Home » Hardware » Reviews » Nvidia 2060 Super / 2070 Super: Ένας Λόγος Να Μην Τις Επιλέξουμε
Nvidia 2060 Super / 2070 Super: Ένας Λόγος Να Μην Τις Επιλέξουμε

Nvidia 2060 Super / 2070 Super: Ένας Λόγος Να Μην Τις Επιλέξουμε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Nvidia ανακοίνωσε και κυκλοφόρησε μία νέα σειρά καρτών με την κωδική ονομασία “Super”, η οποία περιλαμβάνει τρία μοντέλα. Πρόκειται για ανανέωση της προηγούμενης σειράς RTX και όχι για κάποια νέα αρχιτεκτονική. Ωστόσο, οι νέες κάρτες 2060 Super, 2070 Super, και 2080 Super εμφανίζουν αρκετές βελτιώσεις στις επιδόσεις. Αξίζει όμως η αγορά τους, έναντι του ανταγωνισμού;

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

2060 Super – 2070 Super – 2080 Super

Οι τρεις νέες RTX Super κάρτες της Nvidia βασίζονται στην αρχιτεκτονική Turing, ακριβώς όπως και η προηγούμενη σειρά της εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Nvidia κυκλοφόρησε τις πρώτες RTX κάρτες σχεδόν έναν χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2018. Η σειρά περιλάμβανε τις RTX 2070, RTX 2080, και RTX 2080 Ti. Λίγο αργότερα έκανε την εμφάνισή της και η μικρότερη RTX 2060.

Η λογική λέει ότι η RTX 2060 Super είναι μία αναβάθμιση της RTX 2060. Στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η κάρτα είναι πιο κοντά σε χαρακτηριστικά με την RTX 2070, όπως μαρτυρούν και τα 8GB VRAM, έναντι των 6GB της σκέτης 2060.

2060 Super

Και όπως θα δούμε παρακάτω, αυτό φαίνεται και στις επιδόσεις. Μάλιστα, η Nvidia σταμάτησε την κυκλοφορία της RTX 2070, στοχεύοντας η RTX 2060 Super να είναι ο αντικαταστάτης της.

Το ίδιο ισχύει και για την RTX 2070 Super, η οποία προορίζεται για αντικαταστάτης της RTX 2080 – της οποίας η κυκλοφορία έχει επίσης σταματήσει.

2070 Super

Όσον αφορά την 2080 Super, ο στόχος της είναι να καλύψει το κενό ανάμεσα στην 2070 Super και στην 2080 Ti, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα η καλύτερη κάρτα της αγοράς – αν εξαιρέσουμε το Titan μοντέλο.

2080 Super

Οι υλοποιήσεις που δοκιμάσαμε

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε δύο “σούπερ” υλοποιήσεις της MSI, την RTX 2060 Super Gaming X και την RTX 2070 Super Gaming X Trio.

Σχεδιαστικά ακολουθούν το Twin Frozr μοντέλο ψύξης της MSI και έχουν το ίδιο design. Η μόνη διαφορά είναι ότι η 2070 Super έχει τρεις ανεμιστήρες, και κατά συνέπεια είναι αρκετά πιο μεγάλη.

Η 2060 Super με τους δύο ανεμιστήρες είναι πιο μικροκαμωμένη. Όπως θα δούμε και παρακάτω, έχει ελάχιστα μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε idle.

Επίσης, παρότι περιμέναμε οι τρεις ανεμιστήρες να είναι αισθητά πιο θορυβώδεις, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς δεν παρατηρήσαμε καμία διαφορά.

Οι δύο κάρτες έχουν μπροστά RGB φωτισμό, ενώ το backplate είναι κάτι ενδιάμεσο από χάλκινο και ασημί.

Ποιοτικά είναι άρτιες και οι δύο υλοποιήσεις, οπότε πάμε να δούμε τι μπορούν να κάνουν από άποψη επιδόσεων.

Επιδόσεις στα παιχνίδια

Στα συνθετικά benchmarks τα αποτελέσματα για τις νέες Nvidia Super κάρτες φαίνονται στο παρακάτω γράφημα.

Τα παιχνίδια που δοκιμάσαμε τα τρέξαμε σε ανάλυση 1440p, καθώς σε αυτήν την κατηγορία τιμής ξεφεύγουμε πλέον από τα 1080p.

Το σύστημά μας αποτελείται από τον i7 7700K και 16GB RAM. Επίσης, φροντίσαμε σε όλα τα παιχνίδια να επιλέξουμε τις μέγιστες δυνατές ρυθμίσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι δύο κάρτες τα καταφέρνουν άνετα σε αυτήν την ανάλυση, ξεπερνώντας τα πολυπόθητα 60fps, όχι μόνο σε average, αλλά και στα minimum FPS.

Nvidia 2060 Super / 2070 Super: Γιατί Δεν Προτείνουμε Την Αγορά Τους

Average FPS – 1440p

Στα πιο απαιτητικά παιχνίδια, όπως είναι το Assassin’s Creed Odyssey ή το Shadow of the Tomb Raider, θα δούμε χαμηλότερα νούμερα στα ελάχιστα FPS, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παίξουμε με άνεση.

Από την άλλη, όταν πάμε σε ελαφριά παιχνίδια όπως το Fortnite, τα FPS ανεβαίνουν κατακόρυφα, φτάνοντας πάνω από 100.

Nvidia 2060 Super / 2070 Super: Γιατί Δεν Προτείνουμε Την Αγορά Τους

Minimum FPS – 1440p

Οι υλοποιήσεις που είχαμε στα χέρια μας δεν ξεπέρασαν τους 65oC κατά τη διάρκεια των stress test όπου η χρήση τους έφτανε το 100%. Η ελάχιστη θερμοκρασία για την 2060 Super ήταν οι 34oC, ενώ για την 2070 Super οι 33oC.

Από θέμα τιμής, η μικρή κοστίζει κάπου στα 450€, ενώ η μεγάλη 570€ στην ελληνική αγορά.

Καθαρά από άποψη επιδόσεων, οι κάρτες περνάνε το τεστ. Τα πάνε περίφημα στα 1440p, είναι καλύτερες από την προηγούμενη σειρά, και αξίζουν τα λεφτά τους. Και κάπου εδώ θα μπορούσαμε πολύ απλά να σας προτείνουμε την αγορά τους, και να τελειώσουμε αυτόν τον οδηγό.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να αλλάξει εντελώς το σκηνικό για την αγορά καρτών στη μεσαία κατηγορία.

Ο κόκκινος “κρυπτονίτης” των Super καρτών

Η AMD, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να “χτυπήσει” την Nvidia στη μεσαία και υψηλή κατηγορία με τη Radeon VII, επανήλθε φέτος το καλοκαίρι δριμύτερη με την τεχνολογία RDNA και τις νέες κάρτες RX 5700 και RX 5700 XT.

Παρότι δεν είχαμε στα χέρια μας καμία από τις δύο για να τρέξουμε τις δικές μας μετρήσεις, με μία αναζήτηση στο ίντερνετ κάναμε τη σύγκριση για να δούμε πού ακριβώς βρίσκονται από άποψη επιδόσεων.

Στη συνέχεια, υπολογίσαμε έναν μέσο όρο από τις επιδόσεις των καρτών σε 20 δημοφιλή παιχνίδια και συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα στο παρακάτω γράφημα.

Οι τιμές αναφέρονται στις φθηνότερες υλοποιήσεις της κάθε κάρτας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ώστε να έχουν έναν κοινό παρονομαστή.

Όπως βλέπουμε, μία custom υλοποίηση της RX 5700 έχει ίσες ή καλύτερες επιδόσεις από την 2060 Super. Ωστόσο, θα τη βρούμε με σχετικά χαμηλότερο κόστος. Η διαφορά βέβαια είναι αρκετά μικρή, και στις επιδόσεις, και στην τιμή.

Έτσι, οποιαδήποτε από τις δύο κι αν επιλέξουμε, θα έχουμε αξιοποιήσει τα χρήματά μας.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την 2070 Super. Παρότι η RX 5700 XT βρίσκεται ελάχιστα πίσω, τη βρίσκουμε έως και 100€ φθηνότερα. Το γεγονός αυτό την καθιστά αυτόματα ως την πιο VFM επιλογή στα 450€ για gaming.

Μάλιστα, η διαφορά της σε επιδόσεις από την 2060 Super είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να αξίζει να κάνουμε την υπέρβαση και να προτιμήσουμε την RX 5700 XT.

Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

Συνοψίζοντας, οι RTX 2060 Super και RTX 2070 Super δεν είναι σε καμία περίπτωση κακές κάρτες – το αντίθετο μάλιστα. Η Nvidia ξεπέρασε την προηγούμενη σειρά σε επιδόσεις, δίνοντας ταυτόχρονα καλύτερες τιμές.

Κατά συνέπεια, η αγορά τους δεν θα μας απογοητεύσει. Θα πάρουμε τις επιδόσεις που υπόσχονται και θα ευχαριστηθούμε το gaming στο έπακρο. Ο μόνος ενδοιασμός μας είναι η RX 5700 XT, με την οποία μπορούμε να έχουμε τις ίδιες επιδόσεις, σε φαινομενικά χαμηλότερο κόστος.

Όπως και να ‘χει, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο εταιρείες έχει οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές. Αυτό είχε ως συνέπεια τη μείωση τιμών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Εσάς ποια είναι η άποψή σας; Αξίζουν τα επιπλέον χρήματα οι κάρτες της Nvidia, σε σύγκριση με την AMD;

Αν ψάχνετε για αγορά κάρτας γραφικών, γράψτε μας στα σχόλια το budget σας και τη χρήση που θέλετε να κάνετε, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες σας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps