Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κρυπτογράφηση Αρχείων, Custom Menu, Ξεμπλοκάρισμα Twitter
QuickSteps#108 - Κρυπτογράφηση Αρχείων, Γονικός Έλεγχος, Ξεμπλοκάρισμα Twitter

Κρυπτογράφηση Αρχείων, Custom Menu, Ξεμπλοκάρισμα Twitter

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, κρυπτογραφούμε αρχεία και δημιουργούμε μενού συντομεύσεων στην περιοχή ειδοποιήσεων των Windows 10. Παίζουμε πολλά βίντεο ταυτόχρονα με τον VLC, ενεργοποιούμε και ρυθμίζουμε τον γονικό έλεγχο στο Google Play, και ξεμπλοκάρουμε το ευαίσθητο περιεχόμενο στο Twitter. Αποθηκεύουμε τα συνημμένα του Gmail στο Google Drive και μετατρέπουμε αρχεία σε PDF με τα Έγγραφα Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Κρυπτογράφηση αρχείων στα Windows 10

Αν διατηρούμε στον υπολογιστή μας κάποια σημαντικά αρχεία, θα ήταν σοφό να τα κρυπτογραφήσουμε, ώστε να αποτρέψουμε την προβολή τους από μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Ένα από τα καλύτερα προγράμματα γι' αυτή τη δουλειά είναι το EncryptOnClick.

Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα με ιδιαίτερα απλό περιβάλλον χρήστη, το οποίο χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης 256-bit AES. Περισσότερα για την κρυπτογράφηση δεδομένων μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο οδηγό μας.

Κρυπτογράφηση Δεδομένων – Τι είναι και Πώς Λειτουργεί

Σε έναν κόσμο χωρίς κρυπτογράφηση δεδομένων, θα ήταν αδύνατον να έχουμε ένα προσωπικό email, έναν προσωπικό λογαριασμό στο facebook, ή να χρησιμοποιήσουμε μια πιστωτική κάρτα για…

Για να κατεβάσουμε το EncryptOnClick, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “EncryptOnClick – strong file encryption” και πατάμε στο “Download EncryptOnClick”.

Κρυπτογράφηση αρχείων

Για να κρυπτογραφήσουμε ένα ή πολλά αρχεία, κάνουμε κλικ στο κουμπί “File” αριστερά.

Επιλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε να κρυπτογραφήσουμε και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

QuickSteps#108 - Κρυπτογράφηση Αρχείων, Γονικός Έλεγχος, Ξεμπλοκάρισμα Twitter

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης στο πλαίσιο “Password” και εισάγουμε τον ίδιο κωδικό στο πεδίο “Confirm Password”.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε ένα σχόλιο στο “Comment”, που θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε τον κωδικό που χρησιμοποιήσαμε. Κατά προτίμηση όμως όχι τον ίδιο τον κωδικό (έχουν δει πολλά τα μάτια μας).

Κάτω από τα πεδία που προαναφέραμε υπάρχουν τρεις επιλογές. Αν ενεργοποιήσουμε το “Show password”, αντί για κουκκίδες θα εμφανίζονται οι χαρακτήρες του κωδικού.

Ενεργοποιώντας το πλαίσιο “Encrypt filenames”, το πρόγραμμα θα αλλάξει τα ονόματα των αρχείων ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι περιέχουν.

Tο EncryptOnClick όταν ολοκληρώνει τη διαδικασία κρυπτογράφησης διαγράφει τα αρχικά μη κρυπτογραφημένα αρχεία. Αν δεν θέλουμε να διαγράψει τα αυθεντικά αρχεία, θα πρέπει να επιλέξουμε το πλαίσιο “Do not delete file after encrypting”.

Όταν ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις, κάνουμε κλικ στο “OK” και το EncryptOnClick θα κρυπτογραφήσει τα αρχεία, θα αλλάξει την επέκτασή τους σε “EOC”, και παράλληλα θα τα συμπιέσει.

Τέλος, αν επιλέξουμε το “Folder” αντί για το “File”, το πρόγραμμα δεν θα κρυπτογραφήσει τον ίδιο τον φάκελο, αλλά μόνο τα αρχεία που περιέχει.

Αποκρυπτογράφηση αρχείων

Όταν θελήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε αρχεία τα οποία έχουμε κρυπτογραφήσει στο παρελθόν, κάνουμε κλικ στο “File” δεξιά.

Επιλέγουμε τα κρυπτογραφημένα αρχεία και πατάμε “Άνοιγμα”.

Το EncryptOnClick θα εμφανίσει ένα παράθυρο στο οποίο υπάρχει το πεδίο “Password” όπου πληκτρολογούμε τον κωδικό που χρησιμοποιήσαμε κατά την κρυπτογράφηση των αρχείων.

Επιπλέον, κάτω από το πλαίσιο εισαγωγής του κωδικού υπάρχουν δύο επιλογές. Αν ενεργοποιήσουμε το “Show password”, αντί για κουκκίδες θα βλέπουμε τους χαρακτήρες του κωδικού.

Επίσης, αν ενεργοποιήσουμε το “Do not delete file after decrypting”, το πρόγραμμα θα διατηρήσει τα κρυπτογραφημένα αρχεία.

Όταν πληκτρολογήσουμε τον κωδικό ασφαλείας και ενεργοποιήσουμε τα πλαίσια που μας ενδιαφέρουν, κάνουμε κλικ στο “OK”.

Το πρόγραμμα θα αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία και θα τα αποθηκεύσει στον φάκελο όπου αρχικά ήταν αποθηκευμένα τα κρυπτογραφημένα αρχεία.

Πάντως, το θέμα της κρυπτογράφησης θέλει μεγάλη προσοχή, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ευαίσθητα και αναντικατάστατα αρχεία. Αν ξεχάσουμε τον κωδικό που βάλαμε, ουσιαστικά έχουμε χάσει οριστικά τα συγκεκριμένα αρχεία.

Πριν κρυπτογραφήσετε οτιδήποτε, φροντίστε να έχετε τουλάχιστον ένα αντίγραφο ασφαλείας κάπου εκτός του υπολογιστή με τη μη-κρυπτογραφημένη μορφή του.

Αναπαραγωγή πολλών βίντεο ταυτόχρονα με τον VLC

Μερικές φορές μπορεί να θέλουμε να παρακολουθήσουμε ταυτόχρονα πάνω από ένα βίντεο.

Τα περισσότερα προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων δεν προσφέρουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής πολλών βίντεο. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον VLC.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στα “Εργαλεία” και επιλέγουμε τις “Προτιμήσεις”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στη “Διεπαφή”, απενεργοποιούμε το “Να επιτρέπεται μόνο μία υπόσταση” και το “Χρησιμοποιήστε μόνο μία υπόσταση όταν γίνεται εκκίνηση από διαχειριστή αρχείων”, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Έπειτα, κάνουμε επανεκκίνηση του VLC για να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Από εδώ και πέρα μπορούμε να ανοίγουμε όσα παράθυρα του VLC θέλουμε. Για παράδειγμα, εμείς προβάλλουμε το αυθεντικό αρχείο ενός βίντεο του καναλιού μας στο YouTube, και τρία επεξεργασμένα αρχεία βίντεο.

Δημιουργία μενού συντομεύσεων στην περιοχή ειδοποιήσεων

Αρκετοί έχουμε τη συνήθεια να τοποθετούμε στην Επιφάνεια Εργασίας και τη Γραμμή Εργασιών πολλές συντομεύσεις προγραμμάτων.

Ωστόσο, με τη βοήθεια του portable προγράμματος “Jovial Menu” μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μενού συντομεύσεων στην Περιοχή Ειδοποιήσεων των Windows.

Δημιουργία φακέλων και συντομεύσεων

Αρχικά, ανοίγουμε το αρχείο “JovialMenu.ini” με το Σημειωματάριο των Windows. Το περιεχόμενο του αρχείου θα μοιάζει με αυτό της ακόλουθης εικόνας.

Οι φάκελοι στο αρχείο “JovialMenu.ini” έχουν τη μορφή “[ΌNOMA]”. Για να δημιουργήσουμε έναν νέο φάκελο, πηγαίνουμε στο τέλος του αρχείου και γράφουμε “[ΌΝΟΜΑ]”, όπου στη θέση της λέξης “ΌΝΟΜΑ” γράφουμε το όνομα του φακέλου.

Οι συντομεύσεις στο αρχείο “JovialMenu.ini” έχουν τη μορφή “ΌΝΟΜΑ_ΣΥΝΤΌΜΕΥΣΗΣ = ΔΙΑΔΡΟΜΉ_ΑΡΧΕΙΟΎ_ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ_Η_URL”. Με το Jovial Menu μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε συντομεύσεις για προγράμματα, αρχεία, και URL.

Στο παράδειγμά μας, δημιουργήσαμε τον φάκελο “PCSteps” και προσθέσαμε συντομεύσεις για τον έναν φάκελο που έχουμε δημιουργήσει και την ιστοσελίδα του PCSteps.

Προσθήκη εικονιδίων

Το Jovial Menu επιτρέπει τη χρήση διαφορετικών εικονιδίων για κάθε συντόμευση. Τα αρχεία των εικονιδίων θα πρέπει να είναι png και να έχουν διαστάσεις 16×16 pixels.

Για να χρησιμοποιήσουμε ένα δικό μας εικονίδιο, μετά τη διαδρομή του αρχείου προσθέτουμε ένα κόμμα “,” και τη διαδρομή της εικόνας.

Στο παράδειγμά μας, δημιουργήσαμε έναν φάκελο με το όνομα “PCSteps” ο οποίος περιέχει δύο συντομεύσεις. Η μία από τις συντομεύσεις ανοίγει την ιστοσελίδα του PCSteps και έχουμε ορίσει να έχει ως εικονίδιο το λογότυπο του ιστότοπου.

Ενεργοποίηση και ρύθμιση γονικού ελέγχου στο Google Play

Ο γονικός έλεγχος του Google Play είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των αγορών που μπορεί να πραγματοποιεί το παιδί μας, καθώς και στο φιλτράρισμα του περιεχομένου που βλέπει στο Play Store.

Φιλτράρισμα περιεχομένου

Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή του Play Store, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω αριστερά, και μετά πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Ανάμεσα στις “Ρυθμίσεις” υπάρχουν και οι “Γονικοί έλεγχοι”, τους οποίους πατάμε και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Οι Γονικοί έλεγχοι είναι ανενεργοί”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί γράφουμε ένα PIN και πατάμε “OK”. Στο επόμενο παράθυρο, πληκτρολογούμε ξανά το PIN και πατάμε “OK”.

Αν το παιδί μας προσπαθήσει να αλλάξει τις ρυθμίσεις ή να απενεργοποιήσει τον γονικό έλεγχο, θα του ζητηθεί το PIN που ορίσαμε. Εφόσον δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το PIN, δεν θα μπορέσει ποτέ να τροποποιήσει τον γονικό έλεγχο του Play Store.

Οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας εξαρτώνται καθαρά από τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στην συσκευή. Η πρώτη είναι η πιο βασική και αυτή που μας ενδιαφέρει άμεσα.

Πατάμε στο “Εφαρμογές και παιχνίδια” και στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε το επίπεδο περιορισμού που ταιριάζει στο περιεχόμενο στο οποίο θέλουμε να έχει πρόσβαση το παιδί μας.

Αν επιλέξουμε για παράδειγμα το “G”, τότε θα μπορεί να δει μόνο εφαρμογές και παιχνίδια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κατάλληλα για παιδιά.

Κάθε κατηγορία έχει το δικό της ξεχωριστό φίλτρο. Εμείς επιλέγουμε το επίπεδο περιορισμού που θέλουμε να ισχύει στην κάθε μία, και όταν τελειώσουμε μπορούμε να προχωρήσουμε στις ρυθμίσεις που αφορούν τις αγορές.

Περιορισμός αγορών

Για να θέσουμε όριο στις αγορές που μπορεί να πραγματοποιεί το παιδί μας, επιστρέφουμε στις “Ρυθμίσεις” του Play Store και βρίσκουμε την επιλογή “Έλεγχος ταυτότητας για αγορές”.

Έπειτα, ορίζουμε να γίνεται έλεγχος ταυτότητας “Για όλες τις αγορές που πραγματοποιείτε μέσω του Google Play σε αυτήν τη συσκευή”, ώστε να απαιτείται πάντα η εξακρίβωση της ταυτότητάς μας για την αγορά οποιουδήποτε περιεχομένου.

Πώς ξεμπλοκάρω το ευαίσθητο περιεχόμενο στο Twitter

Το Twitter από προεπιλογή μπλοκάρει tweet που πιθανώς περιέχουν ευαίσθητο περιεχόμενο, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες που έχει ορίσει η ιστοσελίδα.

Αν θέλουμε, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το μπλοκάρισμα του ευαίσθητου περιεχομένου από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού μας.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στα “Περισσότερα” και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

QuickSteps#108 - Κρυπτογράφηση Αρχείων, Γονικός Έλεγχος, Ξεμπλοκάρισμα Twitter

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στο “Απόρρητο και ασφάλεια”, εντοπίζουμε την ενότητα “Ασφάλεια”, και ενεργοποιούμε το “Να εμφανίζονται πολυμέσα που μπορεί να περιλαμβάνουν ευαίσθητο περιεχόμενο”.

Για να αποφύγουμε το μπλοκάρισμα των δικών μας tweet από την ιστοσελίδα, απενεργοποιούμε το “Τα πολυμέσα που κάνω Tweet να επισημαίνονται ως πιθανώς ευαίσθητο περιεχόμενο”.

Τέλος, για να απαγορεύσουμε στο Twitter να μπλοκάρει την εμφάνιση πιθανώς ευαίσθητου περιεχομένου, στα αποτελέσματα των αναζητήσεων που πραγματοποιούμε πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις και απόρρητο” και μπαίνουμε στις “Προτιμήσεις περιεχομένου”.

Κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις αναζήτησης” και απενεργοποιούμε την “Απόκρυψη ευαίσθητου περιεχομένου”.

Αποθήκευση συνημμένων του Gmail στο Google Drive

Στο Gmail μπορούμε να ανοίξουμε σχεδόν οποιοδήποτε αρχείο μας έχουν στείλει. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιτρέπει να επεξεργαστούμε το αρχείο, παρά μόνο να δούμε το περιεχόμενό του.

Επιπλέον, αν κάποιος μας στείλει έναν μεγάλο όγκο αρχείων, δεν είναι καθόλου βολικό να τα ελέγξουμε μέσα από το περιβάλλον του Gmail. Ευτυχώς, μπορούμε με ένα κλικ να τα αποθηκεύσουμε άμεσα στο Google Drive.

Αποθήκευση συνημμένων του Gmail από τον υπολογιστή

Για να αποθηκεύσουμε στο Google Drive μόνο ένα αρχείο, περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από την προεπισκόπησή του και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο “Αποθήκευση στο Drive”.

Σε περίπτωση που έχουμε ανοίξει το αρχείο στο Gmail, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο “Προσθήκη στο Drive μου”.

Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε στο Google Drive όλα τα αρχεία που είναι συνημμένα σε ένα email, πατάμε το εικονίδιο “Αποθήκευση όλων στο Drive”, πάνω δεξιά.

Αποθήκευση συνημμένων του Gmail από την εφαρμογή για κινητά

Για να αποθηκεύσουμε στο Google Drive ένα αρχείο από την εφαρμογή για κινητά, πατάμε το εικονίδιο του Drive.

Στην επόμενη οθόνη, γράφουμε το όνομα που θέλουμε να έχει το αρχείο και τον φάκελο στον οποίο θα αποθηκευτεί, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Σε περίπτωση που έχουμε ανοίξει το αρχείο στο Gmail, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και επιλέγουμε “Αποθήκευση στο Drive”.

Έπειτα, γράφουμε το όνομα που θέλουμε να έχει το αρχείο και τον φάκελο στον οποίο θα αποθηκευτεί, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Μετατροπή αρχείων σε PDF με τα Έγγραφα Google

Τα PDF προστατεύουν το κείμενο από αλλαγές και τροποποιήσεις, ενώ το συγκεκριμένο format αναγνωρίζεται από όλες τις πλατφόρμες και τα λειτουργικά συστήματα.

Η μετατροπή ενός αρχείου κειμένου ή υπολογιστικού φύλλου σε PDF είναι μία εύκολη διαδικασία, και μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μετατρέπουμε αρχεία σε PDF με τα Έγγραφα και τα Υπολογιστικά Φύλλα Google.

Αρχικά, αν δεν έχουμε ήδη το αρχείο ανεβασμένο στο Google Drive, το ανεβάζουμε. Έπειτα, το ανοίγουμε με τα Έγγραφα Google ή τα Υπολογιστικά Φύλλα και κάνουμε κλικ στο “Αρχείο”.

Έπειτα, πατάμε στη “Λήψη” και διαλέγουμε “Έγγραφο PDF (.pdf)”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε πού θα αποθηκευτεί το αρχείο, αν θέλουμε αλλάζουμε το όνομά του, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μετατρέψουμε σε PDF και μία παρουσίαση διαφανειών.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps