Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κοινή Χρήση Οθόνης Messenger, Δωρεάν Αποστολή Αρχείων Telegram
QuickSteps#136 - Δωρεάν Αποστολή Αρχείων Telegram, Κοινή Χρήση Οθόνης Messenger

Κοινή Χρήση Οθόνης Messenger, Δωρεάν Αποστολή Αρχείων Telegram

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, αποθηκεύουμε και στέλνουμε δωρεάν μεγάλα αρχεία με το Telegram. Απενεργοποιούμε το θολό φόντο στην οθόνη κλειδώματος και τη φόρτωση των thumbnail στα Windows 10. Εντοπίζουμε τους κωδικούς τοποθεσιών στους Χάρτες Google και κατεβάζουμε τα thumbnail οποιουδήποτε YouTube βίντεο θέλουμε. Κάνουμε κοινή χρήση οθόνης με το Facebook Messenger και χακάρουμε τον δεινόσαυρο του Google Chrome για να κάνουμε μεγαλύτερο ρεκόρ.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Δωρεάν αποστολή και αποθήκευση μεγάλων αρχείων με το Telegram

Οι περισσότεροι ξέρουμε το Telegram ως μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Όμως, στην ουσία πρόκειται για μία πιο ανεπτυγμένη πλατφόρμα, η οποία παρέχει πολλές δυνατότητες.

Για παράδειγμα, επιτρέπει να ανεβάσεις στους server όσα αρχεία θες, αρκεί αυτά να μην ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2GB το κάθε ένα. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν μεγάλα αρχεία δωρεάν.

Η αποθήκευση αρχείων στο Telegram απαιτεί να διαθέτουμε έναν δωρεάν λογαριασμό. Ομοίως, για να στείλουμε αρχεία σε κάποιον μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, πρέπει ο παραλήπτης να έχει έναν δικό του λογαριασμό.

Προετοιμασία της εφαρμογής

Για να μπορούμε να αποθηκεύσουμε αρχεία, πρέπει αρχικά να δημιουργήσουμε ένα ιδιωτικό κανάλι. Γι' αυτό, πατάμε στις τρεις γραμμές πάνω αριστερά και επιλέγουμε “New Channel”.

QuickSteps#136 - Δωρεάν Αποστολή Αρχείων Telegram, Κοινή Χρήση Οθόνης Messenger

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί γράφουμε το όνομα που επιθυμούμε να έχει το κανάλι και κάνουμε κλικ στο “CREATE”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε “Private Channel” και πατάμε “SAVE”.

Έπειτα, το Telegram θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να προσθέσουμε και άλλους χρήστες στο συγκεκριμένο κανάλι, ως μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε κλικ στο “SKIP”.

Αποθήκευση αρχείων

Από εδώ και στο εξής, όταν θέλουμε να αποθηκεύσουμε ένα αρχείο στους server του Telegram, θα πρέπει να ακολουθούμε πάντα την ακόλουθη διαδικασία.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με τον συνδετήρα.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε το αρχείο που θέλουμε να ανεβάσουμε και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στο “SEND”.

Το Telegram θα ξεκινήσει να ανεβάζει το αρχείο που επιλέξαμε στους server του. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαρτάται από την ταχύτητα της σύνδεσής μας και το μέγεθος του αρχείου.

Λήψη αρχείων

Όταν θέλουμε να κατεβάσουμε ένα αρχείο, κάνουμε δεξί κλικ στο μήνυμα που το περιέχει και πατάμε “Save File As…”.

Επιλέγουμε πού επιθυμούμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Αποστολή αρχείων

Με το Telegram μπορούμε να στέλνουμε αρχεία στις επαφές μας μέσω των συνομιλιών. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε και με τις υπόλοιπες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Skype.

Ωστόσο, αν θέλουμε να μοιραστούμε με κάποιον ένα από τα αρχεία που έχουμε αποθηκεύσει στους server της εφαρμογής, τότε θα πρέπει να τον προσθέσουμε ως μέλος στο ιδιωτικό κανάλι που έχουμε δημιουργήσει.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και διαλέγουμε το “Add members”.

Επιλέγουμε το άτομο στο οποίο θέλουμε να στείλουμε τα αρχεία και κάνουμε κλικ στο “ADD”.

Όλοι οι χρήστες που προσθέτουμε στο συγκεκριμένο κανάλι έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν τα αρχεία τα οποία ανεβάζουμε. Αντίστοιχα, εμείς μπορούμε να κάνουμε λήψη των αρχείων που αυτοί ανεβάζουν στο Telegram μέσω του συγκεκριμένου καναλιού.

Απενεργοποίηση του θολού φόντου στην οθόνη κλειδώματος των Windows

Στην έκδοση 1903 των Windows 10, η Microsoft πρόσθεσε μία νέα λειτουργία η οποία φροντίζει ώστε το φόντο στην οθόνη κλειδώματος να θολώνει αυτόματα, όταν κάνουμε κλικ και εμφανίζεται το πεδίο εισαγωγής του κωδικού πρόσβασης.

Πέρα από το γεγονός ότι αυτή η λειτουργία κάνει το λειτουργικό σύστημα να μοιάζει περισσότερο διαδραστικό, στην πραγματικότητα δεν προσφέρει τίποτα ουσιώδες στη συνολική εμπειρία χρήσης του υπολογιστή.

Αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε να απενεργοποιήσουμε το θόλωμα του φόντου στην οθόνη κλειδώματος των Windows 10, μπορούμε να το κάνουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους μέσω των ρυθμίσεων ή από το Μητρώο των Windows.

Απενεργοποίηση από τις ρυθμίσεις

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στην “Εξατομίκευση”.

Πηγαίνουμε στην κατηγορία “Χρώματα” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη στα “Εφέ διαφάνειας”.

QuickSteps#136 - Δωρεάν Αποστολή Αρχείων Telegram, Κοινή Χρήση Οθόνης Messenger

Με αυτόν τον τρόπο, τα Windows 10 θα σταματήσουν να θολώνουν το φόντο στην οθόνη κλειδώματος, αλλά ταυτόχρονα θα πάψουν να κάνουν διάφανα τα παράθυρα των προγραμμάτων, και γενικότερα να εφαρμόζουν οποιοδήποτε οπτικό εφέ.

Απενεργοποίηση από το Μητρώο των Windows

Για να απαγορεύσουμε στα Windows να θολώνουν μόνο το φόντο στην οθόνη κλειδώματος, χωρίς να επηρεάζουν όλα τα υπόλοιπα εφέ, πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System

Κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “DisableAcrylicBackgroundOnLogon”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Τώρα, κάνουμε διπλό κλικ στο “DisableAcrylicBackgroundOnLogon”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1” και πατάμε το “OK”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Απενεργοποίηση της φόρτωσης των thumbnail στα Windows 10

Πλέον οι υπολογιστές είναι ιδιαίτερα γρήγοροι. Ωστόσο, τα Windows έχουν διάφορες λειτουργίες οι οποίες επιβαρύνουν ακόμα και τα πιο γρήγορα συστήματα.

Για παράδειγμα, όταν συνδέουμε στον υπολογιστή ένα στικάκι ή μία εξωτερική μονάδα αποθήκευσης, από προεπιλογή το λειτουργικό σύστημα ξεκινά να φορτώνει τα thumbnail των αρχείων και των φακέλων που περιέχει.

Αυτή η εργασία δεν καθυστερεί απλά το άνοιγμα της συσκευής που συνδέσαμε στον υπολογιστή, αλλά δημιουργεί και άχρηστα προσωρινά αρχεία, τα οποία συνήθως τα Windows δεν διαγράφουν ποτέ.

Για να αποτρέψουμε τα Windows να εμφανίζουν τα thumbnail των αρχείων και των φακέλων, γράφουμε στην αναζήτηση “Επιλογές Εξερεύνησης αρχείων” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προβολή”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την επιλογή “Να εμφανίζονται πάντα εικονίδια και ποτέ μικρογραφίες” και την ενεργοποιούμε.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “ΟΚ” για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές και να κλείσουμε το παράθυρο.

Εντοπισμός των κωδικών μιας τοποθεσίας στους Χάρτες Google

Για τον εντοπισμό ενός καταστήματος ή μιας οικίας στους Χάρτες Google, και σε άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, χρησιμοποιούμε συνήθως την ταχυδρομική διεύθυνση που της αντιστοιχεί.

Σε περίπτωση που αναζητούμε κάποια τοποθεσία στην οποία δεν αντιστοιχεί κάποια ταχυδρομική διεύθυνση, κάνουμε χρήση των γεωγραφικών της συντεταγμένων.

Τι είναι οι κωδικοί Plus στους Χάρτες Google

Η Google δημιούργησε έναν ακόμη τρόπο με τον οποίο οι χρήστες των χαρτών της μπορούν να βρίσκουν οποιοδήποτε μέρος επιθυμούν, χωρίς να απαιτείται να ξέρουν την ταχυδρομική διεύθυνση ή τις γεωγραφικές συντεταγμένες του.

Στους Χάρτες Google, κάθε σημείο του χάρτη έχει έναν μοναδικό κωδικό τον οποίο η εταιρεία ονομάζει Plus.

Αυτοί οι κωδικοί είναι ακολουθίες γραμμάτων και αριθμών, και αν τους πληκτρολογήσουμε στην αναζήτηση των χαρτών της Google, μας οδηγούν στην εκάστοτε τοποθεσία.

Εντοπισμός κωδικού Plus

Για να βρούμε τον κωδικό Plus μιας γνωστής τοποθεσίας, την επιλέγουμε στον χάρτη και από το πλαίσιο στα δεξιά εντοπίζουμε το εικονίδιο με τις πέντε τελείες που σχηματίζουν έναν σταυρό.

Η ακολουθία των χαρακτήρων δίπλα στον σταυρό είναι ο κωδικός Plus της συγκεκριμένης τοποθεσίας.

Στο παράδειγμά μας, ο κωδικός Plus της στάσης του λεωφορείου στην Ακαδημίας στην Αθήνα είναι “XPJM+XW Αθήνα”.

Εντοπισμός κωδικού Plus άγνωστης τοποθεσίας

Εάν μας ενδιαφέρει ο κωδικός Plus μιας τοποθεσίας της οποίας δεν γνωρίζουμε την ταχυδρομική διεύθυνση ή τις γεωγραφικές συντεταγμένες, τότε πρέπει να ακολουθήσουμε την εξής διαδικασία.

Βρίσκουμε την τοποθεσία στους Χάρτες Google, πατάμε παρατεταμένα το αριστερό κλικ για λίγα δευτερόλεπτα, το απελευθερώνουμε, και στο κάτω μέρος της οθόνης θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο με τις γεωγραφικές της συντεταγμένες.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο πλαίσιο των γεωγραφικών συντεταγμένων, ώστε να ανοίξουμε το πλευρικό παράθυρο πληροφοριών. Ανάμεσα στα υπόλοιπα δεδομένα της τοποθεσίας θα υπάρχει και ο κωδικός Plus που της αντιστοιχεί.

Πώς κατεβάζω thumbnail του YouTube δωρεάν με online εργαλεία

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να θέλουμε να κατεβάσουμε το thumbnail ενός YouTube βίντεο.

Για παράδειγμα, ίσως ενδιαφερόμαστε να γράψουμε κάποιο άρθρο για το βίντεο και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ως κύρια εικόνα το thumbnail του. Ίσως απλά θέλουμε να δείξουμε την εικόνα σε κάποιον φίλο μας, και τα λοιπά.

Στο διαδίκτυο θα βρούμε αρκετά δωρεάν online εργαλεία τα οποία μας βοηθούν να κατεβάσουμε το thumbnail ενός βίντεο του YouTube. Ένα από τα καλύτερα του είδους είναι το Thumbnail-Download.

Για να πραγματοποιήσουμε λήψη του thumbnail, ανοίγουμε το βίντεο σε μία νέα καρτέλα, κάνουμε δεξί κλικ στο πλαίσιο αναπαραγωγής, και επιλέγουμε “Αντιγραφή της διεύθυνσης URL του βίντεο”.

Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα Thumbnail-Download, κάνουμε επικόλληση τη διεύθυνση του βίντεο στο πλαίσιο που γράφει “YouTube URL”, και πατάμε “Download”.

Ο ιστότοπος θα αναλύσει το βίντεο και θα εμφανίσει το κουμπί “Show Thumbnails”, στο οποίο κάνουμε κλικ.

Για να αποθηκεύσουμε το thumbnail του βίντεο, κάνουμε δεξί κλικ σε αυτό και διαλέγουμε “Αποθήκευση εικόνας ως”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εικόνα, της δίνουμε το όνομα που επιθυμούμε να έχει, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Κοινή χρήση της οθόνης του κινητού με το Facebook Messenger

Συνήθως, όταν κάποιος ζητάει τη βοήθεια μας για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο κινητό και δεν έχουμε πρόσβαση στη συσκευή του, προσπαθούμε να του εξηγήσουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μέσω τηλεφώνου.

Δυστυχώς, συχνά αυτοί οι διάλογοι δεν έχουν αποτέλεσμα. Ο συνομιλητής μας ενδέχεται να μην καταλαβαίνει όσα του εξηγούμε ή δεν ακολουθεί πιστά τα βήματα που του περιγράφουμε.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η κοινή χρήση της οθόνης του κινητού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δείχνουμε στο άτομο το οποίο προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει, χωρίς να περιγράφουμε εικονίδια και μενού.

Για να κοινοποιήσουμε την οθόνη μας σε κάποιον άλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές εφαρμογές ή τη λειτουργία κοινής χρήσης που παρέχει το Facebook Messenger.

Αρχικά, πατάμε το εικονίδιο της κάμερας, πάνω δεξιά, για να ξεκινήσουμε μία νέα βιντεοκλήση.

Έπειτα, σύρουμε το πλαίσιο στο κάτω μέρος της οθόνης, για να εμφανίσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές και διαλέγουμε το “Κοινοποιήστε την οθόνη σας”.

Στη συνέχεια, πατάμε “CONTINUE” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε “ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΡΑ”.

Πλέον, ο συνομιλητής μας μπορεί να δει όλα όσα συμβαίνουν στην οθόνη του κινητού μας.

Οπότε, μπορούμε απλά να του δείχνουμε τα βήματα που πρέπει να κάνει για να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αντί να προσπαθούμε να του περιγράψουμε τα πάντα μέσω μηνυμάτων.

Για διακόψουμε την κοινή χρήση, πατάμε στο μικρό παράθυρο πάνω δεξιά, επιλέγουμε το “Πατήστε για ανάπτυξη”, και διαλέγουμε τη “ΔΙΑΚΟΠΗ”.

Πώς χακάρω τον δεινόσαυρο του Chrome για μεγαλύτερο ρεκόρ

Όλοι γνωρίζουμε τον δεινόσαυρο του Google Chrome. Εκείνο το απλό, αλλά εθιστικό παιχνίδι που εμφανίζεται όταν δεν έχουμε σύνδεση στο ίντερνετ ή αν επισκεφθούμε τη διεύθυνση “chrome://dino”.

Σε αυτό το παιχνίδι, κάθε φορά που συναντάμε έναν κάκτο, πρέπει να χρησιμοποιούμε το “Space” ώστε ο δεινόσαυρος να πηδάει στον αέρα και να τον αποφεύγει.

Επιπλέον, έχουμε μόνο μία ζωή. Οπότε, εάν χτυπήσουμε σε κάποιον κάκτο, τότε χάνουμε.

Όπως καταλαβαίνουμε, το να κάνουμε ένα καλό ρεκόρ είναι σχετικά δύσκολο και απαιτεί να αφιερώσουμε αρκετές ώρες. Εκτός και αν χακάρουμε τον δεινόσαυρο, ώστε να είναι αόρατος και να μην χτυπάει στους κάκτους.

Για να μετατρέψουμε τον δεινόσαυρο σε φάντασμα, κάνουμε δεξί κλικ στη σελίδα και επιλέγουμε “Έλεγχος”.

Πηγαίνουμε στην καρτέλα “Console”, πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή, και πατάμε Enter.

var original = Runner.prototype.gameOver

Στη συνέχεια, γράφουμε την παρακάτω εντολή και πατάμε Enter.

Runner.prototype.gameOver = function (){}

Στο παράθυρο θα εμφανιστεί το κείμενο “f (){}”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Χ” πάνω δεξιά για να κλείσουμε το πλαίσιο, και πατάμε το Space για να ξεκινήσει το παιχνίδι.

Όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα, πλέον ο δεινόσαυρος δεν χτυπάει σε κανέναν κάκτο.

Επαναφορά του δεινοσαύρου και διακοπή παιχνιδιού

Όταν θελήσουμε να σταματήσουμε το παιχνίδι, κάνουμε δεξί κλικ και διαλέγουμε “Έλεγχος”.

Επιλέγουμε την καρτέλα “Console”, πληκτρολογούμε την παρακάτω εντολή, και πατάμε Enter.

Runner.prototype.gameOver = original

Πατάμε το “Χ” πάνω δεξιά για να κλείσουμε το πλαίσιο…

…και πέφτουμε πάνω σε κάποιον κάκτο για να χάσουμε.

Τώρα, για το αν έχει αξία να κάνουμε cheat για υψηλό ρεκόρ στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αυτό θα το αφήσουμε σαν άσκηση για τον αναγνώστη.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps