Home » Hardware » Reviews » Pocophone F1 Της Xiaomi: Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε Πριν Την Αγορά
Pocophone F1 Της Xiaomi: Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε Πριν Την Αγορά

Pocophone F1 Της Xiaomi: Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε Πριν Την Αγορά

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το Pocophone F1 είναι μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην ατέλειωτη λίστα κινητών της Xiaomi. Η συσκευή έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή στη μεσαία και υψηλή κατηγορία κινητών, καθώς η Xiaomi φρόντισε να εξοπλίσει το smartphone με προδιαγραφές ναυαρχίδας, κρατώντας παράλληλα την τιμή σε πολύ προσιτά επίπεδα. Κι όταν λέμε προσιτά επίπεδα, εννοούμε ότι το δίνει σχεδόν τζάμπα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Pocophone F1

Με την κυκλοφορία του Pocophone F1, η Xiaomi έκανε ό,τι ακριβώς και η OnePlus πριν μερικά χρόνια. Έβαλε όσα περισσότερα high-end χαρακτηριστικά μπορούσε, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Το αποτέλεσμα;

Μία συσκευή με τον κορυφαίο επεξεργαστή της Qualcomm, τον Snapdragon 845, με 6GB RAM, που είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για ένα κινητό, με μπαταρία των 4000 mAh για να αντέχει ώρες χρήσης, και τιμή κοντά στα 260€.

Αν δεν είναι αυτό ο ορισμός του “flagship killer”, τότε δεν ξέρουμε τι είναι.

Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να κλείσουμε εδώ τον οδηγό, λέγοντας πως ό,τι φωτογραφίες και να τραβάει, όποιο λογισμικό κι αν έχει, ή ακόμα κι αν είναι φτιαγμένο από χαρτόνι, δεν παύει να είναι η φθηνότερη συσκευή της αγοράς με Snapdragon 845.

Μόνο και μόνο από τις επιδόσεις του επεξεργαστή, αξίζει 100% τα χρήματά του. Για τους ανυπόμονους, εδώ θα βρείτε το Pocophone F1 και στο τέλος του οδηγού τα κουπόνια αγοράς. Δεν υπάρχει περίπτωση να μετανιώσετε την αγορά του, ακόμα κι αν δεν διαβάσετε ποτέ το υπόλοιπο της παρουσίασης.

Για όσους όμως θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα γι' αυτή τη συσκευή και το νέο “Poco” brand της Xiaomi, παρακάτω θα δούμε αναλυτικά και με λεπτομέρεια όλα όσα μας άρεσαν ή δεν μας άρεσαν στο Pocophone F1.

Pocophone ή Xiaomi;

Μέχρι στιγμής έχουμε σίγουρα ακούσει για Xiaomi Redmi, Mi, Mi Note, αλλά Pocophone ακούμε για πρώτη φορά. Ωστόσο, δεν είναι άλλη μία ονομασία της Xiaomi.

Η Poco είναι μία νέα εταιρεία, θυγατρική της Xiaomi, που αποτελεί στην ουσία ένα ανεξάρτητο και αυτοτελές κατασκευαστικό τμήμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η νέα εταιρεία επιμελείται εξ ολοκλήρου τον σχεδιασμό και την πώληση του προϊόντος, ενώ δανείζεται από τη “μαμά” Xiaomi τις υποδομές της και την αλυσίδα παραγωγής.

Στην αγορά της Ινδίας θα συναντήσουμε το κινητό ως σκέτο “Poco”, το οποίο στα Ισπανικά, Ιταλικά – ή τέλος πάντων σε κάποια λατινογενή γλώσσα – σημαίνει “μικρό”.

Σύμφωνα με την ίδια τη Xiaomi, τους αρέσει να κάνουν μεν μεγάλα όνειρα, αλλά να ξεκινάνε με “μικρά” βήματα.

Για τον υπόλοιπο πλανήτη, η ονομασία μεταβάλλεται σε “Pocophone”.

Ποιότητα κατασκευής και χαρακτηριστικά

Στην κιτρινόμαυρη συσκευασία – πέρα από τη συσκευή – θα βρούμε μία λαστιχένια θήκη για το πίσω μέρος, τον ευρωπαϊκό αντάπτορα φόρτισης για την Global έκδοση, και τη βελόνα της SIM.

Το Pocophone F1, λοιπόν, δεν είναι κατασκευασμένο από χαρτόνι για να ρίξει την τιμή. Το επιβεβαιώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια, και μάλιστα δύο φορές για σιγουριά.

Ο σκελετός είναι φτιαγμένος από πολυκαρβονικό υλικό – ενισχυμένο πλαστικό σε απλά Ελληνικά – και διαθέτει ματ φινίρισμα. Το πλαστικό του δίνει μία ελαφριά αίσθηση στο κράτημα και ταυτόχρονα το καθιστά πιο ανθεκτικό απ' το γυαλί.

Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε ότι η ματ υφή προσφέρει ενισχυμένη προστασία ενάντια στους λεκέδες από τα δαχτυλικά μας αποτυπώματα. Δεν λερώνει καθόλου εύκολα, όσο κι αν προσπαθούμε.

Η συσκευή βγαίνει σε τρία διαφορετικά χρώματα: σκούρο γκρι, κόκκινο, και μπλε. Υπάρχει και μία τέταρτη έκδοση “θωρακισμένη” με kevlar, η οποία όμως κοστίζει περισσότερο – αν την βρούμε διαθέσιμη.

Η προσθήκη της θύρας ακουστικών των 3.5mm στο πάνω μέρος είναι άλλη μία ευχάριστη έκπληξη.

Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το notch της οθόνης, που σε όσα κινητά και να το δούμε, δεν πρόκειται να το χωνέψουμε ποτέ. Συγκεκριμένα, στο Pocophone F1 είναι αρκετά παχύ, κάτι που ίσως ενοχλήσει κάποιους χρήστες.

Η οθόνη έχει μέγεθος 6.18 ίντσες και φοράει LCD πάνελ.

Η φωτεινότητά της είναι πολύ καλή, τα χρώματά της έντονα, και τα bezels αρκετά μικρά ώστε να μην ενοχλούν.

Επιδόσεις

Αν υπάρχει ένα δυνατό επιχείρημα υπέρ του Pocophone F1, αυτό είναι οι επιδόσεις του. Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο δεδομένου του επεξεργαστή, αλλά έπρεπε να επιβεβαιώσουμε και στη χρήση ότι δεν κολλάει πουθενά.

Πράγματι, με το Pocophone F1 μπορούμε να παίξουμε οποιοδήποτε παιχνίδι ομαλά και χωρίς κολλήματα, έχοντας ταυτόχρονα ανοιχτές κι άλλες εφαρμογές στο παρασκήνιο.

Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα σενάριο που να μην μπορεί να ανταπεξέλθει από άποψη ισχύος. Η γενικότερη εμπειρία μας όσο το χρησιμοποιήσαμε ήταν άριστη.

Και για του λόγου το αληθές, παρακάτω φαίνονται οι μετρήσεις από δημοφιλή benchmarks.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο του κινητού είναι ότι δεν ζεσταίνεται.

Με το σύστημα LiquidCool που διαθέτει, καταφέρνει να μένει δροσερό, ακόμα και μετά από ώρες συνεχόμενου gaming.

Το νέο “Poco” MIUI και έκδοση Pie

Το Pocophone F1 φοράει το γνωστό MIUI skin της Xiaomi. Στην πρώτη επαφή μας με τη συσκευή φόραγε την έκδοση Android 8.1 με MIUI 9. Ωστόσο, υπήρχε διαθέσιμη αναβάθμιση για MIUI 10 και Android 9 Pie, την οποία και εγκαταστήσαμε άμεσα.

Η πιο εμφανής διαφορά σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση MIUI είναι η αλλαγή στην μπάρα ειδοποιήσεων. Πλέον μοιάζει περισσότερο με stock Android, με ωραίες κυκλικές γωνίες, blur στο φόντο, και πολύ πιο όμορφη παρουσίαση των ειδοποιήσεων.

Το μυστικό του Pocophone F1 όμως είναι ότι δεν διαθέτει την κλασική έκδοση MIUI που όλοι ξέρουμε. Αν δούμε προσεκτικά στις ρυθμίσεις, θα διαπιστώσουμε ότι η έκδοση ονομάζεται “MIUI για Poco”.

Τι το διαφορετικό έχει αυτή η έκδοση;

Στο Poco MIUI έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το Poco θέμα αντί των άλλων προεπιλογών που θα βρούμε στις υπόλοιπες MIUI συσκευές της Xiaomi.

Όμως το Poco MIUI δεν είναι απλώς ένα νέο θέμα. Η εταιρεία έχει ενσωματώσει έναν νέο app drawer – το λεγόμενο συρτάρι εφαρμογών – το οποίο απουσιάζει από το κλασικό MIUI.

Το app drawer είναι μέρος του νέου Poco Launcher, τον οποίο μπορούμε να βρούμε πλέον και στο Play Store ως ξεχωριστή εφαρμογή για εγκατάσταση σε οποιαδήποτε συσκευή.

Το συρτάρι εφαρμογών διαθέτει και αρκετές παραμετροποιήσεις, ώστε να το φέρουμε στα μέτρα μας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Poco MIUI είναι έως και 25% πιο γρήγορο από το κλασικό MIUI. Μπορεί να μην έχουμε τρόπο να μετρήσουμε με ακρίβεια αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά από τη δική μας εμπειρία, το λειτουργικό μας φάνηκε εξαιρετικό.

Είναι ταχύτατο στο άνοιγμα των εφαρμογών, έχει βελτιωμένα animations, παίρνει άμεσα τις νεότερες ενημερώσεις, και απουσιάζουν διάφορες bloatware εφαρμογές της Xiaomi. Προσωπικά, δεν βρήκαμε τίποτα αρνητικό σε σύγκριση με το κανονικό MIUI. Μόνο βελτιώσεις.

Κάμερα

Το πρώτο πράγμα που κόβουν οι εταιρείες για να μειώσουν το κόστος μιας συσκευής, είναι η κάμερα. Και αυτό ισχύει σίγουρα και στην περίπτωση του Pocophone F1. Ή μήπως όχι;

Με μια ματιά στα χαρακτηριστικά, βλέπουμε στο πίσω μέρος διπλή κάμερα με τον  IMX363 της Sony ως βασικό αισθητήρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει 12MP, φακός με διάφραγμα f/1.9, και αρκετά καλές φωτογραφίες.

Η Xiaomi χρησιμοποιεί τον ίδιο αισθητήρα και στο Mi 8, που είναι η πιο πρόσφατη ναυαρχίδα της. Ωστόσο, στον δεύτερο αισθητήρα των 5MP με f/2.0, εν αντιθέσει των 12MP του Mi 8, βλέπουμε την πρώτη περικοπή στο budget.

Κι εκεί που περιμένουμε να δούμε μέτριες φωτογραφίες, το Pocophone F1 μας διαψεύδει και τα πάει θαυμάσια σε συνθήκες καλού φωτισμού. Το δυναμικό εύρος του είναι εξαιρετικό και οι λεπτομέρειες στις φωτογραφίες εντυπωσιακές.

Τα χρώματα αποτυπώνονται με ακρίβεια, ενώ παράλληλα δεν εντοπίσαμε σημεία με ενοχλητικό θόρυβο στην εικόνα.

Φυσικά, το τοπίο αλλάζει όταν πέφτει η νύχτα και μαζί μειώνεται και ο διαθέσιμος φωτισμός. Όπως και με κάθε άλλον φακό, οι νυχτερινές λήψεις είναι εμφανώς κατώτερες σε σύγκριση με τις λήψεις καλού φωτισμού.

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά, θα δούμε θόρυβο στο σκοτάδι, ghosting αν δεν έχουμε σταθερό χέρι, παραμόρφωση στα χρώματα, και άλλες μικρές ατέλειες που μπορεί να ενοχλήσουν τους πιο απαιτητικούς.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που απουσιάζει από την κάμερα είναι ο οπτικός σταθεροποιητής (OIS), κάτι που θα βοηθούσε στο να τραβήξουμε καλύτερες φωτογραφίες σε σκοτεινό περιβάλλον.

Η μπροστινή κάμερα διαθέτει αισθητήρα στα 20MP και F/2.0, ο οποίος χρησιμοποιείται και αυτός στο Xiaomi Mi 8.

Οι selfie φωτογραφίες του Pocophone F1 δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ακριβότερες συσκευές. Τα χρώματα είναι όπως πρέπει, ενώ μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και το bokeh εφέ για πιο “θολό” φόντο.

Εδώ θα βρείτε όλες τις φωτογραφίες που τραβήξαμε με το Pocophone F1 στην αρχική τους ανάλυση.

Μπαταρία

Μπορεί να φανούμε υπερβολικοί αν πούμε ότι η μπαταρία του είναι θηρίο, αλλά πραγματικά, η μπαταρία του είναι θηρίο.

Στις δοκιμές μας άντεξε μέχρι και δύο γεμάτες ημέρες με έντονη χρήση browsing, streaming, gaming, και κλήσεων. Δύο ημέρες χωρίς φόρτιση με τέτοια χρήση είναι κατόρθωμα, όταν οι περισσότεροι από εμάς πλέον κυκλοφορούμε και με έναν φορτιστή στην τσάντα.

Σαφώς, η συσκευή διαθέτει και γρήγορη φόρτιση, κάτι που δεν μπορεί να λείπει από καμία συσκευή αυτής της κατηγορίας στις μέρες μας.

Επίσης, περιμέναμε ότι με την μπαταρία των 4000 mAh το κινητό θα ήταν αισθητά πιο ογκώδες από άλλες συσκευές, αλλά πέσαμε για άλλη μια φορά έξω. Συγχαρητήρια στη Xiaomi. Ή μάλλον στην Poco.

Πού υστερεί σε σύγκριση με άλλες συσκευές

Παρότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε εύκολα το πιο VFM smartphone της αγοράς σήμερα, το Pocophone F1 δεν είναι το τέλειο κινητό.

Το χαμηλό κόστος του γίνεται αναπόφευκτα αιτία για κάποια αδύναμα σημεία, τα οποία ενδεχομένως να είναι απαγορευτικά για κάποιους χρήστες.

Οπότε – ξεχνώντας για λίγο την άκρως δελεαστική του τιμή – ας δούμε αναλυτικά όλες τις ατέλειες της συσκευής και τους λόγους που ίσως να αποτρέψουν κάποιον να το αγοράσει.

Δεν μου αρέσει το πλαστικό

Καλώς ή κακώς, τα πλαστικά μέρη αφαιρούν από ένα κινητό αυτό που λέμε “premium feel”, δηλαδή την αίσθηση ότι πρόκειται για μία ακριβή συσκευή.

Άλλη είναι η αίσθηση που θα σου αφήσει στο χέρι το βάρος και η υφή του γυάλινου ή μεταλλικού σκελετού, και άλλη αυτή του πλαστικού.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, κανείς μας δεν χρησιμοποιεί πλέον κινητό χωρίς κάποιου είδους θήκη. Αυτό από μόνο του καθιστά τα υλικά κατασκευής ως δευτερεύουσας σημασίας.

Και προς υπεράσπιση του Pocophone F1, δεν πρόκειται για “φτηνιάρικη” κατασκευή. Είναι αρκετά στιβαρό, είναι πολύ άνετο στο κράτημα, και δεν θα ακούσουμε τριξίματα από το πλαστικό, όπως τυγχάνει να συναντάμε σε πολύ φθηνότερες συσκευές.

Αν ωστόσο προτεραιότητά μας είναι η εμφάνιση και το στυλ, μία συσκευή όπως το το Xiaomi Mi 8 ή το OnePlus 6T είναι σαφώς καλύτερες επιλογές, με το ανάλογο κόστος φυσικά.

Stock Android μέχρι να σβήσει ο ήλιος

Δεύτερον, παρότι το Poco MIUI σε εμάς άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις – και σημειώνουμε ότι είμαστε φανατικοί του stock Android – κάποιοι χρήστες ενδεχομένως να μην θέλουν να κάνουν αυτόν τον συμβιβασμό.

Αν αυτό που μας ενδιαφέρει πάνω απ' όλα είναι το “καθαρό” Android, και δεν θέλουμε με τίποτα να δώσουμε μία ευκαιρία σε custom skins, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε κάτι άλλο.

Το Xiaomi Mi A2 με stock Android ή το Nokia 8.1 (Χ7) θα μας καλύψουν για τη χαμηλή και μεσαία κατηγορία τιμής.

Πού πάμε χωρίς NFC

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία NFC με διάφορους τρόπους για να διευκολύνουμε τη συμβίωσή μας με ένα κινητό, αλλά κανένας από αυτούς δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο σημαντικός, ώστε να απορρίψουμε το Pocophone F1. Σωστά;

Αυτό ίσως ίσχυε πριν εμφανιστούν οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού.

Ανέπαφη Πληρωμή & Υπηρεσίες Mobile Banking στο Android

Οι τραπεζικές συναλλαγές έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Πλέον μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο για να πληρώσουμε στα περισσότερα φυσικά καταστήματα. Δείτε…

Εδώ και κάποια χρόνια, χωρίς να έχουμε μαζί μας οποιαδήποτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μπορούμε με ένα απλό πέρασμα του κινητού να κάνουμε τις αγορές μας από οποιοδήποτε κατάστημα διαθέτει τερματικό POS.

Στο εξωτερικό, οι ανέπαφες πληρωμές μέσω NFC χρησιμοποιούνται ευρύτατα και τείνουν να γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ωστόσο, στην Ελλάδα είμαστε ακόμα λίγο πίσω σε αυτόν τον τομέα – και μακάρι να ήταν ο μόνος.

Παρότι πλέον όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν την ανέπαφη πληρωμή μέσω NFC από κινητό, αμφιβάλλουμε αν το χρησιμοποιούν έστω και το 1% του πληθυσμού.

Σαφώς, δεν περιμένουμε από τον μέσο Έλληνα συνταξιούχο να αγοράσει την Κυριακάτικη εφημερίδα του με NFC.

Αλλά όταν βλέπουμε ακόμα και άτομα νεαρής ηλικίας να περιμένουν με τις ώρες στις ουρές των τραπεζών και των ταχυδρομείων κάθε μήνα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι το NFC δεν είναι και τόσο απαραίτητο.

Αν, παρ' όλα αυτά, είστε ένας από τους 5 στην Ελλάδα που το χρησιμοποιεί και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό, το Pocophone F1 απορρίπτεται.

Μία καλή εναλλακτική είναι το Xiaomi Mi 8, το οποίο κοστίζει μεν κάτι παραπάνω, αλλά διαθέτει το πολυπόθητο NFC.

Face unlock

Γνωρίζοντας ότι το Pocophone F1 υποστηρίζει ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου, ψάξαμε στις ρυθμίσεις του για να το ενεργοποιήσουμε. Μάταια βέβαια, καθώς διαπιστώσαμε ότι η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη σε όλες τις περιοχές.

Πριν βιαστούμε όμως να απογοητευτούμε, υπάρχει ένας τρόπος για να το ενεργοποιήσουμε και στη χώρα μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε περιοχή.

Όχι, δεν θα χρειαστεί να ξενιτευτούμε.

Πηγαίνοντας στο “Πρόσθετες Ρυθμίσεις > Περιοχή” επιλέξαμε Ιταλία, και η επιλογή για face unlock ενεργοποιήθηκε.

Το ξεκλείδωμα προσώπου λειτουργεί απροβλημάτιστα, ακόμα και σε σκοτεινό περιβάλλον. Είναι ταχύτατο και ξεκλειδώνει άμεσα τη συσκευή. Αν δεν μας πειράζει η αλλαγή τοποθεσίας, το συγκεκριμένο “πρόβλημα” δεν θα μας ενοχλήσει.

Την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, η λειτουργία υποστηρίζεται τουλάχιστον σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές, Ινδία, Χονγκ Κονγκ. Πιθανόν να λειτουργεί και σε άλλες χώρες, τις οποίες όμως δεν κάναμε τον κόπο να δοκιμάσουμε.

Σταδιακά με τις αναβαθμίσεις, το ξεκλείδωμα προσώπου εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές και κάποια στιγμή πιθανολογούμε ότι θα φτάσει και στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν το θεωρούμε απαραίτητα αρνητικό που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Αν δεν σας αρκεί η ενεργοποίηση με τον πλάγιο τρόπο που παρουσιάσαμε, και αν θέλετε οπωσδήποτε αναγνώριση προσώπου που να λειτουργεί όπως πρέπει, χωρίς να το χρυσοπληρώσουμε, το Huawei Honor 8X είναι μια καλή επιλογή.

Στην κατηγορία των ναυαρχίδων, το OnePlus 6T διαθέτει ίσως μία από τις καλύτερες υλοποιήσεις του face unlock.

Netflix και HD streaming

Το Pocophone F1 δεν μπορεί να αναπαράγει υλικό σε HD (720p και πάνω) μέσω Netflix και Amazon Prime. Ψάχνοντας λίγο πιο βαθιά, διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα υπάρχει σε όλες τις συσκευές της Xiaomi, αλλά και άλλων κατασκευαστών της Κίνας.

Το κακό είναι ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα της ίδιας της συσκευής, αλλά για κάποια DRM κωδικοποίηση που εφαρμόζει η Google για την προστασία κατά της πειρατείας.

Η κωδικοποίηση ονομάζεται Widevine και είναι ένα απ' τα παλαιότερα πρότυπα DRM, που υπολογίζεται ότι έχει εγκατασταθεί σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια συσκευές.

Το Widevine διαθέτει τρία επίπεδα: L1, L2, και L3. Για να μπορεί μία συσκευή να αναπαράγει HD περιεχόμενο, θα πρέπει να έχει την πιστοποίηση L1. Το Pocophone F1 έχει πιστοποίηση Widevine L3, που σημαίνει ότι κάνει streaming μόνο σε SD.

Η αρχική μας σκέψη ήταν ότι η Xiaomi – και η Poco κατά συνέπεια – δεν χρησιμοποιούν την πιστοποίηση για να ρίξουν το κόστος παραγωγής των συσκευών.

Ωστόσο, η Google διαθέτει την πιστοποίηση δωρεάν. Οπότε δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον σοβαρό λόγο που το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό απουσιάζει από αυτές τις συσκευές.

Έπειτα από παράπονα των χρηστών, η Xiaomi ανακοίνωσε στο επίσημο forum της ότι το Pocophone F1 θα λάβει σύντομα την πιστοποίηση Widevine L1 σε κάποια Beta έκδοση της MIUI.

Ακόμα κι αν δεν συμβεί όμως αυτό, δεν είναι σε καμία περίπτωση το χαρακτηριστικό που θα μας κάνει να ξανασκεφτούμε την αγορά του Pocophone F1. Αφενός, στη χώρα μας το Amazon Prime δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Όσο για το Netflix, τώρα αρχίζει δειλά-δειλά να γνωρίζει περισσότερο κοινό. Ακόμα όμως και για όσους διαθέτουν συνδρομή στο Netflix, πόσες φορές χρειάστηκε να δείτε ταινία ή σειρά στο κινητό;

Η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα για streaming βίντεο στην χώρα μας – και στον κόσμο – είναι το YouTube, και σε αυτό καμία συσκευή δεν έχει πρόβλημα στην αναπαραγωγή HD περιεχομένου.

Αν παρ' όλα αυτά για κάποιον αποτελεί κριτήριο αγοράς το Widevine L1, μία ναυαρχίδα όπως το OnePlus 6 θα μας καλύψει πλήρως.

Για κινητά μικρότερης κατηγορίας, το Nokia 6.1 Plus (Χ6) και το Asus Zenfone Max Pro (M1) διαθέτουν την εν λόγω πιστοποίηση και είναι εξαιρετικές συσκευές για τα χρήματά τους.

Ναι, αλλά δεν έχει…

Wireless charging, οθόνη OLED, και IP αδιαβροχοποίηση. Επίσης δεν κάνει καφέ. Μήπως – λέμε μήπως – ζητάμε πολλά από κινητό των 260€; Μην είμαστε πλεονέκτες.

Ποια έκδοση του Pocophone F1 να προτιμήσω

Όπως προείπαμε, το κινητό βγαίνει σε δύο βασικές εκδόσεις, με 64GB ή 128GB αποθηκευτικού χώρου αντίστοιχα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και μία τρίτη έκδοση με 8GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου, την οποία όμως δεν καταφέραμε να βρούμε διαθέσιμη σε κανένα κατάστημα. Το ίδιο ισχύει και για την έκδοση με το ενισχυμένο kevlar στο πίσω μέρος.

Για την πλειοψηφία των χρηστών, τα 64GB είναι παραπάνω από αρκετά για όλες τις χρήσεις. Αν δεν αποθηκεύουμε ταινίες ή μεγάλα αρχεία στο κινητό μας, θα δυσκολευτούμε να τα γεμίσουμε.

Αυτή είναι και η έκδοση που προτείνουμε ως την πιο VFM της κατηγορίας. Άλλωστε το Pocophone F1 υποστηρίζει επέκταση μνήμης με κάρτα microSD έως 256GB, σε περίπτωση που κάποια στιγμή ξεμείνουμε από μνήμη.

Βέβαια, η επιλογή εξαρτάται πάντα από τις απαιτήσεις του χρήστη. Αν ο αποθηκευτικός χώρος είναι άμεση προτεραιότητά μας, η έκδοση των 128GB αποτελεί εξίσου καλή επιλογή για την τιμή της, αγγίζοντας τα 300€.

Διαθέσιμα κουπόνια για χαμηλότερη τιμή

Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά καλύτερες τιμές για το Pocophone F1, αλλά και άλλων ποιοτικών συσκευών της Xiaomi, χρησιμοποιώντας τα κουπόνια που αναφέρουμε παρακάτω.

Μάλιστα, κάποιες από αυτά έρχονται από ευρωπαϊκές αποθήκες. Αυτό σημαίνει ότι το κινητό θα είναι στην πόρτα μας μέσα σε 2-5 εργάσιμες, χωρίς κανέναν κίνδυνο τελωνείου.

Παράδοση Εντός 5 Ημερών Σε Προϊόντα Από Κίνα
Παράδοση Εντός 5 Ημερών Σε Προϊόντα Από Κίνα

Όταν κάνουμε αγορές από Κίνα, στόχος μας είναι να πετύχουμε καλύτερες τιμές, θυσιάζοντας την άμεση παράδοση των προϊόντων. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα κινέζικα…

Τα κουπόνια είναι διαθέσιμα για περιορισμένο αριθμό τεμαχίων. Η ένδειξη (EU) σηματοδοτεί την αποστολή από ευρωπαϊκή αποθήκη.

Για περιορισμένο χρονικό διάστημα θα βρούμε προσφορές και flash sales σε αρκετά κινητά σε αυτή τη σελίδα του Gearbest.

Συνοδευτικές αγορές

Αρκετοί από εμάς εξοπλίζουμε τις νέες συσκευές μας με θήκες, προστατευτικές ζελατίνες, και διάφορα άλλα παρελκόμενα.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μία λίστα με τις καλύτερες συνοδευτικές αγορές για το Pocophone F1.

Το Pocophone F1 θέτει νέους κανόνες στην αγορά κινητού

Η Xiaomi μας έχει συνηθίσει σε πολλές εκπλήξεις κατά καιρούς, και το Pocophone F1 είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις ευχάριστες.

Η συσκευή όχι μόνο δεν απογοητεύει, αλλά συναγωνίζεται στα ίσα ναυαρχίδες άλλων εταιρειών που κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα.

Σίγουρα πρέπει να κάνουμε κάποιες μικρές παραχωρήσεις, όμως καμία από αυτές δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Η γνώμη μας είναι ότι αν κινείστε σε αυτό το budget, το Pocophone F1 αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

Εσείς τι πιστεύετε για το νέο “Poco” brand της Xiaomi; Είστε κάτοχος του Pocophone F1 ή σκοπεύετε να το αγοράσετε;

Αν έχετε απορίες σχετικά με τη συσκευή ή αν θα θέλατε να δείτε κι άλλες αναλυτικές παρουσιάσεις, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps