Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Καλύτερη Μπαταρία Laptop, Προστασία Παραβίασης Windows
QuickSteps#99 - Ανώνυμη Περιήγηση Google Maps, Απόκρυψη Παιχνιδιών Steam

Καλύτερη Μπαταρία Laptop, Προστασία Παραβίασης Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ελέγχουμε ποια προγράμματα καταναλώνουν την μπαταρία του laptop και ενεργοποιούμε την προστασία παραβίασης στα Windows 10. Κρύβουμε ή διαγράφουμε παιχνίδια από τη βιβλιοθήκη του Steam, δημιουργούμε φυλλάδια στο Word, και στέλνουμε μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες στο WhatsApp. Ενεργοποιούμε την ανώνυμη περιήγηση στους Χάρτες της Google και ρυθμίζουμε τον Chrome και τον Firefox να ρωτάνε πάντα πού να αποθηκεύουν τα αρχεία που κατεβάζουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή


Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Ποια προγράμματα καταναλώνουν τη μπαταρία του laptop

Η διάρκεια της μπαταρίας των φορητών υπολογιστών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν στο παρασκήνιο και ίσως καταναλώνουν αρκετή μπαταρία χωρίς λόγο.

Επιπλέον, κάθε πρόγραμμα απαιτεί διαφορετικούς πόρους συστήματος από τους οποίους εξαρτάται η μπαταρία που καταναλώνει.

Αν θέλουμε να δούμε ποια προγράμματα καταναλώνουν την περισσότερη μπαταρία, μπορούμε να το κάνουμε από τις “Ρυθμίσεις” των Windows. Αρχικά, ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις” και πηγαίνουμε στο “Σύστημα”.

Από τη λίστα στα αριστερά, επιλέγουμε τη “Μπαταρία” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Δείτε ποιες εφαρμογές επηρεάζουν τη διάρκεια της μπαταρίας”.

Τα Windows προβάλλουν από προεπιλογή την κατανάλωση ενέργειας για τις τελευταίες 24 ώρες. Ωστόσο, μπορούμε να επιλέξουμε τη χρονική περίοδο που επιθυμούμε, μεταξύ 6 ωρών, μιας ημέρας, ή μιας εβδομάδας.

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να ρυθμίσουμε το πότε τα Windows θα επιτρέπουν ή όχι σε κάποιο πρόγραμμα να τρέχει στο παρασκήνιο. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουμε την άσκοπη κατανάλωση της μπαταρίας.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στην εφαρμογή της οποίας θέλουμε να περιορίσουμε τη δραστηριότητα και ενεργοποιούμε τη σχετική επιλογή.

Αν θέλετε να δείτε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια στον φορητό σας υπολογιστή, διαβάστε τον ακόλουθο αναλυτικό οδηγό.

Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Laptop, για Μεγαλύτερη Διάρκεια

Είναι εύκολο και γρήγορο να εξασφαλίσουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στους φορητούς υπολογιστές. Με μερικές αποτελεσματικές ρυθμίσεις, μέσα και έξω από το περιβάλλον των Windows 10,…

Πώς ενεργοποιώ την “Προστασία παραβίασης” στα Windows 10

Η Microsoft είχε παρουσιάσει τον Δεκέμβριο του 2018 το χαρακτηριστικό “Προστασία παραβίασης”, το οποίο αποτρέπει οποιαδήποτε αλλαγή στις ρυθμίσεις ασφαλείας των Windows 10.

Η “Προστασία παραβίασης” μπορεί να αποτρέψει την τροποποίηση σημαντικών ρυθμίσεων ασφαλείας των Windows, όπως η ελεγχόμενη πρόσβαση σε φακέλους.

Το χαρακτηριστικό αυτό έγινε διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες με την έκδοση 1903 των Windows 10. Για να ενεργοποιήσουμε την “Προστασία παραβίασης”, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” και πηγαίνουμε στην “Ενημέρωση και ασφάλεια”.

Έπειτα, επιλέγουμε την “Ασφάλεια των Windows” και κάνουμε κλικ στην “Προστασία από ιούς και απειλές”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε στον σύνδεσμο “Διαχείριση ρυθμίσεων”, κάτω από τις “Ρυθμίσεις προστασίας από ιούς και απειλές”.

Τέλος, εντοπίζουμε την “Προστασία παραβίασης” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη.

QuickSteps#99 - Ανώνυμη Περιήγηση Google Maps, Απόκρυψη Παιχνιδιών Steam

Πώς κρύβω ή διαγράφω παιχνίδια από τη βιβλιοθήκη του Steam

Όσοι ασχολούμαστε αρκετά με το gaming, διαθέτουμε δεκάδες παιχνίδια στο Steam. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί ένα μικρό χάος στη βιβλιοθήκη παιχνιδιών του client.

Παλαιότερα, είχαμε δει πώς μπορούμε να οργανώσουμε τα παιχνίδια του Steam με τη δημιουργία κατηγοριών. Ωστόσο, αυτό αφορά κυρίως τους τίτλους που έχουμε εγκατεστημένους στον υπολογιστή μας.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μία κατηγορία με το όνομα “Κρυφά παιχνίδια” και να προσθέσουμε σε αυτή τους τίτλους που δεν παίζουμε. Όμως, το Steam προσφέρει τη δυνατότητα να κρύβουμε τα παιχνίδια που δεν θέλουμε να φαίνονται στη βιβλιοθήκη μας.

Απόκρυψη και επαναφορά παιχνιδιού

Για να κρύψουμε ένα παιχνίδι από τη βιβλιοθήκη του Steam, κάνουμε δεξί κλικ στην καταχώρηση του και επιλέγουμε “Διαχείριση → Απόκρυψη παιχνιδιού”.

Αν θελήσουμε να επαναφέρουμε κάποιο παιχνίδι στη βιβλιοθήκη του Steam, τότε γράφουμε το όνομά του στην αναζήτηση, κάνουμε δεξί κλικ στην καταχώρησή του, και επιλέγουμε “Διαχείριση → Αφαίρεση από τα κρυμμένα”.

Διαγραφή παιχνιδιού

Υπάρχει περίπτωση να θέλουμε να διαγράψουμε εντελώς ένα παιχνίδι από τον λογαριασμό μας στο Steam.

Προσοχή! Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαγραφή του παιχνιδιού είναι οριστική. Σε περίπτωση που θελήσετε να παίξετε αυτόν τον τίτλο στο μέλλον, και δεν είναι κάποιο δωρεάν παιχνίδι, θα πρέπει τον αγοράσετε ξανά.

Για να διαγράψουμε ένα παιχνίδι από τον λογαριασμό μας στο Steam, κάνουμε κλικ στη “Βοήθεια” και επιλέγουμε την “Υποστήριξη Steam”.

Γράφουμε στην αναζήτηση το όνομα του παιχνιδιού και πατάμε στην καταχώρησή του.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Θέλω να αφαιρέσω μόνιμα αυτό το παιχνίδι από τον λογαριασμό μου”.

Τέλος, πατάμε στο “Εντάξει, να αφαιρεθούν τα παιχνίδια της λίστας από τον λογαριασμό μου μόνιμα” για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή.

Πώς δημιουργώ φυλλάδια στο Microsoft Word

Τα φυλλάδια είναι ίσως το πιο διαδεδομένο μέσο διαφήμισης των καταστημάτων εστίασης. Συνήθως, οι επιχειρηματίες πληρώνουν κάποιον επαγγελματία ο οποίος αναλαμβάνει να δημιουργήσει κάποιο διαφημιστικό φυλλάδιο για το κατάστημά τους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να ξοδευόμαστε, διότι μπορούμε να φτιάξουμε φυλλάδια χρησιμοποιώντας το Word. Έπειτα, πηγαίνουμε το αρχείο σε ένα κατάστημα που πραγματοποιεί εκτυπώσεις και τυπώνουμε όσα αντίγραφα θέλουμε.

Χρήση έτοιμων προτύπων

Για να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα πρότυπα του Word, κάνουμε κλικ στο “Νέο”, πραγματοποιούμε αναζήτηση για τον όρο “Φυλλάδιο”, και επιλέγουμε αυτό που μας αρέσει.

Έπειτα, τροποποιούμε το περιεχόμενο του φυλλαδίου, σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.

Δημιουργία φυλλαδίου από την αρχή

Αν δεν μας αρέσει κανένα από τα έτοιμα πρότυπα, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας φυλλάδιο ξεκινώντας από μία κενή σελίδα. Αρχικά, δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Διάταξη”, και επιλέγουμε τον οριζόντιο προσανατολισμό.

Στη συνέχεια, φροντίζουμε να επεκτείνουμε τον χώρο σχεδίασης. Οπότε, πατάμε στα περιθώρια και επιλέγουμε τα “Περιορισμένα”.

Αν θέλουμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τα περιθώρια, κάνουμε κλικ στην επιλογή “Προσαρμοσμένα περιθώρια”, εισάγουμε το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα περιθώρια, και πατάμε “ΟΚ”.

Τώρα, θα πρέπει να ορίσουμε τον αριθμό των στηλών που θα έχει το φυλλάδιο μας. Στην ουσία, ο αριθμός των στηλών αντικατοπτρίζει το πόσες σελίδες θα έχει το φυλλάδιο, δηλαδή αν θα είναι δίφυλλο, τρίπτυχο, και ούτω καθεξής.

Για να ορίσουμε τον αριθμό των στηλών, κάνουμε κλικ στις “Στήλες” και επιλέγουμε το πλήθος που επιθυμούμε.

QuickSteps#99 - Ανώνυμη Περιήγηση Google Maps, Απόκρυψη Παιχνιδιών Steam

Όπως και με τα περιθώρια, έτσι και με τις στήλες, αν θέλουμε να ορίσουμε περισσότερες, επιλέγουμε το “Περισσότερες στήλες”, ορίζουμε τον αριθμό των στηλών, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Αυτό ήταν, το έγγραφο μας είναι έτοιμο και μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό ό,τι θέλουμε. Μόλις ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό του, αποθηκεύουμε το φυλλάδιο σε μορφή PDF, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα το τροποποιήσει κανείς.

Πώς στέλνω μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες στο WhatsApp

Όταν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες με το WhatsApp, συνήθως δημιουργούμε μία ομαδική συνομιλία. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να στείλουμε το ίδιο μήνυμα σε πολλά άτομα χωρίς να τους προσθέσουμε στην ίδια συνομιλία.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και επιλέγουμε “Νέα κοινοποίηση”.

Έπειτα, επιλέγουμε τα άτομα στα οποία θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα και πατάμε στο “✔”.

Στη συνέχεια, γράφουμε το μήνυμα που επιθυμούμε, μορφοποιούμε το κείμενο, εισάγουμε εικόνες, emoji, και οτιδήποτε άλλο θέλουμε, και πατάμε το κουμπί της αποστολής.

Με αυτόν τον τρόπο οι αποδέκτες του μηνύματος δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν σε ποιους το έχουμε στείλει.

Πώς ενεργοποιώ την ανώνυμη περιήγηση στους Χάρτες της Google

Όλοι γνωρίζουμε την ανώνυμη περιήγηση στους browser. Όταν πλοηγούμαστε με ενεργή αυτή τη λειτουργία, ο browser δεν αποθηκεύει το ιστορικό περιήγησης, cookies, και πληροφορίες συμπλήρωσης φορμών.

Η Google πρόσθεσε την λειτουργία ανώνυμης περιήγησης και στην εφαρμογή “Χάρτες”. Στην περίπτωση αυτή, το app δεν αποθηκεύει στον λογαριασμό Google τις τοποθεσίες που αναζητάμε ή/και επισκεπτόμαστε, τη διαδρομή που ακολουθούμε, και τα λοιπά.

Για να ενεργοποιήσουμε την ανώνυμη περιήγηση στην εφαρμογή Χάρτες της Google, πατάμε στην εικόνα του προφίλ μας και επιλέγουμε “Ενεργοποίηση της κατάστασης ανώνυμης περιήγησης”.

Η εφαρμογή θα πραγματοποιήσει επανεκκίνηση και μόλις ανοίξει θα εμφανίσει ένα ενημερωτικό πλαίσιο, στο οποίο πατάμε “Κλείσιμο”.

Στη θέση της εικόνας προφίλ υπάρχει πλέον το εικονίδιο της ανώνυμης περιήγησης. Πατώντας πάνω στο εικονίδιο εμφανίζεται η επιλογή απενεργοποίησης της λειτουργίας.

Αν επιλέξουμε να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία, η εφαρμογή θα κάνει επανεκκίνηση και όταν ανοίξει, η ανώνυμη περιήγηση θα είναι ανενεργή.

Πώς ρυθμίζω τον browser να ρωτάει πού να αποθηκεύει τα αρχεία

Από προεπιλογή, όλα τα προγράμματα περιήγησης αποθηκεύουν τα αρχεία που κατεβάζουμε στον φάκελο “Λήψεις”. Εκτός αν ρυθμίσουμε τον browser να μας ρωτάει κάθε φορά πού να αποθηκεύσει το αρχείο που θέλουμε να κατεβάσουμε.

Ρύθμιση του Chrome

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο στον Chrome, πατάμε στις τρεις τελείες και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Σύνθετες”, για να εμφανίσουμε όλες οι ρυθμίσεις.

Τέλος, εντοπίζουμε τις “Λήψεις” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Εμφάνιση ερώτησης για τη θέση αποθήκευσης κάθε αρχείου πριν από τη λήψη.”

Από εδώ και πέρα, κάθε φορά που επιχειρούμε να κατεβάσουμε κάτι, ο Chrome θα εμφανίζει ένα παράθυρο στο οποίο μπορούμε να επιλέξουμε πού να αποθηκεύσει το αρχείο.

Ρύθμιση του Firefox

Για να ρυθμίσουμε τον Firefox να ρωτάει πάντα πού να αποθηκεύσει τα αρχεία που κατεβάζουμε, πατάτε στις τρεις γραμμές και επιλέγουμε τις “Επιλογές”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε τις “Λήψεις” και επιλέγουμε “Να γίνεται πάντα ερώτηση για την τοποθεσία αποθήκευσης των αρχείων”.

Πλέον, κάθε φορά που επιχειρούμε να κατεβάσουμε κάτι, ο Firefox θα εμφανίζει ένα παράθυρο στο οποίο μπορούμε να επιλέξουμε πού να αποθηκεύσει το αρχείο.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps