Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Προηγμένες Ρυθμίσεις Windows, Επαναφορά Προηγούμενων Drivers
QuickSteps#83 - Αλλαγή Policies Χωρίς Το gpedit.msc, Επαναφορά Παλιών Οδηγών Συσκευής

Προηγμένες Ρυθμίσεις Windows, Επαναφορά Προηγούμενων Drivers

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτήν την εβδομάδα, επαναφέρουμε προηγούμενους οδηγούς συσκευών για να λύσουμε προβλήματα. Αλλάζουμε προηγμένες ρυθμίσεις των Windows 10 Home μέσω policies χωρίς τον gpedit.msc. Κάνουμε εξαγωγή εικόνων από PDF, φτιάχνουμε φακέλους αλληλογραφίας στο Word, και επεξεργαζόμαστε αρχεία Excel μέσω Google. Τέλος, δημιουργούμε παλέτες χρωμάτων στο Photoshop και επαναφέρουμε το παλιό περιβάλλον χρήστη στο Twitter.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς επαναφέρω προηγούμενους οδηγούς συσκευών στα Windows 10

Η αναβάθμιση του οδηγού μιας συσκευής δεν έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάποιες φορές οι νεότερες εκδόσεις των οδηγών μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων.

Ευτυχώς, τα Windows προσφέρουν τη δυνατότητα να επαναφέρουμε παλαιότερες εκδόσεις οδηγών, οι οποίες δεν δημιουργούσαν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής.

Αρχικά, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+X” για να ανοίξουμε το εναλλακτικό μενού Έναρξης των Windows και κάνουμε κλικ στη “Διαχείριση συσκευών”.

QuickSteps#83 - Αλλαγή Policies Χωρίς Το gpedit.msc, Επαναφορά Παλιών Οδηγών Συσκευής

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε τη συσκευή της οποίας θέλουμε να επαναφέρουμε τον προηγούμενο οδηγό, κάνουμε δεξί κλικ, και επιλέγουμε “Ιδιότητες”.

Στη συνέχεια, πατάμε στην καρτέλα “Πρόγραμμα οδήγησης” και κάνουμε κλικ στην “Επαναφορά”.

Τα Windows θα εμφανίσουν ένα παράθυρο επιβεβαίωσης, στο οποίο μας προειδοποιούν για τους κινδύνους της επαναφοράς παλιότερων οδηγών και μας ρωτούν γιατί θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Επιλέγουμε την απάντηση που ταιριάζει στην περίπτωσή μας και κάνουμε κλικ στο “Ναι”.

Τα Windows θα επαναφέρουν την προηγούμενη έκδοση του οδηγού της συσκευής και κατά περίπτωση ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Ανακαλύψτε περισσότερα μυστικά και δυνατότητες της Διαχείρισης Συσκευών των Windows στον ακόλουθο οδηγό μας.

Ανακαλύψτε Κρυφά Εργαλεία Στα Windows Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε

Τα Windows διαθέτουν ενσωματωμένα χρήσιμα εργαλεία, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας χωρίς την εγκατάσταση τρίτων εφαρμογών. Συνήθως όμως αυτά είναι καλά κρυμμένα,…

Προηγμένες ρυθμίσεις Windows 10 Home χωρίς τον gpedit.msc

Ο Group Policy Editor, ή gpedit.msc, επιτρέπει την πραγματοποίηση αλλαγών στο Μητρώο των Windows, χωρίς να απαιτείται η είσοδος στον Επεξεργαστή Μητρώου.

Ωστόσο, ο gpedit.msc είναι διαθέσιμος μόνο στις Professional και Enterprise εκδόσεις των Windows 10. Οι κάτοχοι της Home έκδοσης πρέπει να πραγματοποιούν αλλαγές απευθείας μέσω του Επεξεργαστή Μητρώου.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Τι γίνεται λοιπόν αν είμαστε κάτοχος των Windows 10 Home και γνωρίζουμε πιο policy θέλουμε να αλλάξουμε, αλλά δεν ξέρουμε ποια τιμή πρέπει να τροποποιήσουμε στο Μητρώο των Windows;

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ιστοσελίδα “Group Policy Search” της Microsoft και να εντοπίσουμε ποια τιμή του μητρώου αντιστοιχεί στο policy που θέλουμε να πειράξουμε.

Έστω ότι θέλουμε απενεργοποιήσουμε την πρόσβαση στις ρυθμίσεις και τον Πίνακα Ελέγχου. Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα και από το μενού αριστερά επιλέγουμε το “Control Panel” και κάνουμε κλικ στο “Prohibit access to Control Panel and PC settings”.

Στα δεξιά βλέπουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, ώστε να πραγματοποιήσουμε την εν λόγω αλλαγή. Ωστόσο, τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι το “Registry Key” και το “Value”, δηλαδή το “Κλειδί” και η “Τιμή”.

Το πρώτο είναι η διαδρομή στην οποία βρίσκεται η τιμή που πρέπει να αλλάξουμε, και το δεύτερο το όνομα της τιμής.

Οπότε, αντιγράφουμε τη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε ENTER.

Στη συνέχεια, κάνουμε διπλό κλικ στην τιμή που πρέπει και αλλάζουμε τα δεδομένα της.

Σε περίπτωση που κάποια τιμή δεν υπάρχει, μπορούμε να τη δημιουργήσουμε. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, κάνουμε δεξί κλικ, επιλέγουμε”Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και δίνουμε ως όνομα αυτό που αναφέρεται στο “Value”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Επίσης, πριν εφαρμόσουμε οποιαδήποτε αλλαγή, είναι σημαντικό να διαβάσουμε με προσοχή τις πληροφορίες που παρέχει η Microsoft στο πεδίο “Explanation”.

Πώς να σώσω τις εικόνες από ένα PDF αρχείο

Κάθε PDF αρχείο μπορεί να περιέχει κείμενα, συνδέσμους, εικόνες, και γραφικά. Η επεξεργασία ενός PDF απαιτεί τη χρήση ειδικών προγραμμάτων. Όμως, τι γίνεται αν το μόνο που θέλουμε είναι να αποθηκεύσουμε τις εικόνες που περιέχει το αρχείο;

Έχουμε στη διάθεση μας τρεις μεθόδους. Η πρώτη είναι η λήψη στιγμιότυπων με έναν από τους τρόπους που έχουμε περιγράψει στον σχετικό οδηγό μας.

Λήψη Screenshot: Τα Καλύτερα Δωρεάν Προγράμματα

Πολλές φορές χρειαζόμαστε ένα screenshot της επιφάνειας εργασίας του υπολογιστή, από το να μας αρέσει μια εικόνα και θέλουμε να την ανεβάσουμε στα social media, μέχρι να χρειαζόμαστε…

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η ποιότητα των τελικών εικόνων δεν θα είναι η ίδια με αυτή των αρχικών που περιέχει το αρχείο PDF.

Εξαγωγή εικόνων από αρχείο PDF με τη χρήση online εργαλείων

Η δεύτερη μέθοδος απαιτεί το ανέβασμα του PDF σε κάποια ιστοσελίδα επεξεργασίας τέτοιων αρχείων. Μία αρκετά καλή επιλογή είναι ο ιστότοπος pdf-online.com, ο οποίος μεταξύ άλλων προσφέρει και εργαλείο εξαγωγής στοιχείων από PDF αρχεία.

Για να ανεβάσουμε το αρχείο που μας ενδιαφέρει, κάνουμε κλικ στο “Επιλογή αρχείου”, εντοπίζουμε το PDF στον υπολογιστή μας, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “load PDF” και περιμένουμε να ανέβει το αρχείο.

Μόλις το PDF ανέβει στον σέρβερ της ιστοσελίδας, πηγαίνουμε στην καρτέλα “images”.

Στο “Extraction Options” διαλέγουμε “all pages” και στο “Output Format” το “JPEG”, και κάνουμε κλικ στο “Apply”.

Όταν η ιστοσελίδα τελειώσει την εξαγωγή των εικόνων, θα τις εμφανίσει στο τελευταίο πλαίσιο.

Για να αποθηκεύσουμε την κάθε εικόνα, κάνουμε κλικ στην προεπισκόπησή της, επιλέγουμε τον φάκελο της αρεσκείας μας, δίνουμε το όνομα που θέλουμε, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Εξαγωγή εικόνων από αρχείο PDF με το PDF Shaper

Η παραπάνω μέθοδος αφορά κυρίως μικρά σε όγκο αρχεία και έγγραφα, τα οποία δεν περιέχουν δεδομένα που θεωρούμε ευαίσθητα. Για μεγαλύτερα αρχεία ή έγγραφα τα οποία θέλουμε να προστατεύσουμε, καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε τοπικές εφαρμογές.

Ένα από τα πιο ελαφριά και καλύτερα δωρεάν εργαλεία μετατροπής αρχείων PDF είναι το “PDF Shaper”, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του.

Μόλις εγκαταστήσουμε και ανοίξουμε το πρόγραμμα, κάνουμε κλικ στο “Add”, εντοπίζουμε το αρχείο PDF που μας ενδιαφέρει, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το αρχείο PDF, κάνουμε κλικ στο “Extract Images”, διαλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θέλουμε να αποθηκευτούν οι εικόνες, και πατάμε “Επιλογή φακέλου”.

Όταν το PDF Shaper ολοκληρώσει την εξαγωγή των εικόνων, θα εμφανίσει το μήνυμα “Done” και όλες οι εικόνες θα είναι αποθηκευμένες στον φάκελο που επιλέξαμε.

Πώς δημιουργώ και εκτυπώνω φακέλους αλληλογραφίας στο Word

Αρκετοί χρησιμοποιούμε προσαρμοσμένους φακέλους αλληλογραφίας, οι οποίοι έχουν ήδη τυπωμένα επάνω τα προσωπικά ή επαγγελματικά μας στοιχεία. Συνήθως, τη δημιουργία αυτών των φακέλων την αναλαμβάνει κάποιος επαγγελματίας.

Ωστόσο, αν δεν θέλουμε κάτι εξειδικευμένο, δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε τα χρήματά μας σε γραφίστες. Μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε το Microsoft Word.

Πηγαίνουμε στην καρτέλα “Στοιχεία αλληλογραφίας”, κάνουμε κλικ στη “Δημιουργία”, και επιλέγουμε “Φάκελοι”.

Στη “Διεύθυνση παραλήπτη” συμπληρώνουμε τα στοιχεία του ατόμου στο οποίο θέλουμε να στείλουμε τον φάκελο.

Αντίστοιχα, στη “Διεύθυνση αποστολέα” γράφουμε τα δικά μας στοιχεία.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Προεπισκόπηση”, και στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε το μέγεθος του φακέλου, ρυθμίζουμε τη γραμματοσειρά, και πατάμε “ΟΚ”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Τροφοδοσία”, ρυθμίζουμε τη “Μέθοδο τροφοδοσίας” ανάλογα με τον εκτυπωτή και τον φάκελο που διαθέτουμε, και πατάμε “ΟΚ”.

Τέλος, για να εκτυπώσουμε τον φάκελο, απλώς κάνουμε κλικ στην “Εκτύπωση”.

Πώς επεξεργάζομαι αρχεία Excel με τα Υπολογιστικά φύλλα Google

Το Microsoft Office είναι η πιο γνωστή σουίτα εφαρμογών γραφείου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και η μοναδική επιλογή που έχουμε στη διάθεσή μας. Στο παρελθόν είχαμε δει τα καλύτερα δωρεάν Office.

Δωρεάν Office 1
Δωρεάν Office – Οι καλύτερες Εναλλακτικές της Microsoft

Προγράμματα όπως τα Word, Excel, και PowerPoint, είναι απαραίτητα ουσιαστικά σε κάθε υπολογιστή. Όμως τα Windows δεν έρχονται με προεγκατεστημένη κάποια σουίτα Office, και το…

Στην πραγματικότητα δεν απαιτείται καν να διαθέτουμε κάποια σουίτα εφαρμογών γραφείου για να επεξεργαστούμε έγγραφα κειμένου, λογιστικά φύλλα, και παρουσιάσεις. Μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε τις εφαρμογές γραφείου της Google.

Έστω, για παράδειγμα, ότι μας έστειλαν ένα αρχείο Excel και δεν έχουμε στον υπολογιστή εγκατεστημένη κάποια σουίτα εφαρμογών γραφείου. Τότε, μπορούμε να ανεβάσουμε το αρχείο στο Google Drive και να το ανοίξουμε με τα Υπολογιστικά φύλλα της Google.

Έχοντας ανεβάσει το αρχείο στο Google Drive, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε “Άνοιγμα με → Υπολογιστικά φύλλα Google”.

Το αρχείο θα ανοίξει άμεσα σε νέα καρτέλα και μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σε αυτό ότι αλλαγές επιθυμούμε.

Όταν τελειώσουμε την επεξεργασία του εγγράφου, μπορούμε να το κοινοποιήσουμε σε οποιονδήποτε θέλουμε ή να το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας.

Κοινή χρήση αρχείου Excel

Για να κοινοποιήσουμε το έγγραφο, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο” και πατάμε “Κοινή χρήση”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, γράφουμε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ή των ατόμων στα οποία θέλουμε να στείλουμε το αρχείο, και κάνουμε κλικ στην “Αποστολή”.

Αποθήκευση του αρχείου στον υπολογιστή

Για να κατεβάσουμε το αρχείο στον υπολογιστή μας, πατάμε στο “Αρχείο” και πηγαίνουμε στο “Λήψη ως”.

Επιλέγουμε τη μορφή αρχείου που επιθυμούμε, δίνουμε το όνομα που θέλουμε, διαλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θα αποθηκευτεί το αρχείο, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Πώς δημιουργώ παλέτες χρωμάτων για το Photoshop

Οι χρωματικές παλέτες είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε σχεδιαστή, φωτογράφου, και γραφίστα. Αν και υπάρχουν αμέτρητες έτοιμες παλέτες, ο καθένας χρησιμοποιεί τα δικά του χρώματα, ανάλογα το project στο οποίο δουλεύει.

Στο Photoshop έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε και να αποθηκεύουμε τις δικές μας χρωματικές παλέτες. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στο “Window” και ενεργοποιούμε τα πάνελ “Color” και “Swatches”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού, επιλέγουμε το “Photo Filter Colors”, και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε “OK”.

Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγουμε την μικρότερη παλέτα χρωμάτων που διαθέτει το Photoshop, κάτι που θα μας γλιτώσει χρόνο στη συνέχεια.

Για να αδειάσουμε την παλέτα χρωμάτων, κάνουμε κλικ σε κάθε ένα από τα χρώματα, διαλέγουμε “Delete Swatch”, και στο παράθυρο επιβεβαίωσης πατάμε “OK”.

Μόλις διαγράψουμε όλα τα χρώματα της παλέτας, μπορούμε να αρχίσουμε να προσθέτουμε τα δικά μας χρώματα.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Color” και επιλέγουμε το χρώμα που θέλουμε.

Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στην καρτέλα “Swatches”, κάνουμε δεξί στον κενό χώρο του πάνελ, δίνουμε ένα όνομα στο χρώμα, και πατάμε “OK”.

Όταν προσθέσουμε στην παλέτα όλα τα χρώματα που θέλουμε, κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού και επιλέγουμε “Save Swatches”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί γράφουμε το όνομα της παλέτας και πατάμε “Αποθήκευση”.

Αυτό ήταν, μόλις δημιουργήσαμε τη δική μας παλέτα χρωμάτων για το Photoshop. Όποτε θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού και να την επιλέξουμε από τη λίστα.

Πώς επαναφέρω το παλιό περιβάλλον χρήστη στο Twitter

Μετά από αρκετά χρόνια, το Twitter αποφάσισε να αλλάξει το περιβάλλον χρήστη. Ωστόσο, το νέο περιβάλλον της ιστοσελίδας δεν αρέσει σε όλους.

Αν ανήκουμε στην παραπάνω κατηγορία, μπορούμε αρκετά εύκολα να επιστρέψουμε στο παλιό περιβάλλον χρήστη.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πηγαίνουμε στην αρχική σελίδα του κοινωνικού δικτύου και κάνουμε κλικ στο “Περισσότερα” που βρίσκεται στα αριστερά.

Ανάμεσα στις επιλογές υπάρχει και το “Εναλλαγή στο παλιό Twitter”, στο οποίο και κάνουμε κλικ.

Η σελίδα θα κάνει άμεσα ανανέωση και μόλις φορτώσει, θα έχει επανέλθει το παλιό περιβάλλον χρήστη.

Σε περίπτωση που αλλάξουμε γνώμη, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του προφίλ μας και να επιλέγουμε το “Δοκιμάστε το νέο Twitter”.

QuickSteps#83 - Αλλαγή Policies Χωρίς Το gpedit.msc, Επαναφορά Παλιών Οδηγών Συσκευής

Δεν γνωρίζουμε πότε το Twitter θα οριστικοποιήσει την αλλαγή στο νέο περιβάλλον χρήστη, αλλά μέχρι τότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε το παλιό.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps