Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Χρειάζομαι Λογιστή για τη Φορολογική Δήλωση?
Featured Να Κάνω Μόνος Τη Φορολογική Δήλωση Ή Να Πάω Σε Λογιστή?

Χρειάζομαι Λογιστή για τη Φορολογική Δήλωση?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019 είναι η 30η Ιουνίου 2020. Αν δεν έχουμε υποβάλλει ακόμα τη φορολογική δήλωση, και ιδίως αν είναι η πρώτη μας φορά, ίσως αναρωτιόμαστε: Μπορώ να την κάνω μόνος ή πρέπει να πάω σε κάποιον λογιστή ή φοροτεχνικό και να επιβαρυνθώ το ανάλογο κόστος? Δείτε πότε είναι αναγκαίο να απευθυνθούμε στους ειδικούς και πότε όχι.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πότε υποχρεούμαι να υποβάλλω φορολογική δήλωση

Από την στιγμή που έχουμε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μας και έχουμε κάποιου είδους εισόδημα, οφείλουμε να το δηλώσουμε στη Φορολογική Διοίκηση. Μάλιστα, από φέτος ισχύουν νέα δεδομένα στην υποχρέωση που έχουν οι νέοι στη υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Η νέα εγκύκλιος ορίζει ότι δεν προβλέπεται πλέον εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τα ενήλικα τέκνα ακόμη και αν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη φορολογούμενου από τη στιγμή που αποκτούν εισόδημα.

Αυτό σημαίνει ότι από φέτος οι γονείς με παιδιά τα οποία έχουν σπίτι ή αυτοκίνητο στο όνομά τους, ή έχουν εισόδημα έστω και ένα ευρώ από οποιαδήποτε πηγή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να καταθέσουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Φορολογική-Δήλωση

Έτσι, την υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση έχουν οι εξής κατηγορίες πολιτών:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
  • Τα ενήλικα τέκνα (άνω των 18 ετών) που αποκτούν εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς), ή απαλλασσόμενο, ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη (π.χ. φοιτητές κλπ).
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης από τη στιγμή που αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους κατοίκους εξωτερικού, καθώς από φέτος θα πρέπει να δίνουν ετησίως την ακριβή διεύθυνση κατοικίας και το ΑΦΜ που διατηρούν στο εξωτερικό.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η αναζήτηση πληροφοριών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες στις χώρες του εξωτερικού, σε περιπτώσεις ελέγχου.

Μέχρι και την προηγούμενη χρονιά το μόνο στοιχείο που έπρεπε κάποιος κάτοικος εξωτερικού να επιβεβαιώσει ήταν η χώρα κατοικίας.

Πότε δεν υποχρεούμαι να την κάνω

  • Όταν έχουμε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μας, αλλά δεν έχουμε πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Αν είμαστε κάτοικοι εξωτερικού και δεν έχουμε πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Θα πρέπει όμως να έχουμε κάνει μετεγγραφή στη Δ.Ο.Υ κατοίκων εξωτερικού.

Πρέπει να προσέξουμε ότι απαιτείται πλέον να αιτιολογήσουμε τον λόγο της μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα τμήματα των Δ.Ο.Υ πρέπει να εκδώσουν διοικητικές πράξεις για φορολογούμενους οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Έτσι, απαιτείται σχετική υπεύθυνη δήλωση, η οποία πρέπει να αναφέρει ρητά τον λόγο για τον οποίο δεν έχουμε υποχρέωση να υποβάλλουμε φορολογική δήλωση. Την κατεβάζουμε από εδώ.

Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, μπορεί να την καταθέσει και ένα νόμιμα εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να φέρει τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής μας από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ.

Πότε μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας, χωρίς λογιστή

Αν είμαστε μισθωτοί, άνεργοι, ή συνταξιούχοι, και δεν έχουμε εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές δραστηριότητες κλπ, η φορολογική δήλωση είναι συνήθως αρκετά απλή για να τη συμπληρώσουμε και να την υποβάλλουμε μόνοι μας.

Το ίδιο το TAXISnet δίνει την δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα για τη συμπλήρωση και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν απαιτούνται οι υπηρεσίες του λογιστή.

Φορολογική-Δήλωση 51a

Για παράδειγμα, αν είμαστε ιδιωτικοί υπάλληλοι, μένουμε στο νοίκι, και τυχαίνει να γνωρίζουμε τα βασικά λογιστικά ή κάποια οικονομικά, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε λογιστή ή φοροτεχνικό.

Με λίγο ψάξιμο και προσοχή θα τα καταφέρουμε μια χαρά, καθώς στην περίπτωσή μας πρόκειται για μία απλή φορολογική δήλωση.

υπηρεσίες λογιστή

Ωστόσο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet. Αυτό σημαίνει πως αρκετοί φορολογούμενοι, και κυρίως οι συνταξιούχοι, ίσως να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν καλά έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ακόμη και αν γνωρίζουν να χειρίζονται το PC, ενδέχεται να μην γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το σύστημα του TAXISnet. Σε αυτή την περίπτωση, θα μας βοηθήσει πολύ ο σχετικός οδηγός, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα έξοδα του λογιστή.

Φορολογική Δήλωση 2021 μέσω Internet με το TAXISnet

Το TAXISnet μας επιτρέπει να κάνουμε τη φορολογική δήλωση μέσω ίντερνετ, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουμε στην εφορία ή να πληρώσουμε για τις υπηρεσίες ενός…

Το FAQ της ΑΑΔΕ

Επιπλέον, μπορούμε να έχουμε βοήθεια μέσα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για φορολογική δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Μπορούμε να τις βρούμε κατηγοριοποιημένες στα τέσσερα ακόλουθα PDF:

Φορολογική-Δήλωση 50a

Όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πολύ συχνό φαινόμενο το σύστημα του TAXISnet λόγω της μεγάλης χρήσης να μην λειτουργεί σωστά, και πολλές φορές πέφτει. Ειδικά τις ημέρες κοντά στη λήξη της τελικής προθεσμίας.

Ως εκ τούτου, πρέπει να αποφύγουμε το άλλο σύνηθες φαινόμενο. Αναφερόμαστε στην ελληνική συνήθεια να αφήνουμε κάποιες υποχρεώσεις μέχρι την απολύτως τελευταία στιγμή, και μετά να τρέχουμε σαν τον αείμνηστο Βέγγο.

Οι λόγοι που επιβάλλουν να απευθυνθούμε στον λογιστή

Όπως και να το κάνουμε, τους περισσότερους από εμάς μας τρομάζει η διαδικασία της φορολογικής δήλωσης.

Πόσο μάλιστα αν είμαστε επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες γενικότερα, και δεν θέλουμε να πληρώσουμε στην εφορία περισσότερα από όσα μας αναλογούν.

Φορολογική-Δήλωση-A

Το ενδεχόμενο λάθος

Ακόμη και αν είμαστε αρκετά ενημερωμένοι και αποφασίσουμε να κάνουμε μόνοι μας την φορολογική δήλωση, υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνουμε λάθος, καθώς υπάρχουν παγίδες και ασάφειες, ιδίως στα ακίνητα, τα Ι.Χ., και τις μετοχές.

Εκτός από πιθανά λάθη, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και φοροελαφρύνσεις που ενδεχομένως αγνοούμε. Χωρίς αυτές, θα χάσουμε την ευκαιρία να μειώσουμε το ποσό του φόρου που μας αναλογεί, ή να αυξήσουμε μία ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.

Πολλοί φορολογούμενοι με περιουσιακά στοιχεία και ελεύθεροι επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένους φόρους ή και μεγάλα πρόστιμα, ακόμα και από σχετικά μικρά λάθη.

Μάλιστα, συχνά αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ περισσότερα έναν λογιστή για να ελέγξει και να διορθώσει τα λάθη στη φορολογική δήλωση, απ' ό,τι θα τον πλήρωναν ευθύς εξαρχής για να τη συμπληρώσει ο ίδιος και να την υποβάλλει.

υπηρεσίες λογιστή

Επιπλέον, στη χώρα μας είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει μία σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα, αν και αυτό στις ημέρες μας φαίνεται να βελτιώνεται σταδιακά.

Ως εκ τούτου, για κάποιον ο οποίος δεν είναι σωστά ενημερωμένος, είναι αρκετά παρακινδυνευμένο να κάνει μόνος του την φορολογική του δήλωση, ιδίως αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή έχει περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να δηλώσει.

υπηρεσίες λογιστή

Επιδόματα

Ορισμένοι συμπολίτες μας χάνουν κάποιες φοροαπαλλαγές και επιδόματα, όπως το επίδομα τέκνων, επίδομα πρόνοιας, στέγασης, ή άλλα επιδόματα και ελαφρύνσεις που δικαιούνται, απλά επειδή έκαναν μόνοι τους την φορολογική δήλωση και δεν το γνώριζαν.

Όπως είναι φυσικό, αν καταφύγουμε σε ένα λογιστικό γραφείο, το πιο πιθανό είναι ο λογιστής να μην επιτρέψει να γίνει τέτοιο λάθος.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα επιδόματα που ενδεχομένως δικαιούμαστε και δεν το γνωρίζουμε, μπορούμε να τα βρούμε ανά κατηγορία στην επίσημη σελίδα του νεοσύστατου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Πόσο κοστίζει η δήλωση μέσω λογιστή

Βάσει του επίσημου τιμοκαταλόγου του κλάδου των φοροτεχνικών, το κόστος για τις υπηρεσίες ενός λογιστή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και κυμαίνεται έως 50 ευρώ για την απλή φορολογική δήλωση φυσικού προσώπου.

κόστος λογιστή

Εσείς πώς κάνετε φορολογική δήλωση μόνοι ή μέσω λογιστή?

Η προσωπική μας άποψη είναι ότι ίσως είναι καλύτερα να αφήσουμε τη φορολογική δήλωση σε κάποιον επαγγελματία, έτσι ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Βέβαια, αν δεν έχουμε πολλές φορολογικές δραστηριότητες, σπουδαία περιουσιακά στοιχεία, ή είμαστε άνεργοι χωρίς εισοδήματα, δεν θα έχουμε πρόβλημα να την κάνουμε από μόνοι μας. Οι πιθανότητες να πέσουμε σε παγίδες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την δική σας άποψη για το θέμα, καθώς και την εμπειρία σας με τη δική σας φορολογική δήλωση, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert a921_x4 ΟΚ1
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#344 - Έλεγχος Χώρου Στον Δίσκο Και Σκούρο Θέμα Windows 11, Αυτόματα Πεζά Και Κεφαλαία Excel
QuickSteps
GamingSteps#20240914 - Τα Πάντα Για Το PS5 Pro, Ανακατασκευασμένα PS5, Η Επιστροφή Του Flappy Bird, Minecraft
GamingSteps