Home » Smartphones-Tablets » Ταυτότητα Και Δίπλωμα Στο Κινητό: Η Εφαρμογή Και Τι Σημαίνει Η Ψηφιοποίηση Των Δύο Εγγράφων
FEATURED Ταυτότητα Και Δίπλωμα Στα Κινητό Τι Ισχύει Και Οι Εξαιρέσεις 3α

Ταυτότητα Και Δίπλωμα Στο Κινητό: Η Εφαρμογή Και Τι Σημαίνει Η Ψηφιοποίηση Των Δύο Εγγράφων

Η αστυνομική ταυτότητα και η άδεια οδήγησης γίνονται επιτέλους ψηφιακά έγγραφα και περνούν στο κινητό μέσα από τη επίσημη εφαρμογή Gov.gr Wallet. Τα ψηφιακά αντίγραφα δεν έχουν ισχύ εκτός της χώρας, παρά μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας όπου υπάρχουν και περιορισμοί. Δείτε τη σύνδεση με την πλατφόρμα και τι ισχύει με την προσθήκη των δύο εγγράφων στο smartphone.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Gov.gr Wallet

Το Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμο στο Google Play και στο Apple App Store. Μετά τη λήψη του app, η σύνδεση γίνεται με τους κωδικούς μας στο TaxisNet, και η χρήση της εφαρμογής είναι εφικτή σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ μας.

Την ώρα που γράφαμε αυτές το γραμμές, η πλατφόρμα είχε ανοίξει για τα ΑΦΜ με λήγοντα αριθμό 3.

Έτσι, προς το παρόν η δυνατότητα προσθήκης των δύο εγγράφων δεν είναι δυνατή για όλους, και ανάλογα τον λήγοντα αριθμό, μόλις συνδεθούμε στην εφαρμογή ενδέχεται να βλέπουμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα πρόσβασης.

Τι ισχύει, παραδείγματα, και οι περιορισμοί

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (Ε.Ε.) 2019/1157, οι νέες ψηφιακές ταυτότητες θα έπρεπε να εκδίδονται ήδη από το 2021, αλλά ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί πριν τις εκλογές του 2019 ματαιώθηκε από τη νέα κυβέρνηση.

Επιπλέον, παρότι οι αξιωματούχοι διατείνονται ότι οι νέες ταυτότητες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, ωστόσο, δεν αναγνωρίζονται στο εξωτερικό, παρά μόνο για νόμιμη χρήση εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ως εκ τούτου, την ψηφιακή ταυτότητα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε μόνο σε πτήσεις εσωτερικού, αλλά όχι σε διεθνείς πτήσεις ή σε μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν.

Επίσης, δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε συναλλαγές με τις τράπεζες και τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η εφαρμογή θα τις εξυπηρετεί από την 1η Οκτωβρίου 2022 και μετά.

Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά τον έλεγχο Τροχαίας ή ΕΛ.ΑΣ, αλλά και σε συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, με το Gov.gr Wallet μπορούμε να υπογράφουμε ταχύτερα τα έγγραφα διαμέσου της σχετικής υπηρεσίας.

Εφόσον έχουμε εγκαταστήσει στο κινητό την εφαρμογή και αποθηκεύσαμε την αστυνομική μας ταυτότητα, θα μπορούμε να επιλέξουμε και να εγκρίνουμε την έκδοση ενός ψηφιακού εγγράφου μέσω της εφαρμογής αντί να λάβουμε με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password).

Τι θα αποθηκεύουμε

Την αποθήκευση των στοιχείων που απαιτούνται μπορούμε να την κάνουμε από μία μόνο κινητή συσκευή φυσικού προσώπου.

Τα στοιχεία που θα αποθηκεύουμε σε ψηφιακή μορφή είναι τα ακόλουθα:

Στην ταυτότητα:

  • Ο αριθμός ταυτότητας
  • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
  • Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
  • Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες
  • Η ημερομηνία γέννησης
  • Ο τόπος γέννησης
  • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας
  • Η φωτογραφία μας

Στο δίπλωμα οδήγησης:

  • Ο αριθμός άδειας οδήγησης
  • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
  • Η ημερομηνία γέννησης
  • Ο τόπος γέννησης
  • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης
  • Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης
    Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.)
  • Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος
  • Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
  • Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος
  • Η φωτογραφία του κατόχου

Απώλεια συσκευής ή φυσικών πιστοποιητικών

Εάν χάσουμε τη φυσική αστυνομική ταυτότητα και δηλώσουμε την απώλεια της σε ένα αστυνομικό τμήμα, ή μέσω του gov.gr, τότε αυτόματα ακυρώνεται και το ψηφιακό αντίγραφο που έχει εκδοθεί.

Το ίδιο ισχύει και εάν δηλώσουμε την απώλεια του διπλώματος οδήγησης σε ένα αστυνομικό τμήμα, σε ένα ΚΕΠ, ή στη Διεύθυνση Μεταφορών της αρμόδιας Περιφέρειας.

Σε περίπτωση απώλειας της συσκευής όπου έχουμε αποθηκευμένα τα ψηφιακά αντίγραφα, μπορούμε να ανακαλέσουμε την ισχύ τους μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr. Η ανάκληση των φυσικών αντιγράφων δεν ακυρώνει τα αντίστοιχα φυσικά πιστοποιητικά.

Η έκδοση ψηφιακών αντιγράφων επιτρέπεται μόνο εφόσον κατέχουμε νόμιμα το αντίστοιχο φυσικό πιστοποιητικό.

Ως εκ τούτου, αν για κάποιο λόγο έχει ανακληθεί προσωρινά ή οριστικά η ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης, θα υπάρχει αυτόματη ενημέρωση των μητρώων ώστε να μην έχουμε τη δυνατότητα να εκδίδουμε, αποθηκεύουμε, ή χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα ψηφιακά αντίγραφα.

Μπορούμε να δούμε περισσότερα για τη χρήση του Gov.gr Wallet από εδώ. Επίσης, μπορούμε να υποβάλουμε αιτήματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης πατώντας εδώ.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ψηφιακή ταυτότητα και δίπλωμα?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps