Home » Διάφορα » Πώς Κατάντησε ο babis vovos;
featured_x4 (1)

Πώς Κατάντησε ο babis vovos;

Babis Vovos. Ένα όνομα που το βλέπουν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες στη Λεωφόρο Κηφισίας και όχι μόνο, κοντά στην κορυφή εντυπωσιακών κτηρίων από γυαλί και ατσάλι. Παρ’ όλα αυτά, ο ομώνυμος Μπάμπης Βωβός, είναι πλέον κατεστραμμένος οικονομικά.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Μπάμπης Βωβός

Ο Χαράλαμπος Βωβός γεννήθηκε το 1934. Είναι το όγδοο και τελευταίο παιδί της οικογένειάς του. Τη σκληρή εποχή του μεσοπολέμου στην οποία μεγάλωσε, οι οικογένειες δεν ήταν όπως οι σημερινές. Ο Μπάμπης, όντας ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ένιωθε να ασφυκτιά προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε γονικές διαταγές και αδερφικές εντολές.

“Πήγαινε στη Χωροφυλακή, να γίνεις αξιωματικός. Αριστούχος είσαι, είναι βέβαιο ότι θα πετύχεις. Θα είσαι εσωτερικός, δεν θα πληρώσουμε τίποτα” του έλεγαν οι γονείς του. Ήθελαν βλέπετε να τον αποκαταστήσουν κάπου “σίγουρα”.

Ο Μπάμπης, όμως, είχε διαφορετικά σχέδια. Ήθελε να πάψει να νιώθει ασήμαντος, ένα μη υπολογίσιμο μέλος του πλήθους. Ήθελε να ξεχωρίσει. Να γίνει μεγάλος. Να ξέρουν όλοι το όνομά του. Ειδικά αν έχουν κολλήσει στην κίνηση.

Ο μόνος δρόμος προς το μεγαλείο που μπορούσε να σκεφτεί ένα νεαρό παιδί της επαρχίας, ήταν η γνώση. Ο Βωβός ήταν πράγματι άριστος μαθητής. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 έφτασε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο πολυτεχνείο. Να γίνει πολιτικός μηχανικός.

Τα χρήματα ήταν λιγοστά αλλά τον βοήθησαν τα μεγαλύτερα αδέρφια του που ήδη εργάζονταν. Βρίσκει ένα φτηνό δωμάτιο και παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται για να πληρώνει τις 2.500 δραχμές το μήνα που είναι τα δίδακτρα της σχολής. Σε σημερινά χρήματα, βάσει πληθωρισμού, είναι σχεδόν 900 ευρώ.

Κατά το δεύτερο έτος των σπουδών του, εργάζεται στο τεχνικό γραφείο Καλφόπουλος – Νικολαΐδης, στην οδό Στουρνάρη. Εκεί κάνει τις γνωριμίες που θα σταθούν κομβικές στη μετέπειτα πορεία του.

Γνωρίζει δυο πανέξυπνους Μυκονιάτες εργολάβους, τους Γιάννη Ζουγανέλη – απλή συνωνυμία με τον τραγουδιστή – και Παναγιώτη Φαμέλη. Μαζί ιδρύουν τη Φαμέλης-Ζουγανέλης-Βωβός Ο.Ε. Ο Βωβός αναλαμβάνει το επιστημονικό κομμάτι της εταιρείας. Οι δυο εργολάβοι που έχουν τεράστια πείρα στο real estate αγόραζαν και πουλούσαν οικόπεδα στη Μύκονο με μεγάλο περιθώριο κέρδους.

Η πρώτη τους μεγάλη δουλειά ήρθε επί χούντας. Το 1968 ανέλαβαν να κατασκευάσουν το υπουργείο Δημόσιων Έργων στη γωνία της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Με τη σύζυγό του, Μαίρη, παντρεύτηκαν το 1953. Απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Αρμόδιο – Αρη, την Τριάδα – Άντα και τη Ναταλία. Ο Βωβός ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα της μόρφωσης. Έτσι και τα τρία του παιδιά αποφοίτησαν από ελληνικά πανεπιστήμια.

Μπάμπης Βωβός 2

Ενώ η χώρα πλησίαζε στη μεταπολίτευση, οι συνεργάτες του Βωβού αποχώρησαν από την εταιρεία. Το 1974 ο Μπάμπης Βωβός ίδρυσε την εταιρεία με την οποία μεγαλούργησε. Τη “Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.”.

Η εμμονή με το γυαλί

Το 1975 η “Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική” να συμμετείχε ενεργά στην ανακαίνιση του προεδρικού μεγάρου, όμως ο ιδρυτής της είχε άλλα όνειρα. Ήθελε να κάνει κάτι μοναδικό, κάτι που δεν υπήρχε ακόμα στην Ελλάδα.

Με τις δουλειές να πηγαίνουν καλά ήρθε η οικονομική άνεση. Όμως, ο Βωβός δεν ασχολήθηκε με το lifestyle και η λέξη “διακοπές” είχε πάει …διακοπές επ' αόριστον από το λεξιλόγιό του. Ξεκίνησε να κάνει ταξίδια για να εμπλουτίσει τις γνώσεις που είχε πάνω στην επιστήμη του.

“Ξέρετε πότε ξεκουράζομαι; Όταν μπορώ και κάνω ταξίδια σε πόλεις που έχουν ενδιαφέροντα κτίρια” δήλωνε.

Πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ερωτεύτηκε τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. Αποφάσισε να φτιάξει κι ο ίδιος γυάλινα κτίρια στην πατρίδα του.

Η πρώτη απόπειρα ήταν ένα κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Κηφισίας 32. Δεν τον ικανοποίησε το αποτέλεσμα μιας και δεν είχε τις σωστές προδιαγραφές για ένα τέτοιο εγχείρημα. “Έκανα όλα τα λάθη μαζεμένα καθώς ήμουν άμαθος, δεν συγχώρησα ποτέ στον εαυτό μου” είπε μερικά χρόνια μετά αναφερόμενος σε αυτό το κτίριο.

Κάπου εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70, άλλαξε ο νόμος για τον συντελεστή δόμησης και του έδωσε το τελευταίο εφόδιο για να ξεκινήσει. Το 1977 βάζει σε εφαρμογή ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Το “Atrina Center”.

Επί τη ευκαιρία, κρατήστε το αυτό για το νόμο σχετικά με τον συντελεστή δόμησης, θα το συναντήσουμε άλλες δύο φορές σε αυτό το βίντεο.

Το “Atrina Center” βασίστηκε σε σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα. Ο Βικέλας μαζί με τον Ιωάννη Κυμπρίτη το 1971 είχαν σχεδιάσει και χτίσει τον πύργο των Αθηνών στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Ο Μπάμπης Βωβός έδωσε στο κτίριο το όνομα Atrina από τα αρχικά των τριών παιδιών του: Άρης, Τριάδα και Ναταλία.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1978. Το “Atrina Center” αποτελείται από δύο κτίρια. Το ένα με πρόσοψη στη Λ. Κηφισίας και το δεύτερο είναι ύψους 80 μέτρων και περιλαμβάνει 18 ορόφους.

Μπάμπης Βωβός

Το 1999 ένας όροφος του “Atrina Center” πιάνει φωτιά αλλά η κατάσταση διαχειρίζεται με επιτυχία. Το CNN αναφερόμενο στο Atrina κάνει λόγο για ένα από τα ασφαλέστερα κτίρια παγκοσμίως.

Το “Atrina Center” θεωρείται το πρώτο κτιριακό συγκρότημα εκτός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας το οποίο έχει τη γυάλινη φιμέ εικόνα που έχουν οι ουρανοξύστες. Μάλιστα το “Atrina” εμφανιζόταν ως η έδρα του Γιάγκου Δράκου, η εμβληματική “Giant” του τηλεοπτικού σήριαλ του Νίκου Φώσκολου, “Λάμψη”.

Η Λάμψη προβαλλόταν καθημερινά επί 14 συνεχόμενα χρόνια και αριθμεί 3.457 επεισόδια, και αν δεν την έβλεπες εσύ, σχεδόν σίγουρα την έβλεπε η μάνα ή και η γιαγιά σου. Αν λοιπόν είσαι από τριάντα και πάνω και μας πεις πως δεν έχεις ιδέα ποιο είναι το “Atrina Center”, και ψεύδεσαι, και τρως.

Το δεύτερο κέντρο της Αθήνας

Το 1981 αλλάζει ξανά ο νόμος σχετικά με το συντελεστή δόμησης στην Αθήνα. Ο Μπάμπης Βωβός σκοπεύει να τον εκμεταλλευτεί πλήρως και χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο την αντιπαροχή σαρώνει ολόκληρη την περιοχή της Λεωφόρου Κηφισίας. Αποκτά κάθε ελεύθερο οικόπεδο.

Στη συνέχεια κάνοντας χρήση του νόμου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης μετέφερε συντελεστές από άλλες περιοχές. Αυτό του επέτρεψε να χτίζει μεγάλα κτίρια σε οικόπεδα που μέχρι πρότινος χτίζονταν πολύ μικρότερα. Τα εμπορικά συγκροτήματά του αρχίζουν να ξεφυτρώνουν απανωτά.

Το 87 το “Agora”. Το 95 το “Polis”. Το 99 το “Monumental Plaza”. Ο Μπάμπης Βωβός αρχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο κοντά στο Μαρούσι με τη Λεωφόρο Κηφισίας να είναι η ραχοκοκαλιά του.

Babis Vovos

Τα γυάλινα κτίρια με το λογότυπο “Babis Vovos” στην οροφή τους είχαν πλημμυρίσει τις περιοχές δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Κηφισίας και πολύς κόσμος είχε αρχίσει να αποκαλεί την περιοχή “Βωβούπολη” ή “Βωβοστάν”.

Λίγο πριν τη νέα χιλιετία, τα κέρδη της εταιρείας “Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.” υπολογίζονται σε περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Με βάση τον πληθωρισμό εικοσιπενταετίας είναι περισσότερα από 32 εκατομμύρια ευρώ.

Επακόλουθο αυτού του πολλαπλασιασμού κερδών, ήταν να ανοίξουν οι πόρτες της Σοφοκλέους για την “Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.”. Το 2001 ενώ το Ράλι του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καλά κρατούσε, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών υποδέχτηκε τον Μπάμπη Βωβό.

Δεν μπορείς πλέον να αγοράσεις μετοχές της Μπάμπης Βωβός. Όμως μπορείς να επενδύσεις μέρος των οικονομιών σου σε άλλες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες όπως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ του Κόκκαλη ή εταιρείες που ασχολούνται με το Real Estate, όπως η Μπλε Κέδρος του Ευμορφίδη. Ο πιο εύκολος τρόπος για να επενδύσεις είναι με ένα δωρεάν λογαριασμό στη Freedom24..

Αν πάλι προτιμάς να αγνοήσεις τα χρηματιστήρια και την αστάθειά τους, ή θέλεις να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να αναλύσεις καλύτερα την αγορά, αξίζει να ρίξεις μια ματιά στον λογαριασμό D.

Πλέον ο λογαριασμός D προσφέρει επιτόκιο 3,89% για καταθέσεις σε ευρώ, βασισμένο στο κυμαινόμενο επιτόκιο του δείκτη EURIBOR, και 5,31% για δολάρια, βασισμένο στο κυμαινόμενο επιτόκιο του δείκτη SOFR. Και έχουμε πάντοτε πλήρη πρόσβαση στα χρήματά μας.

Επιπλέον, τα νέα αποταμιευτικά προγράμματα έχουν επίσης επιλογές για προθεσμιακές καταθέσεις τριών, έξι ή δώδεκα μηνών με υψηλότερο επιτόκιο, έως 6,42% για τα ευρώ και 8,76% για τα δολάρια.

Μπορείς να κάνεις τη δωρεάν εγγραφή σου μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, με την ταυτότητά σου και ένα λογαριασμό στο όνομά σου. Και, ακόμα καλύτερα, θα έχεις ένα μοναδικό έξτρα bonus αν κάνεις την εγγραφή σου από το link μας.

Οι διάδοχοι

Ο Άρης Βωβός γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1964 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο και μετά σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο Άρης Βωβός είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες οδηγούς αγώνων ράλι όλων των εποχών. Από το ‘95 μέχρι το 2010, έχει κατακτήσει το Ελληνικό πρωτάθλημα Ράλι έξι χρονιές (1995, 1997, 2000, 2001, 2009 και 2010).

Ακόμα, οδηγώντας μια Lancia Delta Integrale, κέρδισε το Ράλι Ακρόπολις το 1995. Εκείνη τη χρονιά ο εθνικός μας αγώνας δεν βρισκόταν στο παγκόσμιο καλεντάρι της FIA.

Επίσης, από το 94 μέχρι το 2007 έχει αναδειχθεί έξι φορές καλύτερος Έλληνας οδηγός στο Ράλι Ακρόπολις όταν η διοργάνωση βαθμολογούνταν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράλι.

  • 1994 παίρνοντας την 8η θέση
  • 1997 τερμάτισε 9ος
  • 2004 τερμάτισε 8ος
  • 2005 τερμάτισε 12ος
  • 2006 τερμάτισε 15ος
  • 2007 τερμάτισε 13ος

Ο Άρης Βωβός είναι γνωστός για το πληθωρικό ταπεραμέντο του και τον έντονο τρόπο έκφρασης.

Ήταν ο bon viveur της οικογένειας. Μαζί με τη σύζυγό του, Βίκυ, υπήρξαν θαμώνες νυχτερινών κέντρων και έγιναν γνωστοί για τα παχυλά πουρμπουάρ και τους τεράστιους λογαριασμούς σε λουλούδια.

Κατοικούσαν σε ένα σπίτι-προσομοίωση Ιταλικού παλατιού στην οδό Πεντέλης. Είχαν ως αγαπημένο προορισμό διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα την Καραϊβική.

Στον Άρη άρεσαν και οι βόλτες στα καζίνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Δεν δυσκολευόταν να νοικιάσει ένα ιδιωτικό τζετ προκειμένου να ταξιδέψει για μια ημέρα ως το Λας Βέγκας.

Ήταν ο μοναδικός Έλληνας που αγόρασε τη γρηγορότερη Porsche παραγωγής που βγήκε ποτέ, την Carrera GT. Του είχε κοστίσει 700.000 ευρώ. Και κάτι ψιλά.

Το 1995 ανέλαβε πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Αμαρουσίου. Επί της προεδρίας του, το Μαρούσι ζει τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του με αποκορύφωμα την κατάκτηση του κυπέλλου Σαπόρτα το 2001.

Αποχώρησε το 2010 αφήνοντας κάποιες οφειλές προς παλαιούς μπασκετμπολίστες της ομάδας. Αυτό έγινε η αιτία να τιμωρηθεί η ομάδα από την FIBA, την παγκόσμια ομοσπονδία, και να μην μπορεί να κάνει μεταγραφές ξένων παικτών.

Ο Άρης Βωβός εργαζόταν στην εταιρεία Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική από το 1992 που αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο. Όμως ανέλαβε τα ηνία της το 2007. Μαζί με τον πατέρα του έτρεξαν το Project του Βοτανικού, για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα στο βίντεο, διότι είναι εκείνο που ουσιαστικά τους οδήγησε στη χρεοκοπία.

Ελαφρώς λιγότερο σπάταλη από τον Άρη ήταν η αδερφή του, Άντα. Είχε εντυπωσιακό παρουσιαστικό και extreme προσωπικότητα. Παρότι εξαιρετική μαθήτρια που πέρασε στη νομική, δεν πήγε ποτέ να φοιτήσει καθώς δεν την ενδιάφεραν οι σπουδές αλλά ούτε και η οικογενειακή εταιρεία.

Σκοπός της -τον οποίο και πέτυχε- ήταν να ταρακουνήσει την κοσμική Αθήνα με την ομορφιά αλλά και το στυλ της.

Κατοικούσε σε μια τεράστια βίλα 1000ων τετραγωνικών μέτρων στο Κεφαλάρι. Η Άντα είχε μετατρέψει το οίκημα σε μια από τις μεγαλύτερες ντουλάπες του κόσμου, μιας και διέθετε εκατοντάδες σινιέ συνολάκια.

Πολλές φορές το χρόνο ταξίδευε στο Μιλάνο για ψώνια και κατέλυε στο “Hotel de Russie” που είναι το ακριβότερο ξενοδοχείο της Ρώμης. Μάλιστα σε μία από αυτές τις εξορμήσεις της, συνοδευόταν από την Τζένη Χρυσογόνου-Κουμαντάρου.

Οι δύο κυρίες εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο σέρνοντας τρέιλερ φορτωμένα με περισσότερες από 50 βαλίτσες γεμάτες προϊόντα Yves saint Laurent, Chanel, Gucci και Prada. Σύμφωνα με φήμες, το συγκεκριμένο σαφάρι της Άντας Βωβού κόστισε περίπου 300.000 ευρώ.

Τα ρούχα που αγόραζε της ήταν…χρήσιμα για τις νυχτερινές εξόδους. Η Άντα Βωβού έχει κάνει κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές αλλά και εκκεντρικές εμφανίσεις στα χρονικά των κοσμικών πάρτι της πρωτεύουσας.

Ταξίδευε συχνά για σκι στο Σεν Μόριτζ για σκι και για ολιστικές θεραπείες με ινδικά βότανα στο Four Season στις Μαλδίβες.

Αλησμόνητη θα μείνει η φωτογράφισή της για το περιοδικό “ΚΛΙΚ”. Γυμνή μέσα σε μια μπανιέρα, φορούσε μόνο γόβες και αποδείκνυε πως μπορεί να κάνει πράγματα που άλλες κυρίες του “κοσμικού χώρου” ούτε θα μπορούσαν να διανοηθούν.

Διαμετρικά αντίθετη προσωπικότητα με τα αδέρφια της είναι η Ναταλί Βωβού. Η Ναταλί έχει καταφέρει -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να μην απασχολήσει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κάποια δημοσιευμένη φωτογραφία της ακόμα και σήμερα, στην εποχή του ίντερνετ.

Εργαζόταν στην εταιρεία του πατέρα της και η δεν άφησε σε κανέναν το περιθώριο να μάθει λεπτομέρειες από τον τρόπο και τη στάση ζωής της.

Η κατάρρευση των πύργων

Όπως αποδείχθηκε, οι γυάλινοι πύργοι που έχτιζε ο Μπάμπης Βωβός είχαν εύθραυστα πόδια. Ίσως ήταν φτιαγμένα κι εκείνα από γυαλί. Μια αφορμή έψαχναν για να σπάσουν. Και στην προκειμένη περίπτωση, η αφορμή ονομάζεται Βοτανικός. Καλύτερα όμως να τα πιάσουμε από την αρχή.

Το 1992 άλλαξε πάλι ο νόμος περί μεταφοράς του συντελεστή δόμησης και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Μπάμπη Βωβού άρχισαν να απειλούνται. Ήταν αδύνατο πλέον να χτίζει μεγαθήρια. Παρότι έχει δηλώσει πως με την αλλαγή αυτή “ένιωθα πως απειλούνται τα σχέδιά μου” στράφηκε στο μοντέλο του sale and lease back.

Το sale and lease back είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει σε μια εταιρεία να πουλήσει σε κάποιον ένα ακίνητό της και αυτόματα να το ενοικιάσει από τον ίδιο.

Στην περίπτωση του Βωβού, πουλούσε τα ακίνητα στο Δημόσιο, στην Εκκλησία ή και ιδιώτες που δεν είχαν σκοπό το επιχειρείν με το Real Estate. Αφού ενοικίαζε ξανά το ακίνητο που μόλις είχε πουλήσει, το υπενοικίαζε με μεγαλύτερο τίμημα αποκομίζοντας κέρδος.

Η “Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική” στις αρχές της νέας χιλιετίας διέθετε άφθονη ρευστότητα. Με τον Άρη Βωβό στο τιμόνι της επεκτεινόταν και σε τουριστικά και εμπορικά ακίνητα.

Μετά όμως, έσκασε ο Βοτανικός. Το λεγόμενο και “project του Βοτανικού” ή “η διπλή ανάπλαση του Βοτανικού” πήρε το πράσινο φως μετά από πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη. Προέβλεπε την κατασκευή ενός καινούργιου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή και κατέληξε να θεωρείται το μεγαλύτερο μετα-ολυμπιακό project.

Στο κέντρο αυτής της έκτασης βρισκόταν ένα οικόπεδο 100 στρεμμάτων που ανήκε στην κλωστοϋφαντουργία ΕΤΜΑ Α.Ε. και τη θυγατρική της ΕΛΛΑΤΕΞ. Οι δυο αυτές εταιρείες είχαν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.

Όταν ψηφίστηκε ο νόμος 3481 του 2006 που προέβλεπε τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, η εταιρεία του Βωβού τσίμπησε το οικόπεδο με τίμημα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Εκεί η “Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική” θα έφτιαχνε το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της. Ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο τύπου The Mall, το οποίο θα αποτελούταν από τρία υπόγεια επιφανείας 81.000 τ.μ. και τέσσερα επίπεδα εμπορικών χρήσεων με συνολική επιφάνεια 70.000 τ.μ.. Όμως όπως κάνουμε spoiler τόση ώρα, αυτό δεν συνέβη.

Σύμφωνα με την δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση της Βωβός στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008, το έργο αυτό ήταν αποτυπωμένο στα βιβλία έναντι 185 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τις ίδιες οικονομικές καταστάσεις, η συνεισφορά του ενεργητικού της εταιρείας Βωβός στο project του Βοτανικού ήταν 94 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία έλαβε δάνειο 111 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο εξάντλησε για την αγορά του οικοπέδου αλλά και για την κατασκευή. Υπολόγιζε πως θα χρειάζονταν άλλα 110 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί το έργο.

Υπολογιζόταν πως τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το Mall θα είχε κέρδος περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα εκτόξευε την αγοραία αξία του ακινήτου στα 580 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως το ΣτΕ μπλόκαρε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Ο λόγος ήταν μια προσφυγή 130 πολιτών που ήταν μέλη της “Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα” που επικαλούνταν περιβαλλοντική βλάβη στην περιοχή. Μαζί τους είχαν και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριζαν πως το Mall θα είχε δεκαπλάσια περιβαλλοντική επιβάρυνση και όχληση από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Στηρίχθηκαν στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την οποία έχει καταθέσει η τεχνική εταιρεία του Βωβού. Με βάση αυτή, το Mall θα είχε περίπου 34.000 επισκέπτες τη μέρα ενώ το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είχε 34.000 επισκέπτες κάθε δέκα μέρες.

Τα μηχανήματα έργου ακινητοποιήθηκαν στο εργοτάξιο και ο Βωβός έμεινε άλαλος. Παρακολουθούσε τον τότε ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ να λέει “Ναι” στην κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού και “Όχι” στην κατασκευή εμπορικού κέντρου από τον Βωβό.

Πλέον η φράση του Άρη Βωβού “Θα παραδώσουμε το συγκρότημα έως τον Σεπτέμβριο του 2009. Θα είναι λειτουργικό έως τα τέλη του επόμενου έτους” αρχίζει να ακούγεται μη πραγματοποιήσιμη.

Το 2011 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της “Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική” έφταναν τα 223 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας έφταναν τα 873,73 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2012 η επιτροπή κεφαλαιαγοράς επέβαλε στον Άρη Βωβό, που ήταν CEO της εταιρείας, και τον Ίωνα Βωβό, που ήταν στέλεχος, πρόστιμο 500.000 ευρώ στον καθένα. Ο λόγος ήταν πως διαπιστώθηκε ότι χρηματοδοτούσαν μεγάλο αριθμό προσώπων προκειμένου αυτά να διενεργούν συναλλαγές με τη μετοχής της εταιρείας. Έτσι ήλεγχαν τεχνητά την τιμή της μετοχής.

Στις 2 Απριλίου του 2012 η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού αναστέλλεται διότι η εταιρείας δεν δημοσιοποίησε εμπρόθεσμα τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις για τη χρήση 2011.

Στις 8 Οκτωβρίου του 2012, η “Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική” έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Δεν έμεινε τίποτα

Από εκείνη τη μέρα και έπειτα, σχεδόν όλα τα assets της πάλαι ποτέ κραταιής οικογένειας Βωβού περνούν στα χέρια των τραπεζών. Ένα ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στη Νέα Ερυθραία, μια έκταση 62,2 στρεμμάτων στο Σούνιο, και φυσικά το στοιχειωμένο Mall στο Βοτανικό.

Το χαρτοφυλάκιο της Βωβός το 2006 ήταν στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ. Το 2015 είχε πέσει στα 201 εκατομμύρια και ένα μόλις χρόνο αργότερα στα 44,1 εκατομμύρια. Το 2021 είχε πλέον πέσει στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ με τις συσσωρευμένες ζημίες να φτάνουν τα 234,4 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 177,5 εκατ. ευρώ.

Στο σφυρί βγήκαν και περιουσιακά στοιχεία με περισσότερο συναισθηματική αξία για την οικογένεια Βωβού. Το παλάτι της Άντας στο Κεφαλάρι. Το περίφημο γιοτ μήκους 42 μέτρων, το “Maria Pia” του Άρη. Ένα αγροτεμάχιο τεσσάρων στρεμμάτων στην πατρίδα του Μπάμπη Βωβού, τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Ακόμα και η κατοικία του Μπάμπη Βωβού, μια μεζονέτα 650 τετραγωνικών μέτρων στο Παλαιό Ψυχικό.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μπάμπης Βωβός έχει συλληφθεί τέσσερις φορές για οικονομικές παραβάσεις. Το Φεβρουάριο του 2013 είχε βρεθεί στο αυτόφωρο λόγω μη έγκαιρης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ύψους 168.000 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2014 για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους για χρέη ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2020, και όντας 87 ετών, ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται ξανά για χρέη. Αυτή τη φορά οδηγείται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Όμως οι δικηγόροι του κατάφεραν τη μετατροπή σε χρηματική ποινή και αφέθηκε ελεύθερος λίγες μέρες μετά.

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου του 2020, η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε τη διαγραφή της μετοχής της “Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.” από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Η ζωή της οικογένειας Βωβού σήμερα

Ο Άρης Βωβός, εξηντάρης σήμερα, ζει μια ζωή πολύ διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων χρόνων. Πηγαίνει ακόμα στα γραφεία της εταιρείας που αν και φάντασμα του παλιού εαυτού της, είναι ακόμη ενεργή, αλλά πλέον χωρίς τον πατέρα του.

Περνάει πολύ περισσότερο χρόνο με τη σύζυγό του, Βίκυ που ασχολείται επαγγελματικά με το life coaching. Μένουν σε ένα διαμέρισμα στα βόρεια προάστια και οι έξοδοί τους δεν έχουν την ένταση του παρελθόντος.

Η Άντα Βωβού έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας που τόσο ζητούσε τα προηγούμενα χρόνια. Το εντυπωσιακό σπίτι της πουλήθηκε και πλέον κατοικεί σε ένα διαμέρισμα στην Κηφισιά. Πριν τέσσερα χρόνια φέρεται να δοκίμασε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά. Άνοιξε ένα σπα το οποίο όμως δεν τελεσφόρησε.

Η Ναταλί Βωβού παραμένει το μυστήριο της οικογένειας. Κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να μείνει στην αφάνεια και το συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Όταν χάθηκε και το δικό της σπίτι, φέρεται να μετακόμισε κάπου στα βόρεια προάστια.

Τέλος, ο Μπάμπης Βωβός. Έχοντας πλέον μπει στη δέκατη δεκαετία της ζωής του, ο Μπάμπης Βωβός, έχει αποσυρθεί από τη δουλειά του. Περνάει τον περισσότερο χρόνο του μαζί με τη σύζυγό του, Μαίρη, και πηγαίνει στο γραφείο πολύ σπάνια, μόνο για μια βόλτα.

Παρότι το σπίτι του είχε εδώ και χρόνια περάσει στην κυριότητα της Alpha Bank, δεν τον ανάγκασαν να φύγει. Αυτό το οφείλει στην προσωπική του φιλία με τον θεμελιωτή της Alpha Bank, Γιάννη Κωστόπουλο. Ο Κωστόπουλος, μη θέλοντας ο παλιός του φίλος να χάσει το σπίτι του, είχε δώσει εντολή να μην γίνει έξωση. Να συνεχίσει ο Μπάμπης Βωβός να διαμένει εκεί καταβάλλοντας ένα μηνιαίο μίσθωμα.

Πλέον το ακίνητο πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα και ο Μπάμπης Βωβός αποχώρησε και από αυτό.

Εσάς ποια η γνώμη σας;

Γνωρίζατε την οικογένεια Βωβού; Πιστεύετε ότι αν είχε ολοκληρωθεί το Mall στο Βοτανικό θα είχαν διαφορετική πορεία;

Όπως και να ‘χει, μην αφήσεις τον πληθωρισμό να φάει τις καταθέσεις σου. Ρίξε μια ματιά στον λογαριασμό D της Freedom 24.

Μπορείς να κάνεις τη δωρεάν εγγραφή σου μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, με την ταυτότητά σου και ένα λογαριασμό στο όνομά σου. Και, ακόμα καλύτερα, θα έχεις ένα μοναδικό έξτρα bonus αν κάνεις την εγγραφή σου από το link μας.

*Το κεφάλαιό σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι προηγούμενες προβλέψεις και τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες μελλοντικών επιδόσεων. Είναι απαραίτητο να κάνετε τη δική σας ανάλυση πριν κάνετε οποιαδήποτε επένδυση. Εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να αναζητήσετε προσεκτικά ανεξάρτητη επενδυτική συμβουλή από πιστοποιημένο ειδικό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert aa_x4A
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#337 - Κωδικός Λογαριασμού Windows 11, Android Για Ηλικιωμένους, Προώθηση Κλήσεων Στο Android
QuickSteps
GamingSteps#20240726 - Δωρεάν Περιεχόμενο Stardew Valley, Τελικό Boss Shadow of the Erdtree, Ολυμπιακοί Αγώνες Esports
GamingSteps