Home » Hardware » Reviews » High-End Οθόνες Philips Στις 32 και 34 Ίντσες Για Απαιτητικούς Χρήστες

High-End Οθόνες Philips Στις 32 και 34 Ίντσες Για Απαιτητικούς Χρήστες

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η οθόνη είναι ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά, το οποίο μπορεί να εξυψώσει την όλη εμπειρία χρήσης ενός υπολογιστή. Στη σημερινή παρουσίαση θα δούμε δύο οθόνες της Philips, που ανήκουν στη high-end κατηγορία. Η πρώτη είναι ένα ultrawide curved μοντέλο στις 34 ίντσες, ενώ η δεύτερη έχει 32 ίντσες, και υποστηρίζει τεχνολογία HDR10 για υψηλή ποιότητα εικόνας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αγορά Ultrawide Curved 34ων ιντσών
Αγορά HDR10 32 ιντσών

Λίγα λόγια για τη Philips

Η Philips είναι μία από τις πιο γνωστές και ποιοτικές εταιρείες στην Ελλάδα. Αναμφίβολα όλοι τη γνωρίζουμε και είχαμε κατά καιρούς κάποια από τις συσκευές της.

Άλλωστε, η εταιρεία δεν περιορίζεται στα περιφερειακά υπολογιστών. Κατασκευάζει εκτός των άλλων οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, προϊόντα φωτισμού, αξεσουάρ για την κουζίνα, και διάφορα άλλα προϊόντα.

Η Philips βρίσκεται στον χώρο για περισσότερα από 110 χρόνια, ενώ στη χώρα μας, η Philips Hellas βρίσκεται στις κορυφαίες προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ομολογουμένως, η εταιρεία είναι περισσότερο γνωστή για τις τηλεοράσεις της, παρά για τις οθόνες υπολογιστών. Ωστόσο, έχει κυκλοφορήσει και συνεχίζει να δημιουργεί προϊόντα εικόνας και ήχου, έχοντας στο ενεργητικό της μία μεγάλη γκάμα συσκευών.

Στο σημερινό review θα δούμε δύο από τα κορυφαία μοντέλα της Philips.

Philips 349X7FJEW

Πρώτη στη λίστα μας είναι η οθόνη Philips 349X7FJEW. Πρόκειται για ένα ultrawide μοντέλο, το οποίο σημαίνει ότι η αναλογία οθόνης είναι 21:9, αντί για το κλασικό 16:9 που έχουμε συνηθίσει.

Τι ακριβώς είναι οι ultrawide οθόνες

Λόγω αυτής της αναλογίας, οι ultrawide οθόνες είναι αρκετά μακρόστενες.

Μπορεί να είναι 34 ίντσες, αλλά επειδή η διαγώνιος έχει πολύ μικρή κλίση, φαίνεται να είναι μικρότερη από μια 34άρα που θα έχει αναλογία 16:9.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η αναλογία 21:9 χρησιμοποιείται στο σινεμά. Γι' αυτόν τον λόγο, όταν βλέπουμε μια ταινία σε οθόνη 16:9, εμφανίζονται μαύρες μπάρες πάνω και κάτω.

Προφανώς, αυτό δεν συμβαίνει και στις ultrawide οθόνες, γι' αυτό και είναι ιδανικές για την προβολή ταινιών και πολυμέσων.

Στην αρχή, το ultrawide μέγεθος μπορεί να μας φανεί περίεργο, αλλά αν το χρησιμοποιήσουμε για λίγο καιρό, δύσκολα θα θέλουμε να το αλλάξουμε. Ειδικά για όσους βλέπουν ταινίες ή για όσους έχουν πολλά παράθυρα ανοιχτά ταυτόχρονα, μια τέτοια οθόνη είναι ιδανική.

Όσον αφορά τα παιχνίδια, η ανάλυση αυτή μπορεί να απογειώσει την gaming εμπειρία μας, καθώς θα μας δώσει μεγαλύτερο field of view.

Με άλλα λόγια, θα βλέπουμε μεγαλύτερο μέρος του χάρτη – ανάλογα με το παιχνίδι. Αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας έναντι των άλλων παικτών, χωρίς να θεωρείται hacking ή cheating.

Βέβαια, να επισημάνουμε ότι κάποια παλαιότερα αλλά και σύγχρονα παιχνίδια δεν υποστηρίζουν πλήρως την ultrawide ανάλυση, και θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε κάποια τρίτα προγράμματα για να λειτουργήσει σωστά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ΑΑΑ παιχνιδιού χωρίς υποστήριξη ultrawide είναι το Fallout 4, που χρειάζεται mod για να λειτουργήσει σωστά.

Χαρακτηριστικά

Η οθόνη έρχεται σε λευκό χρώμα. Η βάση της είναι μεταλλική σε ασημένια γυαλιστερή απόχρωση, ενώ έχει τριγωνικό σχεδιασμό.

Γενικά είναι στιβαρή κατασκευή, αλλά ποιοτικά μας φάνηκε κάπως πλαστικός ο όλος σκελετός. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εντυπωσίασε.

Τα bezels της οθόνης είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε όλες τις πλευρές, εκτός απ' το κάτω μέρος. Εκεί θα βρούμε στο κέντρο ένα φωτάκι με το λογότυπο της Philips, το οποίο γίνεται λευκό όταν έχουμε την οθόνη ανοιχτή.

Για να είμαστε ειλικρινείς, το λογότυπο σε αυτό το σημείο μας φαίνεται άσχημο και περιττό, αλλά αυτό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Τουλάχιστον έχουμε τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε τον φωτισμό μέσα από το μενού της οθόνης.

Στο πίσω μέρος θα βρούμε μία θύρα Display Port 1.2, θύρες HDMI 1.4 και 2.0, μια θύρα ακουστικών, και τέσσερις θύρες USB 3.0, από τις οποίες η μία έχει δυνατότητες γρήγορης φόρτισης.

Πίσω θα βρούμε επίσης και ένα κουμπί τύπου joystick, από το οποίο μπορούμε να πλοηγηθούμε στο μενού της οθόνης.

Από άποψη εργονομίας, η οθόνη έχει πολύ καλό ρυθμιστή ύψους που λειτουργεί απροβλημάτιστα, καθώς και tilt από -5 έως 20 μοίρες.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της οθόνης είναι και το Freesync, που υποστηρίζει συχνότητα από 40 έως 100Hz, και μπορούν να το εκμεταλλευτούν μόνο οι κάτοχοι καρτών της AMD.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Freesync, δείτε τον οδηγό μας:

Βελτίωση των Γραφικών με τα AMD Freesync / Nvidia G-Sync

Η κάρτα γραφικών του υπολογιστή είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της εικόνας που βλέπουμε στην οθόνη. Όταν όμως οθόνη και κάρτα γραφικών δε “βαδίζουν” με…

Όσον αφορά το πάνελ, μιλάμε για ανάλυση 3440×1440 pixel και κυρτότητα 1800R. Ο ρυθμός ανανέωσης είναι στα 100Hz, πράγμα σχετικά ασυνήθιστο για οθόνες υπολογιστών.

Η Philips επέλεξε VA πάνελ και όχι IPS, κάτι που στην πράξη δεν μας εμπόδισε να απολαύσουμε την οθόνη κατά τη χρήση.

Τέλος, να πούμε ότι έχει και δύο ενσωματωμένα ηχεία των 5W έκαστο, τα οποία βέβαια δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Εντυπώσεις

Για VA panel, οι γωνίες θέασης είναι αρκετά καλές, και μάλλον σ' αυτό βοηθάει πολύ και η κυρτότητα.

Επίσης, τα χρώματά της είναι ιδιαίτερα ζωντανά, και φυσικά το μεγάλο πλεονέκτημα ενός τέτοιου πάνελ είναι τα έντονα μαύρα.

Ο ρυθμός ανανέωσης είναι καλός για gaming. Δεν είναι 144Hz, αλλά είναι σίγουρα καλύτερος από τα 60Hz των περισσότερων οθονών.

Το μέγεθος σου προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία θέασης, αλλά προσοχή, δεν είναι για όλους. Γενικά τις ultrawide οθόνες ή θα τις λατρέψεις, ή θα τις μισήσεις.

Κάτι που προσωπικά δεν μας άρεσε καθόλου είναι το λευκό χρώμα, όμως αυτό έγκειται στα γούστα του καθενός.

Όσον αφορά την τιμή, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα τη βρούμε κοντά στα 750€.

Αν αναλογιστούμε ότι έχει ανάλυση QHD, 34 ίντσες ultrawide, είναι curved με υψηλό ρυθμό ανανέωσης, και έχει Freesync, θεωρούμε το κόστος φυσιολογικό.

Ωστόσο, από ένα τόσο ακριβό μοντέλο θα περιμέναμε σίγουρα καλύτερη ποιότητα κατασκευής, καθώς και περισσότερες επιλογές εργονομίας.

Philips 328P6AUBREB

Η Philips 328P6AUBREB ανήκει σε εντελώς διαφορετική κατηγορία από την παραπάνω οθόνη.

Χαρακτηριστικά

Όσον αφορά τον σχεδιασμό, έρχεται στο κλασικό μαύρο χρώμα, έχει μια όμορφη κυκλική βάση με ασημί απόχρωση στον βραχίονα στήριξης, και μια διακριτική τρύπα στη μέση για να περνάμε τα καλώδιά μας. Με λίγα λόγια, το design είναι άψογο.

Το λογότυπο της Philips είναι και πάλι κάτω στο κέντρο της οθόνης, αλλά αυτή τη φορά είναι πιο διακριτικό και δεν φωτίζει με την κάθε ευκαιρία.

Τα bezels είναι κοντά στο ενάμισι εκατοστό.

Η ποιότητα κατασκευής καταλαβαίνεις με την πρώτη επαφή ότι είναι της high-end κατηγορίας. Μάλιστα μας φάνηκε αρκετά ανώτερη από το ultrawide μοντέλο που είδαμε παραπάνω.

Η διαγώνιος της οθόνης είναι στις 32 ίντσες – 31.5 για την ακρίβεια – και έχει ανάλυση 2560×1440.

Από χαρακτηριστικά, έχει στο ενεργητικό της Adobe και sRGB calibration, που σημαίνει ότι τα χρώματα θα είναι αρκετά ακριβή για όσους κάνουν εργασίες γραφιστικής, color correction, και τα συναφή.

Επίσης υποστηρίζει την τεχνολογία HDR10 όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά χρώματα, την οποία δεν τη βρίσκουμε καθόλου εύκολα σε οθόνες τέτοιας κατηγορίας.

Από θύρες διαθέτει HDMI 2 και DisplayPort 1.2, θύρες ακουστικών, θύρα ethernet, και δύο θύρες USB3.

Η οθόνη έρχεται, επίσης, με θύρα USB 3.1 Type C, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει δεδομένα και ρεύμα από και προς οποιαδήποτε συσκευή έχει αντίστοιχη θύρα. Με άλλα λόγια, μπορούμε να συνδέσουμε laptop, tablet, κινητό, ή ό,τι μας βολεύει.

Στην εργονομία της βάζουμε άριστα, καθώς γυρίζει προς όλες τις πλευρές. Έχει tilt πάνω-κάτω, στροφή κατακόρυφα, αλλά και στροφή 360 μοιρών δεξιά και αριστερά. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και η ανύψωση στο ύψος που μας βολεύει.

Ο ρυθμός ανανέωσης είναι στα 60Hz, και σύμφωνα με τη Philips, το πάνελ ενσωματώνει και την τεχνολογία Low Blue Mode. Αυτή η τεχνολογία εμποδίζει την μπλε ακτινοβολία της οθόνης που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μάτια μας.

Εντυπώσεις

Γι' αυτήν την οθόνη έχουμε να πούμε τα καλύτερα. Πρώτον, τα χρώματα μας φάνηκαν άκρως εντυπωσιακά.

Και δεν μιλάμε μόνο για τα HDR βίντεο, τα οποία είναι σχετικά δυσεύρετα. Μιλάμε για ό,τι περιεχόμενο δοκιμάσαμε να αναπαράγουμε. Νιώθαμε πραγματικά ότι αυτό που βλέπουμε θα ξεπεταχτεί μπροστά στο γραφείο μας.

philips

Εδώ να σημειώσουμε ότι το HDR περιεχόμενο λειτουργεί μόνο μέσω της θύρας HDMI, αλλά αυτό δεν θα μας επηρεάσει κάπου.

Το μέγεθός της είναι υπεραρκετό για οποιαδήποτε χρήση. Όντως συνηθισμένοι από μια ήδη μεγάλη οθόνη QHD 27 ιντσών, η τεράστια επιφάνεια της Philips 328P6AUBREB μας έδωσε ακόμη περισσότερο χώρο εργασίας.

Με λίγα λόγια, είχαμε στη διάθεσή μας χώρο για πολλαπλά παράθυρα, το οποίο την κάνει ιδανική για εργασίες όπως office, browsing, και άλλα.

Αντίστοιχα εξαιρετικό ήταν και το gaming, στο οποίο την απολαύσαμε ακόμα περισσότερο.

Μπορεί να έχει “μόνο” 60Hz, μπορεί να μην έχει τεχνολογίες ειδικά για gaming, όπως το Freesync, όμως τα χρώματα και το μέγεθος μας έκαναν να ξεχάσουμε ότι δεν είναι gaming monitor.

Συνοψίζοντας, θα προτείναμε αυτήν την οθόνη για κάποιον που ψάχνει ένα monitor που τα κάνει όλα και συμφέρει. Για all-around χρήση είναι εξαιρετική, και με την τιμή των 450€, τη θεωρούμε άνετα μια από τις καλύτερες οθόνες της κατηγορίας της.

Σας άρεσε η παρουσίαση;

Θα θέλατε μήπως να δείτε και άλλες οθόνες της εταιρείας σε μελλοντικές παρουσιάσεις; Αν έχετε απορίες ή αν θέλετε να προτείνετε κάποιο άλλο μοντέλο για επόμενο review, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps