Home » Hardware » Reviews » Πόσο Κακή Κάρτα Είναι η GTX 1650 Για Gaming;

Πόσο Κακή Κάρτα Είναι η GTX 1650 Για Gaming;

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η Nvidia συνεχίζει να βγάζει καινούργιες κάρτες γραφικών σχεδόν κάθε μήνα πια, πιθανόν σε μια προσπάθεια να κερδίσει τον ανταγωνισμό και να ξεπεράσει την προηγούμενη γενιά της σε όλες τις χρηματικές κατηγορίες. Αυτή τη φορά στόχος της είναι η χαμηλότερη κατηγορία τιμών με την GTX 1650, και το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για την μικρότερη κάρτα που θα δούμε από την Nvidia φέτος.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Χαρακτηριστικά της GTX 1650

Όπως είδαμε σε προηγούμενες παρουσιάσεις, η GTX 1660Ti και η GTX 1660 είναι δύο πολύ καλές επιλογές για gaming στα 1080p.

Η GTX 1650 είναι το τρίτο μοντέλο της σειράς GTX 16. Φυσικά, ενσωματώνει την ίδια αρχιτεκτονική Turing με τα δύο προηγούμενα μοντέλα.

Σύμφωνα με την Nvidia, η κάρτα διαθέτει 896 πυρήνες CUDA και 4GB VRAM, που όμως είναι τεχνολογίας GDDR5, όπως και στην GTX 1660, και όχι GDDR6 όπως στην 1660Ti.

GTX 1650

Το βασικότερο ίσως πλεονέκτημα αυτής της κάρτας είναι η χαμηλή κατανάλωση των 75W. Δεν απαιτείται καν εξωτερική τροφοδοσία με καλώδιο PCI-express. Αρκεί η σύνδεση στη μητρική. Μάλιστα η Nvidia προτείνει χρήση τροφοδοτικού μόλις 300W.

Υλοποιήσεις

Οι υλοποιήσεις που έχουμε στα χέρια μας για δοκιμή είναι η Gaming X και η Ventus XS Overclock Edition της MSI. Η εταιρεία χρησιμοποίησε γνωστές και πετυχημένες συνταγές, αφού και τα δύο συστήματα ψύξης τα έχουμε δει και σε άλλες κάρτες της.

Από τη μία λοιπόν, η Gaming X χρησιμοποιεί το σύστημα ανεμιστήρων Twin Frozr 7 για την καλύτερη δυνατή ψύξη.

GTX 1650

Στο πίσω μέρος θα βρούμε δύο θύρες DisplayPort και μία θύρα HDMI. Η συγκεκριμένη υλοποίηση απαιτεί τη χρήση 6-pin PCI-express για την τροφοδοσία της.

GTX 1650

Η κάρτα δεν διαθέτει backplate, όμως η απουσία του δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή, καθώς κυριαρχεί το μαύρο χρώμα επάνω στην πλακέτα, με τον δράκο της MSI στη δεξιά πλευρά.

Αυτό όμως που δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, είναι τα RGB φωτάκια μπροστά.

Από την άλλη έχουμε τη Ventus XS, η οποία είναι μικρή, κομψή, και δεν χρειάζεται έξτρα τροφοδοσία.

Έχει μία θύρα HDMI, μία DisplayPort, και μία DVI, ενώ ούτε εδώ θα βρούμε backplate.

Στις μετρήσεις μας, και οι δύο υλοποιήσεις βρίσκονταν σταθερά στους 33oC σε κατάσταση idle. Κατά το stress test η Gaming X έφτασε τους 63 βαθμούς, ενώ η Ventus XS μόλις στους 59, πράγμα λογικό, εφόσον έχει χαμηλότερους χρονισμούς.

Από άποψη φασαρίας, και οι δύο κάρτες ήταν αθόρυβες. Οι τιμές τους στην ελληνική αγορά ξεκινάνε από τα 160€ για τη μικρή και 180€ για τη μεγάλη.

Δεδομένου ότι μπορούμε να βρούμε πλέον RX 580 πολύ κοντά στα 180€, η οποία θα έχει έως και 25% καλύτερες επιδόσεις, είναι προφανώς ανούσιο να επιλέξουμε μία ακριβή υλοποίηση της GTX 1650.

Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αξίζει να αγοράσουμε μία φθηνή υλοποίηση, ή αν ο κάδος είναι η μόνη λύση.

Για να το απαντήσουμε, τη βάλαμε στο σύστημα που είχαμε χρησιμοποιήσει για τις μετρήσεις στη 1660 και 1660Ti.

Επιδόσεις της GTX 1650

Τα συνθετικά benchmarks αφήνουν την 1650 αρκετά πίσω από τις άλλες δύο κάρτες, σχεδόν στο μισό της απόδοσης.

Το ίδιο ακριβώς παρατηρούμε και στα παιχνίδια. H 1660 βρίσκεται από 22% έως 82% πάνω από την 1650 στο average framerate.

Με τη διαφορά στην τιμή να είναι κοντά στα 70€ ανάμεσα στις δύο κάρτες, η διαφορά στις επιδόσεις μοιάζει λογική.

Στα παιχνίδια χρησιμοποιήσαμε ανάλυση 1080p με τα γραφικά στο Ultra.

Αν εξαιρέσουμε το Assassin’s Creed Odyssey, στο οποίο η κάρτα έπιανε κατά μέσο όρο 28fps, σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια που δοκιμάσαμε, το gameplay ήταν εξαιρετικά ομαλό με πάνω από 60fps.

Ειδικά σε δημοφιλή Battle Royale παιχνίδια, όπως τα Fortnite, Apex Legends, PUBG, η GTX 1650 ανταποκρίθηκε άψογα.

Χαμηλώνοντας κάποιες από τις ρυθμίσεις γραφικών, είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να παίξει άνετα τα περισσότερα σημερινά παιχνίδια.

Σύγκριση καρτών με την GTX 1650

Για πάμε όμως να δούμε την τιμή της σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κάρτες της Nvidia.

Για να υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς, οι τιμές αφορούν τη φθηνότερη υλοποίηση που μπορούμε να βρούμε διαθέσιμη στην ελληνική αγορά για την κάθε κάρτα τη δεδομένη στιγμή.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η 1650 έχει ίδια τιμή με την 1050Ti – πράγμα λογικό – εφόσον υποτίθεται είναι ο αντικαταστάτης της.

Δυστυχώς, δεν είχαμε στα χέρια μας μία 1050Ti για να συγκρίνουμε την αύξηση στις επιδόσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορα benchmarks που κυκλοφορούν, η 1650 είναι 30% καλύτερη από την 1050Ti.

Μία αύξηση στις επιδόσεις της τάξης του 30% ακούγεται αρκετά καλή περίπτωση. Eιδικά αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για την ίδια τιμή.

Αντίστοιχα η GTX 1650 έχει κατά 32% χαμηλότερες επιδόσεις από την 1660, όμως με 30% χαμηλότερη τιμή.

Σε σύγκριση με την 1660Ti, έχει 43% χαμηλότερες επιδόσεις, με 40% χαμηλότερη τιμή.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμολογιακή της πολιτική είναι σωστή. Παίρνουμε ακριβώς την απόδοση που πληρώνουμε.

Παρ' όλα αυτά, από την ημέρα κυκλοφορίας της GTX 1650, οι αντιδράσεις και τα σχόλια των χρηστών ήταν κατά κύριο λόγο αρνητικές. Γιατί όμως;

Η απάντηση είναι απλή και αποτελείται από 5 γράμματα: RX 570

Η κάρτα της AMD αποδίδει ελάχιστα καλύτερα σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια. Και δεδομένου ότι είναι κάρτα δύο ετών – τριών ετών αν λάβουμε υπόψιν ότι είναι rebrand της 470 – η τιμή της έχει πέσει αρκετά χαμηλά.

Οι υλοποιήσεις των 4GB ξεκινάνε από τα 132€. Κατά μέσο όρο λοιπόν, η 570 έχει 10% καλύτερες επιδόσεις, όμως παράλληλα κοστίζει και 10% λιγότερο.

Ναι, δεν είναι σημαντική διαφορά από τα 147€ της GTX 1650. Ωστόσο, απ’ τη στιγμή που έχει καλύτερη απόδοση στα παιχνίδια, η συζήτηση τελειώνει εκεί. Γιατί να πληρώσει κανείς περισσότερα, αν είναι να πάρει λιγότερα;

Εκεί ακριβώς έχασε το στοίχημα η GTX 1650. Με πολύ μικρή διαφορά, αλλά το έχασε. Αν στο μέλλον η τιμή της πέσει στα επίπεδα της 570, ή αν με κάποιο “μαγικό” driver update αυξηθούν κι άλλο οι επιδόσεις της, τότε ίσως να έχει νόημα η αγορά της.

Μέχρι τότε, η RX 570 παραμένει η καλύτερη επιλογή για την κατηγορία των 150€, με την AMD να κερδίζει αυτή τη φορά τη μάχη.

Μικρή κατανάλωση για παλιό σύστημα

Για μισό λεπτό όμως, η GTX 1650 έχει σχεδόν τη μισή κατανάλωση από την RX 570. Δεν αξίζει να την πάρουμε ίσως για κάποιο παλιότερο σύστημα, με μικρό τροφοδοτικό, που δεν διαθέτει καλώδιο PCI-express;

Ναι, και όχι.

Αν το τροφοδοτικό μας δεν διαθέτει θύρα PCI-express, κατά πάσα πιθανότητα ο επεξεργαστής που έχουμε θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάποιο μουσείο αρχαιολογίας.

Κατά συνέπεια, δεν θα μπορεί να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε σύγχρονη κάρτα γραφικών και να επιλέξουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε το λεγόμενο “bottleneck”.

GTX 1650

Αν από την άλλη σε ένα τέτοιο σύστημα ο επεξεργαστής ανταπεξέρχεται αξιοπρεπώς, τότε, τότε ναι, ίσως και να είναι η μόνη περίπτωση που αξίζει μία GTX 1650.

Κάρτα γραφικών με μικρό μέγεθος

Ωστόσο, τι γίνεται αν θέλουμε ένα mini PC; Η RX 570 δεν έχει low profile εκδόσεις, κάτι που την αποκλείει σε σύστημα SFF (Small Form Factor). Δεν θα ήταν καλή επιλογή η GTX 1650 για κάποιον που φτιάχνει ένα HTPC και θέλει χαμηλή κατανάλωση και μικρό μέγεθος; Και να παίζει και κανένα παιχνιδάκι.

Για αρχή, δεν μας χρειάζεται ξεχωριστή κάρτα γραφικών για έναν υπολογιστή γραφείου. Μπορούμε να στήσουμε τέτοιο σύστημα με πολύ χαμηλή κατανάλωση και κόστος, χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά, όπως ο Ryzen 2200G.

Αγορά Υπολογιστή Αγορά PC Οδηγός Αγοράς Υπολογιστή
Αγορά Υπολογιστή: PC Build €250 – €11.000 – Ιούνιος 2021

Η αγορά υπολογιστή έχει πολλές ιδιαιτερότητες, ειδικά όταν θέλουμε να παραγγείλουμε ένα PC build στα μέτρα μας. Ποιος είναι ο κατάλληλος επεξεργαστής και ποια μητρική…

Όσο για το μέγεθος, σαφώς, θα ήταν άριστη επιλογή η GTX 1660. Και λέμε “θα ήταν”, γιατί δεν υπάρχει ακόμα low profile υλοποίηση της κάρτας.

Πιθανολογούμε ότι θα δούμε τέτοιες υλοποιήσεις στο μέλλον, και μάλιστα τους δίνουμε από τώρα ψήφο εμπιστοσύνης για SFF PC παντός χρήσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αγορά της θα αξίζει από κάθε άποψη.

Οικονομική κάρτα για επεξεργασία εικόνας και βίντεο

Γενικά, κυκλοφορεί η εντύπωση ότι η σουίτα της Adobe λειτουργεί καλύτερα με κάρτες της Nvidia. Αυτό σημαίνει ότι η GTX 1650 κερδίζει σε αυτόν τον τομέα.

Και πράγματι, για τις διεργασίες που εκμεταλλεύονται το GPU acceleration, η Nvidia έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι της AMD στις σουίτες της Adobe. Και πάλι όμως, μιλάμε για αρκετά μικρές διαφορές σε αυτό το budget, που συνήθως εξαρτώνται και από πολλούς άλλους παράγοντες.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι η GTX 1650, παρότι είναι αρχιτεκτονικής Turing, όπως και τα μεγαλύτερα αδέρφια της, έχει μία βασική διαφορά. Η έκδοση του Nvidia Encoder που διαθέτει είναι της παλιότερης γενιάς Volta, και όχι Turing.

gtx 1650

Αυτή η κίνηση της Nvidia δεν έχει κανένα αντίκτυπο στα παιχνίδια ή στην αναπαραγωγή βίντεο. Οι μόνοι που επηρεάζονται από κάτι τέτοιο είναι όσοι χρησιμοποιούν GPU acceleration με κωδικοποίηση HEVC. Οπότε, χάνουν την όποια βελτίωση είχε να προσφέρει στις επιδόσεις η νέα αρχιτεκτονική.

Μιλάμε βέβαια για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις, όπως πχ streaming ή video encoding με την εν λόγω κωδικοποίηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις η GTX 1660 είναι μονόδρομος στα χαμηλά budget.

Πόσες κάρτες θα βγάλει ακόμα η Nvidia;

Αυτή ήταν η γνώμη μας για τη νέα κάρτα της Nvidia. Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι δεν αξίζει η αγορά της για gaming, όσο υπάρχει διαθέσιμη η RX 570. Εκτός φυσικά κι αν μιλάμε για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Μέχρι να έρθουν στην αγορά οι low profile εκδόσεις της, δεν θα μας προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα η αγορά της.

Γράψτε μας στα σχόλια αν συμφωνείτε, ή αν θα αγοράζατε την GTX 1650.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps