Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αντίγραφο Ταυτότητας Gov.gr Wallet, Διαχειριστής Κωδικών Google, Πρόσφατα Αρχεία Windows 11
QuickSteps#315 - Αντίγραφο Ταυτότητας Gov.gr Wallet, Διαχειριστής Κωδικών Google, Πρόσφατα Αρχεία Windows 11

Αντίγραφο Ταυτότητας Gov.gr Wallet, Διαχειριστής Κωδικών Google, Πρόσφατα Αρχεία Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, βγάζουμε αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας από το Gov.gr Wallet, απαγορεύουμε στα Windows 11 να δείχνουν τα πρόσφατα αρχεία, και εντοπίζουμε περίεργα μέρη με online εφαρμογή. Προσθέτουμε συντόμευση για τον διαχειριστή κωδικών της Google στην αρχική οθόνη του κινητού και ρυθμίζουμε τον Chrome να διαβάζει δυνατά κείμενα σε κινητό Android. Αντιγράφουμε στιλ μορφοποίησης από ένα έγγραφο Word σε ένα άλλο και προσθέτουμε εφέ λάμψης σε κείμενο με ένα δωρεάν online εργαλείο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς βγάζω αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας από το Gov.gr Wallet

Σταδιακά, το ελληνικό κράτος προσφέρει τη δυνατότητα να εκτελούμε όλο και περισσότερες εργασίες, όπως η έκδοση εξουσιοδότησης, online, καταργώντας την ανάγκη να επισκεπτόμαστε κάποια τοπική αρχή.

Μεταξύ άλλων, μπορούμε πλέον να εκδίδουμε αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε την εφαρμογή και διαλέγουμε την ταυτότητα.

QuickSteps#315 - Αντίγραφο Ταυτότητας Gov.gr Wallet, Διαχειριστής Κωδικών Google, Πρόσφατα Αρχεία Windows 11

Έπειτα, πατάμε το κουμπί “Αντίγραφο”.

Μετά, πατάμε “Επιβεβαίωση”.

Τέλος, επιλέγουμε αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε το αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας, να το κοινοποιήσουμε, ή να το εκτυπώσουμε.

Πώς απαγορεύω στα Windows 11 να δείχνουν τα αρχεία που άνοιξα πρόσφατα

Τα Windows 11, από προεπιλογή, διατηρούν λίστα με τα αρχεία που ανοίγουμε και την παρουσιάζουν σε διάφορα σημεία, όπως το μενού Έναρξη και η Εξερεύνηση αρχείων, ώστε να μπορούμε να τα εντοπίζουμε άμεσα, όταν τα χρειαστούμε ξανά.

Αν και ως χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, για λόγους ιδιωτικότητας ίσως θέλουμε να μην εμφανίζονται τα πρόσφατα αρχεία, οπουδήποτε στα Windows 11. Για να αποκρύψουμε τα πρόσφατα αρχεία, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του λειτουργικού και κάνουμε κλικ στο “Εξατομίκευση”.

Έπειτα, πατάμε στο “Έναρξη”.

Μετά, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Εμφάνιση πρόσφατα ανοιγμένων στοιχείων στην Έναρξη, τις Λίστες συντομεύσεων και την Εξερεύνηση αρχείων”.

Μπορεί πλέον τα Windows 11 να μη δείχνουν τα πρόσφατα αρχεία, αλλά έχουν ακόμη αποθηκευμένα τα παλαιότερα στοιχεία που είχαμε ανοίξει. Οπότε, θα πρέπει να τα διαγράψουμε χειροκίνητα.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων, πατάμε τις τρεις τελείες και μπαίνουμε στο “Επιλογές”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αποεπιλέγουμε το “Εμφάνιση φακέλων που χρησιμοποιούνται συχνά” και το “Εμφάνιση προτεινόμενης ενότητας” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Απαλοιφή”.

Συντόμευση του διαχειριστή κωδικών της Google στην αρχική οθόνη του κινητού

Η Google έχει δημιουργήσει έναν διαχειριστή κωδικών στον οποίο αποκτούμε πρόσβαση με διάφορους τρόπους, μέσω του Chrome, της ιστοσελίδας που έχει σχεδιάσει η εταιρεία, τις ρυθμίσεις του κινητού, και άλλα.

Ωστόσο, στο Android μπορούμε να προσθέσουμε μία συντόμευση του διαχειριστή κωδικών στην αρχική οθόνη του κινητού, ώστε να τον ανοίγουμε με ένα μόνο πάτημα.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του κινητού και μπαίνουμε στη “Γενική διαχείριση”.

Έπειτα, πατάμε στο “Κωδικοί πρόσβασης, κλειδιά πρόσβασης, και αυτόματη συμπλήρωση”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Google”.

Μετά, πατάμε το γρανάζι πάνω δεξιά.

Τέλος, πατάμε “Προσθέστε συντόμευση στην αρχική οθόνη” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΟΘΟΝΗ”.

Πώς κάνω τον Chrome να διαβάζει δυνατά κείμενα σε κινητό Android

Η Google έχει προσθέσει στον Chrome για κινητά Android τη δυνατότητα ο browser να διαβάζει δυνατά κείμενα. Έτσι, αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα όρασης, ή απλά βαριόμαστε να διαβάσουμε μόνοι μας ένα άρθρο, μπορούμε να βάλουμε το πρόγραμμα περιήγησης να το εκφωνήσει.

Αρχικά, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα που περιέχει το κείμενο και πατάμε τις τρεις τελείες.

Έπειτα, πατάμε το “Άκουσε αυτήν τη σελίδα”.

Στο κάτω μέρος του Chrome θα εμφανιστεί ένας player και ο browser θα ξεκινήσει την εκφώνηση του περιεχομένου της σελίδας.

Πατώντας τον τίτλο, το πλαίσιο θα επεκταθεί και θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακάμψουμε κομμάτια της ανάγνωσης, να ρυθμίσουμε την ταχύτητα ανάγνωσης, και να μπούμε στις ρυθμίσεις του εργαλείου ανάγνωσης από τις τρεις τελείες.

Πώς εντοπίζω περίεργα και μη μέρη κοντά μου με μια online εφαρμογή

Συνήθως, όταν θέλουμε να βρούμε κάποιο μέρος χρησιμοποιούμε μηχανές αναζήτησης, εφαρμογές χαρτών, και τα λοιπά. Ωστόσο, υπάρχει μία online εφαρμογή που επιτρέπει να βρίσκουμε περίεργα, ή άξια προσοχής, μέρη κοντά μας.

Μάλιστα, η εφαρμογή έχει εικόνες των τοποθεσιών και παρέχει πηγές πληροφοριών για αυτές. Πρόκειται για το “Whats-near.me?”, στο οποίο αποκτούμε πρόσβαση μέσω του συνδέσμου “whats-near.me“.

Εφόσον μπούμε στη σελίδα, κάνουμε κλικ στο “Share Location”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Allow”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ σε οποιοδήποτε μέρος θέλουμε.

Η σελίδα θα εμφανίσει τη φωτογραφία του συγκεκριμένου μέρους, το όνομα του, και σε περίπτωση που υπάρχει σχετική καταχώρηση στη Wikipedia, τον αντίστοιχο σύνδεσμο.

Σε αυτό το online εργαλείο μπορούμε να βρούμε από πολύ γνωστά μέρη και αξιοθέατα, όπως η Ακρόπολη Αθηνών, μέχρι και παράξενα σημεία που πολλοί δεν γνωρίζουν, όπως η Αθηναϊκή συνοικία “Ασύρματος”.

Πώς προσθέτω εφέ λάμψης σε κείμενο με μία δωρεάν online εφαρμογή

Μπορεί το Photoshop να είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές δημιουργίας και επεξεργασίας εικόνων και γραφικών, όμως είναι επί πληρωμή και απαιτεί να έχουμε αρκετές γνώσεις για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά δωρεάν εργαλεία με τα οποία μπορούμε να εκτελούμε απλές εργασίες. Επιπλέον, στο διαδίκτυο θα βρούμε και πιο ανεπτυγμένες εφαρμογές, όπως το Photopea, το οποίο προσφέρει ένα μεγάλο σύνολο εργαλείων αντίστοιχων με αυτών του Photoshop.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς προσθέτουμε εφέ λάμψης σε κείμενο, ή εικόνα, με το Photopea. Αρχικά, επισκεπτόμαστε τον ιστότοπο της εφαρμογής.

Έπειτα, δημιουργούμε ένα νέο project.

Στη συνέχεια, σύρουμε στον καμβά την εικόνα, ή πληκτρολογούμε το κείμενο, που θέλουμε να προσθέσουμε το εφέ λάμψης.

Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο layer της εικόνας, ή του κειμένου.

Στο παράθυρο των “Layer Style” επιλέγουμε το “Outer Glow”.

Τέλος, διαλέγουμε για “Blend Mode” το “Normal”, ρυθμίζουμε το χρώμα, τη διαφάνεια, το μέγεθος, και τα λοιπά, για τη λάμψη, και πατάμε “OK”.

Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα της διαδικασίας, σε ένα παράδειγμα που δημιουργήσαμε για τις ανάγκες του οδηγού.

Πώς αντίγραφο στυλ μορφοποίησης από ένα έγγραφο Word σε ένα άλλο

Το Word έχει κάποια προεπιλεγμένα στυλ μορφοποίησης, τα οποία χρησιμοποιεί σε κάθε νέο έγγραφο που δημιουργούμε. Σαφώς, μπορούμε να τροποποιήσουμε τα προεπιλεγμένα στυλ και να τα προσαρμόσουμε για κάθε έγγραφο χωριστά.

Ωστόσο, ενδέχεται να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο στυλ μορφοποίησης σε πάνω από ένα έγγραφα. Σε αυτήν την περίπτωση, ανοίγουμε το έγγραφο που περιέχει τα στυλ μορφοποίησης που επιθυμούμε να αντιγράψουμε και πηγαίνουμε στην “Κεντρική” καρτέλα.

Έπειτα, πατάμε το βέλος, στην κάτω δεξιά γωνία του πλαισίου “Στυλ”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Α” με το “✓”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε το κουμπί “Εισαγωγή / εξαγωγή”.

Μετά, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Στυλ” και κάνουμε κλικ στο “Κλείσιμο αρχείου” στη δεξιά μεριά του παραθύρου.

Έπειτα, πατάμε “Άνοιγμα αρχείου” και διαλέγουμε το έγγραφο στο οποίο θέλουμε να αντιγράψουμε τα στυλ μορφοποίησης.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε όλα τα στυλ που θέλουμε να αντιγράψουμε και κάνουμε κλικ στην “Αντιγραφή”.

Τέλος, πατάμε “Κλείσιμο”.

QuickSteps#315 - Αντίγραφο Ταυτότητας Gov.gr Wallet, Διαχειριστής Κωδικών Google, Πρόσφατα Αρχεία Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps