Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Φθηνά Αεροπορικά Εισιτήρια, Microsoft Edge Link Doctor
QuickSteps#125 - Φθηνά Αεροπορικά Εισιτήρια, Microsoft Edge Link Doctor

Φθηνά Αεροπορικά Εισιτήρια, Microsoft Edge Link Doctor

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, βρίσκουμε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια με το Google Flights. Ενεργοποιούμε την αυτόματη μετάφραση ιστοσελίδων και μαθαίνουμε για το Link Doctor στον Microsoft Edge. Προσθέτουμε ειδικές λειτουργίες στο μενού στο δεξί κλικ και μετακινούμε αυτόματα τα εικονίδια στο κέντρο της Γραμμής Εργασιών στα Windows 10. Αλλάζουμε την ανάλυση και το μέγεθος φωτογραφιών με τη Ζωγραφική και δημιουργούμε αναπτυσσόμενες λίστες στο Microsoft Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς βρίσκω φθηνά αεροπορικά εισιτήρια με το Google Flights

Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν φέρει τα πάνω κάτω όσον αφορά τις αερομεταφορές. Είναι δύσκολο να πούμε με οποιαδήποτε σιγουριά πότε οι πτήσεις θα επανέλθουν σε οποιαδήποτε κανονικότητα.

Θέλουμε πάντως να πιστεύουμε πως είναι θέμα χρόνου να μπορούμε να επιλέξουμε ελεύθερα το που να πετάξουμε, είτε για δουλειά είτε για διακοπές. Και όταν θα γίνει αυτό, το Google Flights θα μας βοηθήσει να βρούμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια.

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτόν τον σύνδεσμο και πραγματοποιούμε σύνδεση με τον Google λογαριασμό μας.

Έπειτα, επιλέγουμε αν το ταξίδι είναι με επιστροφή ή όχι, πόσοι θα ταξιδέψουν, τον τύπο των θέσεων, την πόλη αναχώρησης, τον προορισμό, τις ημερομηνίες που μας ενδιαφέρουν, και κάνουμε κλικ στην “Αναζήτηση”.

Η ιστοσελίδα θα εμφανίσει όλες τις πτήσεις οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που ορίσαμε και έχουν διαθέσιμες θέσεις. Οι πτήσεις είναι ταξινομημένες βάσει της τιμής του εισιτηρίου, από το φθηνότερο προς το ακριβότερο.

Αν σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε άμεσα και η τιμή κάποιου εκ των εισιτηρίων μας ικανοποιεί, μπορούμε να επιλέξουμε την πτήση και να πληρώσουμε το αντίτιμο, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχει ο ιστότοπος.

Ωστόσο, αν η ημερομηνία κατά την οποία σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε απέχει αρκετά, μπορούμε να ζητήσουμε από το Google Flights να μας ενημερώσει όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα φθηνότερα εισιτήρια.

Αρκετές φορές τυχαίνει να πραγματοποιούνται ακυρώσεις εισιτηρίων. Επίσης, πολλές εταιρείες επιλέγουν να προσφέρουν για μικρά χρονικά διαστήματα τα εισιτήρια τους σε χαμηλότερες τιμές.

Οπότε, ζητώντας από το Google Flights να μας κρατά ενήμερους για τις τιμές των εισιτηρίων, ενδέχεται να πληρώσουμε λιγότερα από ό,τι υπολογίζαμε.

Για να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων, ενεργοποιούμε τον διακόπτη “Παρακολούθηση τιμών”.

Με ενεργή αυτή την επιλογή, ο ιστότοπος φροντίζει ώστε να στέλνει ενημερωτικό email κάθε φορά που οι τιμές των εισιτηρίων αλλάζουν. Εμείς πρέπει απλά να έχουμε τον νου μας και να φροντίσουμε να αγοράσουμε έγκαιρα τα φθηνότερα διαθέσιμα εισιτήρια.

Τι είναι το Link Doctor του Microsoft Edge και πώς το απενεργοποιώ

Σε περίπτωση που γράψουμε λάθος το URL μιας ιστοσελίδας, όλοι οι browser επιστρέφουν ένα σφάλμα παρόμοιο με αυτό της παρακάτω εικόνας.

Η Microsoft δημιούργησε για τον Edge ένα εργαλείο το οποίο προσπαθεί να εντοπίσει τη διεύθυνση της ιστοσελίδας που επιχειρούμε να επισκεφθούμε. Το συγκεκριμένο εργαλείο λέγεται Link Doctor και λειτουργεί ως εξής:

  • Ο browser στέλνει τον λανθασμένο σύνδεσμο στον server της Microsoft.
  • Ο server συγκρίνει το URL με αυτά που έχει αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων.
  • Εάν η διεύθυνση ταιριάζει με κάποια από τη βάση δεδομένων, ο server στέλνει τη διεύθυνση που εντόπισε στον Edge.
  • Τέλος, ο browser εμφανίζει στον χρήστη το νέο URL και τον ρωτά αν είναι σωστό.

Στο παράδειγμά μας, προσπαθήσαμε να επισκεφθούμε τον ιστότοπο “g00gle.com” από τον Firefox και τον Edge. Ο browser της Mozilla εμφάνισε το ακόλουθο σφάλμα.

Από την άλλη, ο browser της Microsoft που χρησιμοποιεί το Link Doctor εμφάνισε τη σελίδα που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα. Όπως παρατηρούμε, μέσα στο κείμενο υπάρχει η πρόταση “Μήπως εννοείτε http://google.com/;”.

Χάρις στο εργαλείο της Microsoft, o Edge κατάφερε να αντιληφθεί ότι κάναμε λάθος τη διεύθυνση και μας προτείνει την πιο πιθανή εναλλακτική λύση.

Απενεργοποίηση του Link Doctor

Αν και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, ίσως δεν θέλουμε η Microsoft να γνωρίζει κάθε ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το Link Doctor.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές πάνω αριστερά, και επιλέγουμε το “Προσωπικά δεδομένα και υπηρεσίες”.

Έπειτα, εντοπίζουμε τις “Υπηρεσίες” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Πρόταση παρόμοιων τοποθεσιών όταν δεν είναι δυνατή η εύρεση μιας τοποθεσίας Web”.

Αυτόματη μετάφραση ιστοσελίδων στον Microsoft Edge

Οι περισσότερες ιστοσελίδες είναι γραμμένες στα αγγλικά. Αν δεν γνωρίζουμε καλά την αγγλική γλώσσα, ενδεχομένως να δυσκολευόμαστε κατά την ανάγνωση περιεχομένου.

Επίσης, υπάρχει περίπτωση να παρακολουθούμε ιστότοπους των οποίων το περιεχόμενο μας ενδιαφέρει, αλλά είναι γραμμένο σε μία γλώσσα που γνωρίζουμε ελάχιστα ή καθόλου.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε δει πώς να εκμεταλλευτούμε τη μετάφραση ιστοσελίδας με Chrome και Firefox.

Αυτόματη Μετάφραση Ιστοσελίδας Σε Chrome Και Firefox 6α
Αυτόματη Μετάφραση Ιστοσελίδας Σε Chrome Και Firefox

Όταν κάνουμε μια αναζήτηση στο ίντερνετ, αν δεν βρούμε αυτό που ψάχνουμε σε κάποια ελληνική ιστοσελίδα, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα το βρούμε σε ένα…

Για όσους όμως προτιμάμε τον Microsoft Edge, μπορούμε να έχουμε την ίδια λειτουργικότητα, τόσο χειροκίνητα όσο και αυτόματα.

Για να ζητήσουμε από τον browser να μεταφράσει οποιαδήποτε σελίδα, κάνουμε κλικ στο σχετικό εικονίδιο στη γραμμή διευθύνσεων, επιλέγουμε τη γλώσσα στην οποία θέλουμε να γίνει μετάφραση του site, και κάνουμε κλικ στη “Μετάφραση”

Εάν θέλουμε ο Microsoft Edge να μεταφράζει αυτόματα όσες ιστοσελίδες είναι γραμμένες σε μία συγκεκριμένη γλώσσα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Επισκεπτόμαστε ένα site το οποίο είναι γραμμένο σε αυτή τη γλώσσα.
  • Πατάμε το εικονίδιο του εργαλείου μετάφρασης.
  • Ενεργοποιούμε την επιλογή “Να γίνεται πάντα μετάφραση σελίδων από τα”.

Ομοίως, αν δεν επιθυμούμε ο browser να μεταφράζει αυτόματα, ή να μας προτείνει να μεταφράσει ιστοσελίδες που είναι γραμμένες σε κάποια γλώσσα, κάνουμε τα ακόλουθα:

  • Ανοίγουμε ένα site που είναι γραμμένο σε αυτή τη γλώσσα.
  • Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του μεταφραστικού εργαλείου.
  • Πατάμε στο “Όχι τώρα”.
  • Επιλέγουμε το “Να μην γίνεται ποτέ μετάφραση σε”.

Αν το εικονίδιο του εργαλείου μετάφρασης δεν εμφανίζεται στη γραμμή διευθύνσεων, ενδέχεται να είναι απενεργοποιημένο. Για να το ενεργοποιήσουμε, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω αριστερά, και μπαίνουμε στις “Γλώσσες”.

Τέλος, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Προσφορά μετάφρασης σελίδων που δεν είναι σε γλώσσα που διαβάζω”.

Προσθήκη ειδικών λειτουργιών στο μενού στο δεξί κλικ στα Windows 10

Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που μας βοηθούν να προσαρμόσουμε την Εξερεύνηση των Windows, τόσο σε επίπεδο εμφάνισης, όσο και σε επίπεδο λειτουργιών.

Σε αυτό το QuickSteps θα ασχοληθούμε με το MenuTools, μία μικρή εφαρμογή με την οποία προσθέτουμε ορισμένες επιλογές στο μενού στο δεξί κλικ.

Αρχικά, κατεβάζουμε το MenuTools από αυτή την ιστοσελίδα και το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του προγράμματος, στο μενού στο δεξί κλικ θα εμφανιστεί μία επιλογή με το όνομα “MenuTools”.

Το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε πάρα πολλές εργασίες, που διαφορετικά θα απαιτούσαν πάνω από ένα βήματα. Όπως για παράδειγμα, να ανοίξουμε τον φάκελο “AppData”.

Για να τροποποιήσουμε τις ρυθμίσεις του MenuTools, πηγαίνουμε στον φάκελο όπου έχουμε εγκαταστήσει το πρόγραμμα και κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο “MenuTools.exe”.

Έπειτα, από το παράθυρο των ρυθμίσεων, διαλέγουμε τις λειτουργίες που θέλουμε να εμφανίζονται στο μενού στο δεξί κλικ.

Αυτόματη μετακίνηση των εικονιδίων στο κέντρο της Γραμμής Εργασιών

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε την εμφάνιση των Windows είναι πάρα πολλοί. Γι' αυτό άλλωστε έχουμε γράψει και αναλυτικό οδηγό.

Πώς Αλλάζω Εμφάνιση στα Windows 10 με Κάθε Τρόπο

Κάθε λειτουργικό έχει τη δική του ξεχωριστή εμφάνιση, όμως συνήθως μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετά από τα οπτικά στοιχεία που διαθέτει. Έτσι και…

Ωστόσο, μερικές απλές αλλαγές, όπως η μετακίνηση των εικονιδίων στο κέντρο της Γραμμής Εργασιών, δεν απαιτούν καν την εγκατάσταση προγραμμάτων ή ειδικές γνώσεις.

Στην υλοποίηση της παραπάνω αλλαγής μπορεί να μας βοηθήσει η μικρή portable εφαρμογή CenterTaskbar την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε από αυτή την ιστοσελίδα.

Μόλις κατεβάσουμε και τρέξουμε το CenterTaskbar, τα εικονίδια θα μετακινηθούν αυτόματα στο κέντρο της Γραμμής Εργασιών.

Το CenterTaskbar φροντίζει ώστε να μετακινεί αυτόματα στο κέντρο όλα τα νέα εικονίδια.

Για παράδειγμα, αν προσθέσουμε μία νέα συντόμευση ή ανοίξουμε ένα ακόμα πρόγραμμα, η εφαρμογή θα τα τοποθετήσει άμεσα στο κέντρο της Γραμμής Εργασιών.

QuickSteps#125 - Φθηνά Αεροπορικά Εισιτήρια, Microsoft Edge Link Doctor

Τέλος, για να εκκινεί αυτόματα η εφαρμογή κάθε φορά που ανοίγουμε τον υπολογιστή, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της στην Περιοχή Ειδοποιήσεων, και επιλέγουμε το “Start with Windows”.

Αλλαγή του μεγέθους και της ανάλυσης μιας φωτογραφίας με τη Ζωγραφική

Εάν θέλουμε να μικρύνουμε το μέγεθος του αρχείου μιας φωτογραφίας ή να αλλάξουμε την ανάλυση μιας εικόνας, δεν χρειαζόμαστε ειδικά προγράμματα. Πρόκειται για δύο εργασίες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολύ εύκολα και με τη Ζωγραφική.

Αλλαγή ανάλυσης εικόνας

Αρχικά, ανοίγουμε την εικόνα της οποίας θέλουμε να αλλάξουμε την ανάλυση. Έπειτα, κάνουμε κλικ στο μενού “Εικόνα” και επιλέγουμε την “Αλλαγή μεγέθους”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, διαλέγουμε αν επιθυμούμε να αλλάξουμε το μέγεθος της φωτογραφίας ποσοστιαία ή με ακρίβεια pixel και γράφουμε στα αντίστοιχα πλαίσια τις διαστάσεις που θέλουμε.

Επιπλέον, για να μην επηρεαστεί η αναλογία των διαστάσεων της εικόνας, επιλέγουμε τη “Διατήρηση αναλογιών εικόνας”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μείωση μεγέθους αρχείου εικόνας

Η Ζωγραφική, σε κάποιες περιπτώσεις, μειώνει το μέγεθος του αρχείου μιας εικόνας διότι εφαρμόζει μεγάλη συμπίεση. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται και η ποιότητα, αλλά τις περισσότερες φορές η αλλαγή είναι τόσο μικρή που περνά απαρατήρητη.

Για να μειώσουμε το μέγεθος του αρχείου μιας εικόνας, την ανοίγουμε με τη Ζωγραφική, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο”, και επιλέγουμε “Αποθήκευση ως”.

Από εδώ, διαλέγουμε “Εικόνα JPEG”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε το όνομα που θέλουμε να έχει το αρχείο, επιλέγουμε σε ποιον φάκελο θα αποθηκευτεί, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Η μείωση του μεγέθους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά συνήθως είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Στο παράδειγμά μας, το μέγεθος του αρχείου μειώθηκε από τα 3,80MB στα 2,69MB.

Πώς δημιουργώ αναπτυσσόμενες λίστες στο Excel

Οι αναπτυσσόμενες λίστες κάνουν τα λογιστικά φύλλα πιο ευέλικτα και μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Για παράδειγμα, ίσως έχουμε ένα αρχείο στο οποίο σημειώνουμε τα προϊόντα που πρέπει να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ.

Μπορούμε κάθε φορά να γράφουμε ένα προς ένα τα προϊόντα ή να δημιουργήσουμε αναπτυσσόμενες λίστες, από τις οποίες θα τα επιλέγουμε.

Δημιουργία απλής αναπτυσσόμενης λίστας

Για να δημιουργήσουμε μία απλή αναπτυσσόμενη λίστα, επιλέγουμε το κελί στο οποίο θέλουμε να την εισάγουμε, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δεδομένα”, και κάνουμε κλικ στα “Εργαλεία δεδομένων”.

Από το μενού “Επικύρωση δεδομένων” διαλέγουμε την “Επικύρωση δεδομένων”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αλλάζουμε την “Επιτρεπόμενη καταχώρηση” σε “Λίστα”.

Στην “Προέλευση” γράφουμε τα στοιχεία που θέλουμε να περιέχει η λίστα, χωρισμένα μεταξύ τους με κόμμα “,”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Μόλις δημιουργήσαμε μία απλή αναπτυσσόμενη λίστα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε όσες αντίστοιχες λίστες θέλουμε.

Δημιουργία αναπτυσσόμενης λίστας με τα δεδομένα άλλων κελιών

Οι απλές αναπτυσσόμενες λίστες είναι βολικές όταν περιλαμβάνουν ελάχιστα στοιχεία. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι καλύτερα να δημιουργούμε λίστες οι οποίες λαμβάνουν δεδομένα από συγκεκριμένα κελιά.

Για να δημιουργήσουμε μία τέτοια λίστα, γράφουμε σε ένα νέο φύλλο τα στοιχεία που θέλουμε να περιέχει. Στο παράδειγμά μας, ονομάσαμε το συγκεκριμένο φύλλο “Δεδομένα”.

Μόλις συμπληρώσουμε όλα τα στοιχεία που θέλουμε να περιέχει η λίστα, επιστρέφουμε στο αρχικό φύλλο, διαλέγουμε το κελί στο οποίο επιθυμούμε να δημιουργήσουμε την αναπτυσσόμενη λίστα, και πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δεδομένα”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στα “Εργαλεία δεδομένων” και από το μενού “Επικύρωση δεδομένων” επιλέγουμε ξανά την “Επικύρωση δεδομένων”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αλλάζουμε την “Επιτρεπόμενη καταχώρηση” σε “Λίστα”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο κουμπί με το βέλος στο πλαίσιο “Προέλευση”.

Πηγαίνουμε στο φύλλο που περιέχει τα στοιχεία που θέλουμε να εισάγουμε στη λίστα, επιλέγουμε τα ανάλογα κελιά, και πατάμε το μπλε βέλος.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Στο κελί που είχαμε διαλέξει αρχικά, έχει εμφανιστεί μία αναπτυσσόμενη λίστα η οποία περιέχει ως στοιχεία τα δεδομένα των κελιών που επιλέξαμε.

Τέλος, αν θελήσουμε να αλλάξουμε κάποιο από τα στοιχεία της συγκεκριμένης λίστας, μπορούμε απλά να τροποποιήσουμε τα δεδομένα των κελιών που επιλέξαμε όταν τη δημιουργήσαμε.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps