Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Μεταχειρισμένα Laptop ή Refurbished? Ποια Αγορά Αξίζει

Μεταχειρισμένα Laptop ή Refurbished? Ποια Αγορά Αξίζει

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η αγορά ενός φορητού υπολογιστή που δεν είναι του κουτιού έχει ένα ρίσκο. Όμως, αν δεν μας περισσεύουν χρήματα, υπάρχουν φθηνά laptop που είναι ανακατασκευασμένα ή μεταχειρισμένα, και έχουν τις δυνατότητες ενός καλού καινούργιου φορητού, με πολύ χαμηλότερο κόστος. Στον οδηγό θα δούμε τις σημαντικές διαφορές στα refurbished και μεταχειρισμένα laptop, τι πρέπει να προσέχουμε, και ποια αγορά αξίζει περισσότερο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αν ψάχνετε καινούρια φθηνά laptop αλλά και επιλεγμένα refurbished μοντέλα, δείτε τον εβδομαδιαίο οδηγό αγοράς:

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Αγορά Laptop €299-€4.389 Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 31/3-6/4

Η αγορά laptop είναι σημαντικά πιο δύσκολη από την αγορά σταθερού υπολογιστή, καθώς το κόστος είναι αυξημένο και οι δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης, πέραν από τη…

Refurbished laptop

Οι ανακατασκευασμένοι φορητοί κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες, και προέρχονται κυρίως από τις εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις που εμπορεύονται υπολογιστές.

Κατά κανόνα, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που ελέγχουν τα laptop, επισκευάζουν τυχόν ελαττώματα, τα ταξινομούν, και βαθμολογούν με βάση τη λειτουργικότητα και την εξωτερική τους κατάσταση, και στη συνέχεια τα πωλούν.

Φθηνά Laptop 2

Παραθέτουμε συνοπτικά ποια είναι τα laptop που μπαίνουν στη διαδικασία του ελέγχου και της ανακατασκευής, έτσι ώστε να θεωρηθούν στη συνέχεια ως “Refurbished”.

  • Τα laptop που επιστρέφουν οι καταναλωτές, είτε επειδή αποφάσισαν ότι δεν τα ήθελαν, είτε γιατί υπήρχε ένα σοβαρό ελάττωμα.
  • Πωλήθηκαν στην επιχείρηση ως μεταχειρισμένα laptop.
  • Χρησιμοποιήθηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα σε καταστήματα για επίδειξη.
  • Χρησιμοποιήθηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα σαν χρησιδάνειο ή είχαν μισθωθεί.
  • Επιστράφηκαν στα καταστήματα από πρόγραμμα ανταλλαγής συσκευών.
  • Αποσύρθηκαν από εταιρίες πληροφορικής, που κάνουν αναβάθμιση του εξοπλισμού με laptop τελευταίας τεχνολογίας.

Από εκεί και μετά, οι εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις αποσυναρμολογούν το κάθε laptop, ελέγχοντας για τυχόν προβληματικά εξαρτήματα, τη λειτουργία της μπαταρίας, την ποιότητα της οθόνης, την τροφοδοσία ρεύματος, τις χαλαρές συνδέσεις, τη μονάδα σκληρού δίσκου, και τη μονάδα οπτικού δίσκου.

Αν μία επιχείρηση δεν ακολουθεί την παραπάνω διαδικασία πριν την πώληση, τότε οι φορητοί δεν είναι πραγματικά Refurbished, αλλά πρόκειται απλά για μεταχειρισμένα laptop.

Μεταχειρισμένα Laptop 1

Μετά την επιθεώρηση, τον καθαρισμό, την επισκευή και την επαναφορά ενός φορητού υπολογιστή σε εύρυθμη λειτουργία και στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις, η συσκευή πιστοποιείται ότι είναι σε κατάσταση αντίστοιχη ενός καινούργιου laptop, και διατίθεται προς πώληση με έκπτωση.

Τα οφέλη

Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι θα πάρουμε στα χέρια μας ένα laptop που βρίσκεται στην αρχική εργοστασιακή του κατάσταση, το μεγάλο όφελος είναι ότι θα το αγοράσουμε σε χαμηλότερη τιμή.

Συνήθως ένα refurbished laptop συνοδεύεται από μια εγγύηση, που είναι μικρότερη του κατασκευαστή, και τις περισσότερες φορές πρόκειται για εγγύηση ενός έτους.

Επιπλέον, είναι πιθανό το laptop να είναι σχεδόν αχρησιμοποίητο, ή και εντελώς καινούργιο σε κάποιες περιπτώσεις.

Φθηνά Laptop 3

Έτσι, αν είμαστε απλοί χρήστες, μαθητές, φοιτητές, ή θέλουμε να κάνουμε δώρο ένα laptop, μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα.

Τι προσέχουμε

Σημαντικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω παίζει η αξιοπιστία του καταστήματος. Υπάρχουν εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις που εμπορεύονται υπολογιστές, οι οποίες εξειδικεύονται στην ανακατασκευή των laptop, καθώς διαθέτουν επίσημα επισκευαστικά κέντρα.

Με άλλα λόγια, είναι μονόδρομος η αγορά του Refurbished laptop από εταιρείες που δρουν και εναρμονίζονται με τους όρους ορθής χρήσης του κατασκευαστή.

Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να εγγυηθούν τα ανακατασκευασμένα laptop, καλύπτοντας ό,τι ακριβώς και η επίσημη αντιπροσωπεία σε ένα νέο προϊόν.

Φθηνά Laptop 4

Ως εκ τούτου, είτε πρόκειται για φθηνά laptop που είναι ανακατασκευασμένα, είτε ακριβότερα, κρίνεται αναγκαία η αγορά τους μόνο από επιχειρήσεις που μπορούν να μας δώσουν τουλάχιστον ένα χρόνο εγγύηση.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση βλάβης ή οποιασδήποτε απροσδόκητης συμπεριφοράς της συσκευής μετά την αγορά, είναι βέβαιο ότι θα μας υποστηρίξουν άμεσα.

Μεταχειρισμένα laptop

Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική περίπτωση, καθώς τα μεταχειρισμένα laptop δεν ελέγχονται σε βάθος, και ο ενδελεχής έλεγχος πρέπει να γίνει από εμάς.

Στην πλειονότητά τους, τα μεταχειρισμένα laptop πωλούνται από τους καταναλωτές, είτε γιατί αποφάσισαν ότι θέλουν ένα καλύτερο μοντέλο, είτε γιατί το laptop δεν ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόντουσαν.

Τα οφέλη

Τις περισσότερες φορές, η αγορά ενός μεταχειρισμένου φορητού που έχει καλά χαρακτηριστικά διακρίνεται από την πολύ χαμηλή τιμή.

Ενδεχομένως να μην διαφέρει από το εύρος τιμής που συναντάμε στα ολοκαίνουργια φθηνά laptop με αδύναμα χαρακτηριστικά.

Τι προσέχουμε

Ωστόσο, για να αξίζει η αγορά ενός μεταχειρισμένου φορητού, θα πρέπει βέβαια η τιμή του να είναι αρκετά δελεαστική, όμως, όχι τόσο χαμηλή, καθώς αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες.

Εφόσον έχουμε αποφασίσει να αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο φορητό, είναι προφανές ότι πρέπει να δούμε το προϊόν από κοντά. Από εκεί και μετά, επιβάλλεται να κάνουμε ενδελεχή έλεγχο για αρκετή ώρα, δοκιμάζοντας το laptop με μπαταρία και με πρίζα.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα στα μεταχειρισμένα laptop είναι η πεσμένη μπαταρία, ή ακόμα και μια μπαταρία που να μην φορτίζει καθόλου.

Featured Δεν Φορτίζει Το Λάπτοπ - Τι Μπορεί Να Φταίει
Δεν Φορτίζει Το Λάπτοπ – Τι Μπορεί Να Φταίει

Αργά ή γρήγορα, η χωρητικότητα της μπαταρίας θα μειωθεί σε κάθε συσκευή, και αυτό το πρόβλημα είναι μη αναστρέψιμο, τουλάχιστον με την τρέχουσα τεχνολογία μπαταριών….

Γιατί δεν συμφέρει η αγορά μεταχειρισμένου

Τα μεταχειρισμένα laptop δεν υπόκεινται σε έλεγχο από επίσημα επισκευαστικά κέντρα. Συνεπώς, στηριζόμαστε μόνο από την προφορική εγγύηση του πωλητή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ας μην ξεχνάμε πως σε αντίθεση με τα refurbished, αν ένα μεταχειρισμένο laptop δεν είναι αρκετά καινούριο για να ισχύει η αρχική εργοστασιακή εγγύηση – που σπανίως θα είναι – πρακτικά δεν έχουμε καμία εγγύηση επισκευής για οποιαδήποτε βλάβη.

Και φυσικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο προηγούμενος χρήστης – πωλητής δεν πρόκειται να μας πει πως ο μεταχειρισμένος φορητός του έχει προβλήματα, εφόσον δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά.

Έτσι λοιπόν, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα refurbished laptop μπορούν να μας προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια απ' ότι τα μεταχειρισμένα laptop από άγνωστους πωλητές.

Για παράδειγμα, αν ο πωλητής ήταν μανιώδης καπνιστής, ή το χρησιμοποιούσε πολλές ώρες για να βλέπει ταινίες πάνω σε κρεβάτι, ενδέχεται το laptop να έχει πάψει να αερίζεται καλά προ πολλού.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η συσσωρευμένη σκόνη έχει μπλοκάρει εντελώς τον εξαερισμό, ο φορητός να έχει θέματα στο σύστημα ψύξης, και να παρουσιάσει στο μέλλον προβλήματα υπερθέρμανσης.

Φθηνά Laptop 6

Τα ίδια προβλήματα μπορεί να συναντήσουμε στο πληκτρολόγιο και το εσωτερικό του φορητού. Με άλλα λόγια, ένα μεταχειρισμένο laptop πριν την αγορά πρέπει να ανοιχθεί. Μόνο έτσι θα διαπιστωθεί αν στο εσωτερικό έχουν πέσει υγρά ή όχι.

Επίσης, αν ο σκληρός δίσκος είναι μηχανικός και δεν είναι SSD ή ενσωματωμένος στη μητρική, τότε επιβάλλεται να τρέξουμε κάποιο διαγνωστικό εργαλείο.

Έλεγχο πρέπει να κάνουμε και στην οθόνη, μη τυχόν υπάρχουν σκιές ή καμένα pixels. Το ίδιο και στις θύρες και στον οπτικό δίσκο αν υπάρχει.

Φθηνά Laptop 7

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κατάλογος των ενεργειών που απαιτούνται στα μεταχειρισμένα laptop πριν την αγορά είναι μακρύς.

Πολλές από αυτές τις ενέργειες, όπως το άνοιγμα του φορητού, ενδέχεται να μην μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, και να απαιτηθεί η βοήθεια ενός τεχνικού.

Εν τέλει, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τη χρήση που έχει γίνει σε ένα μεταχειρισμένο laptop. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ενδελεχή έλεγχο, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα χρήματά μας.

Φθηνά Laptop 7a

Ποια είναι η γνώμη σας για τα Refurbished και μεταχειρισμένα laptop?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η αγορά νέων φορητών είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή για τους επαγγελματίες που αναζητούν εξοπλισμό του κουτιού.

Όμως, αν είμαστε απλοί χρήστες, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα με τα πιο φθηνά laptop, που είναι επίσημα ανακατασκευασμένα, και να κάνουμε όλες τις δουλειές μας πολύ πιο οικονομικά. Άλλωστε, όλο και κάποιο ισχυρό επιτραπέζιο PC θα έχουμε στο σπίτι.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τα μεταχειρισμένα και Refurbished laptop, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps