Home » Technology Explained » Υβριδικός Δίσκος - Η Οικονομική Λύση για SSD?

Υβριδικός Δίσκος – Η Οικονομική Λύση για SSD?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Με τους συμβατικούς δίσκους HDD έχουμε μεγάλη χωρητικότητα σε χαμηλή τιμή, αλλά αργή ταχύτητα. Με τους SSD έχουμε μεγάλη ταχύτητα, αλλά δεκαπλάσιες τιμές από τους HDD για την ίδια χωρητικότητα. Τώρα, μια νέα μορφή δίσκου, που ονομάζεται υβριδικός δίσκος, υπόσχεται να συνδυάσει τα θετικά χαρακτηριστικά και των δύο τεχνολογιών.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι ο υβριδικός δίσκος?

Ένας υβριδικός δίσκος, που θα τον συναντήσουμε και ως SSHD (Solid State Hybrid Drive) ενσωματώνει ταυτόχρονα τις τεχνολογίες και των HDD και των SSD. Διαθέτει περιστρεφόμενους δίσκους, όπως κάθε HDD…

τι είναι ένας υβριδικός δίσκος πώς λειτουργεί 00

…και ταυτόχρονα ενσωματώνει μνήμη Flash, όπως οι SSD.

τι είναι ένας υβριδικός δίσκος πώς λειτουργεί 01

Στην πράξη συνδυάζει έναν συμβατικό δίσκο χωρητικότητας 500GB, 1TB ή και περισσότερο, με έναν ιδιαίτερα μικρό SSD, που τυπικά κυμαίνεται στα 8GB.

Το σύστημα βλέπει τον υβριδικό δίσκο σαν ένα και μοναδικό σκληρό δίσκο και δεν μας δίνει την επιλογή να γράψουμε δεδομένα μόνο στο HDD κομμάτι ή μόνο στο SSD κομμάτι.

Αντίθετα, ο ίδιος ο υβριδικός δίσκος κρίνει και αποφασίζει για εμάς.

Η διαδικασία του caching

Ξεκινώντας να χρησιμοποιούμε έναν υβριδικό δίσκο, όλα τα δεδομένα που γράφουμε αποθηκεύονται στο HDD κομμάτι, και έχουμε τις τυπικές, αργές ταχύτητες ενός συμβατικού δίσκου.

τι είναι ένας υβριδικός δίσκος πώς λειτουργεί 02

Όμως, ο υβριδικός δίσκος έχει έναν ενσωματωμένο αλγόριθμο caching.

Καθώς χρησιμοποιούμε τα δεδομένα, ο αλγόριθμος αυτός παρατηρεί ποια αρχεία χρησιμοποιούμε περισσότερο – πχ συγκεκριμένα αρχεία του λειτουργικού συστήματος και συγκεκριμένες εφαρμογές.

Στη συνέχεια, τα αρχεία αυτά μεταφέρονται στο Flash κομμάτι του δίσκου, για γρηγορότερη πρόσβαση.

τι είναι ένας υβριδικός δίσκος πώς λειτουργεί 02a

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε πχ εξαιρετικά γρηγορότερο boot time από ότι με ένα συμβατικό δίσκο, ίσως και κάτω από 15 δευτερόλεπτα, καθώς επίσης και τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε περισσότερο να ανοίγουν πολύ πιο γρήγορα.

Εντούτοις, όσον αφορά εργασίες όπως η αντιγραφή αρχείων όπως πχ αρχεία ταινιών, το SSD κομμάτι δεν χρησιμοποιείται καθόλου, και έχουμε τις απλές ταχύτητες ενός συμβατικού δίσκου.

Επίσης, έχουμε και τη φυσιολογική φθορά ενός συμβατικού δίσκου.

Αγορά υβριδικού δίσκου – για ποιους αξίζει

Ένας υβριδικός δίσκος απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τοποθετήσουν στον υπολογιστή τους ταυτόχρονα ένα συμβατικό δίσκο και έναν SSD.

Αυτό καθιστά τους συγκεκριμένους δίσκους ιδανικές επιλογές για laptop, που τυπικά έχουν χώρο για ένα μόνο σκληρό δίσκο. Όπως είδαμε και στον οδηγό αγοράς Laptop, ήδη θα βρούμε στην αγορά μοντέλα με SSHD, ακόμη και στη μέση κατηγορία τιμής.

τι είναι ένας υβριδικός δίσκος πώς λειτουργεί 03

Σε επίπεδο κόστους, αυτή τη στιγμή ένας συμβατικός HDD κοστίζει πάνω-κάτω 50 ευρώ για ένα Terabyte χωρητικότητας, ενώ ένας πολύ καλός SSD των 120GB κυμαίνεται γύρω στα 70 ευρώ.

Ένας υβριδικός δίσκος του 1TB με 8GB SSD θα μας κοστίσει 70-75 ευρώ σε διαστάσεις 3.5 ιντσών για desktop υπολογιστή.

τι είναι ένας υβριδικός δίσκος πώς λειτουργεί 04

Τα μοντέλα των 2.5 ιντσών για laptop είναι κάπως ακριβότερα, γύρω στα 90-95 ευρώ.

τι είναι ένας υβριδικός δίσκος πώς λειτουργεί 05

Τεχνολογία με ημερομηνία λήξης

Θυμάστε, στις αρχές του 2000, που για μια περίοδο ήταν σχετικά διαδεδομένες οι υβριδικές συσκευές DVD και VHS?

τι είναι ένας υβριδικός δίσκος πώς λειτουργεί 06

Σήμερα, που τα παιδιά που πηγαίνουν τώρα στο δημοτικό δεν έχουν δει ποτέ τους VHS (σας έκανα να αισθάνεστε γέροι, ε?), ειλικρινά αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και μία τέτοια συσκευή ακόμα στην αγορά.

Αυτή είναι πιθανότατα η μοίρα που θα ακολουθήσει και ο υβριδικός δίσκος. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο, όσο ακόμα η χωρητικότητα των SSD είναι ακριβή.

Όμως, με τις τιμές να πέφτουν μέρα με τη μέρα, είναι θέμα χρόνου να μπορούμε να αγοράσουμε SSD του 1TB με 50 ευρώ, αντί για τα 450-500 ευρώ που κοστίζουν σήμερα.

τι είναι ένας υβριδικός δίσκος πώς λειτουργεί 07

Βέβαια, είναι δυνατόν να κατασκευαστούν υβριδικοί δίσκοι με μεγαλύτερο κομμάτι SSD.

Ήδη υπάρχουν οι Apple Fusion Drive που συνδυάζουν 1 ή 3TB HDD και 128GB SSD, οι οποίοι όμως δεν πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά, αλλά έρχονται ενσωματωμένοι σε iMac των 2000+ ευρώ.

τι είναι ένας υβριδικός δίσκος πώς λειτουργεί 08

Ίσως λοιπόν να υπάρξει μια σχετικά μικρή αγορά στο μέλλον που να θέλει έναν υβριδικό δίσκο πχ με 8ΤΒ χωρητικότητα και 512GB SSD.

Αν και, από μεριάς μας, αμφιβάλλουμε.

Είναι ο υβριδικός δίσκος για εσάς?

Εσείς θα αγοράζατε σήμερα έναν υβριδικό δίσκο, ή θα περιμένατε να πέσουν οι τιμές στους SSD? Γράψτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια, για να βοηθήσετε και άλλους αναγνώστες με την επιλογή τους.

Γράψτε μας επίσης αν πιστεύετε πως ο υβριδικός δίσκος έχει μέλλον, ή αν θα ξεχαστεί μετά από μερικά χρόνια, όσο πέφτουν οι τιμές στους SSD.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps