Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Spotify Χωρίς Διαφημίσεις, Γλώσσα Chrome, Πρόχειρο Windows 10
QuickSteps#92 - Spotify Χωρίς Διαφημίσεις, Γλώσσα Chrome, Πρόχειρο Windows 10

Spotify Χωρίς Διαφημίσεις, Γλώσσα Chrome, Πρόχειρο Windows 10

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ανακαλύπτουμε το Ιστορικό Προχείρου και δημιουργούμε συντομεύσεις για προγράμματα, αρχεία, και φακέλους στην Επιφάνεια Εργασίας. Χρησιμοποιούμε μία εφαρμογή Windows για το Spotify που δεν περιέχει διαφημίσεις, εισάγουμε και αποθηκεύουμε αρχεία σε έγγραφα Excel, και συντάσσουμε εξισώσεις στα Έγγραφα Google. Τέλος, αλλάζουμε γλώσσα στον Chrome και χρησιμοποιούμε την προεπισκόπηση εκτύπωσης στον Firefox.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς χρησιμοποιώ το Ιστορικό Προχείρου στα Windows 10

Σε παλαιότερες εκδόσεις Windows μπορούσαμε να αποθηκεύουμε μόνο ένα τμήμα κειμένου στο πρόχειρο, και χρειάζονταν ξεχωριστές εφαρμογές για να εμπλουτίσουμε τις δυνατότητές του.

Αντιγραφή-Επικόλληση: Βελτιώστε τη με το Ditto

Οι clipboard managers είναι μια παράδοξη κατηγορία προγραμμάτων. Οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν την ύπαρξή τους, αλλά όσοι τους χρησιμοποιούν, δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτούς….

Πλέον, στα Windows 10 υπάρχει το Ιστορικό Προχείρου. Αυτή η λειτουργία αποθηκεύει πολλαπλά τμήματα κειμένου και επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει ποιο θα χρησιμοποιήσει.

Όμως η δυνατότητα αυτή δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Πιθανώς για λόγους ασφαλείας, για όσους αντιγράφουν στο πρόχειρο τους κωδικούς τους ή ευαίσθητες πληροφορίες που δεν θέλουν να παραμείνουν στο ιστορικό.

Ενεργοποίηση του Ιστορικού Προχείρου

Για να ενεργοποιήσουμε το Ιστορικό Προχείρου, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και πηγαίνουμε στο “Σύστημα”.

QuickSteps#92 - Spotify Χωρίς Διαφημίσεις, Γλώσσα Chrome, Πρόχειρο Windows 10

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Πρόχειρο” και ενεργοποιούμε τον πρώτο διακόπτη.

Χρήση Ιστορικού Προχείρου

Με ενεργό το Ιστορικό Προχείρου, κάθε φορά που αντιγράφουμε κάτι τα Windows θα το αποθηκεύουν στο πρόχειρο. Αν πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+V”, θα γίνει επικόλληση του τελευταίου τμήματος κειμένου.

Στο παράδειγμα μας, αντιγράψαμε τις εκφράσεις “PCSteps” και “Η Τεχνολογία με Απλά Βήματα”, με αυτή τη σειρά.

Οπότε, όταν πατήσαμε “Ctrl+V”, έγινε επικόλληση στο αρχείο κειμένου η έκφραση “Η Τεχνολογία με Απλά Βήματα”, την οποία αντιγράψαμε τελευταία.

Για να κάνουμε επικόλληση κάποιο άλλο τμήμα κειμένου από το Ιστορικό Προχείρου, πρέπει να πατήσουμε τα πλήκτρα “Win+V”.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός εμφανίζει ένα μικρό παράθυρο το οποίο περιέχει τα κείμενα που αντιγράψαμε.

Στο παράδειγμα μας, βλέπουμε τις εκφράσεις “PCSteps” και “Η Τεχνολογία με Απλά Βήματα”.

Έχοντας ανοιχτό το παράθυρο του πρόχειρου, μπορούμε να κάνουμε κλικ σε οποιοδήποτε στοιχείο επιθυμούμε και να το επικολλήσουμε σε κάποιο αρχείο ή πεδίο κειμένου.

Επιπλέον, πατώντας στις τρεις τελείες, μπορούμε να διαγράψουμε το συγκεκριμένο κείμενο από το πρόχειρο, να το καρφιτσώσουμε ώστε να μην διαγραφεί ποτέ, ή να κάνουμε απαλοιφή όλων των περιεχομένων του προχείρου.

Επιπλέον ρυθμίσεις του Ιστορικού Προχείρου

Μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες του Ιστορικού Προχείρου είναι ότι επιτρέπει τον συγχρονισμό των αποθηκευμένων στοιχείων μεταξύ συσκευών.

Αρχικά, πρέπει να συνδέσουμε τον ίδιο λογαριασμό Microsoft σε όλες τις συσκευές που θέλουμε να μοιράζονται το πρόχειρο.

Έπειτα, θα πρέπει να μπούμε στις ρυθμίσεις του Ιστορικού Προχείρου και να ενεργοποιήσουμε τον διακόπτη στην ενότητα “Συγχρονισμός στις συσκευές”.

Πλέον, ό,τι αποθηκεύουμε στο πρόχειρο της κάθε μιας από τις συσκευές μας, θα συγχρονίζεται στον λογαριασμό Microsoft που έχουμε χρησιμοποιήσει. Έτσι, κάθε φορά που ανοίγουμε το Ιστορικό Προχείρου, θα βλέπουμε το κείμενο έχουμε αντιγράψει από όλες τις συσκευές.

Επιπλέον, έχουμε την επιλογή να μην συγχρονίζεται αυτόματα όλο το κείμενο, αλλά να επιλέγουμε χειροκίνητα τι θέλουμε να συγχρονιστεί στις άλλες μας συσκευές.

Τέλος, αν θέλουμε να διαγράψουμε το Ιστορικό Προχείρου, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Απαλοιφή”. Η διαγραφή του ιστορικού γίνεται άμεσα, χωρίς να εμφανιστεί κάποιο παράθυρο επιβεβαίωσης.

Εφαρμογή Windows για το Spotify χωρίς διαφημίσεις

Το Spotify διαθέτει τη δική του εφαρμογή για τα Windows 10. Ωστόσο, της λείπουν αρκετά χαρακτηριστικά και οι διαφημίσεις που εμφανίζει κάθε τόσο είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές.

Αν και κυκλοφορούν διάφορες ανεξάρτητες εφαρμογές αναπαραγωγής μουσικής μέσω του Spotify, η καλύτερη είναι το Xpo Music. Πρόκειται για ένα app που έχει παρόμοιο περιβάλλον χρήστη με αυτό της web έκδοσης της δημοφιλούς υπηρεσίας.

Πέρα από την εμφάνιση που είναι ιδιαίτερα παρόμοια, το Xpo Music διαφέρει σε κάποια σημεία με την επίσημη εφαρμογή. Για παράδειγμα, η πλευρική εργαλειοθήκη δεν περιέχει τόσες άχρηστες λειτουργίες.

Το Xpo Music διαθέτει απλά τους συνδέσμους για την αρχική σελίδα, την αναζήτηση, και τη βιβλιοθήκη μας. Ακριβώς από κάτω υπάρχει σύνδεσμος για το περιεχόμενο που αναπαράγουμε τη δεδομένη στιγμή.

Την ίδια στιγμή, η επίσημη εφαρμογή έχει συνδέσμους για την αρχική σελίδα, την περιήγηση στους καταλόγους του Spotify, το άνοιγμα του ραδιοφώνου, ξεχωριστή λίστα με τα περιεχόμενα της βιβλιοθήκης μας, και πολλά άλλα.

QuickSteps#92 - Spotify Χωρίς Διαφημίσεις, Γλώσσα Chrome, Πρόχειρο Windows 10

Η επίσημη εφαρμογή του Spotify προβάλλει ποικίλες προτάσεις στον χρήστη, μερικές από τις οποίες έχουν σχέση με το τι θέλει να προωθήσει η υπηρεσία.

Από την άλλη, το Xpo Music προτείνει στον χρήστη συλλογές, τραγούδια, και σταθμούς μουσικής με βάση το τι συνηθίζει να ακούει.

Επιπλέον, η εφαρμογή διαθέτει λειτουργία Mini View, που μετατρέπει το app σε έναν μικρό pop-up player. Αυτό το παράθυρο είναι πάντα ορατό και μπορούμε να το μετακινήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης θέλουμε.

Τέλος, το Xpo Music επιτρέπει το καρφίτσωμα οποιασδήποτε σελίδας στο μενού Έναρξης των Windows, και πάνω από όλα δεν περιέχει διαφημίσεις.

Πώς δημιουργώ συνδέσμους στην Επιφάνεια Εργασίας των Windows

Τα Windows 10 επιτρέπουν τη δημιουργία συνδέσμων (links) στην Επιφάνεια Εργασίας, από τους οποίους μπορούμε να ανοίξουμε προγράμματα, έγγραφα, φακέλους, ακόμη και ιστοσελίδες. Η διαδικασία δημιουργίας ενός τέτοιου συνδέσμου είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Για να δημιουργήσουμε σύνδεσμο για κάποιο πρόγραμμα, το εντοπίζουμε στο μενού Έναρξης, με πατημένο το αριστερό κλικ το σύρουμε στην Επιφάνεια Εργασίας, και όταν δούμε το μήνυμα “Σύνδεση”, απελευθερώνουμε το κουμπί του ποντικιού.

Αντίστοιχα δημιουργούμε links για φακέλους και αρχεία. Απλώς θα πρέπει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να κρατάμε πατημένο το κουμπί “Alt” και το μήνυμα που θα εμφανιστεί θα είναι το “Δημιουργία σύνδεσης σε Επιφάνεια Εργασίας”.

Αν θέλουμε να προσθέσουμε το σύνδεσμο μιας ιστοσελίδας στην Επιφάνεια Εργασίας, θα πρέπει να κάνουμε ένα επιπλέον βήμα.

Ανοίγουμε την ιστοσελίδα στον browser και στη συνέχεια με πατημένο το αριστερό κλικ, σύρουμε το εικονίδιο δίπλα από τη διεύθυνση URL στην Επιφάνεια Εργασίας.

Απελευθερώνουμε το κουμπί του ποντικιού και ο σύνδεσμος εμφανίζεται κατευθείαν.

Πώς εισάγω και αποθηκεύω αρχεία ως περιεχόμενο ενός Excel

Το Excel είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό πρόγραμμα που βοηθά στην οργάνωση και διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δυνατότητες του προγράμματος είναι η χρήση εξωτερικών αρχείων ως περιεχόμενο ενός αρχείου Excel.

Για να ενσωματώσουμε κάποιο εξωτερικό αρχείο σε ένα έγγραφο Excel, κάνουμε κλικ στην “Εισαγωγή” και από την ενότητα “Κείμενο” κάνουμε κλικ στο “Αντικείμενο”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε την καρτέλα “Δημιουργία από αρχείο” και κάνουμε κλικ στην “Αναζήτηση”.

Εντοπίζουμε στον δίσκο το αρχείο που θέλουμε και πατάμε “Εισαγωγή”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “ΟΚ” και το αρχείο θα εμφανιστεί μέσα στο έγγραφο.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εισάγουμε όσα αρχεία θέλουμε μέσα στο ίδιο έγγραφο Excel.

Τα αρχεία που προσθέτουμε στο έγγραφο αποθηκεύονται σε αυτό ολόκληρα και όχι ως σύνδεσμοι. Οπότε, οποιοσδήποτε κι αν έχει το έγγραφο μπορεί να ανοίξει αυτά τα αρχεία, κάνοντας διπλό κλικ πάνω τους.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα του Excel μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη δημιουργία ευρετηρίων ή μικρών βάσεων δεδομένων. Στο παράδειγμα μας, κάναμε μία μικρή λίστα με εποχικές φωτογραφίες.

Πώς συντάσσω εξισώσεις στα Έγγραφα Google

Ο επεξεργαστής εξισώσεων που διαθέτουν τα Έγγραφα Google είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για όσους χρησιμοποιούν συχνά μαθηματικές συναρτήσεις στα κείμενα τους.

Για να ενεργοποιήσουμε τον επεξεργαστή, κάνουμε κλικ στην “Εισαγωγή” και επιλέγουμε την “Εξίσωση”.

Άμεσα θα εμφανιστούν τα εργαλεία του επεξεργαστή εξισώσεων και μέσα στο έγγραφο ένα μικρό μπλε πλαίσιο.

Το κάθε εργαλείο βοηθά στο να δημιουργούμε και να εισάγουμε μαθηματικά στοιχεία και χαρακτήρες στο έγγραφο.

Για παράδειγμα, το πρώτο εργαλείο περιέχει γράμματα μεταβλητών και το τέταρτο διαθέτει σύνολα, απλά κλάσματα, ρίζες, δυνάμεις, ολοκληρώματα, όρια, και άλλα.

Έστω, για παράδειγμα, ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε την εξίσωση “ψ=3πχ+5/8”. Για την εισαγωγή των γραμμάτων του “=” και του “+”, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πληκτρολόγιο μας.

Ωστόσο, για να προσθέσουμε το κλάσμα στην εξίσωση, θα πρέπει να πατήσουμε στο τέταρτο εργαλείο και να επιλέξουμε το κουμπί του κλάσματος.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στην εικόνα από κάτω. Σαφώς είναι πιο ξεκάθαρο και επαγγελματικό από την απλή χρήση της πλάγιας παύλας “/”.

Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποια άλλη εξίσωση, τότε κάνουμε κλικ στο “Νέα εξίσωση” και στη θέση του κέρσορα θα εμφανιστεί ένα νέο μπλε πλαίσιο.

Μόλις τελειώσουμε με την προσθήκη των εξισώσεων και αν δεν χρειαζόμαστε άλλο τον επεξεργαστή εξισώσεων, κάνουμε κλικ στην “Προβολή” για να απενεργοποιήσουμε την “Εμφάνιση γραμμής εργαλείων εξισώσεων”.

Πώς αλλάζω την προεπιλεγμένη γλώσσα του Chrome

Ο Google Chrome μπορεί να προβάλλει το περιβάλλον χρήστη σε πάνω από 100 γλώσσες. Συνήθως, η προεπιλεγμένη γλώσσα του browser είναι η ίδια με των Windows, εκτός και αν έχουμε επιλέξει κάποια άλλη.

Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλουμε να αλλάξουμε την προεπιλεγμένη γλώσσα του Chrome, κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού και μπαίνουμε στο “Settings” ή “Ρυθμίσεις”.

Κατεβαίνουμε στο τέλος της σελίδας και κάνουμε κλικ στο “Advanced” ή “Σύνθετες”.

Εντοπίζουμε την κατηγορία “Languages” ή “Γλώσσες” και κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στο “Language” ή “Γλώσσα”.

Σε αυτό το σημείο βλέπουμε τις γλώσσες που έχουμε προσθέσει στον Chrome.

Οπότε, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα από τη γλώσσα που μας ενδιαφέρει και ενεργοποιούμε το “Display Google Chrome in this language” ή “Να εμφανίζεται το Google Chrome σε αυτήν τη γλώσσα”.

Αν θέλουμε ο Chrome να μεταφράζει τις σελίδες που επισκεπτόμαστε σε συγκεκριμένη γλώσσα, τότε κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και ενεργοποιούμε το “Offer to translate pages in this language” ή “Ερώτηση για τη μετάφραση σελίδων σε αυτήν την γλώσσα”.

Σε περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε ακόμη περισσότερες γλώσσες κάνουμε κλικ στο “Add languages” ή “Προσθήκη γλωσσών” και ενεργοποιούμε το πλαίσιο δίπλα από τη γλώσσα που μας ενδιαφέρει.

Τέλος, όταν ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις, πατάμε το “Relaunch” ή “Επανεκκίνηση”. Ο Chrome θα κλείσει και όταν ανοίξει ξανά, το περιβάλλον χρήση θα είναι στη γλώσσα που επιλέξαμε.

Πώς χρησιμοποιώ την προεπισκόπηση εκτύπωσης στον Firefox

Όταν πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+P” ή επιλέγουμε την “Εκτύπωση” από το μενού του Firefox, ο browser δεν εμφανίζει την προεπισκόπηση της εκτύπωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε πώς θα είναι το τελικό έγγραφο που θα εκτυπωθεί.

Ο Firefox επιτρέπει την τροποποίηση της γραμμής εργαλείων που διαθέτει. Μεταξύ των διαθέσιμων κουμπιών υπάρχει και αυτό της εκτύπωσης, το οποίο συμπεριφέρεται διαφορετικά από τη συντόμευση ή την επιλογή της εκτύπωσης μέσω του μενού.

Για να επεξεργαστούμε τη γραμμή εργαλείων του Firefox, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε την “Προσαρμογή”.

Εντοπίζουμε το κουμπί της εκτύπωσης, το σύρουμε στο σημείο της γραμμής εργαλείων όπου θέλουμε να το προσθέσουμε, και κάνουμε κλικ στο “Τέλος” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

Από εδώ και στο εξής, κάθε φορά θα κάνουμε κλικ σε αυτό το κουμπί, ο Firefox θα εμφανίζει την προεπισκόπηση της εκτύπωσης. Έτσι, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που επιθυμούμε.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps