Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Απομακρυσμένο Κλείδωμα Υπολογιστή, Μειωμένη Χρήση RAM Στον Chrome, Untag Στο Instagram
QuickSteps#321 - Απομακρυσμένο Κλείδωμα Υπολογιστή, Μειωμένη Χρήση RAM Στον Chrome, Untag Στο Instagram

Απομακρυσμένο Κλείδωμα Υπολογιστή, Μειωμένη Χρήση RAM Στον Chrome, Untag Στο Instagram

Αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε την εύρεση συσκευής, αναβαθμίζουμε εφαρμογές, και κρύβουμε τη μπάρα κύλισης στο Τερματικό στα Windows 11. Κλείνουμε όλες τις καρτέλες μαζί και μειώνουμε τη χρήση μνήμης RAM στον Google Chrome. Κάνουμε untag τον εαυτό μας από δημοσιεύσεις στο Instagram και χρησιμοποιούμε emoji σε συναρτήσεις στο Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς χρησιμοποιώ την εύρεση συσκευής στα Windows 11

Τα Windows 11 παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και κλειδώματος του υπολογιστή από απόσταση. Αυτό μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις απώλειας ή κλοπής του υπολογιστή.

Για να ενεργοποιήσουμε τον εντοπισμό συσκευής, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Απόρρητο και ασφάλεια”.

QuickSteps#321 - Απομακρυσμένο Κλείδωμα Υπολογιστή, Μειωμένη Χρήση RAM Στον Chrome, Untag Στο Instagram

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Εύρεση της συσκευής μου”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Εύρεση της συσκευής μου”.

Εντοπισμός υπολογιστή

Για να εντοπίσουμε έναν υπολογιστή στον οποίο έχουμε ενεργοποιήσει την εύρεση συσκευής, επισκεπτόμαστε τη σελίδα του λογαριασμού Microsoft, πραγματοποιούμε σύνδεση, και πατάμε “Προβολή λεπτομερειών” στην καταχώρηση του, στην ενότητα “Συσκευές”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “Εύρεση της συσκευής μου”.

Θα εμφανιστεί ένας χάρτης ο οποίος δείχνει πού βρίσκεται ο υπολογιστής.

Κλείδωμα υπολογιστή

Αν θέλουμε να κλειδώσουμε τον υπολογιστή, ώστε να εμποδίσουμε την πρόσβαση στο περιεχόμενο του, ή την περαιτέρω χρήση του, τότε ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία και πατάμε το βέλος δίπλα στο όνομα του.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στο “Κλείδωμα”.

Στη συνέχεια, αν επιθυμούμε να μεταφέρουμε κάποιο μήνυμα σε όποιον έχει πρόσβαση στον υπολογιστή, τότε το πληκτρολογούμε στο σχετικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, πατάμε “Κλείδωμα”.

Πώς αναβαθμίζω εφαρμογές στα Windows 11

Στα Windows 11 υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αναβαθμίσουμε εφαρμογές, είτε τις εντοπίζουμε στο Microsoft Store, είτε πρόκειται για ανεξάρτητα προγράμματα. Οι περισσότερες ανεξάρτητες εφαρμογές διαθέτουν ειδική επιλογή για τον έλεγχο και τη λήψη ενημερώσεων. Για παράδειγμα, στο VLC μπορούμε να πατήσουμε στο μενού “Βοήθεια” και να κάνουμε κλικ στο “Έλεγχος για ενημερώσεις”.

Από την άλλη, όταν αναφερόμαστε σε εφαρμογές του Microsoft Store, ανοίγουμε το κατάστημα εφαρμογών, μπαίνουμε στη “Βιβλιοθήκη”, και πατάμε “Λήψη ενημερώσεων”.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε εφαρμογές και προγράμματα χρησιμοποιώντας τη Γραμμή εντολών. Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και κάνουμε κλικ στο “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Έπειτα, τρέχουμε την εντολή “winget upgrade”, για να δούμε όλες τις εφαρμογές, την έκδοση που έχουμε εγκατεστημένη στον υπολογιστή, και την νεότερη έκδοση τους.

Για να αναβαθμίσουμε μία συγκεκριμένη εφαρμογή, εκτελούμε την εντολή “winget upgrade “ΟΝΟΜΑ_ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ” ”, ενώ για να ενημερώσουμε όλες τις εφαρμογές εκτελούμε την εντολή “winget upgrade -h -all”.

Πώς κλείνω όλες τις καρτέλες μαζί στον Google Chrome

Ο Google Chrome είναι ένας από τους πιο δημοφιλής browser και προσφέρει πολλές χρήσιμες λειτουργίες. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιήγησης του κολοσσού της αναζήτησης επιτρέπει να κλείνουμε όλες τις ανοιχτές καρτέλες μαζί, τόσο στην εφαρμογή για κινητά, όσο και στην έκδοση για υπολογιστές.

Κλείσιμο όλων των καρτελών σε PC

Για να κλείσουμε όλες τις καρτέλες στον Chrome για υπολογιστή, πατάμε στο “+” για να προσθέσουμε μία νέα καρτέλα.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στη νέα καρτέλα και επιλέγουμε το “Κλείσιμο των άλλων καρτελών”.

Ο browser θα κλείσει όλες τις καρτέλες, εκτός από την επιλεγμένη.

Μαζικό κλείσιμο καρτελών στο κινητό

Όσον αφορά την έκδοση του Chrome για κινητά, για να κλείσουμε όλες τις καρτέλες, πατάμε το κουμπί προβολής της λίστας καρτελών.

Έπειτα, πατάμε τις τρεις τελείες.

Μετά, πατάμε το “Κλείσιμο όλων των καρτελών”.

Τέλος, στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πατάμε “Κλείσιμο όλων των καρτελών”.

Πώς μειώνω τη χρήση μνήμης RAM από τον Google Chrome

Ο Chrome διαθέτει πολλές λειτουργίες που έχουν ως στόχο τη μείωση των πόρων που καταναλώνει. Μεταξύ άλλων, ο browser της Google έχει τη δυνατότητα να “παγώνει” τις καρτέλες που δεν είναι ενεργές, για να χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη RAM.

Για να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία “παγώματος” των καρτελών, πατάμε τις τρεις τελείες και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Απόδοση”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Εξοικονόμηση μνήμης”.

Από εδώ και στο εξής, ο Google Chrome θα “παγώνει” όλες τις καρτέλες, εκτός από αυτή την οποία έχουμε ενεργή. Κάθε φορά που ανοίγουμε κάποια από τις “παγωμένες” καρτέλες, ο browser θα κάνει αυτόματα ανανέωση της σελίδας, ώστε να προβάλλει το πιο πρόσφατο περιεχόμενο της.

Αν θέλουμε ο Chrome να μην “παγώνει” την καρτέλα κάποιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας, τότε ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και κάνουμε κλικ στο “Προσθήκη”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε το URL της ιστοσελίδας και πατάμε “Προσθήκη”.

Πώς κάνω untag τον εαυτό μου από δημοσιεύσεις στο Instagram

Στο Instagram μπορούν να μας κάνουν tag σε δημοσιεύσεις, ιστορίες, και τα λοιπά, ακόμα και άγνωστοι προς εμάς χρήστες. Ευτυχώς, η πλατφόρμα επιτρέπει να κάνουμε untag τον εαυτό μας από οποιαδήποτε δημοσίευση επιθυμούμε.

Αρχικά, εντοπίζουμε τη δημοσίευση από την οποία θέλουμε να κάνουμε untag τον εαυτό μας και πατάμε τις τρεις τελείες.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Επιλογές ετικέτας”.

Έπειτα, πατάμε το “Να αφαιρεθώ από τη δημοσίευση”.

Πώς κρύβω τη μπάρα κύλισης στο Τερματικό των Windows 11

Στα Windows 11 μπορούμε να χρησιμοποιούμε το PowerShell και τη Γραμμή Εντολών από μία και μόνο εφαρμογή, το Τερματικό. Όπως οι περισσότερες εφαρμογές των Windows, έτσι και αυτή έχει μπάρα κύλισης για την πιο εύκολη πλοήγηση στο περιεχόμενο του παραθύρου.

Ωστόσο, πλέον, τα περισσότερα ποντίκια έχουν ροδέλα για την ταχύτερη κύλιση, ενώ στο Τερματικό μπορούμε να μετακινούμαστε πάνω ή κάτω χρησιμοποιώντας τα βελάκια του πληκτρολογίου. Οπότε, η μπάρα κύλισης μπορεί να θεωρηθεί ένα όχι και τόσο χρήσιμο στοιχείο.

Σε κάθε περίπτωση, αν το επιθυμούμε, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε εντελώς τη μπάρα κύλισης στο Τερματικό, ώστε να μην καταλαμβάνει χώρο στο παράθυρο. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, τρέχουμε την εφαρμογή, κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στο “+”, και πατάμε “Settings”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Defaults”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Appearance”.

Μετά, εντοπίζουμε την ενότητα “Windows”, κάνουμε κλικ στο μενού δίπλα στο “Scrollbar visibility”, και επιλέγουμε το “Hidden”.

Τέλος, πατάμε “Save”.

Πώς χρησιμοποιώ emoji σε συναρτήσεις στο Excel

Το Excel υποστηρίζει emoji. Με τη χρήση τους μπορούμε να κάνουμε τα υπολογιστικά φύλλα πιο σύγχρονα, ενδιαφέροντα, και ευανάγνωστα. Για παράδειγμα, με τη χρήση emoji μπορεί κάποιος να αντιληφθεί άμεσα το αποτέλεσμα μιας συνάρτησης που συγκρίνει δύο δεδομένα.

Για να δείξουμε πώς χρησιμοποιούμε τα emoji στο Excel, θα παρουσιάσουμε ένα παράδειγμα με τη συνάρτηση IF. Ωστόσο, τα emoji μπορούν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε κείμενο στις συναρτήσεις ή τα κελιά του υπολογιστικού φύλλου.

Έστω ότι θέλουμε στο κελί της συνάρτησης IF να εμφανίζεται ένα “✓” όταν ο λογικός έλεγχος είναι αληθής και “✗” όταν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε μία τέτοια περίπτωση, η συνάρτηση έχει τη μορφή “=IF(ΛΟΓΙΚΟΣ_ΕΛΕΓΧΟΣ;”✓”;”✗”)”.

Στη θέση των συμβόλων κειμένου, ή το κείμενο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε emoji. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, τοποθετούμε τον κέρσορα στο σημείο που θέλουμε να προσθέσουμε emoji και πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win + .”

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του emoji.

Εντοπίζουμε το emoji της αρεσκείας μας και πατάμε την καταχώρηση του για να το προσθέσουμε στη συνάρτηση.

Με το ίδιο τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε emoji σε οποιοδήποτε σημείο της συνάρτησης θέλουμε, ή στο περιεχόμενο κελιών.

Μάλιστα, το Excel μπορεί να πραγματοποιεί λογικούς ελέγχους ακόμη και μεταξύ emoji.

QuickSteps#321 - Απομακρυσμένο Κλείδωμα Υπολογιστή, Μειωμένη Χρήση RAM Στον Chrome, Untag Στο Instagram

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps