Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Δημοπρασίες: Τι Πρέπει Να Γνωρίζω & Μία Πρωτότυπη Ελληνική Ιδέα
Online Δημοπρασίες: Τι Προσέχω Και Η Καλύτερη Ελληνική Πλατφόρμα

Δημοπρασίες: Τι Πρέπει Να Γνωρίζω & Μία Πρωτότυπη Ελληνική Ιδέα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στις μέρες μας, όταν μιλάμε για δημοπρασίες, το μυαλό πηγαίνει σε ιστοσελίδες όπως το eBay. Όμως, υπάρχουν και μικρότερα site τα οποία διαμέσου του ίντερνετ έχουν αλλάξει θεαματικά τη διαδικασία της δημοπρασίας. Στον οδηγό θα δούμε όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για τις δημοπρασίες, μαζί με το Dibin, μία έξυπνη και αμιγώς ελληνική πλατφόρμα που μετατρέπει τις προσφορές μας σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι κέρδους.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η δημοσίευση είναι μια χορηγία του Dibin. Κατά την πρώτη σας αγορά dibs, θα έχετε bonus +40% για όποιο πακέτο επιλέξετε.

Η ιστορία των δημοπρασιών

Η έννοια της δημοπρασίας χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων, με την παλαιότερη καταγραφή το 500 π.Χ. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο, στη Βαβυλώνα κάθε χρόνο γινόταν δημοπρασία γυναικών με σκοπό τον γάμο.

Τυπικά, οι δημοπρασίες ξεκινούσαν με τις γυναίκες που θεωρούνταν οι πιο όμορφες και προχωρούσαν προς τις λιγότερο όμορφες.

Για κάποιες γυναίκες που υστερούσαν σε ομορφιά, γίνονταν αντίστροφες δημοπρασίες. Ξεκινούσαν δηλαδή από μία τιμή, η οποία σταδιακά μειωνόταν μέχρι να πέσει στο ποσό που θέλει να δώσει ένας από τους υποψήφιους μνηστήρες.

Μάλιστα, για όσους είχαν κόρη, ήταν παράνομο να την πουλήσουν με κάποια μέθοδο πέραν της δημοπρασίας.

 Online Δημοπρασίες 2

Οι δημοπρασίες υπήρξαν επίσης πολύ δημοφιλείς στην Αρχαία Ελλάδα. Οι πολίτες μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα και αγαθά, Γη και σπίτια, δούλους, αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί, κληρονομιές, κ.α.

Αντίστοιχες δημοπρασίες υπήρξαν και στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, για τα λάφυρα μετά από μάχες ή την περιουσία που είχε κατασχεθεί από πολίτες με χρέη.

Ο πρώτος οίκος δημοπρασιών άνοιξε στη Στοκχόλμη το 1674. Ο οίκος Sothebys, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών σήμερα, ξεκίνησε το 1744.

Τουλάχιστον εννέα οίκοι που ξεκίνησαν τον 18ο και το 19ο αιώνα, εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τις μέρες μας. Βέβαια, αυτοί οι μεγάλοι οίκοι συνήθως ασχολούνται με ανεκτίμητα έργα τέχνης.

Οι online δημοπρασίες

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες είναι πολύ δημοφιλείς, τόσο για αγορές, όσο και για πωλήσεις. Φυσικά, το μεγαλύτερο διεθνές site είναι το eBay, για καινούρια και μεταχειρισμένα αντικείμενα.

Online Δημοπρασίες 3

Επίσης, ουσιαστικά σε κάθε χώρα υπάρχουν και τοπικά site για δημοπρασίες. Κάποια ενδεχομένως να λειτουργούν μόνο για συγκεκριμένες πόλεις.

Όμως, το ίντερνετ έχει βοηθήσει επίσης να αναδειχτούν και διαφορετικοί τύποι δημοπρασίας, που πιθανώς να μην γνωρίζουμε.

H κλασσική “αγγλική” δημοπρασία

Σε όλες τις δημοπρασίες αυτού του τύπου, ένα προϊόν ξεκινάει με μία χαμηλή τιμή. Όποιος ενδιαφέρεται να το πάρει, κάνει μία προσφορά υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή. Στη λήξη της δημοπρασίας, το άτομο με την υψηλότερη προσφορά παίρνει το προϊόν.

Επίσης, ο πωλητής μπορεί προαιρετικά να έχει μία επιθυμητή τιμή, που να είναι κρυφή και να πρέπει η τελική προσφορά να την ξεπερνάει για να “κερδίσει” κάποιος στη δημοπρασία.

Κάποιες δημοπρασίες έχουν και μία τιμή άμεσης αγοράς, για όποιον δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην όλη διαδικασία, και θέλει απλά να αγοράσει το προϊόν. Αυτή είναι η λεγόμενη αγγλική δημοπρασία.

Online Δημοπρασίες 4

Χαρακτηριστικό της είναι πως αν γνωρίζεις την πραγματική αξία του αντικειμένου προς πώληση, είναι αδύνατον να χάσεις χρήματα. Αν δεν είσαι ο νικητής, που θα πρέπει να αγοράσει το προϊόν, δεν έχεις ξοδέψει τίποτα με την συμμετοχή σου.

Να τονίσουμε επίσης πως κάθε σύγχρονο site δημοπρασιών προσφέρει αυτοματισμούς στα μέλη του.

Για παράδειγμα, σαν αγοραστές, μπορούμε να ορίσουμε την μέγιστη τιμή που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε, αλλά να κάνουμε την ελάχιστη τρέχουσα προσφορά. Αν κάποιος ξεπεράσει την προσφορά μας, θα ανέβει αυτόματα μέχρι το όριο που ορίσαμε.

Επίσης, εφόσον χρησιμοποιούμε κάποια γνωστή πλατφόρμα, όπως το eBay, δεν υφίσταται καμία απάτη από την ίδια την πλατφόρμα, και από την πλειοψηφία των μελών.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι απατεώνες σε δημοπρασίες, τόσο από την πλευρά του πωλητή, όσο και του αγοραστή. Γι' αυτό το θέμα του scam και της απάτης στο e-Bay θα δημοσιεύσουμε μελλοντικά οδηγό για το τι πρέπει να προσέχουμε.

Δημοπρασίες 5

Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να συναλλασσόμαστε μόνο με άτομα ή επιχειρήσεις που έχουν πολλές θετικές αξιολογήσεις σε βάθος χρόνου. Και να προσέχουμε προσφορές που είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές.

Αντίστροφες “ολλανδικές” δημοπρασίες

Στην ολλανδική δημοπρασία, το προϊόν προς πώληση ξεκινάει με μία τιμή που είναι υψηλότερη από την πραγματική του αξία. Ύστερα, σταδιακά η τιμή πέφτει.

Ο πρώτος από τους υποψήφιους αγοραστές που θα δηλώσει ενδιαφέρον για το επίπεδο που έχει πέσει η τιμή, είναι ο νικητής, πληρώνει το αντίτιμο, και παίρνει το προϊόν.

Κλειστές δημοπρασίες

Στα περισσότερα είδη δημοπρασίας, οι προσφορές και η τρέχουσα τιμή είναι ορατές σε όλους. Στις κλειστές δημοπρασίες, ο κάθε συμμετέχοντας υποβάλλει την προσφορά του, και ανοίγονται όλες μαζί. Η καλύτερη προσφορά είναι εκείνη που κερδίζει.

Η καλύτερη προσφορά μπορεί να είναι η υψηλότερη τιμή, αν αφορά κάποια αγορά. Μπορεί όμως να είναι και η χαμηλότερη τιμή, αν αφορά έναν μειοδοτικό διαγωνισμό για την παροχή κάποιας υπηρεσίας.

Υπάρχει και μία παραλλαγή, που ονομάζεται κλειστή δημοπρασία δεύτερης τιμής. Σε αυτή, νικητής είναι εκείνος που έχει κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά, αλλά θα πληρώσει αντίτιμο ίσο με τη δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά.

Bidding Fee / Penny Auctions

Οι Bidding Fee auctions, που θα τις συναντήσουμε και σαν Penny Auctions, είναι μία παραλλαγή των κλασσικών δημοπρασιών, αλλά με κάποιες καίριες διαφορές.

Στις κλασσικές δημοπρασίες, το να κάνεις μία προσφορά δεν κοστίζει τίποτα. Μόνο ο νικητής θα πληρώσει το ποσό που προσέφερε για να πάρει το προϊόν. Ωστόσο, στις Bidding Fee Auctions, η κάθε προσφορά κοστίζει.

Δημοπρασίες 20α

Τυπικά, τα site του είδους πωλούν πακέτα με “bids”. Συνήθως, όσο μεγαλύτερο πακέτο πάρεις, τόσο καλύτερη είναι η τιμή ανά bid. Για παράδειγμα, μπορεί με 10 δολάρια να αγοράσεις 200 bids, αλλά το πακέτο των 100 δολαρίων να σου δίνει 2500 bids.

Στη συνέχεια, ξοδεύεις αυτά τα bids για να δηλώσεις το ενδιαφέρον για το προϊόν που δημοπρατείται. Με κάθε προσφορά, η τιμή ανεβαίνει ελάχιστα, συχνά κατά ένα cent. Από εκεί βγαίνει το όνομα “Penny Auctions”.

Αυτός ο τύπος δημοπρασίας θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τζόγο. Από τη στιγμή που ένας μόνο θα είναι ο νικητής, όλοι οι υπόλοιποι που έκαναν προσφορές θα έχουν χάσει το κόστος των bids.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι απόλυτα δυνατόν ο νικητής να χρειαστεί να πληρώσει περισσότερα για το προϊόν μαζί με τα bids απ’ όσο κόστιζε από μόνο του το προϊόν.

Δημοπρασίες 20αα

Για παράδειγμα, για ένα κινητό που αξίζει 500 ευρώ, μπορεί ο νικητής να το πάρει στα 300 ευρώ μέσα από τη δημοπρασία. Ίσως όμως να έχει πληρώσει άλλα 300 ευρώ σε bids. Και φυσικά η διαφορά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Περιττό να πούμε πως αυτή η μέθοδος δημοπρασιών είναι χρυσωρυχείο για τα site που την εφαρμόζουν. Γιατί μπορεί το site να προσφέρει ένα κινητό των 500 ευρώ, αλλά οι χρήστες να ξοδέψουν συλλογικά bids αξίας 5000 ευρώ, για να το κερδίσει μόνο ένας.

Ουσιαστικά, οι Penny Auctions είναι λιγότερο πραγματικές δημοπρασίες, και περισσότερο ένα “παιχνίδι” που τα μέλη πληρώνουν για να συμμετέχουν. Αυτό από μόνο του δεν είναι ούτε κακό ούτε παράνομο. Αυτός που θα συμμετέχει, όμως, θα πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες, για να μην την πατήσει.

Πώς διαφέρει το Dibin

Το Dibin είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα δημοπρασιών όπου οι τιμές ξεκινούν χαμηλές και μειώνονται κάθε φορά που υποβάλλουμε προσφορά.

Πρόκειται για μία ελληνική ιδέα που φέρνει κάτι νέο στην αρχαία τέχνη της δημοπρασίας και τις σύγχρονες παραλλαγές της.

Το όνομα της υπηρεσίας είναι ουσιαστικά το αντίστροφο του bidding, όπως ονομάζεται η προσφορά στις συμβατικές δημοπρασίες.

Για να συμμετέχουμε, θα πρέπει να κάνουμε εγγραφή δίνοντας και ένα τηλέφωνο, και στη συνέχεια να αγοράσουμε ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα πακέτα dibs, μέσω κάρτας ή PayPal.

Φυσικά, αυτό εκ πρώτης όψεως θυμίζει τις Penny Auctions. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα είναι πιο έξυπνο και ασύγκριτα πιο δίκαιο. Παραθέτουμε συνοπτικά τα στοιχεία που κάνουν το Dibin να ξεχωρίζει.

Οι τιμές πέφτουν

Οι τιμές των προϊόντων ξεκινούν χαμηλά και μόνο πέφτουν, δεν ανεβαίνουν. Η αρχική τιμή για κάθε προϊόν είναι το 10% της τιμής λιανικής. Ανάλογα με τη δημοπρασία και τις κινήσεις των παιχτών, η τιμή μπορεί να πέσει μέχρι και το ένα cent του ευρώ.

Όλα τα προϊόντα της δημοπρασίας είναι καινούρια στην αρχική τους συσκευασία και έχουν την εργοστασιακή τους εγγύηση.

Κάθε χρήστης έχει περιορισμένο αριθμό από προσπάθειες που μπορεί να κάνει για την κάθε δημοπρασία. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει τον έλεγχο και να σπαταλήσει υπερβολικά πολλά dibs. Έτσι, αυτό κατοχυρώνει τρία πράγματα:

Έλεγχος και μηδαμινό ρίσκο

Πρώτον, περιορίζει το ρίσκο του κάθε παίχτη. Σε σελίδες του εξωτερικού με παρόμοια συστήματα, που επιτρέπουν όμως απεριόριστες προσπάθειες, είναι εύκολο να παρασυρθεί κάποιος και να ξοδέψει όλα του τα αντίστοιχα bids.

Στρατηγική και παιχνίδι

Δεύτερον, εισάγει στρατηγική και τύχη στο παιχνίδι, ανεξάρτητα του πόσα χρήματα θα δώσει κάποιος για να αγοράσει dibs. Το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για να μην είναι pay to win.

Είτε κάποιος αγόρασε το μικρό πακέτο των 210 dibs, είτε το μεγάλο πακέτο των 2780, στις περισσότερες δημοπρασίες θα έχουν τον ίδιο αριθμό από προσπάθειες. Κανείς από τους δύο δεν θα έχει πλεονέκτημα έναντι του άλλου.

Χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες

Και τρίτον, κάνει την όλη διαδικασία της δημοπρασίας γρήγορη, και με μία σχετική αγωνία. Όση ζήτηση και αν έχει το προϊόν, η δημοπρασία δεν πρόκειται να κρατήσει ώρες.

Επιστρέφοντας στις διαφορές του Dibin, όσο περισσότερες προσπάθειες θα κάνει ο παίχτης, στο τέλος της δημοπρασίας άμα δεν έχει κερδίσει, θα του επιστραφεί ένα ποσοστό από τα dibs που έδωσε.

Αν κάνει και τις 30 προσπάθειες, θα πάρει πίσω το 50% των dibs, χωρίς το εισιτήριο. Τέλος, ο νικητής αρκεί να κάνει share τη νίκη του στο Facebook, και θα του επιστραφούν όλα τα dibs που έπαιξε, καθώς και τα dibs που έδωσε για το εισιτήριο.

Ουσιαστικά, το μόνο που πληρώνει ο νικητής είναι η τιμή του προϊόντος όπως διαμορφώθηκε από τη δημοπρασία, δηλαδή σε λιγότερο από το 10% της τιμής λιανικής.

Χωρίς έξοδα αποστολής

Επίσης, για τους νικητές δεν χρεώνονται μεταφορικά για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αποστολή των προϊόντων γίνεται με την ACS για Ελλάδα και με τη DHL για εξωτερικό.

Με άλλα λόγια, οι σχεδιαστές του παιχνιδιού είδαν τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν τα Penny Auctions για τους χρήστες, και φρόντισαν εσκεμμένα να τα αποφύγουν. Ως εκ τούτου, το Dibin δεν είναι κλασσικό site δημοπρασιών, όπως είναι το eBay.

Στην ουσία είναι ένα παιχνίδι, που αν παίξουμε έξυπνα και είμαστε τυχεροί, θα πάρουμε ένα προϊόν, καινούριο, του κουτιού, σε τιμή μικρότερη από το ένα δέκατο της τιμής λιανικής. Οι δημοπρασίες είναι σχεδιασμένες για να ανταμείψουν τον παίχτη που θα είναι σε εγρήγορση για να κάνει το dib την κατάλληλη στιγμή.

Μάλιστα, στην πλατφόρμα είμαστε σε θέση να δούμε και τους τυχερούς παίχτες των δημοπρασιών που έχουν λήξει. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, έχουν αποκτήσει συσκευές σε κόστος μικρότερο και από την αγορά ενός καφέ.

Στο μέλλον οι σχεδιαστές θα προσθέσουν κουμπιά block και haste, που θα δίνουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες στρατηγικής.

Έτσι, για όποιον θελήσει να δοκιμάζει το Dibin, να τονίσουμε πως στην πρώτη του αγορά θα πάρει 40% παραπάνω dibs στο πακέτο που θα επιλέξει.

Επιπλέον, το παιχνίδι έχει επιλογή referral. Αν προσκαλέσουμε φίλους με τον κωδικό μας, από τη δική τους πρώτη αγορά θα πάρουμε σαν bonus το 10% των dibs για τον κάθε φίλο, και ο κάθε φίλος θα έχει και εκείνος ένα έξτρα bonus 5%.

Ποια είναι η άποψή σας για τις online δημοπρασίες?

Αν έχετε αγοράσει ή πουλήσει πράγματα μέσα από δημοπρασίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το Dibin, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps