Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Ψηφιακά Βιβλία: Πού Θα Βρω Ebook στα Ελληνικά
Ψηφιακά Βιβλία: Που θα Βρούμε Ebook στα Ελληνικά

Ψηφιακά Βιβλία: Πού Θα Βρω Ebook στα Ελληνικά

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στις ημέρες μας, είναι εύκολο και απλό να κατεβάσουμε ψηφιακά βιβλία στον υπολογιστή μας. Πολλά από αυτά μπορούμε να τα βρούμε δωρεάν, ή αρκετά φθηνότερα από τις έντυπες εκδόσεις. Παρότι το ebook στα Ελληνικά δεν έχει την παρουσία που του αρμόζει στην ψηφιακή βιβλιογραφία, ωστόσο θα βρούμε δύο εξαιρετικές βιβλιοθήκες που παρέχουν αρκετά ελληνικά ebooks, αλλά και ηλεκτρονικά βιβλία για μαθητές και γονείς

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τα ψηφιακά βιβλία στην Ελλάδα

Είναι αλήθεια πως, μέχρι πρότινος, στη χώρα μας δεν είχαμε τη φήμη των “δυνατών αναγνωστών” βιβλίου.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται πλέον να έχει αλλάξει. Οι επίσημοι στατιστικοί πίνακες δείχνουν ότι ο χρόνος ανάγνωσης έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, όπως και στο ποσοστό των ανθρώπων που διάβασαν πάνω από 10 βιβλία το χρόνο.

Αυτό επιβεβαιώνει η επιλογή της UNESCO να αναδείξει την Αθήνα ως παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου, από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2019.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η σταδιακή ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς e-book, που έχει φέρει στο προσκήνιο τα ψηφιακά βιβλία. Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ebook στα Ελληνικά, και το αξιόλογο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για την οθόνη μας.

Ebook reader

Τα ψηφιακά βιβλία μπορούμε να τα διαβάσουμε με όλες σχεδόν τις ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος στη χώρα μας, είναι τα PC ή τα tablet, και σε μικρότερο βαθμό τα κινητά, λόγω της μικρότερης οθόνης.

Αναμφίβολα η κορυφαία φορητή συσκευή για να διαβάσουμε τα ψηφιακά βιβλία είναι το iPad με το ενσωματωμένο iBooks ή Apple Books της εταιρείας.

Ακολουθούν από κοντά τα Android tablet με υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια, με τη συμβολή του αντίστοιχου app της Google.

Ωστόσο, θα βρούμε και εξειδικευμένες συσκευές ανάγνωσης. Είναι χρήσιμες για όσους διαβάζουν πολύ, και αναζητούν μια οικονομική αγορά. Πρόκειται για τα γνωστά μας eReader, ή αλλιώς ηλεκτρονικοί αναγνώστες, όπως το Amazon Kindle.

Οι συγκεκριμένες συσκευές δεν σκοπεύουν να αντικαταστήσουν το βιβλίο, αλλά να συμβάλλουν στην ευκολία μεταφοράς εγγράφων και βιβλίων σε ψηφιακή μορφή. Επιπλέον, μπορούν να παρέχουν ξεκούραστη ανάγνωση στους χρήστες, ανοίγοντας έτσι μία νέα αγορά για το ψηφιακό και ψηφιοποιημένο περιεχόμενο.

Η θεμελιώδης διαφορά του ebook reader έγκειται στην οθόνη. Διαθέτει ιδιότητες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κούρασης του οπτικού νεύρου. Είναι φτιαγμένη από τέτοια υλικά, ώστε να μην κουράζει τα μάτια, όπως κάνουν συνήθως οι υπολογιστές.

Ωστόσο, η ανάγνωση αρχείων PDF σε e-reader δεν είναι ιδανική για όσους δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία στην ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων. Δεν προσαρμόζεται το μέγεθος της σελίδας στο μέγεθος της οθόνης του e-reader. Απαιτείται κύλιση της σελίδας προς τα κάτω ή προς τα πάνω (scroll), και μεγέθυνση ή σμίκρυνση της σελίδας (zoom in/out).

Παρ’ όλα αυτά, αρκετά ψηφιακά βιβλία σε μορφή PDF είναι ειδικά διαμορφωμένα, ώστε να εμφανίζονται χωρίς προβλήματα στις οθόνες των e-readers.

Οι τύποι αρχείων στα ebooks

Τα ψηφιακά βιβλία έχουν πολλούς τύπους μορφοποίησης. Τέτοια είναι τα ηλεκτρονικά αρχεία σε μορφή doc, txt, html, mobipocket, ePub, PDF και άλλα. Ωστόσο, οι δύο μορφές που έχουν επικρατήσει είναι τα PDF και ePub.

PDF (Portable Document Format)

To γνωστό μας PDF είναι ένα ανοιχτό πρότυπο για την ανταλλαγή εγγράφων. Δημιουργήθηκε από την εταιρεία Adobe Systems το 1993, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα.

Ψηφιακά Βιβλία και Ebook στα Ελληνικά 11a

Το πλεονέκτημα του PDF είναι ότι μπορεί να κλειδωθεί και να μην αντιγράφεται τμηματικά. Για αυτόν τον λόγο, η Adobe διαχώρισε την προβολή των απλών αρχείων PDF από την ανάγνωση των ηλεκτρονικών βιβλίων, δημιουργώντας το Adobe Digital Editions (ADE).

Πρόκειται για μία πλατφόρμα που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε όλα ανεξαιρέτως τα ψηφιακά βιβλία. Εκτός από την ανάγνωση, επιτρέπει το κατέβασμα, την αγορά, αλλά και την ενοικίαση βιβλίων. Η ADE υποστηρίζει τα αρχεία PDF, αλλά και τα αρχεία ePub.

Τα αρχεία μπορούν, είτε να είναι κλειδωμένα μέσω κάποιου συστήματος διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), όπως το Adobe Content Server, είτε να είναι ανοιχτά αρχεία χωρίς κανένα κλείδωμα. Τα PDF διαβάζονται από όλες τις συσκευές ανάγνωσης και τους υπολογιστές.

ePub

Το ePub είναι ένα ανοιχτό πρότυπο αρχείων κειμένου για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων. Δημιουργήθηκε από το Διεθνές Φόρουμ Ψηφιακών Εκδόσεων (IDPF). Η πρώτη του έκδοση κυκλοφόρησε το 2007 και αντικατέστησε το παλαιότερο πρότυπο Open e-Book.

Επιπλέον, το ePub έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το κείμενο του βιβλίου να προσαρμόζεται αυτόματα σε κάθε συσκευή ανάγνωσης που χρησιμοποιούμε. Με αυτόν τον τρόπο είναι ευανάγνωστο ακόμα και στις πιο μικρές οθόνες.

Ψηφιακά Βιβλία και Ebook στα Ελληνικά 15

Η ανάγνωση αρχείων ePub είναι εφικτή όχι μόνο στους e-readers, αλλά και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω του Adobe Digital Editions. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα προγράμματα, όπως για παράδειγμα το ePubReader.

Φυσικά, τα αρχεία διαβάζονται και στα κινητά τηλέφωνα. Οι προδιαγραφές του ePub δεν εφαρμόζουν ένα συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM). Οι δημιουργοί αρχείων ePub χρησιμοποιούν είτε το Adobe Content Server, είτε το FairPlay  DRM της Apple.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι το ePub είναι αποτελεσματικό για τα ψηφιακά βιβλία που περιέχουν μόνο κείμενο. Το θεωρούν ακατάλληλο για ηλεκτρονικά έντυπα που απαιτούν εξειδικευμένη μορφοποίηση με στήλες, εικόνες, και άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα, ένα κόμικ ή έναν ταξιδιωτικό οδηγό.

eBooks4Greeks – Δωρεάν ebook στα Ελληνικά

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και αξιόλογη προσπάθεια, που μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε δεκάδες ψηφιακά βιβλία στα Ελληνικά.

Το eBooks4Greeks.gr είναι μια ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει ebooks  που αφορούν κυρίως κλασσική λογοτεχνία, μυθιστορήματα, και ποιήματα.

Επιπλέον, διαθέτει ψηφιακά βιβλία για τις τέχνες, διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, και τους υπολογιστές.

Ψηφιακά Βιβλία και Ebook στα Ελληνικά 4ααα

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη διαθέτει και εκπαιδευτικά ebooks, καθώς και μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες.

Για τους μικρούς μας φίλους, προσφέρει και τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν ακουστικά βιβλία στα Ελληνικά. Πρόκειται για τo λεγόμενο audio book – ή “ηχοβιβλία”, όπως ενδεχομένως θα το δούμε να αναφέρεται σε κάποιες σελίδες.

Ψηφιακά Βιβλία και Ebook στα Ελληνικά 2αα

Τα περισσότερα ψηφιακά βιβλία της πλατφόρμας είναι σε μορφή PDF Online. Πρόκειται αναμφίβολα για προσεγμένα αρχεία, καθώς δεν είναι σκαναρισμένα.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του ebook στα Ελληνικά, δεν εμφανίζεται στην ηλεκτρονική μας συσκευή το φαινόμενο των δύο σελίδων του τυπωμένου βιβλίου, σε μία σελίδα.

Ψηφιακά Βιβλία και Ebook στα Ελληνικά 4α

Τα e-books της ελεύθερης πλατφόρμας δεν είναι κλειδωμένα με DRM (Digital Rights Management). Ως εκ τούτου, δε χρειάζεται να πληρώσουμε για να τα διαβάσουμε.

Επίσης, το eBooks4Greeks δεν είναι ψηφιακός εκδοτικός οίκος, αλλά μια ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε συγγραφέας μπορεί να ετοιμάσει το βιβλίο του σε ψηφιακή μορφή. Στη συνέχεια, το ανεβάζει στο eBooks4Greeks.

Ψηφιακά Βιβλία και Ebook στα Ελληνικά 3α

Taexeiola – Σχολικά Βοηθήματα όλων των τάξεων

To taexeiola.gr δημιουργήθηκε το 2011, και πρόκειται για μια πλατφόρμα online ανάγνωσης ebook στα Ελληνικά, η οποία… τα έχει όλα.

Αρχικά, στόχος του ήταν να συλλέγει και να αναρτά αξιόλογο εκπαιδευτικό υλικό που θα βοηθούσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Έπειτα από παρότρυνση των αναγνωστών, ήρθε και η συνεργασία με εκπαιδευτικούς.

Ψηφιακά Βιβλία και Ebook στα Ελληνικά 2α

Έτσι, ξεκίνησαν να δημιουργούν νέα ψηφιακά βοηθήματα-λυσάρια που είχαν ανάγκη οι μαθητές, γονείς, και εκπαιδευτικοί.

Αναμφίβολα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα, μέσα από μία ευέλικτη ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Όλα τα βοηθήματα της πλατφόρμας είναι σε ψηφιακή μορφή. Μπορούμε να τα ανοίξουμε και να τα διαβάσουμε online και δωρεάν οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, μπορούμε να βρούμε δωρεάν εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό για μαθησιακές δυσκολίες.

Ψηφιακά Βιβλία και Ebook στα Ελληνικά 1α

Εσείς διαβάζετε ψηφιακά βιβλία?

Στις ημέρες μας όλοι έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε δωρεάν ένα ebook στα Ελληνικά, καθώς το eBooks4Greeks και το Taexeiola μας τα διαθέτουν χωρίς κλείδωμα DRM.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα ψηφιακά βιβλία, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps