Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κορωνοϊός WhatsApp, Δεδομένα Spotify, Μυστικό Chat Messenger
QuickSteps#116 - Κορωνοϊός WhatsApp, Δεδομένα Spotify, Μυστικό Chat Messenger

Κορωνοϊός WhatsApp, Δεδομένα Spotify, Μυστικό Chat Messenger

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ενημερωνόμαστε για τον κορωνοϊό χρησιμοποιώντας το WhatsApp. Δημιουργούμε μυστικές συνομιλίες στο Messenger, μειώνουμε τη χρήση δεδομένων στο Spotify, και χρησιμοποιούμε το εργαλείο ανάγνωσης του Chromium Edge. Μεταφέρουμε επαφές από τον έναν λογαριασμό Google στον άλλο, αποσυνδέουμε το Netflix από όλες τις συσκευές, και συγκρίνουμε δύο αρχεία χρησιμοποιώντας τα Έγγραφα Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό με το WhatsApp

Η ομάδα του WhatsApp συνεργάστηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και δημιούργησαν ένα chatbot, το οποίο βοηθά στο να μένουμε ενημερωμένοι για την πανδημία του κορωνοϊού.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα chatbot είναι μικρά προγράμματα, σχεδιασμένα να διεξάγουν συζητήσεις με τον χρήστη της εφαρμογής ή της ιστοσελίδας στην οποία τρέχουν.

Για να χρησιμοποιήσουμε το chatbot πληροφόρησης για τον κορωνοϊό, προσθέτουμε στις επαφές μας τον αριθμό “+41 79 893 1892” και μέσω του WhatsApp στέλνουμε το μήνυμα “Join”.

Άμεσα, θα λάβουμε ως απάντηση από το chatbot ένα μενού επιλογών. Για να διαλέξουμε οποιοδήποτε στοιχείο του μενού, στέλνουμε με μήνυμα τον σχετικό αριθμό.

Οι επιλογές του μενού είναι οι εξής:

  • 1 – “Latest numbers”
  • 2 – “Protect yourself”
  • 3 – “Your questions answered”
  • 4 – “Mythbusters”
  • 5 – “Travel advice”
  • 6 – “News & Press”
  • 7 – “Share”
  • 8 – “Donate now”

QuickSteps#116 - Κορωνοϊός WhatsApp, Δεδομένα Spotify, Μυστικό Chat Messenger

Με τον αριθμό “1” λαμβάνουμε συγκεντρωτικές πληροφορίες για τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Επίσης, μας στέλνει έναν σύνδεσμο ο οποίος οδηγεί στη σελίδα των αναλυτικών στοιχείων που παρέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στέλνοντας τον αριθμό “2”, το chatbot μας ενημερώνει για τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε, ώστε να αποφύγουμε την έκθεση στον κορωνοϊό.

Αν επιλέξουμε το “3”, το chatbot εμφανίζει ένα νέο μενού με τις πιο συχνές ερωτήσεις για τον κορωνοϊό.

Το μενού αυτό λειτουργεί όπως και το βασικό. Για να λάβουμε απάντηση σε κάποια από τις ερωτήσεις, απλώς στέλνουμε τον σχετικό αριθμό.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές του chatbot είναι το “Mythbusters”. Στέλνοντας ως μήνυμα τον αριθμό “4”, θα λάβουμε μία λίστα με όλες τις ψευδείς πληροφορίες που δημοσιεύονται για τον κορωνοϊό.

Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το “Travel advice” παρέχει πληροφορίες για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουμε όταν ταξιδεύουμε ή βγαίνουμε από το σπίτι. Για παράδειγμα, η πρώτη συμβουλή είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Για να δούμε αυτές τις πληροφορίες, δεν έχουμε παρά να στείλουμε στο chatbot τον αριθμό “5”.

Σε περίπτωση που θέλουμε να μάθουμε τα τελευταία νέα σχετικά με την πανδημία, μπορούμε απλά να στείλουμε τον αριθμό “6” για να δούμε τους συνδέσμους με τις τελευταίες ενημερώσεις.

Στέλνοντας το “7”, το chatbot απαντά με έναν σύνδεσμο μέσω του οποίου μπορούμε να ενημερώσουμε τους γνωστούς και φίλους μας για την υπηρεσία που παρέχει ο ΠΟΥ και το WhatsApp.

Τέλος, αν στείλουμε τον αριθμό “8”, λαμβάνουμε έναν σύνδεσμο ο οποίος οδηγεί στη σελίδα δωρεών στο Facebook.

Μυστικές συζητήσεις στο Messenger

Το Messenger προσφέρει τη δυνατότητα να στέλνουμε μηνύματα τα οποία διαγράφονται αυτόματα μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, τα μηνύματα αυτά διαγράφονται τόσο από τη δική μας συσκευή, όσο και από αυτή του συνομιλητή μας.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, ειδικά αν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι κανείς δεν θα μάθει όσα μοιραζόμαστε με τους φίλους και συγγενείς μέσω της εφαρμογής αυτής.

Αν θέλουμε να ανταλλάξουμε με κάποιον μηνύματα που διαγράφονται αυτόματα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε μία “μυστική συζήτηση”. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, επιλέγουμε μία ενεργή συνομιλία με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει και πατάμε στο “i”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την “Έναρξη μυστικής συζήτησης”.

Έπειτα, πατάμε στο εικονίδιο του χρονομέτρου και διαλέγουμε μετά από πόση ώρα να διαγράφονται τα μηνύματα που στέλνουμε. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από τη στιγμή που ο παραλήπτης διαβάσει το μήνυμα.

Οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι συγκεκριμένες και κυμαίνονται από 5 δευτερόλεπτα έως 1 ημέρα.

Από εδώ και πέρα, κάθε μήνυμα που στέλνουμε στη συγκεκριμένη μυστική συζήτηση θα έχει δίπλα το χρονικό διάστημα που έχουμε ορίσει. Μόλις αυτό μηδενίσει, το μήνυμα διαγράφεται.

QuickSteps#116 - Κορωνοϊός WhatsApp, Δεδομένα Spotify, Μυστικό Chat Messenger

Μείωση χρήσης δεδομένων από το Spotify σε κινητό Android

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι το Spotify δεν καταναλώνει πολλά δεδομένα κατά την αναπαραγωγή μουσικής. Όμως, τρία λεπτά μουσικής στην υψηλότερη ποιότητα που προσφέρει η εφαρμογή, η οποία είναι τα 320kbps, ισούνται με περίπου 7MB.

Αν έχουμε συνδέσει το κινητό στο WiFi, τότε σίγουρα δεν μας ενδιαφέρει η κατανάλωση δεδομένων. Ωστόσο, εάν ακούμε μουσική εν κινήσει, τότε είναι σημαντικό να περιορίσουμε τα δεδομένα που χρησιμοποιεί το Spotify.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε την εφαρμογή και πατάμε στο κουμπί των ρυθμίσεων πάνω δεξιά.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα “Ποιότητα μουσικής” και στο “Streaming” επιλέγουμε “Χαμηλή”.

Έπειτα, απενεργοποιούμε τον διακόπτη “Λήψη μέσω κυψελικού δικτύου”.

Τέλος, βρίσκουμε την επιλογή “Canvas” και την απενεργοποιούμε.

Με αυτόν τον τρόπο, το Spotify δεν θα φορτώνει τις κινούμενες εικόνες που προβάλλει κατά την αναπαραγωγή μουσικής.

Δυστυχώς η εφαρμογή του Spotify δεν έχει κάποιον αυτοματοποιημένο τρόπο για να αλλάζει αυτές τις ρυθμίσεις ανάλογα με το αν είμαστε συνδεδεμένοι σε WiFi ή με τα δεδομένα του κινητού.

Ως εκ τούτου, για να έχουμε την καλύτερη ποιότητα όταν είμαστε στο WiFi, θα πρέπει να ξαναλλάξουμε χειροκίνητα τις αντίστοιχες ρυθμίσεις.

Εύκολη ανάγνωση ιστοσελίδων στον Chromium Edge

Η Microsoft πρόσθεσε στον Chromium Edge ένα ειδικό εργαλείο ανάγνωσης, το οποίο κάνει ευκολότερο το διάβασμα του περιεχομένου των ιστοσελίδων από άτομα με προβλήματα όρασης.

Για να ενεργοποιήσουμε το εργαλείο ανάγνωσης, ανοίγουμε την ιστοσελίδα που μας ενδιαφέρει και κάνουμε κλικ στο σχετικό εικονίδιο, στη δεξιά πλευρά της γραμμής διευθύνσεων.

Μόλις πατήσουμε το εικονίδιο, θα γίνει ανανέωση της σελίδας.

Στην κορυφή θα εμφανιστεί το μενού του εργαλείου και η ιστοσελίδα θα έχει μία απαλή πορτοκαλί απόχρωση.

Εκφώνηση κειμένου

Κάνοντας κλικ στην “Εκφώνηση”, το εργαλείο ανάγνωσης θα ξεκινήσει να εκφωνεί το περιεχόμενο της σελίδας.

Παράλληλα, στη κορυφή της σελίδας έχει εμφανιστεί η μπάρα με τα κουμπιά ελέγχου της εκφώνησης κειμένου.

Με ενεργή τη συγκεκριμένη λειτουργία, πατάμε στις “Επιλογές φωνής” και διαλέγουμε την ταχύτητα με την οποία θέλουμε να πραγματοποιείται η εκφώνηση του κειμένου.

Επιπλέον, από το ίδιο μενού μπορούμε να επιλέξουμε τη φωνή που θα χρησιμοποιεί το εργαλείο. Για τα ελληνικά, η μόνη διαθέσιμη φωνή είναι αυτή του “Microsoft Stefanos”.

Προτιμήσεις κειμένου

Πατώντας στις “Προτιμήσεις κειμένου”, μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα εμφανίζεται το κείμενο στην ιστοσελίδα.

Συγκεκριμένα, έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε το μέγεθος των γραμμάτων, αν οι χαρακτήρες θα απέχουν λίγο ή πολύ μεταξύ τους, και τα χρώματα που θα έχει το φόντο και το κείμενο.

Εργαλεία γραμματικής

Το εργαλείο ανάγνωσης έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει τις συλλαβές των λέξεων και να επισημαίνει με διαφορετικό χρώμα τα διάφορα μέρη του λόγου.

Για να ενεργοποιήσουμε τις σχετικές ρυθμίσεις, κάνουμε κλικ στα “Εργαλεία γραμματικής”. Από εδώ, ενεργοποιούμε οποιονδήποτε διακόπτη θέλουμε, ώστε το εργαλείο να τονίζει χρωματικά το εκάστοτε μέρος του λόγου.

Σε περίπτωση που επιθυμούμε να αλλάξουμε το χρώμα από κάποια επισήμανση, πατάμε το βέλος δίπλα από τη σχετική ρύθμιση και επιλέγουμε ένα από τα διαθέσιμα χρώματα.

Αποσύνδεση του Netflix από όλες τις συσκευές

Συνήθως, χρησιμοποιούμε έναν λογαριασμό Netflix, τον οποίο μοιραζόμαστε με συγγενείς, φίλους, ή τον σύντροφό μας.

Η υπηρεσία αποθηκεύει στον λογαριασμό κάθε συσκευή από την οποία έχουμε συνδεθεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να δούμε μία λίστα με όλες τις συσκευές, ούτε και να τις διαχειριστούμε.

Οπότε, αν για οποιονδήποτε λόγο θελήσουμε να αφαιρέσουμε κάποια συσκευή, θα πρέπει να αποσυνδέσουμε τον λογαριασμό από όλες τις συσκευές. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στο εικονίδιο του προφίλ και μπαίνουμε στο “Λογαριασμός”.

Στη συνέχεια, από την ενότητα “ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ”, πατάμε τον σύνδεσμο “Αποσύνδεση από όλες τις συσκευές”.

Στην επόμενη οθόνη κάνουμε κλικ στην “Αποσύνδεση”, για να επιβεβαιώσουμε ότι επιθυμούμε να αποσυνδεθεί ο λογαριασμός από όλες τις συσκευές.

Μεταφορά επαφών από τον έναν λογαριασμό Google στον άλλο

Σε περίπτωση που θέλουμε να μεταφέρουμε τις επαφές ενός λογαριασμού Google σε κάποιον άλλο, πρέπει να τις εξάγουμε από τον αρχικό και να τις εισάγουμε στον νέο.

Εξαγωγή επαφών

Μπαίνουμε σε αυτή τη σελίδα και πραγματοποιούμε σύνδεση με τον λογαριασμό που περιέχει τις επαφές που θέλουμε να μεταφέρουμε.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές πάνω αριστερά και πατάμε “Εξαγωγή”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στην “Εξαγωγή” και αποθηκεύουμε το αρχείο επαφών στον υπολογιστή μας.

Εισαγωγή επαφών

Αυτή τη φορά, πραγματοποιούμε σύνδεση σε αυτή τη σελίδα με τον λογαριασμό στον οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε τις επαφές.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές πάνω αριστερά και πατάμε “Εισαγωγή”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στην “Επιλογή αρχείου”, εντοπίζουμε το αρχείο στον υπολογιστή, και πατάμε “Εισαγωγή”.

Σύγκριση δύο αρχείων με τα Έγγραφα Google

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να συγκρίνουμε δύο έγγραφα είναι αμέτρητοι. Για παράδειγμα, ίσως ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε κάποιο συμβόλαιο, και οι δικηγόροι πραγματοποίησαν κάποιες τελικές αλλαγές σε αυτό.

Σε μία τέτοια περίπτωση έχουμε δύο επιλογές. Ο δύσκολος τρόπος είναι να βάλουμε τα έγγραφα το ένα δίπλα στο άλλο και να προσπαθούμε να βρούμε τις διαφορές γραμμή-γραμμή.

Ο εύκολος τρόπος είναι να συγκρίνουμε αυτόματα τα ψηφιακά αντίγραφά τους, χρησιμοποιώντας την ειδική λειτουργία που διαθέτουν τα Έγγραφα Google.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε ανεβάσει και τα δύο αρχεία στο Google Drive. Έπειτα, ανοίγουμε το αυθεντικό έγγραφο, κάνουμε κλικ στα “Εργαλεία”, και επιλέγουμε τη “Σύγκριση εγγράφων”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε το “My Drive”…

…εντοπίζουμε το αναθεωρημένο έγγραφο και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στη “Σύγκριση”.

Όταν τα Έγγραφα Google ολοκληρώσουν τη σύγκριση, θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο στο οποίο πατάμε “Άνοιγμα”.

Μόλις πατήσουμε το κουμπί, θα ανοίξει μία νέα σελίδα στην οποία μπορούμε να δούμε τη σύγκριση των δύο εγγράφων.

Τα τμήματα κειμένου που υπήρχαν στο αυθεντικό έγγραφο και έχουν αφαιρεθεί από το αναθεωρημένο είναι σημειωμένα με ροζ διαγράμμιση.

Αντίστοιχα, οποιοδήποτε κείμενο έχει προστεθεί στο αναθεωρημένο έγγραφο, και κατά συνέπεια απουσιάζει από το αυθεντικό, είναι σημειωμένο με ροζ γράμματα.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps