Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αυτόματη Διαγραφή OTP Μηνυμάτων, Εντοπισμός Ατόμων Στους Χάρτες Google, Email Στο Spotify
QuickSteps#306 - Αυτόματη Διαγραφή OTP Μηνυμάτων, Εντοπισμός Ατόμων Στους Χάρτες Google, Email Στο Spotify

Αυτόματη Διαγραφή OTP Μηνυμάτων, Εντοπισμός Ατόμων Στους Χάρτες Google, Email Στο Spotify

Αυτή την εβδομάδα, διαγράφουμε αυτόματα τα OTP μηνύματα και ακούμε μηνύματα με τον Assistant στο Google Messages. Εντοπίζουμε φίλους και συγγενείς στους Χάρτες Google, κάνουμε έλεγχο για αλλαγές hardware στα Windows 11, και βλέπουμε τμήματα παραθύρων με το PowerToys. Αλλάζουμε το email του λογαριασμού μας στο Spotify και δημιουργούμε κουμπιά ενεργειών στο PowerPoint.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς διαγράφω αυτόματα τα OTP μηνύματα με το Google Messages

Πλέον, τα SMS έχουν πολύ περιορισμένες χρήσεις. Για παράδειγμα, συνήθως, με SMS λαμβάνουμε OTP. Οι OTP, ή One-time Password, είναι κωδικοί μιας χρήσης για την επαλήθευση της ταυτότητας του κατόχου ενός λογαριασμού, σε συστήματα που χρησιμοποιούν επαλήθευση δύο παραγόντων.

QuickSteps#306 - Αυτόματη Διαγραφή OTP Μηνυμάτων, Εντοπισμός Ατόμων Στους Χάρτες Google, Email Στο Spotify

Όπως αντιλαμβανόμαστε, αυτά τα μηνύματα περιέχουν πολύ ευαίσθητα δεδομένα. Γι' αυτό, είναι καλό να τα διαγράφουμε το συντομότερο δυνατό μετά τη χρήση του OTP.

Ευτυχώς, αν χρησιμοποιούμε ως εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και SMS το Google Messages, μπορούμε να ρυθμίσουμε την εφαρμογή ώστε να διαγράφει αυτόματα τα μηνύματα που περιλαμβάνουν OTP. Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή και πατάμε την εικόνα προφίλ.

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις για Messages”.

Στη συνέχεια, πατάμε στην “Οργάνωση μηνυμάτων”.

Τέλος, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Αυτόματη διαγραφή OTP μετά από 24 ώρες”.

Πώς μπορείς να εντοπίζεις φίλους και συγγενείς στους Χάρτες Google

Αν θέλουμε να εντοπίσουμε την τοποθεσία κάποιου φίλου ή συγγενή, θα πρέπει αρχικά να το επιθυμεί και ο ίδιος. Εφόσον λοιπόν ισχύει αυτή η συνθήκη, τότε μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας τους Χάρτες Google.

Αίτημα κοινοποίησης τοποθεσίας

Για να ζητήσουμε από κάποιον να μοιραστεί την τοποθεσία του μαζί μας, ανοίγουμε την εφαρμογή Χάρτες Google και πατάμε την εικόνα προφίλ.

Έπειτα, πατάμε στην “Κοινοποίηση τοποθεσίας”.

Στη συνέχεια, πατάμε στο άτομο του οποίου θέλουμε να γνωρίζουμε την τοποθεσία.

Μετά, επιλέγουμε την “Αποστολή αιτήματος”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Αποστολή αιτήματος”.

Το άτομο στο οποίο στείλαμε αίτημα, θα λάβει μία ειδοποίηση παρόμοια με αυτή που βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα. Πατώντας την ειδοποίηση, θα δει οδηγίες για το πώς να κοινοποιήσει την τοποθεσία του σε εμάς.

Κοινοποίηση τοποθεσίας

Αν θέλουμε να κάνουμε κοινή χρήση της τοποθεσίας μας με κάποιο άλλο άτομο, τότε ανοίγουμε την εφαρμογή Χάρτες Google και πατάμε την εικόνα προφίλ.

Έπειτα, πατάμε στην “Κοινοποίηση τοποθεσίας”.

Στη συνέχεια, πατάμε “Νέα κοινοποίηση”.

Μετά, ορίζουμε για πόση ώρα θα μπορεί να βλέπει το άλλο άτομο που βρισκόμαστε και διαλέγουμε το άτομο της αρεσκείας μας.

Τέλος, πατάμε “Κοινοποίηση”.

Το άτομο στο οποίο κοινοποιήσαμε την τοποθεσία μας θα λάβει μία ειδοποίηση όπως αυτή της παρακάτω εικόνας. Μόλις πατήσει την ειδοποίηση, μπορεί να δει πού βρισκόμαστε και αν θέλει να μοιραστεί μαζί μας τη δική του τοποθεσία.

Εντοπισμός ατόμων και λήψη οδηγιών πλοήγησης

Για να δούμε πού βρίσκεται στον χάρτη ένα άτομο το οποίο μας έχει κοινοποιήσει την τοποθεσία του, πατάμε την εικόνα προφίλ.

Έπειτα, πατάμε την “Κοινοποίηση τοποθεσίας”.

Στη συνέχεια, πατάμε την καταχώρηση του.

Η εφαρμογή Χάρτες Google θα εμφανίσει αυτό το άτομο στον χάρτη και στο κάτω μέρος της οθόνης θα ανοίξει ένα νέο μενού.

Πατώντας τις “Οδηγίες”, από αυτό το μενού, μπορούμε να λάβουμε οδηγίες πλοήγησης για να πάμε στο σημείο όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο άτομο.

Απόκρυψη και επανεμφάνιση ατόμων

Αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε να κρύψουμε την τοποθεσία ενός ατόμου από τον χάρτη, πατάμε την εικόνα προφίλ.

Μετά, πατάμε την “Κοινοποίηση τοποθεσίας”.

Έπειτα, πατάμε την καταχώρηση του.

Στη συνέχεια, πατάμε τις τρεις τελείες και διαλέγουμε την “Απόκρυψη από τον χάρτη”.

Τέλος, αν θέλουμε να επανεμφανίσουμε αυτό το άτομο στον χάρτη, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και πατάμε τη “Μη απόκρυψη”, στο πλαίσιο που εμφανίζεται στην κορυφή της οθόνης.

Πώς κάνω έλεγχο για αλλαγές hardware στα Windows 11

Κάθε φορά που συνδέουμε μία νέα συσκευή στον υπολογιστή, ή προσθέτουμε νέο hardware, τα Windows 11 εντοπίζουν την αλλαγή και φροντίζουν να εγκαταστήσουν αυτόματα τους σχετικούς driver.

Ωστόσο, ορισμένες φορές το λειτουργικό σύστημα μπορεί να αποτύχει να εντοπίσει το νέο hardware, ή τη νέα συσκευή. Σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να κάνουμε έλεγχο για αλλαγές στο hardware μόνοι μας.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Διαχείριση Συσκευών” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε την πρώτη καταχώρηση, στην κορυφή της λίστας των συσκευών.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Ανίχνευση για αλλαγές υλικού”.

Τα Windows 11 θα εντοπίσουν τη νέα συσκευή, ή το νέο hardware, και θα εγκαταστήσουν τους σχετικούς οδηγούς.

Πώς βλέπω τμήματα παραθύρων στα Windows 11 με το PowerToys

Ορισμένες φορές, ενδέχεται να μην θέλουμε να έχουμε ένα παράθυρο ανοιχτό, γιατί εκτελούμε εργασίες σε κάποια άλλη εφαρμογή. Ωστόσο, επιθυμούμε να βλέπουμε ένα τμήμα του παραθύρου, διότι, ίσως, περιέχει κάτι χρήσιμο για την εργασία που πραγματοποιούμε.

Σε μία τέτοια περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα “Crop And Lock” των PowerToys. Αρχικά, τρέχουμε τα PowerToys και επιλέγουμε το εργαλείο “Crop And Lock”.

Έπειτα, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Enable Crop And Lock”.

Από εδώ και στο εξής, έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την προεπισκόπηση ενός τμήματος οποιουδήποτε παραθύρου πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων “Win + Ctrl + Shift + T” και επιλέγοντας το τμήμα της αρεσκείας μας.

Με αυτόν τον τρόπο, βλέπουμε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου τμήματος του παραθύρου, αλλά δεν μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με αυτό. Είναι σαν να έχουμε καρφιτσώσει στην οθόνη ένα στιγμιότυπο αυτού του τμήματος του παραθύρου.

Από την άλλη, το Crop And Lock προσφέρει τη δυνατότητα να περικόψουμε τμήμα ενός παραθύρου και να μπορούμε να χειριζόμαστε κανονικά τα κουμπιά και τα μενού αυτού του τμήματος.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win + Ctrl + Shift + R” και επιλέγουμε το επιθυμητό τμήμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η δυνατότητα ενδέχεται να παρουσιάζει προβλήματα ασυμβατότητας σε ορισμένες εφαρμογές.

Πώς ακούω τα μηνύματα του Google Messages με τον Assistant

Η Google έχει αναπτύξει αρκετά εργαλεία προσβασιμότητας στα οποία αποκτούμε πρόσβαση μέσω του Assistant. Μεταξύ άλλων, ο φωνητικός βοηθός έχει τη δυνατότητα να διαβάζει δυνατά τα μηνύματα μας.

Μάλιστα, αυτό το χαρακτηριστικό λειτουργεί τις περισσότερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Google Messages, το Facebook Messenger, το WhatsApp, και άλλες.

Για να ζητήσουμε από τον Assistant να διαβάσει όλα μας τα μηνύματα δυνατά, λέμε την εντολή “Hey Google” και έπειτα εκφωνούμε το “Read my messages”.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Assistant θα ξεκινήσει την ανάγνωση όλων των μη αναγνωσμένων μηνυμάτων από όλες τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τις οποίες έχουμε εγκατεστημένες στο κινητό.

Μετά την ανάγνωση κάθε μηνύματος, ο ψηφιακός βοηθός θα μας προσφέρει την επιλογή να απαντήσουμε σε αυτό. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, λέμε την εντολή “Yes” ή πατάμε το “Reply”, εκφωνούμε το μήνυμα, και λέμε την εντολή “Send” ή πατάμε το κουμπί “Send”.

Η αποστολή της απάντησης γίνεται μέσω της ίδιας εφαρμογής.

Εάν δεν έχουμε κάποιο μη αναγνωσμένο μήνυμα, τότε ο Assistant θα εμφανίσει το μήνυμα “There aren’t any new messages.”

Πώς αλλάζω το email του λογαριασμού μου στο Spotify

Αν θέλουμε να αλλάξουμε το email του λογαριασμού μας στο Spotify, για οποιονδήποτε λόγο, τότε μπαίνουμε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, πραγματοποιούμε σύνδεση, και πατάμε τις τρεις γραμμές.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Λογαριασμός”.

Στη συνέχεια, πατάμε την “Επεξεργασία προφίλ”.

Μετά, πληκτρολογούμε τη νέα διεύθυνση email στο πεδίο “Email”, τον κωδικό του λογαριασμού μας στο πεδίο “Κωδικός πρόσβασης”, και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αποθήκευση προφίλ”.

Το Spotify θα στείλει ένα email επιβεβαίωσης στη νέα διεύθυνση που προσθέσαμε στον λογαριασμό μας. Για να οριστικοποιήσουμε την αλλαγή, πατάμε το κουμπί “CONFIRM EMAIL”.

Πώς δημιουργώ κουμπιά ενεργειών στο PowerPoint

Συνήθως, στις παρουσιάσεις του PowerPoint χρησιμοποιούμε σχήματα ή λέξεις όπου προσθέτουμε υπερσυνδέσμους, ώστε με ένα κλικ να μεταβαίνουμε σε κάποια άλλη διαφάνεια ή να ανοίγουμε μία ιστοσελίδα, ή ένα άλλο αρχείο.

Η παραπάνω διαδικασία ήταν πάντα ένας έξυπνος τρόπος για να δημιουργούμε κουμπιά στο PowerPoint. Ωστόσο, η Microsoft έχει προσθέσει στις νεότερες εκδόσεις του PowerPoint τα κουμπιά ενεργειών.

Για να προσθέσουμε ένα κουμπί ενέργειας, επιλέγουμε την καρτέλα “Εισαγωγή”, κάνουμε κλικ στις “Απεικονίσεις”, πατάμε τα “Σχήματα”, και διαλέγουμε το “Κουμπί ενέργειας: Κενό”.

Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε το κουμπί ενέργειας στο σημείο της διαφάνειας που επιθυμούμε.

Μόλις σχεδιάσουμε το κουμπί, θα εμφανιστεί το παράθυρο με τις “Ρυθμίσεις ενέργειας”. Από αυτό το παράθυρο, μπορούμε να επιλέξουμε και να ρυθμίσουμε τι θα κάνει το κουμπί όταν το πατάμε, αν θα παράγει ήχο, και άλλα.

Εκτός από τις κλασικές ενέργειες, όπως το άνοιγμα μιας ιστοσελίδας ή τη μετάβαση σε μία άλλη διαφάνεια, τα κουμπιά ενεργειών επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, να τρέχουμε εφαρμογές, να εκτελούμε μακροεντολές, και άλλα.

Επιπλέον, τα κουμπιά ενεργειών προσφέρουν την επιλογή να εκτελούν ενέργειες ή να αναπαράγουν κάποιον ήχο όταν περνάμε τον δείκτη του ποντικιού από πάνω τους.

Όταν ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση του κουμπιού ενέργειας, κάνουμε κλικ στο “OK”.

Τέλος, μπορούμε να μορφοποιήσουμε το κουμπί ενέργειας από την καρτέλα “Μορφοποίηση σχήματος”.

QuickSteps#306 - Αυτόματη Διαγραφή OTP Μηνυμάτων, Εντοπισμός Ατόμων Στους Χάρτες Google, Email Στο Spotify

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps