Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ασφαλής Κοινή Χρήση Netflix & Spotify, Οριστική Διαγραφή Αρχείων
QuickSteps#133 - Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Κοινή Χρήση Λογαριασμού Netflix

Ασφαλής Κοινή Χρήση Netflix & Spotify, Οριστική Διαγραφή Αρχείων

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, μοιραζόμαστε τους λογαριασμούς του Netflix και του Spotify με άλλους χρήστες και ρυθμίζουμε τα Windows ώστε να αναπαράγουν ήχο όταν παίρνουμε screenshot. Κάνουμε ασφαλή διαγραφή αρχείων και αναγκαστικό τερματισμό εφαρμογών στα Windows. Εντοπίζουμε τον κωδικό RGB οποιουδήποτε χρώματος, προβάλλουμε όλους τους ιστότοπους σε dark mode με τον Edge, και προσθέτουμε υποσημειώσεις σε έγγραφα με το Word.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Ασφαλής κοινή χρήση λογαριασμών Netflix, Spotify και άλλων accounts

Αρκετές υπηρεσίες επί πληρωμή, όπως το Netflix ή το Spotify Premium, επιτρέπουν σε περισσότερους από έναν χρήστες να χρησιμοποιούν τον ίδιο λογαριασμό ταυτόχρονα. Έτσι, μπορούμε να μοιραστούμε το κόστος της συνδρομής με φίλους μας.

Όμως, το να μοιραζόμαστε τα στοιχεία σύνδεσης, το όνομα χρήστη και τον κωδικό, δεν είναι ό,τι πιο ασφαλές. Τη λύση σε αυτό έρχεται να δώσει το πρόσθετο Keyring για τον Chrome.

Με αυτό το πρόσθετο μπορούμε να μοιραζόμαστε εύκολα και γρήγορα τους λογαριασμούς μας από δεκάδες υπηρεσίες, όπως το Netflix και το Spotify, με όποιον θέλουμε, χωρίς να του παρέχουμε τα στοιχεία σύνδεσης.

QuickSteps#133 - Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Κοινή Χρήση Λογαριασμού Netflix

Ρύθμιση του Keyring και αποστολή προσκλήσεων

Μόλις κατεβάσουμε το πρόσθετο στον Chrome, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του και πατάμε “Continue to login”.

Έπειτα, πραγματοποιούμε σύνδεση με έναν λογαριασμό Facebook ή Google.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε μία προς μία τις υπηρεσίες που επιθυμούμε να μοιραστούμε και πραγματοποιούμε σύνδεση, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του λογαριασμού μας στην εκάστοτε υπηρεσία.

Όταν ολοκληρώσουμε την παραπάνω διαδικασία, πατάμε “Next step”.

Για να προσκαλέσουμε οποιονδήποτε ώστε να χρησιμοποιήσει τους συνδεδεμένους λογαριασμούς, αντιγράφουμε τον σύνδεσμο πατώντας το σχετικό εικονίδιο και τον στέλνουμε με email ή με όποιον τρόπο επιθυμούμε.

Πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες

Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στις υπηρεσίες τις οποίες έχουμε συνδέσει στο Keyring, είναι απαραίτητο να κατεβάσει το πρόσθετο και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό.

Έπειτα, πρέπει να επισκεφθεί τον σύνδεσμο τον οποίο του στείλαμε, ώστε το Keyring να προσθέσει στον λογαριασμό του όλες τις υπηρεσίες μας.

Από εδώ και στο εξής, θα μπορεί να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε από τις συνδεδεμένες υπηρεσίες, επιλέγοντας την από το μενού του πρόσθετου.

Ασφαλής διαγραφή προσωπικών αρχείων χωρίς δυνατότητα επαναφοράς

Όταν διαγράφουμε ένα αρχείο πατώντας απλά το “Delete”, αυτό μεταφέρεται στον Κάδο Ανακύκλωσης και μπορούμε να το επαναφέρουμε πολύ εύκολα.

Ακόμη και όταν διαγράψουμε το αρχείο από τον κάδο ή χρησιμοποιήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Shift+Delete” για τη διαγραφή του, υπάρχουν προγράμματα τα οποία ενδέχεται να καταφέρουν να το ανακτήσουν.

Γι' αυτό, όταν θέλουμε να διαγράψουμε ένα πολύ σημαντικό αρχείο, το οποίο ίσως περιέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες, όπως ας πούμε κωδικούς πρόσβασης, είναι πιο ασφαλές να κάνουμε χρήση διαφόρων ειδικών προγραμμάτων, σαν το DeleteOnClick.

Αυτές οι εφαρμογές πραγματοποιούν τη λεγόμενη ασφαλή διαγραφή, μία διαδικασία η οποία καθιστά αδύνατη την ανάκτηση των αρχείων.

Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το DeleteOnClick πριν διαγράψει το αρχείο το μετονομάζει και μετά τη διαγραφή του πραγματοποιεί γρήγορη εκκαθάριση του κενού χώρου που δημιουργεί στον δίσκο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επαναφορά του αρχείου με οποιονδήποτε τρόπο από οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Το DeleteOnClick μπορούμε να το κατεβάσουμε από αυτή την σελίδα, κάνοντας κλικ στο “Download DeleteOnClick V”.

Εφόσον εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα, για να διαγράψουμε ένα αρχείο κάνουμε δεξί κλικ σε αυτό και επιλέγουμε το “Securely Delete”

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Ναι”, ώστε να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή του αρχείου.

Το DeleteOnClick θα προβάλλει ένα παράθυρο στο οποίο δείχνει την πρόοδο της διαγραφής. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαρτάται από το μέγεθος του αρχείου και το πόσο ισχυρό σύστημα διαθέτουμε.

Αν αλλάξουμε γνώμη, μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί “Abort”, πριν το πρόγραμμα το διαγράψει οριστικά.

Αναγκαστικό κλείσιμο εφαρμογών και προγραμμάτων στα Windows 10

Όσο ισχυρό σύστημα και αν διαθέτουμε, κατά διαστήματα ερχόμαστε αντιμέτωποι με προγράμματα τα οποία έχουν πάψει να ανταποκρίνονται και κατ' επέκταση δεν μπορούμε να τα κλείσουμε κάνοντας κλικ στο “Χ” πάνω δεξιά.

Συνήθως, η πρώτη αντίδραση μας είναι να πατήσουμε τον συνδυασμό “Alt+F4”, που δυστυχώς δεν λειτουργεί πάντα.

Ωστόσο, μπορούμε μέσω της Διαχείρισης Εργασιών ή χρησιμοποιώντας τη Γραμμή εντολών να τερματίσουμε τη λειτουργία οποιασδήποτε εφαρμογής.

Τερματισμός προγραμμάτων από τη Διαχείριση Εργασιών

Αρχικά, πατάμε τον συνδυασμό “Win+X” και επιλέγουμε τη “Διαχείριση Εργασιών”.

Εντοπίζουμε το πρόγραμμα το οποίο έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται, κάνουμε δεξί κλικ στην καταχώρησή του, και επιλέγουμε “Τέλος εργασίας”.

Τα Windows θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αναγκαστικού τερματισμού και μετά από λίγο θα κλείσουν το πρόγραμμα.

Κλείσιμο εφαρμογών με χρήση της Γραμμής εντολών

Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε την εντολή “tasklist” και πατάμε Enter.

Εντοπίζουμε την εφαρμογή η οποία έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται και σημειώνουμε το “PID” της.

Έπειτα, γράφουμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter. Στη θέση του “PID_ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ” πληκτρολογούμε τον κωδικό που σημειώσαμε προηγουμένως.

taskkill /PID PID_ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Μόλις τα Windows κλείσουν επιτυχώς το πρόγραμμα που τους ζητήσαμε, θα εμφανίσουν ένα μήνυμα αντίστοιχο με αυτό βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.

Αναπαραγωγή ήχου κατά την επιτυχή λήψη screenshot

Σε όλους μας έχει τύχει να πατήσουμε το “Print Screen” και τα Windows να μην αποθηκεύσουν τίποτα στο πρόχειρο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο πληκτρολόγιο που ίσως έχει κάποια ζημιά ή στο ότι πατήσαμε γρήγορα το κουμπί.

Ωστόσο, πραγματοποιώντας μία αλλαγή στο Μητρώο των Windows, μπορούμε να ρυθμίσουμε το λειτουργικό σύστημα ώστε να αναπαράγει έναν χαρακτηριστικό ήχο κάθε φορά που πατάμε το κουμπί Print Screen.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\.Default

Κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “SnapShot”.

Κλείνουμε το Μητρώο των Windows, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, και μπαίνουμε στο “Σύστημα”.

Επιλέγουμε την κατηγορία “Ήχος” και πατάμε τον σύνδεσμο “Πίνακας ελέγχου ήχου”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στην καρτέλα “‘Ήχοι” και διαλέγουμε το “SnapShot”.

Έπειτα, πατάμε το “Χωρίς επιλογή” κάτω από το “Ήχοι” και διαλέγουμε τον ήχο που θέλουμε να κάνουν τα Windows κάθε φορά που αποθηκεύουν στο πρόχειρο ένα screenshot.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK” για να αποθηκεύσουμε τη ρύθμιση και να κλείσουμε το παράθυρο.

Εύρεση του κωδικού RGB χρωμάτων με το ColourDock

Αν ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό γραφικών ή την επεξεργασία εικόνας, γνωρίζουμε ότι η εύρεση του κωδικού RGB των χρωμάτων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη διαδικασία.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τοπικά προγράμματα, όπως το Photoshop, τα οποία είναι ιδιαίτερα βαριά και δεν αξίζει να τα ανοίγουμε απλά και μόνο για να εντοπίσουμε τον κωδικό ενός και μόνο χρώματος.

Ωστόσο, υπάρχουν μικρές εφαρμογές οι οποίες τρέχουν μόνιμα στο παρασκήνιο και βοηθούν στην εύκολη και γρήγορη εύρεση του κωδικού RGB οποιοδήποτε χρώματος σε εικόνες, προγράμματα, ιστοσελίδες, και τα λοιπά.

Ένα ιδιαίτερα εύχρηστο και πολύ ελαφρύ πρόγραμμα είναι το ColourDock, το οποίο κατεβάζουμε από αυτή την σελίδα, πατώντας το “Download”.

QuickSteps#133 - Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Κοινή Χρήση Λογαριασμού Netflix

Μόλις κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, τη τρέχουμε και στην Περιοχή Ειδοποιήσεων θα εμφανιστεί το εικονίδιο της.

Για να εντοπίσουμε τον κωδικό RGB οποιουδήποτε χρώματος, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του ColourDock για να ανοίξουμε το παράθυρο του και πατάμε το εικονίδιο του σταγονόμετρου.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο χρώμα που μας ενδιαφέρει και η εφαρμογή θα μας δείξει άμεσα τον κωδικό RGB και το HEX που του αντιστοιχεί.

Πώς προβάλλω σε dark mode όλα τα site με τον Microsoft Edge

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσθέτουν σκούρο θέμα στις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες τους. Παράλληλα, οι χρήστες προτιμούν να κάνουν χρήση των σκούρων θεμάτων, καθώς είναι πιο ξεκούραστα για τα μάτια.

Καθημερινά επισκεπτόμαστε πολλές ιστοσελίδες. Αρκετές προσφέρουν τη δυνατότητα αλλαγής του θέματος της σελίδας σε ένα πιο σκούρο, όπως εμείς στο PCSteps. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που δεν έχουν προσθέσει ακόμη τέτοια επιλογή.

Για όλους αυτούς τους ιστότοπους μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον Edge και να ενεργοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο flag. Τα flag είναι μία σειρά από κρυφές ρυθμίσεις που έχουν ενσωματώσει η Microsoft και η Google στους browser τους.

Μία από αυτές τις κρυφές ρυθμίσεις είναι η “Force Dark Mode for Web Contents”, η οποία όταν είναι ενεργή φροντίζει να εφαρμόζει σκούρο θέμα σε όλες τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε.

Για να ενεργοποιήσουμε τη ρύθμιση, γράφουμε στη γραμμή διευθύνσεων του Microsoft Edge “edge://flags” και πατάμε Enter.

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Force Dark Mode for Web Contents” και αλλάζουμε τη ρύθμιση από “Default” σε “Enabled”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Επανεκκίνηση” ώστε να γίνει επανεκκίνηση του προγράμματος και να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Από εδώ και πέρα, όλες οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε θα έχουν σκούρο θέμα. Ακόμη και οι ρυθμίσεις του Edge.

Να σημειώσουμε πως τα flags του Microsoft Edge περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον πειραματικές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα λειτουργούν με όλες τις ιστοσελίδες.

Αν σε κάποιους ιστότοπους που επισκεπτόμαστε έχουμε πρόβλημα, μπορούμε απλά να απενεργοποιήσουμε το συγκεκριμένο flag.

Προσθήκη υποσημειώσεων στο Microsoft Word

Όταν συντάσσουμε μεγάλης έκτασης κείμενα ειδικού περιεχομένου, φροντίζουμε να προσθέτουμε υποσημειώσεις ή αναφορές σε πηγές, οι οποίες εξηγούν περαιτέρω ή επιβεβαιώνουν όσα αναφέρουμε.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να εισάγουμε υποσημειώσεις στα έγγραφα μας με το Microsoft Word.

Για να εισάγουμε μία υποσημείωση σε κάποιο έγγραφο, μετακινούμε τον κέρσορα δίπλα στο τμήμα του κειμένου με το οποίο σχετίζεται η συγκεκριμένη αναφορά και κάνουμε κλικ στην καρτέλα “Αναφορές”.

Στη συνέχεια, πατάμε στις “Υποσημειώσεις” και επιλέγουμε την “Εισαγωγή υποσημείωσης”.

Το Microsoft Word θα προσθέσει τον δείκτη “1” στο κείμενο που επιλέξαμε και στο τέλος της σελίδας θα εισάγει τον αριθμό “1”, δίπλα στον οποίο μπορούμε να πληκτρολογήσουμε ό,τι θέλουμε.

Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε όπως επιθυμούμε το κείμενο της υποσημείωσης, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία μορφοποίησης του Microsoft Word.

Εισαγωγή υποσημειώσεων στο τέλος του εγγράφου

Πέραν των κλασικών υποσημειώσεων, τις οποίες το Microsoft Word τοποθετεί στο τέλος της κάθε σελίδας, μπορούμε να προσθέσουμε σημειώσεις στο τέλος του εγγράφου.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μεταφέρουμε τον κέρσορα στο σημείο όπου θέλουμε να προσθέσουμε την αναφορά, και πηγαίνουμε στην καρτέλα “Αναφορές”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Υποσημειώσεις” και διαλέγουμε την “Εισαγωγή σημείωσης τέλους”.

Το Microsoft Word θα προσθέσει δίπλα στη λέξη το γράμμα “i” και στο τέλος του κειμένου τον αντίστοιχο δείκτη.

Όπως και με τις υποσημειώσεις, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να συντάξουμε το περιεχόμενο της σημείωσης και να το διαμορφώσουμε με τη βοήθεια των εργαλείων μορφοποίησης του Word.

Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, μπορούμε να προσθέσουμε όσες υποσημειώσεις θέλουμε.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps