/> Windows 11 22H2 "Sun Valley 2": Οι 8 Κορυφαίες Νέες Δυνατότητες & Λειτουργίες | PCsteps.gr
Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Windows 11 22H2 "Sun Valley 2": Οι 8 Κορυφαίες Νέες Δυνατότητες & Λειτουργίες
FEATURED Windows 11 22H2 Sun Valley 2 Οι Κορυφαίες Νέες Λειτουργίες

Windows 11 22H2 “Sun Valley 2”: Οι 8 Κορυφαίες Νέες Δυνατότητες & Λειτουργίες

Η Microsoft ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τα Windows 11 έκδοση 22H2, την πρώτη μεγάλη και σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού, ένα χρόνο μετά την επίσημη κυκλοφορία του. Η νέα έκδοση με την κωδική ονομασία “Sun Valley 2” φέρνει πολλές αλλαγές και χρήσιμες δυνατότητες. Δείτε εν τάχει τις καλύτερες νέες δυνατότητες που φέρνει η μεγάλη ετήσια ενημέρωση των Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη νέα έκδοση

Η ενημέρωση ονομάζεται 22H2 λόγω του ότι θα κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε στο κανάλι προεπισκόπησης εκδόσεων της Microsoft στις 7 Ιουνίου 2022.

Καθώς είναι πιθανό η Microsoft να δώσει επετειακό χαρακτήρα λόγω και των 10 χρόνων του Surface, όλα δείχνουν ότι αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα χρόνο μετά την επίσημη κυκλοφορία των Windows 11.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια νέα έκδοση των Windows, θα χρειαστεί πλήρης επανεγκατάσταση, είτε χρησιμοποιούμε το Windows Update, είτε το Installation Assistant. Ωστόσο, τα αρχεία, οι ρυθμίσεις, και οι εφαρμογές θα διατηρηθούν κατά τη διαδικασία αναβάθμισης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Microsoft πάλι ισχυρίζεται ότι η εγκατάσταση των Windows 11 22H2 δεν θα λειτουργήσει σε μη υποστηριζόμενο υλικό. Μάλιστα, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση δεν θα εμφανίζεται σε συσκευές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Παρ΄ όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι η τροποποίηση στο μητρώο, ή ακόμα καλύτερα, κάποιο τρίτο αυτοματοποιημένο εργαλείο όπως αυτό που μας εγκατέστησε πέρσι τα Windows 11 σε μη συμβατό PC, θα μας δώσει τη λύση.

Οι καλύτερες νέες δυνατότητες

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές στην επερχόμενη έκδοση 22H2 των Windows 11. Όπως πάντα, υπάρχουν και πολλές διορθώσεις σφαλμάτων, βελτιώσεις απόδοσης, και ενημερώσεις ασφαλείας.

Βελτιώσεις μενού έναρξης

Η αρχική έκδοση των Windows 11 είναι γνωστό ότι έφερε ένα εντελώς νέο μενού Έναρξης. Τώρα, η έκδοση 22H2 μας φέρνει μερικές πολύ ευπρόσδεκτες βελτιώσεις που επαναφέρουν τα χαρακτηριστικά που υπήρχαν στα Windows 10.

Πιο συγκεκριμένα, η Microsoft έχει προσθέσει τη δυνατότητα δημιουργίας φακέλων στις καρφιτσωμένες εφαρμογές της Έναρξης, ώστε να τις ομαδοποιούμε και να είναι ορατές και προσβάσιμες πολύ περισσότερες εφαρμογές.

Μπορούμε να μετονομάσουμε τους φακέλους και να τους μετακινήσουμε όπως θα κάναμε με οποιοδήποτε άλλο καρφιτσωμένο στοιχείο.

Μεταφορά και απόθεση στη γραμμή εργασιών

Η αρχική έκδοση των Windows 11 κατέστησε αδύνατη τη μεταφορά και απόθεση αρχείων, εικόνων, εφαρμογών, και άλλων στοιχείων στη γραμμή εργασιών.

Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα επέστρεψε, και έτσι αποκτούμε ξανά ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που εκτιμούσαμε ιδιαίτερα στα Windows 10 αλλά και παλαιότερες εκδόσεις.

Παρότι θα εξακολουθούμε να βλέπουμε το απαγορευτικό εικονίδιο της απόθεσης, όταν σύρουμε στο εικονίδιο στη γραμμή εργασιών, τα Windows 11 θα μας ανοίγουν πλέον ένα νέο παράθυρο για να κάνουμε τη μεταφορά και απόθεση με αυτόν τον τρόπο.

Καρτέλες στην Εξερεύνηση αρχείων

Η Εξερεύνηση αρχείων φαίνεται ότι αποκτά επιτέλους καρτέλες. Θα βλέπουμε ένα κουμπί συν (+) για να δημιουργήσουμε μια νέα καρτέλα στη γραμμή τίτλου, όπως κάνουμε και στους browser.

Αυτή η δυνατότητα δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για όλους όσους χρησιμοποιούν την τρέχουσα έκδοση προεπισκόπησης στο κανάλι, επομένως δεν είναι απόλυτα σαφές εάν θα ενσωματωθεί ή όχι στην τελική έκδοση 22H2.

Ωστόσο, η Microsoft τη δοκιμάζει ενεργά στο κανάλι beta του 22H2 από τα τέλη Ιουνίου 2022.

Βελτιώσεις Snap

Τα Snap Layouts και Snap Groups είναι μία από τις καλύτερες λειτουργίες των Windows 11, που όπως έχουμε δει σε προηγούμενο οδηγό μπορούμε να τα προσθέσουμε και στα Windows 10.

Με την 22H2, το Snap γίνεται ακόμα καλύτερο και πιο χρηστικό, προσφέροντας και νέες δυνατότητες. Για παράδειγμα, οι διατάξεις θα εμφανίζονται τώρα με αριθμούς για να διευκολύνουν τον εντοπισμό τους.

Επιπλέον, υπάρχει ένας νέος τρόπος πρόσβασης στις διατάξεις. Απλά σύρουμε ένα παράθυρο στο επάνω μέρος της οθόνης και θα μας εμφανίζεται μια σειρά από διαθέσιμες διατάξεις Snap, ώστε να προσαρμόζουμε πιο γρήγορα το παράθυρο στη διάταξη που προτιμάμε.

Τα Windows θα θυμούνται επίσης και τα Snap Groups που ρυθμίζουμε. Θα τα εμφανίζουν όταν τοποθετούμε το ποντίκι πάνω από ένα εικονίδιο της γραμμής εργασιών. Αυτό θα διευκολύνει την εναλλαγή μεταξύ ομάδων παραθύρων.

Ζωντανοί υπότιτλοι

Μια άλλη σημαντική προσθήκη στα Windows 11 22H2 είναι οι ζωντανοί υπότιτλοι.

Όταν είναι ενεργοποιημένη, τα Windows θα εμφανίζουν αυτόματα υπότιτλους από οτιδήποτε ακούμε στον υπολογιστή μας, είτε πρόκειται για φωνητική κλήση στην οποία συμμετέχουμε, είτε βίντεο που παρακολουθούμε στο διαδίκτυο, κ.λ.π.

Για να τους ενεργοποιήσουμε, απλά θα πρέπει να αναζητήσουμε “Ζωντανοί υπότιτλοι” στο μενού Έναρξη. Εναλλακτικά, από τις γρήγορες ρυθμίσεις στα αριστερά της γραμμής εργασιών και μετά από το κουμπί της προσβασιμότητας.

Πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο

Η νέα έκδοση 22H2 των Windows 11 φέρνει και δύο νέες ενσωματωμένες εφαρμογές, την Clipchamp και Family.

Το Clipchamp είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο που απέκτησε η Microsoft το 2021. Όταν το πρόσθεσε για πρώτη φορά στα Windows, απαιτούσε συνδρομή 9 δολάρια μηνιαίως για τα βίντεο 1080p+.

Όμως, στην 22H2 αυτός ο περιορισμός πλέον έχει αρθεί, και το πρόγραμμα εκτός από ενσωματωμένο είναι και δωρεάν.

Τα Windows 11 περιλαμβάνουν και την εφαρμογή Family. Λειτουργεί παράλληλα με το Microsoft Family Safety, επιτρέποντας στους γονείς να διαμορφώνουν τα χρονικά όρια εφαρμογών και παιχνιδιών στα παιδιά.

Νέος Task Manager

Τα Windows 11 διαθέτουν πλέον μια ενημερωμένη και εκσυγχρονισμένη Διαχείριση εργασιών με ορισμένες νέες δυνατότητες.

Όλες οι τυπικές λειτουργίες παραμένουν άθικτες αλλά υπάρχει πλέον υποστήριξη για σκοτεινή λειτουργία και επιλογή χρωμάτων.

Επιπλέον, ένα νέο χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία απόδοσης. Μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε για οποιαδήποτε εφαρμογή παρατηρούμε ότι χρησιμοποιεί πολλούς πόρους συστήματος, ή όταν δεν την χρειαζόμαστε.

Αυτό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση άλλων εφαρμογών που εκείνη τη στιγμή της εργασίας μπορεί να είναι πιο σημαντικές για εμάς, καθώς και να μας εξοικονομήσει ενέργεια.

Έξυπνος έλεγχος εφαρμογών (SAC)

Το Smart App Control (SAC) είναι μια νέα δυνατότητα προστασίας που διατίθεται μέσω της Ασφάλειας των Windows (Windows Security).

Η εφαρμογή θα μας επιτρέπει να ελέγχουμε με αυτόματο τρόπο εφαρμογές που δεν εμπιστευόμαστε και τις θεωρούμε μη αξιόπιστες ή δυνητικά επικίνδυνες.

Αυτό που κάνει στην αρχή είναι ότι αφιερώνει λίγο χρόνο ελέγχοντας το μοτίβο της χρήσης μας για να προσδιορίσει εάν μπορεί στη συνέχεια να μας είναι χρήσιμη χωρίς να ενοχλεί με ειδοποιήσεις.

Αξίζει η νέα έκδοση των Windows 11?

Είναι γεγονός πως κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι πραγματικά πρωτοποριακό, αλλά όλα συνθέτουν μια σταθερή, ουσιαστική αναβάθμιση με μεγάλο αριθμό βελτιώσεων.

Aν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SLAE ALERT SOS1α
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#235 - Έναρξη Windows 10 Στα Windows 11, Αυτόματη Σύνδεση Σε Ασύρματα Δίκτυα
QuickSteps
GamingSteps#20220806 - Οικογενειακό Xbox Game Pass, Pokémon Scarlet Και Violet Περιοχή Paldea, Two Point Campus
GamingSteps