΝΥΜΑ]”
  • “Send a Reply”. Σε αυτή την περίπτωση, ο ψηφιακός βοηθός θα μας ρωτήσει ποιο θέλουμε να είναι το κείμενο της απάντησης.

Ο χρήστης που ζήτησε την εκφώνηση του μηνύματος θα λάβει στο κινητό του μία ειδοποίηση σαν αυτή που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.

Προσθήκη equalizer για τον ήχο στον Chrome και στον Firefox

Αν ακούμε συχνά τραγούδια από πλατφόρμες όπως το YouTube, ένα equalizer θα βοηθούσε στο να ρυθμίζουμε τον ήχο που παράγει ο browser, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητά του.

Με τη βοήθεια του “Audio Equalizer”, μπορούμε να προσθέσουμε ένα equalizer για τον ήχο στον Chrome, στον Firefox, και στον Edge. Αρχικά, επισκεπτόμαστε αυτή την ιστοσελίδα και πατάμε το κουμπί που αφορά τον browser που χρησιμοποιούμε.

Θα μεταφερθούμε στο κατάστημα επεκτάσεων του browser. Για να εγκαταστήσουμε το πρόσθετο στον Firefox, πατάμε “Προσθήκη στο Firefox” και στον Chrome κάνουμε κλικ στην “ΠΡΟΣΘΗΚΗ”.

Μετά την εγκατάσταση του πρόσθετου, θα εμφανιστεί στη μπάρα εργαλείων του browser ένα πολύχρωμο εικονίδιο.

Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του Audio Equalizer, εμφανίζεται ένα πλαίσιο με αρκετούς ρυθμιστές και κουμπιά.

Στα αριστερά υπάρχει το κουμπί ενεργοποίησης / απενεργοποίησης του πρόσθετου και το κουμπί επαναφοράς όλων των ρυθμίσεων στις προεπιλεγμένες τιμές.

Στο κεντρικό τμήμα του πλαισίου βλέπουμε τους ρυθμιστές με τους οποίους μπορούμε να προσαρμόσουμε τον ήχο.

Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχουν διάφορες ξεχωριστές ρυθμίσεις εκ των οποίων η πιο σημαντική είναι αυτή δίπλα στο “Refresh UI”. Από το συγκεκριμένο αναδυόμενο μενού, μπορούμε να επιλέγουμε έτοιμα σετ ρυθμίσεων για διάφορα είδη μουσικής, και άλλα.

Διατήρηση του πλάτους των στηλών κατά την αντιγραφή στο Excel

Η διαμόρφωση ενός αρχείου Excel απαιτεί να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο, αλλά το πρόγραμμα έχει διάφορα εργαλεία και ρυθμίσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να φέρουμε εις πέρας αυτή τη διαδικασία αρκετά πιο γρήγορα.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να αντιγράψουμε το πλάτος των στηλών μιας καρτέλας ή ενός πίνακα σε ένα νέο αρχείο ή μία διαφορετική καρτέλα. Αρχικά, ανοίγουμε το έγγραφο που περιέχει τον ήδη διαμορφωμένο πίνακα.

Επιλέγουμε ολόκληρο τον πίνακα και πατάμε “Ctrl+C” για να τον αντιγράψουμε.

Έπειτα, ανοίγουμε την καρτέλα ή το έγγραφο στο οποίο θέλουμε να επικολλήσουμε τον πίνακα, επιλέγουμε το αρχικό κελί από το οποίο επιθυμούμε να ξεκινήσει η επικόλληση, κάνουμε δεξί κλικ, και πατάμε την “Ειδική επικόλληση.

Από το μενού που θα εμφανιστεί, διαλέγουμε τη “Διατήρηση πλάτους στηλών προέλευσης”.

Όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα, οι στήλες του νέου πίνακα έχουν ακριβώς το ίδιο πλάτος με αυτές του αρχικού πίνακα.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps