Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Copilot Στο Android, Ιστορικό Τοποθεσίας Στους Χάρτες Google, Προσομοιωτής Πτήσης Google
QuickSteps#317 - Copilot Στο Android, Ιστορικό Τοποθεσίας Στους Χάρτες Google, Προσομοιωτής Πτήσης Google

Copilot Στο Android, Ιστορικό Τοποθεσίας Στους Χάρτες Google, Προσομοιωτής Πτήσης Google

Αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε το Copilot ως προεπιλεγμένο ψηφιακό βοηθό στο Android και διαγράφουμε το ιστορικό τοποθεσίας στους Χάρτες Google. Χρησιμοποιούμε τον δωρεάν προσομοιωτή πτήσης του Google Earth, ενεργοποιούμε την κύλιση με δύο δάχτυλα από το touchpad σε laptop, και επιταχύνουμε το άνοιγμα μεγάλων φακέλων στα Windows 11. Δημιουργούμε pixel art με δωρεάν online εργαλείο και ενώνουμε ονόματα και επίθετα στο Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς χρησιμοποιώ το Copilot ως προεπιλεγμένο ψηφιακό βοηθό στο Android

Η Microsoft έχει κυκλοφορήσει μία εφαρμογή του Copilot για συσκευές Android και πλέον επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το AI chatbot της ως προεπιλεγμένο ψηφιακό βοηθό στο κινητό μας, αντί για τον Google Assistant.

Προς το παρόν, αυτή η δυνατότητα είναι σε φάση δοκιμών. Γι' αυτό, θα πρέπει να εγγραφούμε στο Beta πρόγραμμα και να εγκαταστήσουμε τη δοκιμαστική έκδοση της εφαρμογής του Copilot.

Αρχικά, αναζητούμε το “Microsoft Copilot” στο Play Store, επιλέγουμε το πρώτο αποτέλεσμα, πηγαίνουμε στο τέλος της σελίδας, και πατάμε “Συμμετοχή” στην ενότητα “Συμμετοχή στο πρόγραμμα beta”.

QuickSteps#317 - Copilot Στο Android, Ιστορικό Τοποθεσίας Στους Χάρτες Google, Προσομοιωτής Πτήσης Google

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Συμμετοχή”.

Έπειτα, κλείνουμε το Play Store, το ανοίγουμε ξανά, και εγκαθιστούμε τη beta έκδοση της εφαρμογής του Copilot.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της εφαρμογής, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού και πατάμε το “Εφαρμογές”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Επιλογή προεπιλεγμένων εφαρμογών”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “Εφαρμογή ψηφιακού βοηθού”.

Έπειτα, πατάμε το “Εφαρμογή βοήθειας συσκευής”.

Τέλος, επιλέγουμε το “Copilot”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “OK”.

Πώς επιταχύνω το άνοιγμα μεγάλων φακέλων στα Windows 11

Η Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 11 καθυστερεί να ανοίξει μεγάλους φακέλους, για άγνωστο λόγο. Ωστόσο, η απενεργοποίηση μιας ρύθμισης φαίνεται πως επιταχύνει τη διαδικασία ανοίγματος των φακέλων.

Για να απενεργοποιήσουμε αυτήν τη ρύθμιση, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\Shell\Bags\AllFolders\Shell

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή συμβολοσειράς”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “FolderType”.

Στη συνέχεια, κάνουμε διπλό κλικ στο “FolderType”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “NotSpecified, και πατάμε το “ΟΚ”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή, για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς ενεργοποιώ την κύλιση με δύο δάχτυλα από το touchpad στα Windows 11

Τα touchpad των φορητών υπολογιστών μπορούν να εκτελούν πολλές ενέργειες, εκτός από το αριστερό ή δεξί κλικ. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις των Windows 11 μπορούμε να ρυθμίσουμε το touchpad ώστε να πραγματοποιεί κατακόρυφη κύλιση με τη χρήση δύο δακτύλων.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Bluetooth και συσκευές”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Touchpad”.

Στη συνέχεια, πατάμε το βέλος δίπλα στο “Κύλιση και ζουμ”.

Τέλος, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Σύρετε δύο δάκτυλα για κύλιση”.

Πώς χρησιμοποιώ τον δωρεάν προσομοιωτή πτήσης του Google Earth

Το Google Earth έχει ενσωματωμένο έναν προσομοιωτή πτήσης, ο οποίος χρησιμοποιεί εικόνες από δορυφόρους ώστε να προσφέρει εξαιρετικά ρεαλιστική εμπειρία.

Για να χρησιμοποιήσουμε τον προσομοιωτή πτήσης του Google Earth, θα πρέπει να διαθέτουμε την τελευταία έκδοση της εφαρμογής για υπολογιστές, την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε από αυτόν τον ιστότοπο πατώντας “Download Earth Pro on desktop”.

Μόλις κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, την τρέχουμε και κάνουμε κλικ στο μενού “Εργαλεία”.

Έπειτα, πατάμε “Είσοδος στον Προσομοιωτή πτήσης”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το αεροσκάφος που θέλουμε να πιλοτάρουμε και το σημείο εκκίνησης της πτήσης και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Έναρξη πτήσης”.

Η πτήση θα ξεκινήσει άμεσα και μπορούμε να ελέγξουμε το αεροσκάφος με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή, ή με οποιοδήποτε gaming χειριστήριο.

Τέλος, όταν θέλουμε να τερματίσουμε την προσομοίωση, πατάμε “Έξοδος από προσομοιωτή πτήσης”.

Πώς διαγράφω το ιστορικό τοποθεσίας στους Χάρτες Google

Οι Χάρτες Google διατηρούν ιστορικό με τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέχουμε στις διαδρομές που κάνουμε και να εντοπίζουμε γρήγορα σημεία ενδιαφέροντος τα οποία ενδεχομένως θέλουμε να επισκεφθούμε ξανά. Επιπλέον, η Google χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να μας προτείνει προϊόντα και υπηρεσίες.

Αν δεν θέλουμε ο κολοσσός της αναζήτησης να παρακολουθεί που πηγαίνουμε, μπορούμε να διαγράφουμε χειροκίνητα το ιστορικό τοποθεσίας, ή να προγραμματίσουμε την αυτόματη διαγραφή αυτών των δεδομένων.

Για να διαγράφουμε το ιστορικό τοποθεσίας, τρέχουμε την εφαρμογή και πατάμε την εικόνα προφίλ.

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, πατάμε “Ιστορικό Χαρτών”.

Μετά, πατάμε “Διαγραφή” και επιλέγουμε “Διαγραφή από την αρχή”.

Για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή του ιστορικού τοποθεσίας, πατάμε “Διαγραφή”.

Αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την αυτόματη διαγραφή του ιστορικού τοποθεσίας, πατάμε “Αυτόματη διαγραφή (ανενεργό)”.

Έπειτα, επιλέγουμε το “Αυτόματη διαγραφή δραστηριότητας που είναι παλαιότερη από”, διαλέγουμε το χρονικό διάστημα της αρεσκείας μας, και πατάμε “Επόμενο”.

Για να ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση της αυτόματης διαγραφής, πατάμε “Επιβεβαίωση”.

Τέλος, αν θέλουμε μπορούμε να απενεργοποιήσουμε εντελώς την καταγραφή του ιστορικού τοποθεσίας. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε “Γίνεται αποθήκευση στη Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών”.

Στη συνέχεια, πατάμε “Απενεργοποίηση” και επιβεβαιώνουμε την απενεργοποίηση της καταγραφής του ιστορικού τοποθεσίας πατώντας “Απενεργοποίηση”.

Πώς δημιουργώ pixel art με δωρεάν online εργαλείο

Παλαιότερα, αν θέλαμε να δημιουργήσουμε pixel art έπρεπε να χρησιμοποιούμε εξελιγμένα προγράμματα επεξεργασίας και δημιουργίας εικόνων, καθώς και να εφαρμόζουμε ειδικές τεχνικές. Πλέον, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε pixel art με τη χρήση απλών και δωρεάν εργαλείων, όπως το online Pixilart.

Αρχικά, μπαίνουμε στον ιστότοπο του Pixilart.

Έπειτα, πατάμε “START DRAWING”.

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το μέγεθος που επιθυμούμε να έχει το pixel art, διαλέγουμε τη χρωματική παλέτα, και κάνουμε κλικ στο “NEW DRAWING”.

Έπειτα, σχεδιάζουμε το pixel art και μόλις ολοκληρώσουμε την εικόνα πατάμε “Save Drawing”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το “Download .png, . gif”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “DOWNLOAD .PNG” και αποθηκεύουμε το pixel art.

Πώς ενώνω ονόματα και επίθετα στο Microsoft Excel

Αν επεξεργαζόμαστε ένα υπολογιστικό φύλλο στο Excel το οποίο περιέχει τα ονόματα και τα επίθετα ατόμων και θέλουμε να τα ενώσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε ονοματεπώνυμα, μπορούμε να το κάνουμε με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.

Η πρώτη μέθοδος αφορά τη χρήση της γρήγορης συμπλήρωσης του Excel. Στο δεύτερο κελί της στήλης με τα ονοματεπώνυμα, πληκτρολογούμε το ονοματεπώνυμο του πρώτου ατόμου.

Έπειτα, επιλέγουμε το τρίτο κελί και πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+E”. Το Excel θα συμπληρώσει αυτόματα τη στήλη με τα ονοματεπώνυμα όλων των ατόμων.

Οι άλλες τρεις μέθοδοι έχουν σχέση με τη χρήση των ακόλουθων τριών συναρτήσεων:

  • ΚΕΛΙ_ΟΝΟΜΑΤΟΣ&” “&ΚΕΛΙ_ΕΠΩΝΥΜΟΥ
  • CONCAT(ΚΕΛΙ_ΟΝΟΜΑΤΟΣ;“ ”;ΚΕΛΙ_ΕΠΩΝΥΜΟΥ)
  • TEXTJOIN(“ ”; FALSE; ΚΕΛΙ_ΟΝΟΜΑΤΟΣ;ΚΕΛΙ_ΕΠΩΝΥΜΟΥ)

Οποιαδήποτε συνάρτηση και αν χρησιμοποιήσουμε, την πληκτρολογούμε στο δεύτερο κελί της στήλης των ονοματεπώνυμων. Έπειτα, πατάμε αριστερό κλικ στο μικρό τετράγωνο στην κάτω δεξιά γωνία του κελιού, κρατάμε πατημένο το κουμπί του ποντικιού, και σύρουμε προς τα κάτω στα υπόλοιπα κελιά της στήλης.

QuickSteps#317 - Copilot Στο Android, Ιστορικό Τοποθεσίας Στους Χάρτες Google, Προσομοιωτής Πτήσης Google

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps