Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κωδικοί Windows 10, Wi-Fi Hotspot Και Βαθμονόμηση Οθόνης Android
Quickteps#96 - Κωδικοί Windows 10, Wi-Fi Hotspot Και Βαθμονόμηση Οθόνης Στο Android

Κωδικοί Windows 10, Wi-Fi Hotspot Και Βαθμονόμηση Οθόνης Android

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, αλλάζουμε τον κωδικό του λογαριασμού μας στα Windows 10 και χρησιμοποιώντας ένα μικρό κόλπο εξάγουμε τις εικόνες που περιέχει οποιοδήποτε έγγραφο σε ξεχωριστά αρχεία. Υπολογίζουμε αυτόματα την ποσοστιαία διαφορά δύο αριθμών με το Excel και βλέπουμε τοπικά βίντεο με το PiP του Chrome. Τέλος, μετατρέπουμε το Android κινητό μας σε Wi-Fi hotspot, βαθμονομούμε την οθόνη του, και μορφοποιούμε τα μηνύματα μας στο Whatsapp.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς αλλάζω τον κωδικό του λογαριασμού μου στα Windows 10

Στα Windows 10 υπάρχουν δύο είδη λογαριασμών, οι τοπικοί και αυτοί που συνδέονται με κάποιον λογαριασμό Microsoft. Σε αυτό το QuickSteps, θα δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κωδικό του λογαριασμού μας στα Windows 10, ανεξάρτητα σε ποιο είδος ανήκει.

Πριν συνεχίσετε να διαβάζετε το QuickSteps, σας συστήνουμε να ρίξετε μία ματιά στον αναλυτικό οδηγό μας για τη σημασία των λογαριασμών χρήστη στα Windows 7, 8, και 10.

Τι Σημασία Έχουν οι Λογαριασμοί Χρηστών στα Windows 7, 8, και 10

Οι λογαριασμοί χρηστών είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στα Windows και σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Όμως, οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικοί…

Αλλαγή κωδικού σε λογαριασμό Microsoft

Αν έχουμε δημιουργήσει τον λογαριασμό χρήστη με τη χρήση ενός λογαριασμού Microsoft, τότε ο κωδικός μας στα Windows είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιούμε στον λογαριασμό Microsoft.

Οπότε, για να αλλάξουμε τον κωδικό του λογαριασμού χρήστη, θα πρέπει να αλλάξουμε τον κωδικό του λογαριασμού Microsoft. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και κάνουμε κλικ στο “Λογαριασμοί”.

Quickteps#96 - Κωδικοί Windows 10, Wi-Fi Hotspot Και Βαθμονόμηση Οθόνης Στο Android

Στη συνέχεια, πατάμε στο “Οι πληροφορίες σας” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Διαχείριση του λογαριασμού Microsoft”.

Τα Windows θα ανοίξουν τη σελίδα διαχείρισης λογαριασμού Microsoft, με τον browser που έχουμε ορίσει ως προεπιλεγμένο.

Πατάμε στην “Ασφάλεια” και στην κορυφή της σελίδας εμφανίζονται τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι η “Αλλαγή κωδικού πρόσβασης” όπου και κάνουμε κλικ στην “Αλλαγή”.

Στη σελίδα που άνοιξε, στο πρώτο πεδίο γράφουμε τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιούμε τώρα, στο επόμενο πεδίο τον νέο κωδικό, και στο τρίτο πεδίο ξανά το νέο κωδικό για επιβεβαίωση.

Προαιρετικά, μπορούμε να επιλέξουμε το “Να ζητείται αλλαγή του κωδικού πρόσβασης μου κάθε 72 ημέρες”.

Είναι καλό στους online λογαριασμούς μας να αλλάζουμε κάθε διάστημα τους κωδικούς, για λόγους ηλεκτρονικής ασφάλειας. Από μόνοι μας το πιθανότερο είναι να το αμελήσουμε, αλλά έτσι θα μας το θυμήσει η Microsoft.

Αλλαγή κωδικού σε τοπικό λογαριασμό

Αν ο λογαριασμός που έχουμε στα Windows είναι τοπικός, τότε μπαίνουμε στις ρυθμίσεις, πηγαίνουμε στο “Λογαριασμοί”, και διαλέγουμε τις “Επιλογές εισόδου”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Κωδικός πρόσβασης” και επιλέγουμε “Αλλαγή”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, γράφουμε τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιούμε και πατάμε “Επόμενο”.

Έπειτα, στα δύο πρώτα πεδία πληκτρολογούμε τον κωδικό που θέλουμε να ορίσουμε, στο τρίτο πεδίο γράφουμε μία υπόδειξη που θα μας θυμίζει τον κωδικό, και πατάμε “Επόμενο”.

Η υπόδειξη θα είναι ορατή στον οποιονδήποτε, οπότε καλό θα ήταν να μην γράψουμε εκεί κάτι που θα μπορούσε να αποκαλύψει σε έναν τρίτο τον κωδικό.

Στο τελευταίο παράθυρο, πατάμε “Τέλος” και κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή ή πραγματοποιούμε αποσύνδεση από τον λογαριασμό για να ολοκληρωθεί η αλλαγή του κωδικού.

Πώς εξάγω τις εικόνες ενός εγγράφου σε ξεχωριστά αρχεία

Ένα αρχείο κειμένου στον υπολογιστή εκτός από κείμενο, μπορεί να περιλαμβάνει και εικόνες. Έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε οποιαδήποτε από τις εικόνες, κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας την αντίστοιχη επιλογή.

Αν όμως θέλουμε όλες τις εικόνες από ένα αρχείο, με αυτή τη μέθοδο θα πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία για την καθεμία, μία προς μία.

Ωστόσο, έχουμε μία μέθοδο με την οποία μπορούμε να εξάγουμε όλες τις εικόνες μονομιάς, είτε το αρχείο είναι έγγραφο κειμένου, είτε παρουσίαση Power Point, είτε υπολογιστικό φύλλο.

Αρχικά, ανοίγουμε τον φάκελο που περιέχει το αρχείο του οποίου θέλουμε να εξάγουμε τις εικόνες. Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην καρτέλα Προβολή και ενεργοποιούμε το πλαίσιο “Επεκτάσεις ονόματος αρχείων”.

Έπειτα, μετονομάζουμε το αρχείο και αλλάζουμε την επέκταση του σε “.zip”. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε “Ναι”.

Τώρα, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο, επιλέγουμε την “Εξαγωγή όλων”, και στο παράθυρο που θα ανοίξει πατάμε “Εξαγωγή”.

Μέσα στον κύριο φάκελο, έχει δημιουργηθεί ένα νέος που έχει ίδιο όνομα με το αρχείο.

Η δομή αυτού του φακέλου διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του αρχείου που αποσυμπιέσαμε.

Για παράδειγμα, αν αποσυμπιέσουμε ένα αρχείο Word μέσα στον τελικό φάκελο, δημιουργείται ένα νέος με όνομα “media”, ο οποίος περιέχει όλες τις εικόνες του εγγράφου.

Excel: Πώς υπολογίζω αυτόματα την ποσοστιαία διαφορά δύο αριθμών

Αν ασχολούμαστε συχνά με την παρακολούθηση και την ανάλυση δεδομένων, ενδεχομένως να θέλουμε να ξέρουμε την ποσοστιαία διαφορά μεταξύ δύο ή περισσότερων αριθμών.

Για να υπολογίσουμε την ποσοστιαία διαφορά δύο αριθμών στο Excel, γράφουμε σε ένα τρίτο κελί τη συνάρτηση “=(ΚΕΛΙ_1-ΚΕΛΙ_2)/ΚΕΛΙ_2”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το τρίτο κελί, κάνουμε κλικ στην “Κεντρική” καρτέλα, και στην κατηγορία “Αριθμός” επιλέγουμε το σύμβολο του ποσοστού “%”.

Με αυτόν τον τρόπο η διαφορά των δύο αριθμών έχει τη μορφή ποσοστού και όχι δεκαδικού αριθμού.

Επιπλέον, μπορούμε αν θέλουμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την τιμή ενός κελιού με βάση συγκεκριμένο ποσοστό. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να υπολογίσουμε το 10% του 999, μπορούμε να γράψουμε σε κάποιο κελί μία από τις ακόλουθες συναρτήσεις.

"=999*0,10" ή "=999*10%"

Πώς μετατρέπω το Android κινητό μου σε Wi-Fi hotspot

Τα κινητά Android έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται σε Wi-Fi hotspot. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάτοχος μπορεί να συνδέσει στο κινητό άλλες συσκευές και να χρησιμοποιήσει τη σύνδεση του smartphone για πλοήγηση στο internet, και όχι μόνο.

Πριν συνεχίσουμε, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα βήματα ίσως διαφέρουν, ανάλογα με τη συσκευή και την έκδοση Android που τρέχει.

Στο παράδειγμα μας χρησιμοποιούμε ένα OnePlus smartphone, του οποίου η ROM είναι αρκετά κοντά στο stock Android.

Για πιο αναλυτικές πληροφορίες και εναλλακτικές εφαρμογές, δείτε τον οδηγό μας:

Εύκολη Δημιουργία WiFi HotSpot στα Windows και το Κινητό

Με τη δημιουργία WiFi hotspot μπορούμε να μοιραστούμε την ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεσή μας στο ίντερνετ με όλες τις ασύρματες συσκευές μας. Δείτε πώς μπορούμε να…

Ρύθμιση Wi-Fi hotspot

Αρχικά, πρέπει να κάνουμε μερικές αλλαγές στις ρυθμίσεις του Wi-Fi hotspot. Γι' αυτό, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις της συσκευής, πατάμε στο “Wi-Fi & Internet”, και μπαίνουμε στο “Σημείο πρόσβασης Wi-Fi/σύνδεση”.

Στην επόμενη οθόνη, επιλέγουμε “Σημείο πρόσβασης Wi-Fi” για να μεταφερθούμε στις ρυθμίσεις του Wi-Fi hotspot.

Οι τρεις πιο σημαντικές ρυθμίσεις είναι το όνομα, η ασφάλεια, και ο κωδικός. Οπότε, φροντίζουμε να δώσουμε ένα νέο όνομα στο Wi-Fi hotspot.

Έπειτα, στην “Ασφάλεια” επιλέγουμε το “WPA2 PSK” και ορίζουμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης.

Ενεργοποίηση του Wi-Fi hotspot

Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το Wi-Fi hotspot με δύο τρόπους. Αρκετές εταιρείες προσφέρουν διακόπτη ενεργοποίησης στο μενού γρήγορης πρόσβασης.

Σε αυτήν την περίπτωση, σύρουμε τη γραμμή ειδοποιήσεων, εντοπίζουμε τον σχετικό διακόπτη, και τον ενεργοποιούμε.

Αν η ROM που χρησιμοποιεί το κινητό μας δεν προσφέρει τέτοιον διακόπτη, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις της συσκευής, πατάμε στο “Wi-Fi & Internet”, και μπαίνουμε στο “Σημείο πρόσβασης Wi-Fi/σύνδεση”.

Έπειτα, επιλέγουμε το “Σημείο πρόσβασης Wi-Fi” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη που βρίσκεται στην κορυφή της οθόνης.

Στο Wi-Fi hotspot του κινητού μας μπορούμε να συνδέσουμε όσες συσκευές θέλουμε, ακριβώς όπως θα τις συνδέσαμε και σε οποιοδήποτε άλλο ασύρματο δίκτυο.

Πώς κάνω βαθμονόμηση της οθόνης σε κινητό Android

Κατά καιρούς υπάρχει περίπτωση η οθόνη αφής του κινητού μας να μην ανταποκρίνεται σωστά στο άγγιγμα. Πριν μπούμε στη διαδικασία αλλαγής της οθόνης, καλό είναι να ελέγξουμε αν είναι σωστά βαθμονομημένη. Αν όχι, πρέπει να πραγματοποιήσουμε εκ νέου βαθμονόμηση.

Έλεγχος βαθμονόμησης οθόνης

Για να ελέγξουμε αν η οθόνη του κινητού μας είναι σωστά βαθμονομημένη, θα χρησιμοποιήσουμε τη δωρεάν εφαρμογή “Touch Screen Test”.

Μόλις εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, την ανοίγουμε και πατάμε με το δάχτυλο μας στα βασικά σημεία της οθόνης. Αυτά τα σημεία είναι οι τέσσερις γωνίες, το πάνω και κάτω κεντρικό τμήμα, και το κύριο σώμα της οθόνης.

Κάθε κουκκίδα που δημιουργεί το Touch Screen Test αντιπροσωπεύει και ένα πάτημα στην οθόνη. Οπότε, αν δούμε ότι κάποια κουκκίδα εμφανίζεται σε διαφορετικό σημείο από αυτό που πατήσαμε, τότε η οθόνη έχει πρόβλημα στη βαθμονόμηση.

Βαθμονόμηση της οθόνης

Σε περίπτωση που η οθόνη του κινητού μας δεν είναι σωστά βαθμονομημένη, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε εκ νέου βαθμονόμηση. Για την εκτέλεση αυτής της εργασίας θα χρησιμοποιήσουμε το “Touchscreen Calibration”.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της εφαρμογής, ανοίγουμε το app και πατάμε το κουμπί “CALIBRATE”.

Η εφαρμογή θα μας καθοδηγήσει στην εκτέλεση έξι διαφορετικών τεστ: απλό πάτημα, διπλό πάτημα, παρατεταμένο πάτημα για 2 δευτερόλεπτα, swipe αριστερά και δεξιά, pinch με δύο δάχτυλα, και ζουμ με δύο δάχτυλα.

Με βάση τα αποτελέσματα, το Touchscreen Calibration υπολογίζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη βαθμονόμηση της οθόνης.

Όταν τελειώσει τους υπολογισμούς, εμφανίζει ένα παράθυρο στο οποίο πατάμε “OK”.

Έπειτα, κάνουμε επανεκκίνηση της συσκευής για να εφαρμοστούν οι αλλαγές και ελέγχουμε ξανά τη βαθμονόμηση της οθόνης με το Touch Screen Test.

Πώς μορφοποιώ το κείμενο των μηνυμάτων στο Whatsapp

Στο Whatsapp μπορούμε να μορφοποιούμε το κείμενο των μηνυμάτων μας χρησιμοποιώντας ειδικούς χαρακτήρες.

Για να γράψουμε με έντονα ή πλάγια γράμματα, προσθέτουμε στην αρχή και στο τέλος του κειμένου ένα αστεράκι “*” ή μία κάτω παύλα “_”, αντίστοιχα.

Ομοίως, αν θέλουμε να γράψουμε με διακριτή διαγραφή, προσθέτουμε στην αρχή και το τέλος του κειμένου το σύμβολο της περισπωμένης “~”.

Επιπλέον, μπορούμε αν θέλουμε να συνδυάζουμε τις παραπάνω επιλογές και να δημιουργήσουμε ειδικές μορφοποιήσεις κειμένου.

Τέλος, το Whatsapp προβάλλει τη μορφή του κειμένου στο πλαίσιο σύνταξης. Οπότε, βλέπουμε το τελικό αποτέλεσμα πριν καν στείλουμε το μήνυμα.

Πώς βλέπω τοπικά βίντεο με το PiP του Chrome

Σε προηγούμενο QuickSteps είδαμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία Picture-in-Picture στον Chrome. Με το ίδιο πρόσθετο μπορούμε να προβάλλουμε τοπικά βίντεο σε PiP μέσω του Chrome.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε μία ρύθμιση του πρόσθετου. Γι’ αυτό, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του πρόσθετου και επιλέγουμε τη “Διαχείριση επεκτάσεων”.

Εντοπίζουμε και ενεργοποιούμε τον διακόπτη “Να επιτρέπεται η πρόσβαση σε διευθύνσεις URL αρχείων”.

Από εδώ και στο εξής θα μπορούμε να προβάλλουμε σε PiP τοπικά βίντεο, μέσω του Chrome.

Το μόνο που χρειάζεται είναι είτε να κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο του βίντεο και να επιλέγουμε “Άνοιγμα με > Chrome”, είτε να σύρουμε το αρχείο στο ανοιχτό παράθυρο του browser.

Όταν το βίντεο ανοίξει στον Chrome, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο και θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα γίνεται αναπαραγωγή του βίντεο.

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία PiP του Chrome, μπορούμε να αναπαράγουμε μόνο βίντεο σε μορφή WebM και MP4.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps