Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Απεγκατάσταση Edge, Κατέβασμα Βίντεο Instagram, Κωδικός Wi-Fi
QuickSteps#132 - Μπλοκάρισμα Screenshot, Κωδικός Wi-Fi Με QR Code, Βίντεο Instagram

Απεγκατάσταση Edge, Κατέβασμα Βίντεο Instagram, Κωδικός Wi-Fi

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, μπλοκάρουμε την καταγραφή οθόνης από κακόβουλες εφαρμογές, κάνουμε απεγκατάσταση του Edge που μας έβαλε με το “έτσι θέλω” η Microsoft, και ελευθερώνουμε χώρο με την Εκκαθάριση Δίσκου των Windows. Κατεβάζουμε βίντεο και φωτογραφίες από το Instagram χωρίς ειδικά εργαλεία και κοινοποιούμε τον κωδικό του Wi-Fi με QR code σε κινητό Android. Δημιουργούμε συνδέσμους που οδηγούν σε συγκεκριμένα σημεία ιστότοπων με τον Chrome και υπολογίζουμε τις εργάσιμες ημέρες με το Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Μπλοκάρισμα καταγραφής οθόνης από κακόβουλες εφαρμογές

Υπάρχουν διαφόρων ειδών κακόβουλα προγράμματα που επιτρέπουν την καταγραφή όσων συμβαίνουν στην οθόνη του υπολογιστή μας και την αποστολή των συγκεκριμένων δεδομένων σε αυτούς που μας παρακολουθούν.

Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα λήψη στιγμιότυπων της οθόνης. Με το portable πρόγραμμα ScreenWings μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αποτρέψουμε τη λήψη αυτών των στιγμιότυπων.

Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ScreenWings δεν μας προστατεύει από ιούς και κακόβουλες εφαρμογές. Αποτελεί απλά ένα επιπλέον μέτρο προστασίας. Για την ασφάλεια μας πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα ένα καλό antivirus.

Δωρεάν Antivirus 2019: Η Καλύτερη Προστασία στα Windows
Δωρεάν Antivirus 2019: Η Καλύτερη Προστασία στα Windows

Στην εποχή του ίντερνετ που ζούμε, δε νοείται να μη χρησιμοποιούμε ένα λογισμικό για την απαραίτητη προστασία από ιούς στο PC. Μια μόλυνση από ιό…

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Download”.

QuickSteps#132 - Μπλοκάρισμα Screenshot, Κωδικός Wi-Fi Με QR Code, Βίντεο Instagram

Έπειτα, πατάμε το “Free Download” και η λήψη θα ξεκινήσει άμεσα.

Μόλις κατεβάσουμε και ανοίξουμε το πρόγραμμα, θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή ένα μικρό παράθυρο με μία οθόνη.

Για να ενεργοποιήσουμε το ScreenWings, κάνουμε κλικ στην οθόνη με το πολύχρωμο σήμα των Windows. Τη θέση του λογότυπου θα πάρει ένα μαύρο ορθογώνιο.

Από εδώ και στο εξής, όποιος δοκιμάσει να πάρει στιγμιότυπο της οθόνης του υπολογιστή θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία μαύρη οθόνη.

Αυτό που κάνει στην ουσία το ScreenWings είναι να εφαρμόζει ένα μαύρο φόντο πλήρους οθόνης όταν αντιλαμβάνεται ότι κάποιος προσπαθεί να πάρει στιγμιότυπο με τη χρήση του Print Screen, ή κάποιου άλλου κουμπιού ή προγράμματος.

Για να απενεργοποιήσουμε την εφαρμογή, κάνουμε κλικ στη μαύρη οθόνη και έπειτα πατάμε το “Χ” πάνω δεξιά.

Απελευθέρωση χώρου στον δίσκο με τη διαγραφή άχρηστων αρχείων

Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί ο δίσκος να γεμίσει είναι πολλές, ειδικά εφόσον τα Windows δημιουργούν αυτόματα σημεία επαναφοράς, διατηρούν αποθηκευμένα τα προσωρινά αρχεία των ενημερώσεων, και τα λοιπά.

Εάν έχουμε μηχανικό δίσκο, ενδεχομένως έχει μεγάλη χωρητικότητα. Όμως, οι SSD παραμένουν συγκριτικά ακριβότεροι, και οι περισσότεροι διαθέτουμε μόνο έναν στον οποίο έχουμε εγκαταστήσει τα Windows και διάφορα προγράμματα.

Αγορά SSD - Ποιος Σκληρός Δίσκος Είναι ο Καλύτερος;
Αγορά SSD – Ποιος Σκληρός Δίσκος Είναι ο Καλύτερος;

Ένας σκληρός δίσκος HDD είναι ασύγκριτα πιο αργός από τους SSD, για τους οποίους τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε κατακόρυφη πτώση στις τιμές. Ως αποτέλεσμα, η…

Το λειτουργικό σύστημα διαθέτει διάφορα εργαλεία που βοηθούν στην απελευθέρωση αποθηκευτικού χώρου. Το ισχυρότερο και ίσως πιο σημαντικό από αυτά είναι η Εκκαθάριση Δίσκου.

Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Εκκαθάριση δίσκου” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στην “Εκκαθάριση αρχείων συστήματος”, ώστε να μπορέσουμε να διαγράψουμε ακόμα περισσότερα άχρηστα αρχεία.

QuickSteps#132 - Μπλοκάρισμα Screenshot, Κωδικός Wi-Fi Με QR Code, Βίντεο Instagram

Περιμένουμε μέχρι να ανοίξει και πάλι το παράθυρο της εκκαθάρισης και επιλέγουμε τα στοιχεία που θέλουμε να διαγράψουμε.

Όπως παρατηρούμε και στην παρακάτω εικόνα, το μέγεθος των ενημερώσεων των Windows είναι σεβαστό, οπότε η διαγραφή τους θα απελευθερώσει αρκετό χώρο στο δίσκο.

Εφόσον διαλέξουμε όσα επιθυμούμε να διαγράψουμε, κάνουμε κλικ στο “OK”.

Στην προειδοποίηση που θα εμφανιστεί στην οθόνη, πατάμε “Διαγραφή αρχείων” για να επιβεβαιώσουμε ότι θέλουμε όντως να τα διαγράψουμε.

Τα Windows θα εμφανίσουν ένα παράθυρο όπως αυτό της εικόνας, και μόλις ολοκληρώσουν τη διαγραφή των αρχείων, θα το κλείσουν αυτόματα.

Απεγκατάσταση Edge, για όσους ποτέ δεν τον ζητήσαμε

Ο Chromium Edge είναι ιδιαίτερα γρήγορος και ασφαλής. Ωστόσο, κάποιοι από εμάς δεν τον χρησιμοποιούμε και δεν θέλουμε καν να είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή μας.

Η Microsoft ενσωμάτωσε τον browser στο λειτουργικό και γι' αυτό δεν μπορούμε να τον καταργήσουμε μέσω του Πίνακα Ελέγχου, όπως θα κάναμε με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα. Υπάρχει όμως και μία πλάγια μέθοδος για την απεγκατάσταση Edge.

Για να καταργήσουμε τον Chromium Edge από τον υπολογιστή μας, γράφουμε στην αναζήτηση “Εξερεύνηση αρχείων” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, γράφουμε στη γραμμή διευθύνσεων τη διαδρομή “C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application” και πατάμε “Enter”.

Εκεί, υπάρχει ένας φάκελος που έχει ως όνομα τον αριθμό της έκδοσης του Chromium Edge. Στην περίπτωσή μας, το όνομα του φακέλου είναι “83.0.478.61”.

Ανοίγουμε τον συγκεκριμένο φάκελο και στη συνέχεια τον υποφάκελο “Installer”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο”, πηγαίνουμε στο “Άνοιγμα Windows PowerShell”, και πατάμε το “Άνοιγμα του Windows PowerShell ως διαχειριστής”.

Στο παράθυρο “Έλεγχος λογαριασμού χρήστη” που θα εμφανιστεί, πατάμε “Ναι”.

Μετά, αντιγράφουμε την παρακάτω εντολή, την κάνουμε επικόλληση στο παράθυρο του PowerShell, και πατάμε “Enter”.

.\setup.exe -uninstall -system-level -verbose-logging -force-uninstall

Μόλις ολοκληρωθεί η κατάργηση του Chromium Edge, στο PowerShell θα εμφανιστεί η διαδρομή του φακέλου του στα “Αρχεία Εφαρμογών.

Για να διαγραφούν πιθανά υπολείμματα, καθώς και ο φάκελος του browser, θα πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Κοινοποίηση κωδικού για το Wi-Fi με QR code στο Android 10

Σε όλους έχει τύχει να έρθει σπίτι κάποιος συγγενής ή φίλος και να ζητήσει τον κωδικό του Wi-Fi για να συνδέσει το κινητό του στο ασύρματο δίκτυο του σπιτιού.

Σαφώς μπορούμε να του πούμε τον κωδικό ή να τον πληκτρολογήσουμε οι ίδιοι. Ωστόσο, στο Android 10 υπάρχει η δυνατότητα της ασφαλούς κοινοποίησης του κωδικού με τη χρήση QR code.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πρέπει και τα δύο κινητά να διαθέτουν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της Google. Επιπλέον, απαιτείται να έχουμε συνδέσει το δικό μας smartphone τουλάχιστον μία φορά στο ασύρματο δίκτυο του σπιτιού.

Αποστολή κωδικού

Εφόσον οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού μας και πατάμε το “Wi-Fi & Internet”.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στο “Wi-Fi”, επιλέγουμε την καταχώρηση του ασύρματου δικτύου του οποίου θέλουμε να κοινοποιήσουμε τον κωδικό, και πατάμε “ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ”.

Στην οθόνη του κινητού μας θα εμφανιστεί ένα QR code και τα στοιχεία του ασύρματου δικτύου.

Λήψη κωδικού

Αυτός που ενδιαφέρεται να λάβει τον κωδικό, πηγαίνει στις ρυθμίσεις του κινητού του, μπαίνει στο “Wi-Fi & Internet”, και επιλέγει το “Wi-Fi”.

Έπειτα, πατάει το εικονίδιο του QR code, δίπλα στην “Προσθήκη δικτύου”, και σκανάρει το QR code που υπάρχει στην οθόνη του δικού μας κινητού.

Μόλις η σάρωση ολοκληρωθεί, το κινητό του φίλου ή του συγγενή μας θα συνδεθεί αυτόματα στο ασύρματο δίκτυο.

Κατέβασμα βίντεο και φωτογραφιών από το Instagram χωρίς ειδικά εργαλεία

Στη στήλη του QuickSteps έχουμε δει διάφορες μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να κατεβάζουμε εικόνες και βίντεο από το Instagram. Όμως, όλες απαιτούν τη χρήση ειδικής εφαρμογής ή online εργαλείων.

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να πραγματοποιούμε λήψη βίντεο και φωτογραφιών από το Instagram χρησιμοποιώντας μόνο τον browser μέσω υπολογιστή. Η παρακάτω μέθοδος δεν θα λειτουργήσει σε browser κινητού και tablet.

Αρχικά, εντοπίζουμε τη δημοσίευση που μας ενδιαφέρει, πατάμε τις τρεις τελείες, και επιλέγουμε “Αντιγραφή συνδέσμου”.

Έπειτα, κάνουμε επικόλληση τον σύνδεσμο στη γραμμή διευθύνσεων του browser, διαγράφουμε το “?utm_source=ig_web_copy_link”, και πατάμε “Enter”.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στη φωτογραφία ή το βίντεο και διαλέγουμε το “Έλεγχος στοιχείου”.

Όπως βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα, έχει ανοίξει ένα πλαίσιο με τον κώδικα της σελίδας, στο οποίο υπάρχει επιλεγμένο ένα συγκεκριμένο τμήμα.

Από εδώ και στο εξής, η διαδικασία που ακολουθούμε εξαρτάται από το αν θέλουμε να κατεβάσουμε βίντεο ή εικόνα.

Λήψη εικόνας Instagram

Για να κατεβάσουμε μία φωτογραφία από το Instagram, πατάμε διαδοχικά τα βελάκια δίπλα στα “div “, έως ότου εμφανιστεί ένα σύνολο συνδέσμων παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.

Μετά, κάνουμε δεξί κλικ στον τελευταίο σύνδεσμο και επιλέγουμε “Open in new tab”.

Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, κάνουμε δεξί κλικ στη φωτογραφία, διαλέγουμε “Αποθήκευση εικόνας ως”, και την αποθηκεύουμε στον υπολογιστή.

Λήψη βίντεο

Στην περίπτωση του βίντεο, πρέπει να κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στο

div style="height: calc(100% + 1px); position: absolute; width: 100%;"

και έπειτα να συνεχίσουμε να πατάμε τα βέλη μέχρι να δούμε μία ομάδα συνδέσμων, όπως αυτή στην ακόλουθη εικόνα.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον δεύτερο σύνδεσμο, ο οποίος είναι μετά το

type="video/mp4" scr="

και διαλέγουμε “Open in new tab”.

Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, κάνουμε δεξί κλικ στο βίντεο, πατάμε “Αποθήκευση βίντεο ως”, και το αποθηκεύουμε στον υπολογιστή.

Δημιουργία συνδέσμων που οδηγούν σε συγκεκριμένα σημεία ιστότοπων

Αρκετές φορές τυχαίνει να διαβάσουμε ένα άρθρο και να μας κάνει εντύπωση κάποιο σημείο του.

Για να μοιραστούμε την ενδιαφέρουσα πληροφορία με κάποιον άλλο, στέλνουμε τον σύνδεσμο του άρθρου και προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε ποιο σημείο του κειμένου αναφερόμαστε.

Ωστόσο, το πρόσθετο Link to Text Fragment για τον Chrome βοηθά στη δημιουργία συνδέσμων που οδηγούν απευθείας σε συγκεκριμένα σημεία της επιλεγμένης ιστοσελίδας.

Εφόσον εγκαταστήσουμε το πρόσθετο, επισκεπτόμαστε τη σελίδα που μας ενδιαφέρει, επιλέγουμε το κείμενο που θέλουμε να μοιραστούμε, κάνουμε δεξί κλικ, και πατάμε “Copy Link to Selected Text”.

Το πρόσθετο αντιγράφει στο πρόχειρο των Windows τον τροποποιημένο σύνδεσμό, ο οποίος έχει παρόμοια μορφή με το παρακάτω URL.

https://www.pcsteps.gr/165090-μήπως-μου-παρακολουθούν-το-κινητό/#i-3:~:text=Ο%20"νόμιμος"%20τρόπος,-Τα

Σε οποιονδήποτε και αν στείλουμε αυτόν τον σύνδεσμο, όταν τον ανοίξει θα μεταφερθεί αυτόματα στο σημείο του άρθρου το οποίο υπογραμμίσαμε. Η φράση που επισημάναμε θα είναι τονισμένη με κίτρινο χρώμα.

Το Link to Text Fragment είναι διαθέσιμο μόνο για τον Chrome, αλλά οι σύνδεσμοι που δημιουργεί λειτουργούν σχεδόν σε κάθε browser.

Υπολογισμός ημερών ανάμεσα σε δύο ημερομηνίες με το Excel

Υπάρχουν ποικίλες περιπτώσεις στις οποίες επιθυμούμε να γνωρίζουμε τις ημέρες που μεσολαβούν ανάμεσα σε δύο ημερομηνίες. Για παράδειγμα, ίσως θέλουμε να ξέρουμε σε πόσες εργάσιμες ημέρες μπορούμε να πάρουμε άδεια.

Με τη βοήθεια του Excel μπορούμε εύκολα και γρήγορα να υπολογίζουμε τον ακριβή αριθμό των ημερών ή των εργάσιμων ημερών μεταξύ μιας ημερομηνίας και κάποιας μεταγενέστερης.

Υπολογισμός ημερών

Για να υπολογίσουμε πόσες ημέρες μεσολαβούν από την μία ημερομηνία στην άλλη, χρησιμοποιούμε τη συνάρτηση DAYS, της οποίας η σύνταξη είναι αυτή που βλέπουμε στην εικόνα.

Την εκάστοτε ημερομηνία πρέπει να την γράφουμε ακολουθώντας τη μορφή “ΜΗΝΑΣ/ΗΜΕΡΑ/ΕΤΟΣ”. Στο παράδειγμά μας υπολογίσαμε τις ημέρες από τις 10 Οκτωβρίου του 2019 έως τις 10 Νοεμβρίου του 2019.

Υπολογισμός εργάσιμων ημερών

Ο υπολογισμός των εργάσιμων ημερών γίνεται με χρήση της συνάρτησης NETWORKDAYS, την οποία συντάσσουμε όπως βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα.

Όπως και στη συνάρτηση DAYS, η κάθε ημερομηνία πρέπει να έχει τη μορφή “ΜΗΝΑΣ/ΗΜΕΡΑ/ΕΤΟΣ”. Εμείς υπολογίσαμε πόσες εργάσιμες ημέρες μεσολαβούν από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 έως τις 20 Οκτωβρίου του 2020.

Το Excel μετρά ως εργάσιμες ημέρες όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός από το Σαββατοκύριακο. Αυτό συμβαίνει διότι αυτές τις πέντε ημέρες συνήθως λειτουργούν όλες οι εταιρείες, οι υπηρεσίες, και τα καταστήματα κάθε είδους.

Αφαίρεση ημερών που αποτελούν αργίες

Εάν στη χρονική περίοδο που μας ενδιαφέρει υπάρχουν αργίες, μπορούμε να ζητήσουμε από το Excel να μην τις υπολογίσει στο πλήθος των εργάσιμων ημερών.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, γράφουμε σε μία διπλανή στήλη όλες τις ημερομηνίες που λογίζονται ως αργία.

Έπειτα, στη συνάρτηση NETWORKDAYS προσθέτουμε ένα “,” και το σύνολο των κελιών τα οποία περιέχουν τις αργίες.

Όπως βλέπουμε και στο παράδειγμά μας, το Excel υπολόγισε ότι από τις 20 Οκτωβρίου του 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 υπάρχουν 50 εργάσιμες ημέρες, αφαιρώντας τις τρεις αργίες που προσθέσαμε.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps