Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Σύνδεση Internet: Έλεγχος Της Σταθερότητας Σύνδεσης Του ISP Με Ένα Κλικ
featured Σύνδεση Internet: Έλεγχος Σταθερότητας Σύνδεσης Με Ένα Κλικ

Σύνδεση Internet: Έλεγχος Της Σταθερότητας Σύνδεσης Του ISP Με Ένα Κλικ

Στις μέρες μας ο έλεγχος σταθερότητας στη σύνδεση Internet είναι απαραίτητος για πολλούς και διάφορους λόγους. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις τυχόν ξαφνικές αποσυνδέσεις κατά την πλοήγηση μας, τις αργές ταχύτητες φόρτωσης, buffering, και άλλα. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε πώς κάνουμε εύκολα και γρήγορα την αξιολόγηση της σύνδεσης μας στο Internet.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ο έλεγχος στη σύνδεση Internet

Σε προηγούμενο οδηγό έχουμε αναλύσει πώς κάνουμε έναν από τους πιο χρήσιμους ελέγχους μέσω του traceroute, έτσι ώστε να δούμε τι γίνεται με τη σύνδεση σε ένα server.

Featured Τι Είναι Το Tracert Η Εντολή που Χαρτογραφεί Το Internet
Τι Είναι Το Tracert: Η Εντολή που Χαρτογραφεί Το Internet

Οι ιστοσελίδες φορτώνουν τόσο γρήγορα που μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε ακαριαία σύνδεση παντού στον πλανήτη. Εντούτοις, τα δεδομένα που λαμβάνουμε ταξιδεύουν μέσα από…

Ο έλεγχος της σταθερότητας στη σύνδεση Internet είναι διαφορετικός καθώς γίνεται μέσω της διαδικασίας του ping.

Με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας έλεγχο σε έναν διακομιστή που παραμένει πάντα συνδεδεμένος, όπως π.χ ο DNS server της Google, το τυχόν πρόβλημα σταθερότητας που θα προκύψει από απώλεια πακέτων, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στη σύνδεση Internet που μας παρέχει ο ISP και όχι σε κάποιον server.

Έτσι, πριν εκτελέσουμε τον έλεγχο σταθερότητας στη σύνδεση Internet, καλό είναι να κάνουμε μια επανεκκίνηση του router για να διαγράψουμε την προσωρινή μνήμη DNS. Αν δεν έχουμε ήδη παρατηρήσει προβλήματα σταθερότητας, και θέλουμε απλά να κάνουμε ένα γενικό έλεγχο στη σύνδεση μας, μπορούμε να παρακάμψουμε αυτή τη διαδικασία.

Επίσης, καλό είναι να αποσυνδέσουμε άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, ώστε η κύρια συσκευή μας, εν προκειμένω το PC, να έχει πρόσβαση στο μέγιστο εύρος ζώνης. Κλείνουμε και τυχόν ενεργές εφαρμογές που απαιτούν τη σύνδεση Internet στην κύρια συσκευή όπου θα εκτελέσουμε τον έλεγχο.

Μέσω online εργαλείου

Με τη βοήθεια online εργαλείων, όπως το VSee, μπορούμε να εκτελέσουμε με ένα κλικ τον έλεγχο σταθερότητας.

Με αυτόν τον τρόπο, είτε έχουμε παρατηρήσει πρόβλημα, είτε όχι, θα λάβουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση μας στο Internet, σε σύγκριση με την απλή δοκιμή ping.

Για να ξεκινήσουμε αυτόν τον έλεγχο online, απλά πατάμε εδώ, και μετά κάνουμε κλικ στο Start. Κατόπιν, αφήνουμε το εργαλείο να λειτουργήσει τουλάχιστον για τρία λεπτά, και στη συνέχεια πατάμε στο Stop.

Καλό είναι να εκτελέσουμε αυτό το τεστ κατά προτίμηση στον Chrome, και η συγκεκριμένη σελίδα του εργαλείου που μας κάνει τον έλεγχο πρέπει να είναι σε ορατή (επιλεγμένη) καρτέλα στην οθόνη μας. Ειδάλλως, ο browser μπορεί να περιορίσει τη χρήση της CPU και να έχουμε ανακριβή αποτελέσματα.

Μόλις ολοκληρώσουμε αυτόν τον έλεγχο, το εργαλείο θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα και θα μας παραθέσει μια ανάλυση που προσδιορίζει πόσο σταθερή είναι η σύνδεσή μας στο Internet.

Για να μην χαθούμε στη μετάφραση, μπορούμε απλά να παρατηρήσουμε τη γραφική απεικόνιση των αποτελεσμάτων.

Σύνδεση Internet 1

Εφόσον η πρώτη με το κόκκινο χρώμα κυμαίνεται κοντά στα Excellent – Good, και η δεύτερη που απεικονίζει την απώλεια πακέτων κυμαίνεται στο κάτω τμήμα, αυτό σημαίνει ότι η σύνδεση μας είναι πολύ σταθερή.

Αν δούμε σημαντικές ή απότομες διακυμάνσεις, είτε προς τα κάτω στο πρώτο γράφημα, είτε προς τα πάνω στο δεύτερο αντίστοιχα, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα σταθερότητας στη σύνδεση Internet. Αυτό θα μας το αναφέρει και το VSee στην ανάλυση που μας παραθέτει με κείμενο.

Έτσι, στην περίπτωση που το εργαλείο μας αναδείξει προβλήματα σταθερότητας, καλό είναι να πάρουμε και μια δεύτερη γνώμη κάνοντας τον έλεγχο ping μέσα από τα Windows.

Έλεγχος Ping στα Windows

Σε αυτόν τον έλεγχο, ίσως είναι καλή ιδέα να καταγράψουμε τα αποτελέσματα με κάποια στιγμιότυπα οθόνης, έτσι ώστε να τα έχουμε εύκαιρα αν χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με τον πάροχο Internet.

Πληκτρολογούμε cmd στην Αναζήτηση των Windows και το εκτελούμε ως διαχειριστής.

Επικολλούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter.

ping -t 8.8.8.8

Στη συνέχεια, η συσκευή μας θα κάνει ping στον host server της Google που παραμένει πάντα συνδεδεμένος έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε αν το πρόβλημα σταθερότητας μπορεί να οφείλεται στη σύνδεση Internet που μας παρέχει ο ISP.

Μόλις ο υπολογιστής μας κάνει ping στον server τουλάχιστον 15 φορές, πατάμε CTRL + C για να σταματήσουμε τον έλεγχο και να δούμε στη γραμμή εντολών τα αποτελέσματα.

Αυτό που κοιτάμε κυρίως είναι ο αριθμός των πακέτων που αποστέλλονται και λαμβάνονται. Εάν δεν είναι στο ίδιο εύρος και φαίνεται να έχουν χαθεί πακέτα, η σύνδεση μεταξύ της συσκευής μας και του host server είναι σίγουρα προβληματική.

Σύνδεση Internet 2αα

Αντίστοιχα, αν ο αριθμός των πακέτων κυμαίνεται στο ίδιο εύρος, τότε είναι εξαιρετικά ομαλή.

Επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι σε μερικές περιπτώσεις, η διακύμανση του χρόνου απόκρισης που θα δούμε στη γραμμή εντολών, είναι άλλη μια καλή ένδειξη της σταθερότητας της σύνδεσής μας στο Internet.

Για να είμαστε απόλυτα σίγουροι, πρέπει να κάνουμε ping και σε διαφορετικό server. Για παράδειγμα, του Cloudflare επικολλώντας το ping -t 1.1.1.1

Σύνδεση Internet 3αα

Εφόσον και εδώ παρατηρήσουμε σημαντική απώλεια πακέτων, καλό είναι να κάνουμε μερικές ακόμη ενέργειες, πριν ζητήσουμε από τον πάροχο να επιληφθεί του ζητήματος.

Ο λόγος είναι ότι η σύνδεσή μας ενδέχεται να είναι ασταθής εξαιτίας προβλημάτων στον router, ή προβλημάτων με την κατανομή της ευρυζωνικής σύνδεσης, ή ακόμα και με την καλωδίωση και τον υπολογιστή μας.

Έτσι, εκτελούμε ξανά τον έλεγχο με το VSee ή του ping στα Windows, από κάποια άλλη συσκευή για να επιβεβαιώσουμε αν το πρόβλημα σταθερότητας παρατηρείται μόνο στο συγκεκριμένο PC ή σε όλο το δίκτυο. Αν συμβαίνει μόνο σε μία συσκευή, το πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται εκεί, και πρέπει να κάνουμε τα ακόλουθα;

  • Κάνουμε επανεκκίνηση στον router.
  • Απενεργοποιούμε το τείχος προστασίας και το antivirus καθώς ενδέχεται να εμποδίζουν κάποια πακέτα.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε συνδεδεμένοι μέσω καλωδίου Ethernet αντί για ασύρματη σύνδεση.
  • Δοκιμάζουμε ένα διαφορετικό καλώδιο ethernet, καθώς και τη σύνδεση του σε διαφορετική θύρα στο router.
  • Κάνουμε μια πλήρη επαναφορά δικτύου μέσα από τα Windows.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι ενέργειες, εφόσον μας εμφανιστούν ξανά τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα σταθερότητας, αυτό θα μπορούσε πλέον να είναι ένδειξη ενός προβλήματος με τον πάροχο υπηρεσιών Internet. Μπορεί να υπάρχει θέμα στην υποδομή τους ή ακόμη και με τον εξοπλισμό.

Είναι χρήσιμη η αξιολόγηση της σταθερότητας στη σύνδεση Internet;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps