Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ερμής & Παραλαβή Πιστοποιητικών Στο PC
Featured

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ερμής & Παραλαβή Πιστοποιητικών Στο PC

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τώρα με τα μέτρα απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας, το ίντερνετ προσφέρει λύσεις που σε εποχές προ διαδικτύου θα ήταν απλά αδύνατον να υλοποιηθούν. Όμως αρκετό καιρό πριν τον κορωνοϊό, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής μας έδιναν μια καλύτερη ψηφιακή εναλλακτική από το να τρέχουμε σε υπηρεσίες τους δημοσίου για διάφορα έγγραφα και πιστοποιητικά. Δείτε τι προσφέρει η Εθνική Πύλη Ερμής, και πώς θα μας λύσει τα χέρια στις συναλλαγές μας με το δημόσιο, ακόμα και όταν η καραντίνα θα αποτελεί πλέον παρελθόν.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι προσφέρουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής

Η Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Ερμής μας παρέχει από ένα κεντρικό σημείο μία ολοκληρωμένη υπηρεσία σχετικά με όλες τις συναλλαγές μας, φυσικές ή ηλεκτρονικές, με την δημόσια διοίκηση. Επίσης, επιλεγμένες υπηρεσίες συναλλαγών μέσω των οποίων μπορούμε πλέον να εξυπηρετηθούμε ηλεκτρονικά.

Η πύλη Ερμής χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους ψηφιακής αυθεντικοποίησης, υπογραφής, και κρυπτογράφησης δεδομένων, που παρέχουν υψηλού επιπέδου ασφάλεια στη διεκπεραίωση των συναλλαγών μας με τη δημόσια διοίκηση.

Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τον μεγαλύτερο δυνατό συνδυασμό προγραμμάτων πλοήγησης και λειτουργικών συστημάτων.

Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Ermis-10α-1

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα είναι ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής μας διευκολύνουν ακόμη περισσότερο αν έχουμε ήδη κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, καθώς δεν χρειάζονται πρόσθετες διαδικασίες πρόσβασης στις υπηρεσίες της Πύλης.

Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, όσοι δεν έχουμε πρόσβαση στο TAXISnet, μπορούμε να εγγραφούμε απευθείας στην Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη και να αποκτήσουμε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.

Τι κερδίζω

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την δημιουργία ενιαίας εικόνας της δημόσιας διοίκησης.

Σαν αποτέλεσμα, αυτός ο κεντρικός τρόπος πρόσβασης μας επιτρέπει να αποφύγουμε τις κουραστικές μετακινήσεις, και ενδεχομένως την αναμονή στα ΚΕΠ, και όχι μόνο.

Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Ermis-12

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αντί να πηγαίνουμε εμείς στα κατά τόπους γραφεία, έρχονται αυτά στον υπολογιστή μας.

Έλληνες του εξωτερικού

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες και για τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι μπορούν να παραλάβουν ηλεκτρονικά όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες και πιστοποιητικά.

Για παράδειγμα, αφού γίνει η αίτηση, η παραλαβή και η εκτύπωση ενός πιστοποιητικού γέννησης για όσους διαμένουν στο εξωτερικό είναι πλέον θέμα μερικών κλικ, με μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη κωδικών TAXISnet.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που υποστηρίζονται

Με την είσοδό μας στην Πύλη Ερμής, αποκτούμε αμέσως πρόσβαση στις παρακάτω υπηρεσίες:

  • 9 ηλεκτρονικές υπηρεσίες με άμεση παραλαβή πιστοποιητικού από την Πύλη.
  • 116 ηλεκτρονικές υπηρεσίες με παραλαβή του αποτελέσματος / πιστοποιητικού, είτε ηλεκτρονικά σε δεύτερο χρόνο από την ηλεκτρονική θυρίδα μας, είτε με φυσική παρουσία από το ΚΕΠ της επιλογής μας.
  • Πληροφορίες για περισσότερες από 1.000 υπηρεσίες/διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης.
  • Δυνατότητα απόκτησης ψηφιακής υπογραφής.
  • Πρόσβαση στην προσωπική ηλεκτρονική μας θυρίδα, όπου αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή τα διάφορα πιστοποιητικά που έχουμε εκδώσει μέσω των υπηρεσιών με ηλεκτρονική διεκπεραίωση, ή έχουν εισαχθεί από υπαλλήλους ΚΕΠ.
  • Δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το ιστορικό των ηλεκτρονικών συναλλαγών μας, να πληροφορηθούμε για την πορεία των αιτημάτων μας, αλλά και να λάβουμε άμεσα την πληροφορία για το πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πιστοποιητικό μας στην δημόσια διοίκηση.

Μπορούμε να δούμε όλες τις σχετικές οδηγίες για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της πύλης Ερμής, πατώντας εδώ.

Οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες – θεματικό ευρετήριο

Όπως είδαμε προηγουμένως, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής παρέχουν περισσότερες από 1.000 διαδικασίες χορήγησης αντιγράφων και πιστοποιητικών της δημόσιας διοίκησης.

Μπορούμε να δούμε διάφορα χαρακτηριστικά των δημοφιλέστερων υπηρεσιών εδώ.

Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Ermis-12-1

Μπορούμε επίσης να αναζητήσουμε την υπηρεσία που μας ενδιαφέρει μέσα από το θεματικό ευρετήριο.

Στο κάτω μέρος της ίδιας σελίδας θα βρούμε και κατηγοριοποίηση με βάση τα λεγόμενα “Επεισόδια ζωής”. Εκεί αναζητούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής και τα πιστοποιητικά με βάση συγκεκριμένα γεγονότα.

Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Ermis-Παραλαβή-Πιστοποιητικών-στο-PC-02

Τέλος, και πάλι από την ίδια σελίδα, μπορούμε να ανοίξουμε το ευρετήριο για πολίτες ή για επιχειρήσεις.

Τα ευρετήρια μας δίνουν αρκετές επιλογές φιλτραρίσματος, που αφορούν την κατάστασή μας, την κατάσταση της εταιρείας, και την εργασία που θέλουμε να φέρουμε σε πέρας.

Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Ermis-Παραλαβή-Πιστοποιητικών-στο-PC-04

Μπορούμε φυσικά να δούμε και όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες, αλφαβητικά. Σίγουρα όμως με τα φίλτρα θα βρούμε πιο εύκολα και γρήγορα αυτό που χρειαζόμαστε.

Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Ermis-Παραλαβή-Πιστοποιητικών-στο-PC-04

Γενικά, σε αντίθεση με άλλες ιστοσελίδες του δημοσίου, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής έχουν μία καλοσχεδιασμένη σελίδα, που είναι εύκολη στην πλοήγηση ακόμα και για αρχάριους χρήστες. Ειδικά για τον όγκο των δυνατοτήτων που προσφέρει.

Εγγραφή και χρήση της διαδικτυακής Πύλης

Από τη στιγμή που έχουμε διαθέσιμους τους κωδικούς του TAXISnet, δεν χρειάζεται κάποια ξεχωριστή εγγραφή.

Μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να εισέλθουμε εύκολα ως πλήρως πιστοποιημένοι χρήστες στην Πύλη, παρακάμπτοντας και τα σχετικά χρονοβόρα βήματα της εγγραφής.

Έτσι λοιπόν, για να χρησιμοποιήσουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε κλικ στη “Σύνδεση” που παρατηρούμε παρακάτω…

Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Ermis-3α

…και στη συνέχεια αφού πατήσουμε στην είσοδο που βλέπουμε στην εικόνα, δεν έχουμε παρά να δώσουμε στην επόμενη καρτέλα την απαραίτητη εξουσιοδότηση στο TAXISnet.

Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Ermis-4

Χωρίς κωδικούς TAXISnet

Αν δεν έχουμε κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, πρέπει αρχικά να εγγραφούμε στην Πύλη και να αποκτήσουμε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, πατώντας εδώ.

Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Ermis-3

Στη συνέχεια, πρέπει να πάμε αυτοπροσώπως στο ΚΕΠ της περιοχής μας για να ταυτοποιηθούμε με τη φυσική μας παρουσία, επιδεικνύοντας κάποιο σχετικό έγγραφο όπως η ταυτότητα ή το διαβατήριό μας.

Ο υπάλληλος του ΚΕΠ θα μας ρωτήσει το όνομα χρήστη που δημιουργήσαμε προηγουμένως για να ξεκινήσει την διαδικασία της φυσικής ταυτοποίησης, οπότε θα πρέπει να το θυμόμαστε.

Η φυσική ταυτοποίηση γίνεται εφάπαξ, και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετή για να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής.

Ωστόσο, σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα το ΑΦΜ για τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, θα χρειαστεί να προσκομίσουμε τα απαραίτητα αποδεικτικά που πιστοποιούν την ορθότητά τους.

Ηλεκτρονικές-Υπηρεσίες-Ermis-11α

Είναι χρήσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ερμής?

Δεν χωρά αμφιβολία πως στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση, η Εθνική Πύλη Ερμής θα μας λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, βοηθώντας μας να αποφύγουμε και τη κουραστική γραφειοκρατία.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps