Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Windows Apps: 6 Μικρές Εφαρμογές Που Πρέπει Να Έχει Κάθε Χρήστης Windows 11
FEATURED Windows Apps 5 Εφαρμογές Που Πρέπει Να Έχουμε Στα Windows 11 α2

Windows Apps: 6 Μικρές Εφαρμογές Που Πρέπει Να Έχει Κάθε Χρήστης Windows 11

Τα Windows 11 εξακολουθούν να έχουν ορισμένες αξιοσημείωτες ελλείψεις, παρά τις ενημερώσεις λειτουργιών που κάνει η Microsoft. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν μερικά εξαιρετικά Windows apps που αναπληρώνουν αποτελεσματικά τις αδυναμίες του λειτουργικού. Δείτε έξι ελαφριά προγράμματα και ένα αυτόματο tweak που μας δίνουν νέες δυνατότητες και αξίζει να τα έχουμε στον υπολογιστή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Έξι χρήσιμα Windows apps

Οι περισσότερες εφαρμογές που επιλέξαμε βασίζονται στο νέο μοντέρνο WinUI 3 των Windows 11, και βελτιώνουν τις υπάρχουσες λειτουργίες ή προσθέτουν κάτι που λείπει από το νέο λειτουργικό. Επίσης, μπορούν να αξιοποιηθούν και στα Windows 10.

QuickLook

Αυτή η πολύ μικρή εφαρμογή φέρνει μια από τις πιο προσεγμένες λειτουργίες του macOS που είναι διαθέσιμες από προεπιλογή στο λειτουργικό της Apple. Το QuickLook είναι δωρεάν και από τα πιο ελαφριά Windows apps στο Microsoft Store.

Το βοηθητικό πρόγραμμα προσφέρει γρήγορη και μεγάλη προεπισκόπηση, όχι μόνο για εικόνες, αλλά και μουσική, βίντεο, και σχεδόν όλα τα αρχεία αλλά και φακέλους.

Windows apps 1αα

Απλά επιλέγουμε το αρχείο και μετά πατάμε το πλήκτρο διαστήματος για να αναδυθεί η μεγάλη προεπισκόπηση του αρχείου μαζί με επιμέρους λεπτομέρειες. Κατόπιν, μπορούμε να πλοηγηθούμε με τα βελάκια του πληκτρολογίου, κάνοντας διαδοχική προεπισκόπηση σε όλα τα αρχεία του φακέλου.

Μπορούμε να καρφιτσώσουμε όσες προεπισκοπήσεις θέλουμε για να παραμένουν ανοικτές, και μετά να φύγουμε από τον φάκελο. Αυτό ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα βολικό σε αρχεία μουσικής, βίντεο, και όχι μόνο.

Windows apps 10μκκ

Το QuickLook δεν έχει καθόλου ρυθμίσεις. Διαθέτει μόνο αρκετά plugin για Office, torrent, και πολλά άλλα, όλα προαιρετικά.

Λήψη του QuickLook

FxSound

Το FxSound είναι ένα από τα Windows apps που μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία ήχου στον υπολογιστή μας.

Το μικρό βοηθητικό πρόγραμμα θεωρείται ως το καλύτερο δωρεάν Equalizer για το Windows PC. Στο παρελθόν κόστιζε χρήματα, αλλά οι προγραμματιστές το έκαναν δωρεάν για όλους.

Windows apps 1ααα

Σε αντίθεση με άλλα σχετικά προγράμματα, το FxSound είναι πολύ απλό στη χρήση και λειτουργεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή με Windows.

Κατεβάστε το FxSound

Simple Screen Recorder

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το Simple Screen Recorder είναι μια απλή και γρήγορη εφαρμογή εγγραφής οθόνης στο Microsoft Store.

Έχει σχεδιαστεί ειδικά για Windows και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε στιγμιότυπα σε βίντεο, καθώς και να επιλέξουμε την ανάλυση, τον ρυθμό καρέ, το bitrate, και τον κέρσορα του ποντικιού αν το επιθυμούμε.

Το καλύτερο είναι ότι είναι δωρεάν, αλλά και πολύ ελαφρύ και εύκολο πρόγραμμα σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

Windows apps 10μα

Απλά πατάμε μια φορά στο εικονίδιο κάτω από το Pick something to capture, και στην επόμενη καρτέλα επιλέγουμε το παράθυρο του browser, της ανοικτής εφαρμογής, κ.λ.π, που θέλουμε να καταγράψουμε το κινούμενο στιγμιότυπο οθόνης.

Κατόπιν, πατάμε διαδοχικά στο ΟΚ και Start Recording.

Μόλις ολοκληρώσουμε την επιθυμητή καταγραφή, απλά πατάμε διαδοχικά στο Stop Recording, και μετά στο Save για να αποθηκεύσουμε το στιγμιότυπο όπου επιθυμούμε.

Λήψη του Simple Screen Recorder

Fluent Search

Το δωρεάν Fluent Search φέρνει στα Windows την εξαιρετική λειτουργία Spotlight του macOS. Είναι σχεδιασμένο από πρώην προγραμματιστή της Microsoft.

Το μικρό βοηθητικό πρόγραμμα πηγαίνει τον τομέα της αναζήτησης σε άλλο επίπεδο, μέσα από μια αυτόματα αναδυόμενη καρτέλα, και χρησιμοποιώντας το μοντέρνο WinUI 3 των Windows 11.

Windows-apps-20κκ

Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα Windows apps που προσφέρουν μια καθολική μηχανή αναζήτησης σε όλο το σύστημα, σε αρχεία εφαρμογών, στα αγαπημένα μας στον browser, καθώς και σε oτιδήποτε στο web.

Αν χρησιμοποιούμε ήδη το Everything, θα διαπιστώσουμε ότι το Fluent Search το συμπληρώνει ιδανικά, κάνοντας ακόμη πιο εξειδικευμένη αναζήτηση. Μπορεί να μας βρει αρχεία συστήματος ή εφαρμογών που δεν τα εντοπίζει το Everything.

Φυσικά, τέτοια εξειδικευμένη αναζήτηση μας την κάνουν και τα Windows, αλλά όχι με την ίδια ταχύτητα, ούτε με τις εξαιρετικές επιλογές που προσφέρει το Fluent Search.

Αρκεί μόνο να κάνουμε ευθύς εξαρχής δεξί κλικ στις ρυθμίσεις (εικονίδιο του προγράμματος κάτω δεξιά στη γραμμή εργασιών), και να ορίσουμε ένα Search hotkey, π.χ. το F7. Έτσι, με ένα πάτημα θα εμφανίζεται η αναδυόμενη καρτέλα αναζήτησης.

Σε γενικές γραμμές, το Fluent Search απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους χρήστες που αξιοποιούν το πληκτρολόγιο, καθώς προσφέρει ταχύτατη αναζήτηση σε αρχεία συμβατά με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μας επιτρέπει να ανοίγουμε καρτέλες, να κάνουμε επιτόπου αναζήτηση στο Internet, να ανοίξουμε κάποια ειδική σελίδα ρυθμίσεων των Windows, και πολλά άλλα.

Με άλλα λόγια, καταργεί εντελώς την Έναρξη των Windows. Επιπλέον, θυμάται τις τελευταίες αναζητήσεις μας, και επιτρέπει να καρφιτσώσουμε στην αναδυόμενη καρτέλα τις πιο σημαντικές αναζητήσεις, προγράμματα και ρυθμίσεις των Windows, κ.α.

Το εργαλείο έχει πάρα πολλές ακόμη δυνατότητες και προαιρετικές επιλογές αν τις επιθυμούμε, και αποδίδει το ίδιο καλά και στα Windows 10. Διατίθεται δωρεάν στο Microsoft Store.

Λήψη του Fluent Search

TranslucentTB

Το μικρό πρόγραμμα κάνει τη γραμμή εργασιών να είναι εντελώς διαφανής και δεν φαίνεται καθόλου το σχήμα της κατά μήκος.

Μόλις το τρέξουμε, θα το δούμε κάτω δεξιά στην γραμμή εργασιών, όπου με ένα δεξί κλικ ορίζουμε το “Clear”.

Windows apps 1αααμ

Θα δούμε ότι υπάρχουν και άλλες χρήσιμες επιλογές. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το εργαλείο αποδίδει το ίδιο καλά και στα Windows 10 και διατίθεται στο Microsoft Store.

Λήψη του TranslucentTB

Start11 – Με ελληνικό μενού

Update 9/2/2023: Η εφαρμογή από τις αρχές Φεβρουαρίου 2023 ενημερώθηκε με πλήρως εξελληνισμένο μενού (Version 1.39), κάτι που καθιστά τη χρήση του Start11 ακόμα πιο εύκολη. Έχουμε ανανεώσει τις περισσότερες εικόνες με το ελληνικό μενού.

Το Start11 είναι το μοναδικό από τα Windows apps του οδηγού που απαιτεί ένα μικρό ποσό. Ωστόσο, μας επιτρέπει να το δοκιμάσουμε δωρεάν και χωρίς κανένα περιορισμό για ένα μήνα.

Εμείς οφείλουμε να πούμε ότι το έχουμε αγοράσει εδώ και καρό, καθώς θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο, ιδανικό αν θέλουμε να αποκτήσουμε ένα εντυπωσιακό και κυρίως εύχρηστο αναδυόμενο μενού Έναρξης στα Windows 11, και όχι μόνο.

Η μικρή εφαρμογή μεταμορφώνει εξαιρετικά την καθόλου εύχρηστη Έναρξη του νέου λειτουργικού, την κάνει σχεδόν παρόμοια με αυτή των Windows 10, αλλά προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες και τροποποιήσεις.

Μόλις την κατεβάσουμε για να τη δοκιμάσουμε δωρεάν 30 ημέρες, απλά την τρέχουμε και θα δούμε ένα αναδυόμενο παράθυρο που μας ρωτά αν θέλουμε να επιλέξουμε τη στοίχιση αριστερά ή στο κέντρο.

Καθώς αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το αλλάξουμε αργότερα αν το θέλουμε, το απορρίπτουμε για να μας εμφανιστεί το κάτωθι παράθυρο, όπου θα μας ζητήσει να επιλέξουμε το στιλ που επιθυμούμε.

Στην περίπτωσή μας θα επιλέξουμε τα Windows 10, αλλά πρέπει να αναφέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο αν διατηρούμε το προηγούμενο λειτουργικό της Microsoft, και για κάποιο λόγο θέλουμε να του δώσουμε το μενού έναρξης των Windows 11.

Στη συνέχεια, αφού βεβαιωθούμε ότι το κουμπί Χρησιμοποιείστε το Start11 ως μενού εκκίνησης είναι ενεργό…

…απλά πατάμε στο Διαμόρφωση μενού > Προχωρημένες επιλογές, και επιλέγουμε τα 5+1 κουμπιά που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

Φυσικά, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια αν θέλουμε μεγαλύτερα ή μικρότερα εικονίδια αλλάζοντας το μέγεθος τους, ή αν θέλουμε το μενού της Έναρξης να είναι σε πλήρη οθόνη. Αυτό ήταν όλο.

Από εκεί και μετά, μόλις πατήσουμε την Έναρξη των Windows 11 αμέσως θα δούμε ότι στα αριστερά θα εμφανίζονται σε λίστα όλες οι εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες και στην κορυφή θα είναι οι πιο πρόσφατες…

Windows-apps-10μκκαλ

…και δίπλα όλα τα εικονίδια των εφαρμογών και φακέλων που έχουμε καρφιτσώσει με δεξί κλικ στο μενού της Έναρξης.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε όσα γκρουπ εφαρμογών και φακέλων θέλουμε, κάνοντας δεξί κλικ στο αναδυόμενο μενού της Έναρξης του Start11…

…καθώς επίσης και να μετακινήσουμε όποιες εφαρμογές και group θέλουμε στην επόμενη στην επόμενη σελίδα του μενού.

Σε αυτή την περίπτωση, η πρόσβαση στην επόμενη σελίδα ή σελίδες του μενού Έναρξης, γίνεται χρησιμοποιώντας απλά τη ροδέλα του ποντικιού όταν είναι ανοικτό το μενού της Έναρξης.

Επιπλέον, μπορούμε να αλλάξουμε χρώματα στα εικονίδια, το μέγεθός τους (Resize) αν θέλουμε κάποια να είναι μικρότερα, και κάποια άλλα μεγαλύτερα, να καταργήσουμε απευθείας μια εφαρμογή, και πολλά ακόμη.

Καθώς πρόκειται για ένα από τα πληρωμένα Windows apps που επιτρέπει να το δοκιμάσουμε πρώτα, μπορούμε προαιρετικά να κάνουμε πολύ περισσότερα με τη μικρή εφαρμογή. Για παράδειγμα, να δώσουμε τη διαφάνεια που μας αρέσει στο μενού Έναρξης.

Στην ίδια καρτέλα μπορούμε να επιλέξουμε ένα διαφορετικό φόντο στο μενού Έναρξης, ή ακόμα και το δικό μας.

Windows apps 21μμα

Το Start11 μας επιτρέπει να δώσουμε ύψος στο μενού Έναρξης σε περίπτωση που επιθυμούμε κάτι τέτοιο. Το πλάτος καθορίζεται αυτόματα.

Αν θέλουμε να μας ανοίγει περιστασιακά το προεπιλεγμένο μενού Έναρξης των Windows 11, απλά πατάμε στο εικονίδιο Windows menu που θα δούμε.

Επίσης, αν δεν θέλουμε να μας εμφανίζεται καθόλου το νέο μενού Έναρξης, απλά το απενεργοποιούμε πατώντας στο σχετικό εικονίδιο της εφαρμογής.

Τέλος, αν ανοίγουμε συχνά τις ρυθμίσεις του Start11, θα βλέπουμε μια ειδοποίηση. Απλά πατάμε στο Continue 30 Day Trial για να συνεχίσουμε τη δωρεάν δοκιμή μέχρι να λήξει.

Λήψη της δωρεάν δοκιμής για 30 ημέρες.

Επαναφορά κλασσικού Ribbon UI στα Windows 11 22H2

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες των νέων Windows 11 22H2 που θα ήθελαν να έχουν το παλιό κλασσικό Ribbon UI της Εξερεύνησης αρχείων των Windows 10.

Παρότι στην προηγούμενη έκδοση των Windows 11 αυτό ήταν εφικτό μέσω του Winaero Tweaker που είναι ένα από τα κορυφαία Windows apps στον τομέα των tweaks, όπως είχαμε περιγράψει σε προηγούμενο οδηγό, στη έκδοση 22Η2 κάτι τέτοιο είναι πλέον αδύνατο.

Παρ΄ όλα αυτά, αν το επιθυμούμε, μπορούμε να το επαναφέρουμε κάνοντας μόνο ένα κλικ. Πρόκειται για ασφαλή και έτοιμα αρχεία .reg από την κοινότητα των Windows. Επιπλέον, υπάρχει και η ενσωματωμένη λύση μέσα από το λειτουργικό, και θα ξεκινήσουμε με αυτήν.

Πληκτρολογούμε Πίνακας Ελέγχου στην αναζήτηση και τον ανοίγουμε.

Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο βέλος στο πάνω τμήμα του Πίνακα Ελέγχου…

…και αμέσως θα δούμε το παλιό Ribbon UI της Εξερεύνησης αρχείων των Windows 10.

Αν η προβολή στον Πίνακα ελέγχου δεν ήταν σε Κατηγορία αλλά σε Εικονίδια, θα χρειαστεί να πατήσουμε δύο φορές στο βελάκι για να μας εμφανιστεί το κλασικό Ribbon UI.

Από εδώ και μετά, μπορούμε να μετακινηθούμε στους φακέλους και σε άλλα έγγραφα για όση ώρα το επιθυμούμε. Ωστόσο, το παλιό Ribbon UI θα φύγει όταν κλείσουμε και ανοίξουμε ξανά το παράθυρο.

Εάν δεν θέλουμε προσωρινή λύση αλλά μια μόνιμη, ακολουθούμε την επόμενη μέθοδο. Πρέπει να επαναλάβουμε ότι λειτουργεί μόνο στα Windows 11 22H2. Επίσης, καλό είναι να να κάνουμε πρώτα ένα σημείο επαναφοράς στα Windows 11, ή ένα αντίγραφο ασφαλείας του μητρώου.

Τώρα, κάνουμε κλικ εδώ για να κατέβει το μικρό αρχείο w11-ribbon-enable-disable.zip. Όπως αναφέραμε, είναι απόλυτα ασφαλές.

Μετά τη λήψη, μπορούμε να σύρουμε και να αποθηκεύσουμε το μικρό αρχείο zip στην επιφάνεια εργασίας, ή όπου αλλού θέλουμε, και μετά να εξάγουμε τα δύο αρχεία .reg.

Κατόπιν, κλείνουμε την Εξερεύνηση αρχείων και πατάμε στο ribbon-enable.reg, και μετά εκτελούμε με Ναι και με ΟΚ αντίστοιχα, τις καρτέλες που θα εμφανιστούν.

Στη συνέχεια, πρέπει να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή για να υλοποιηθούν οι αλλαγές. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να επαναφέρουμε το μοντέρνο Ribbon UI, πατώντας αυτή την φορά στο ribbon-disable.reg

Είναι χρήσιμα αυτά τα 6 Windows apps και το tweak;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες για κάποιο από τα Windows apps του οδηγού, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps