Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » KodiSteps » SafeKodi: Προστασία Και Ασφαλές Streaming Στο Kodi v18.6

SafeKodi: Προστασία Και Ασφαλές Streaming Στο Kodi v18.6

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το Kodi είναι το μοναδικό μέσο που προσφέρει όλες τις ταινίες και σειρές του κόσμου στην υψηλότερη ποιότητα εικόνας και ήχου. Παρότι το ανοικτό λογισμικό είναι ουδέτερο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, ορισμένες φορές τα τρίτα πρόσθετα που δίνουν τις ροές έχουν συσχετιστεί με κακόβουλο λογισμικό ή ανεπιθύμητη διαφήμιση. Δείτε τι είναι το SafeKodi, το πρώτο add-on από ερευνητές πανεπιστημίου που εντοπίζει όλα τα επικίνδυνα plug-in, και μας βοηθά με ένα κλικ να τα απομακρύνουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το KodiSteps είναι μια εβδομαδιαία στήλη όπου παρουσιάζουμε ό,τι νεότερο υπάρχει στο Kodi, όπως πρόσθετα και plugins, αλλά και ό,τι αφορά τα νέα builds, wizards, εφαρμογές, Live TV, backup, Real-Debrid, και διάφορα tweaks και ρυθμίσεις.

Η στήλη μας περιλαμβάνει τα πάντα που αφορούν τον άρχοντα των ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, σε Windows και Android.

Αυτήν την εβδομάδα θα δούμε μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας του Kodi από μια ομάδα ερευνητών του Northwestern University των ΗΠΑ, σε συνεργασία με μηχανικούς και σχεδιαστές του Brave που έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο οδηγό.

Safekodi

SafeKodi / De-Kodi

Το SafeKodi αξιοποιεί ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα το οποίο ονομάζεται “De-Kodi”. Διαθέτει ανοιχτή βάση δεδομένων και χρησιμοποιεί φίλτρα της Google – και όχι μόνο – εγκαθιστώντας και ελέγχοντας σε ένα sandbox όλα τα plugins που τρέχουν στο οικοσύστημα του Kodi.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το De-Kodi μπορούμε να βρούμε στην αναλυτική παρουσίαση του λογισμικού. Ο πηγαίος κώδικας του πρόσθετου θα κυκλοφορήσει επίσημα στην παγκόσμια διάσκεψη Web Conference 2020.

Το νέο δωρεάν add-on μπορούμε να το εγκαταστήσουμε όπως ακριβώς κάνουμε και με τα πρόσθετα ταινιών. Από εκεί και μετά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ελέγξουμε εάν υπάρχουν πιθανά ζητήματα ασφαλείας στο Kodi μας.

Μάλιστα, δύο πολύ δημοφιλή πρόσθετα, το Exodus και το SportsDevil, έχουν ήδη μπει στη μαύρη λίστα του λογισμικού, και θεωρούνται ως δυνητικά επικίνδυνα. Έτσι, αν τα έχουμε στο Kodi, θα μας το επισημάνει το SafeKodi για να τα απομακρύνουμε.

Εγκατάσταση

Όνομα: SafeKodi
URL για απευθείας λήψη του zip: https://safekodi.com/repo/
Συμβατότητα: Kodi v17 και v18 Leia

  • Ξεκινάμε από το κεντρικό πάνελ ➜ Ρυθμίσεις ➜ Διαχείριση αρχείων ➜ Προσθήκη Πηγής (διπλό κλικ) ➜ Κανένα.
  • Κάνουμε επικόλληση το ακόλουθο url:
https://safekodi.com/repo/
  • Για την επικόλληση οποιουδήποτε κειμένου μέσα στο Kodi των Windows, πατάμε ταυτόχρονα τα “Ctrl+V”. Βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν κενά πριν ή μετά το URL και πατάμε “Εντάξει”.
  • Ονομάζουμε .SafeKodi την πηγή, κάτω από το “Εισαγωγή ονόματος για την πηγή πολυμέσων”, και πατάμε πάλι το “Εντάξει”.
  • Μετά, επιστρέφουμε στο κεντρικό πάνελ και κάνουμε κλικ στα “Πρόσθετα”.
  • Πατάμε στο εικονίδιο πάνω αριστερά που μοιάζει με ανοιχτό κουτί.
  • Εγκατάσταση από αρχείο zip ➜ .SafeKodi ➜ script.safekodi-1.0.1.zip.
  • Περιμένουμε λίγο μέχρι να δούμε την επιβεβαίωση της εγκατάστασης στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης.
  • Θα βρίσκεται στα Πρόσθετα ➜ Πρόσθετες εφαρμογές

Από εκεί και μετά δεν έχουμε παρά να τρέξουμε το SafeKodi, το οποίο όπως αναφέραμε θα καθυστερήσει λίγο. Δεν απαιτείται καμία απολύτως ρύθμιση καθώς το λογισμικό θα τρέξει στο παρασκήνιο με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Πριν ξεκινήσει τη σάρωση, το SafeKodi θα μας ζητήσει να συμμετέχουμε στην έρευνα, πατώντας στο “Yes”. Το λογισμικό αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν συλλέγει τα προσωπικά μας δεδομένα.

Τι σημαίνουν οι χρωματιστές ενδείξεις

Παραθέτουμε σε εικόνες τι ακριβώς σημαίνουν τα αποτελέσματα και οι ενδείξεις που θα μας εμφανιστούν μετά το πέρας της ανίχνευσης του λογισμικού.

Η πράσινη ένδειξη μας δηλώνει ότι πρόκειται για ασφαλές plugin που δεν χρήζει κάποιας ιδιαίτερης προσοχής. Ωστόσο, αν θέλουμε να απομακρύνουμε κάποιο πρόσθετο με αυτήν την ένδειξη, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε πάνω του.

Η κίτρινη ένδειξη με το θαυμαστικό υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο add-on έχει διαφημίσεις. Είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να ορίσουμε στο SafeKodi να μας το απενεργοποιήσει ή να το κρατήσουμε.

Η ένδειξη με το ερωτηματικό αφορά plugin που δεν έχουν ακόμη εισέλθει στη βάση δεδομένων του λογισμικού. Ωστόσο, με τη βοήθειά μας το De-Kodi τα έχει εντοπίσει πλέον αυτόματα και θα τα βάλει στο μικροσκόπιό του.

Όπως είναι φυσικό, η κόκκινη ένδειξη είναι η πλέον επίμαχη και αυτή που μας ενδιαφέρει πιο πολύ. Αφορά τα επικίνδυνα plugin που ανίχνευσε το λογισμικό, μαζί με μια αιτιολόγηση γιατί το συγκεκριμένο add-on μπορεί να είναι κακόβουλο.

Έτσι, με ένα κλικ πάνω τους το SafeKodi θα μας τα απομακρύνει από το ενεργό οικοσύστημα του Kodi.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το SafeKodi ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετά να ανοίξει μετά από την εγκατάστασή του. Επί του παρόντος, δεν εντοπίσαμε στην έρευνά μας κάποια επίσημη εξήγηση για αυτήν την καθυστέρηση.

Αν οφείλεται στη λεπτομερή σάρωση των plugin σε πραγματικό χρόνο, ίσως θα έπρεπε να υπάρχει μια σχετική προειδοποιητική ένδειξη μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ως εκ τούτου, μόλις τρέξουμε το πρόσθετο, μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο στο PC. Σε μερικά λεπτά θα δούμε τα αποτελέσματα της ανίχνευσης του λογισμικού.

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι κάποιοι χρήστες του εξωτερικού θεωρούν ότι η μεθοδολογία του λογισμικού έχει ορισμένες ατέλειες.

Αναφέρουν ότι έχει ανιχνεύσει ως επικίνδυνα κάποια plugin που είναι ουδέτερα και εξαρτώνται καθαρά από το περιεχόμενο που παρέχουν οι χρήστες.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ακαδημαϊκοί σχεδιαστές του, το λογισμικό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Αναμένουν όμως να το αγκαλιάσει η ανοικτή κοινότητα του Kodi, έτσι ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω προς όφελος όλων των χρηστών.

Είναι χρήσιμο το SafeKodi?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τα πρόσθετα, τα builds, αλλά και ό,τι άλλο αφορά το Kodi, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps