Home » Software » Ηλεκτρονική Ασφάλεια » Φθηνά Laptop Στο Ίντερνετ: Προσοχή Στις Απάτες
Πότε Τα Πολύ Φθηνά Laptop Είναι Απάτη

Φθηνά Laptop Στο Ίντερνετ: Προσοχή Στις Απάτες

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ένα laptop προσφέρει αναμφισβήτητη ευκολία και ευελιξία, καθώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε οπουδήποτε. Μάλιστα, ακόμα και σχετικά φθηνά laptop θα καλύψουν τις ανάγκες μας για απλή χρήση. Συχνά θα βρούμε ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα, εκθεσιακά, και refurbished laptop. Όταν όμως κάποια site ισχυρίζονται υπερβολικά φθηνά laptop, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για απάτη. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε νόμιμα φθηνά laptop, δείτε τον οδηγό μας για το τι να προσέχετε:

Μεταχειρισμένα Laptop ή Refurbished? Ποια Αγορά Αξίζει

Η αγορά ενός φορητού υπολογιστή που δεν είναι του κουτιού έχει ένα ρίσκο. Όμως, αν δεν μας περισσεύουν χρήματα, υπάρχουν φθηνά laptop που είναι ανακατασκευασμένα…

Απάτες με refurbished laptop

Μια σελίδα-απάτη μπορεί να προσφέρει προς πώληση οποιοδήποτε προϊόν. Φαίνεται όμως ότι όλο και συχνότερα τέτοια site προτιμούν refurbished προϊόντα τεχνολογίας.

Σημαντικός αριθμός των ψεύτικων online καταστημάτων που συναντάμε κατά καιρούς, είναι αφιερωμένος σε προσφορές για φθηνά laptop.

Συνήθως ισχυρίζονται πως διαθέτουν γνωστές και ακριβές μάρκες: Alienware, MacBook, HP Omen, κλπ. Οι σελίδες αυτές υπόσχονται τιμές υπερβολικά χαμηλότερες των πραγματικών τιμών πώλησης, με εκπτώσεις που ξεπερνούν το 80% ή και το 90%.

Ένας πιθανός λόγος είναι ότι οι υποψήφιοι πελάτες μπορεί να δικαιολογήσουν τα υπερβολικά φθηνά laptop αν συνοδεύονται από τον όρο “refurbished”. Άλλωστε είναι μεταχειρισμένα, οπότε μπορεί απλά να πρόκειται για μια πολύ καλή έκπτωση.

Επίσης, ο εκάστοτε απατεώνας, πουλώντας refurbished εκδόσεις ακριβών υπολογιστών, έχει τη δυνατότητα να τιμολογήσει κατάλληλα: ένα MacBook που κοστίζει 199,99€ μπορεί να μας φανεί σαν πραγματική ευκαιρία. Είναι όμως μεγάλο ποσό για ένα PC που δεν θα δούμε ποτέ, και πάει κατευθείαν στην τσέπη του ιδιοκτήτη της σελίδας.

Όνομα domain

Μεγάλος αριθμός από σελίδες-απάτες που υπόσχονται υψηλής ποιότητας αλλά πολύ φθηνά laptop, χρησιμοποιούν κάποιο παράξενο όνομα domain.

Μπορεί, για παράδειγμα, να αποτελείται από τρεις-τέσσερις λέξεις κολλημένες στη σειρά ή να είναι κάτι με σαφή αναφορά σε δημοφιλή μάρκα. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να δημιουργήσουν στο μυαλό του αγοραστή μια σύνδεση με τη συγκεκριμένη μάρκα.

Ωστόσο, αν είμαστε προσεκτικοί, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι δεν σχετίζονται με την επίσημη ιστοσελίδα κάποιας εταιρείας.

Για παράδειγμα, ιστοσελίδες του τύπου www.discountalienware.com ή www.imacoffers.org θα πρέπει να χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου, μόνο και μόνο λόγω του ονόματος domain που έχουν.

Καλό είναι επίσης να έχουμε υπόψη ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα σπάνια χρησιμοποιούν domain με καταλήξεις .net ή .org. Επομένως, αν τις δούμε σε online αγορές μας, υπάρχει πιθανότητα να αφορούν κάποια ύποπτη σελίδα.

Υπερβολικά ελκυστικές τιμές

Κατά κανόνα, φθηνά laptop που προσφέρονται σε μη λογικές τιμές ανήκουν σε χαμηλής αξιοπιστίας σελίδες.

Αν ένα άγνωστο site διαθέτει gaming laptop της MSI στο ένα δέκατο της τιμής που το βρίσκουμε σε γνωστά καταστήματα, μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τέτοιου είδους σελίδες έχουν ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό: τα πολύ φθηνά laptop είναι διαθέσιμα μόνο για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα που ισχύει η “έκπτωση”, ώστε ο δυνητικός πελάτης να ωθείται σε κάποια απερίσκεπτη αγορά. Γι' αυτό και τις περισσότερες φορές θα μας πιέσουν με αστραπιαίες προσφορές, εκκαθάριση στοκ, κλπ.

Πολλοί χρήστες θα την πατήσουν βλέποντας την ελκυστική τιμή και τα στενά χρονικά περιθώρια, και θα σπεύσουν να αγοράσουν ένα προϊόν, πιθανότατα πλαστό, κατεστραμμένο, ή και ανύπαρκτο.

Πληρωμή με τραπεζικό έμβασμα

Στις περισσότερες online αγορές μας δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την παραγγελία μας πληρώνοντας με κάποια κάρτα είτε μέσω PayPal.

Και στις δύο περιπτώσεις, είμαστε ως έναν βαθμό εξασφαλισμένοι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με την αγορά. Μπορούμε να διεκδικήσουμε την ακύρωση της παραγγελίας ή επιστροφή των χρημάτων μας και, αν όντως έχει συμβεί κάποιο λάθος, να δικαιωθούμε.

Τόσο η τράπεζα όσο και η PayPal, αργά ή γρήγορα θα φροντίσουν να μας αποζημιώσουν για οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα.

Αντίθετα, αν πραγματοποιήσουμε πληρωμή μεταφέροντας χρήματα απευθείας στον λογαριασμό τρίτου, μέσω εμβάσματος, δεν έχουμε δικαίωμα να αμφισβητήσουμε την συναλλαγή.

Πότε Τα Πολύ Φθηνά Laptop Είναι Απάτη

Γι' αυτόν τον λόγο θα συναντήσουμε σπάνια την επιλογή αυτή σε σοβαρά online shop.

Θα πρέπει λοιπόν να θεωρούμε ιδιαίτερα επισφαλείς σελίδες που προτείνουν αυτή τη μέθοδο πληρωμής. Αν, μάλιστα, αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προχωρήσουμε σε αγορά.

Περιήγηση στη σελίδα

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε γενικότερα να έχουμε υπόψη για online αγορές, και στην περίπτωσή μας αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο. Σελίδες – απάτες που υπόσχονται φθηνά laptop, συνήθως είναι πρόχειρα σχεδιασμένες.

Καθώς γράφαμε τον οδηγό, πέσαμε σε αρκετά site με αξιοπρεπή εμφάνιση που έπεισαν με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, αφιερώνοντας μερικά λεπτά, θα βρούμε κάτι που δεν στέκει. Αρκεί συνήθως να επισκεφθούμε μερικές διαφορετικές σελίδες του site.

Στοιχεία επικοινωνίας και πληροφορίες

Κάθε σοβαρό κατάστημα παρέχει στην ιστοσελίδα του στοιχεία επικοινωνίας. Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε κάτι σχετικό, προφανώς το site είναι αμφίβολης αξιοπιστίας.

Από την άλλη, μπορεί όντως να υπάρχει σελίδα επικοινωνίας, αλλά να περιορίζεται σε μία απλή φόρμα προς συμπλήρωση. Και αυτό αποτελεί κακό δείγμα.

Αντίθετα, αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι φυσική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και τουλάχιστον έναν αριθμό τηλεφώνου. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Η τυπική σελίδα “Σχετικά με εμάς” (ή κάτι παρεμφερές) αποτελεί επίσης χρήσιμη πηγή πληροφοριών.

Εδώ μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά για συντακτικά και ορθογραφικά λάθη, εφόσον το κείμενο είναι γραμμένο στα αγγλικά.

Σελίδες που προορίζονται για τέτοιες απάτες είναι συνήθως φτιαγμένες στο πόδι, σε χαμηλής ποιότητας αγγλικά, με συχνά παιδαριώδη γραφή.

Κάτι που λογικά σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουμε μακριά από το συγκεκριμένο κατάστημα.

Επιστροφές και πολιτική απορρήτου

Στην επίσημη σελίδα οποιασδήποτε νομοταγούς επιχείρησης, θα βρούμε μια αναφορά σε τρόπους αποστολής και επιστροφής των προϊόντων της.

Από εκεί θα μάθουμε πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούμε, για παράδειγμα, να επιστρέψουμε το laptop που αγοράσαμε.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο:

Παρομοίως, η σελίδα οφείλει να μας ενημερώνει σχετικά με την πολιτική απορρήτου της. Δηλαδή με ποιόν τρόπο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα όποια προσωπικά δεδομένα μας που καταγράφει.

Αν θέλετε να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου για τον λογαριασμό σας στο Facebook, δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας:

Ρυθμίσεις Απορρήτου Facebook – Φτιάξ' τες Τώρα, Πριν την Πατήσεις!

Οι ρυθμίσεις απορρήτου Facebook μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις, αν δεν τις έχουμε κάνει σωστά ή αν δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου. Εργαζόμενοι έχουν χάσει τη…

Online κριτικές

Υπάρχουν αρκετές πηγές, όπως το Sitejabber και το Trustpilot, στις οποίες μπορεί κανείς να ψάξει για κριτικές πελατών για ιστοσελίδες. Μάλιστα μερικές σελίδες μας δείχνουν τη βαθμολογία τους ως απόδειξη ότι είναι αυθεντικές.

Πότε τα πολύ φθηνά laptop είναι απάτη

Σπάνια πρόκειται να βρούμε review για ψεύτικες σελίδες που μόλις ξεκίνησαν να “πουλάνε” φθηνά laptop. Ή, αν βρούμε, θα είναι από κάποιον δυσαρεστημένο χρήστη που μόλις την πάτησε.

Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου site μπορεί να προνοήσει μέχρι και για την ανάρτηση ψεύτικων κριτικών, για να υποστηρίξει καλύτερα την κομπίνα του. Οπότε, καλό είναι να ελέγξουμε περισσότερες από μία κριτικές, σε περισσότερες από μία σελίδες, για να σιγουρευτούμε.

Αν οι κριτικές που βρήκαμε μοιάζουν πολύ μεταξύ τους (που σημαίνει ότι έχουν γίνει copy-paste από το ίδιο πρόσωπο), και δεν υπάρχει καμία πιο παλιά, είναι πιθανόν ότι έχουμε να κάνουμε με αναξιόπιστο κατάστημα.

Στην παραπάνω εικόνα, για παράδειγμα, παρατηρούμε μπόλικους ευχαριστημένους πελάτες, κρίνοντας από τα reviews που φιλοξενεί το ίδιο το site που πουλάει τα φθηνά laptop, αλλά όχι από μία ανεξάρτητη πηγή.

Εικονίδιο ασφάλειας και trustmark

Οι πιο πολλοί browser περιλαμβάνουν κάποιο σύμβολο -συνήθως ένα μικρό λουκέτο μπροστά από το URL της σελίδας-, για να επισημάνουν αν η σελίδα είναι ασφαλής. Παρότι αυτό μπορεί ως έναν βαθμό να μας βοηθήσει, δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι η σελίδα είναι πράγματι ασφαλής.

Στην αναζήτησή μας για φθηνά laptop, πέσαμε σε αρκετά ύποπτα online shop που ο browser είχε επισημάνει ως ασφαλή.

Για παράδειγμα, ο Chrome θεώρησε την παρακάτω σελίδα ως μη ασφαλή…

…ενώ τον σωσία της (με διαφορετικό όνομα domain) ως ασφαλή:

Το ίδιο συμβαίνει και με τα trustmark. Τα trustmark είναι σήματα αξιοπιστίας που παρέχουν πιστοποιήσεις σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Υπάρχουν διάφορα τέτοια σήματα παγκοσμίως, όπως το trustmark της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πιστοποιούν την ασφάλεια μιας online υπηρεσίας.

Ωστόσο, αυτό δεν απαγορεύει τον οποιοδήποτε μπαταχτσή από το να χρησιμοποιήσει ένα trustmark στη σελίδα του που (υποτίθεται) εμπορεύεται φθηνά laptop.

Έτσι, αρκετοί ανυποψίαστοι επισκέπτες θα νιώσουν πιο ασφαλείς επισκεπτόμενοι ένα επικίνδυνο κατάστημα, απλά και μόνο βλέποντας ένα σήμα που εμπνέει εμπιστοσύνη.

Καλύτερα λοιπόν να τσεκάρουμε τέτοια σήματα λαμβάνοντας πρώτα υπόψη και τα υπόλοιπα βήματα που αναφέραμε νωρίτερα.

Έχετε ψάξει για φθηνά laptop?

Με τόσα ψεύτικα site που πουλάνε μεταχειρισμένους φορητούς σε εξευτελιστικές τιμές, είναι εύκολο να την πατήσουμε, ιδιαίτερα αν το budget μας είναι χαμηλό.

Έχετε μπει στον πειρασμό να ψωνίσετε από κάποια εμφανώς ύποπτη σελίδα, λόγω των χαμηλών τιμών? Μήπως εσείς ή κάποιος γνωστός σας την έχετε πατήσει? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert a921_x4 ΟΚ1
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#344 - Έλεγχος Χώρου Στον Δίσκο Και Σκούρο Θέμα Windows 11, Αυτόματα Πεζά Και Κεφαλαία Excel
QuickSteps
GamingSteps#20240914 - Τα Πάντα Για Το PS5 Pro, Ανακατασκευασμένα PS5, Η Επιστροφή Του Flappy Bird, Minecraft
GamingSteps